Praagse Burcht

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 815 woorden
  • 3 juni 2003
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
22 keer beoordeeld

De Praagse Burcht

Ik heb tijdens onze CKV-reis de Praagse burcht bezocht, en heb hier hiervan ook meteen mijn culturele activiteit van gemaakt.

Toen we aankwamen bij de Praagse burcht gingen we eerst een museum binnen. Het is daar redelijk klein maar er liggen heel veel boeken, zo rond de 200.000 boeken. De meeste boeken zijn geschreven, maar er zijn ook we een aantal boeken die gedrukt zijn. De boeken zijn in het Duits, Latijn, Engels, Frans en Tsjechisch geschreven. De omslagen van de boeken zijn gemaakt van varkensleer. De meeste van de boeken zijn zo rond de 18e eeuw gemaakt. Omdat de 18e eeuw ook een eeuw van verzameling was. Alles is theologisch en overdreven versierd. Er staat ook een kluisje, daar zaten de boeken in die niet iedereen mocht lezen. Die boeken gingen dan over een onderwerp waar men eigenlijk niet over mocht praten, bijvoorbeeld dat God niet bestond en anatomie. In de 15e eeuw was er strijd over de katholieke kerk, er werden toen vele boeken vernietigd door middel van verbranding. Er staan ook nog andere dingen in de bibliotheek zoals de dodo, die werd gegeten door zeemannen. Er staan ook nog meer dingen die me de zee te maken hebben. Norbatijnen = alles in dit complex. Mozart heeft ook bijna in de hele stad gespeeld
Daarna kwamen we bij een kerk. De kerk bestaat niet uit echt marmer maar is van een goedkoper spul gemaakt dit feitje werd ons verteld. De kerk is in Barokstijl gebouwd. De kerk is redelijk tot veel versierd. De kerk wordt nog steeds gebruikt. Daarna zijn we naar het uitkijkpunt gegaan. Je hebt daar echt een heel mooi uitzicht. Hier vertelde de gids dat Praag wel 500 km2 is. Ook zagen we daar een kabelbaan, waar we eigenlijk eerst ook heen zouden gegaan maar door verkeerde onderlinge afspraken met de leraren ging dit niet door. En je zag daar ook een kleine Eiffeltoren. De toren is 60 meter hoog. Vroeger werd hij vooral gebruikt als zendmast. Nu wordt hij daar niet meer voor gebruikt. We gaan nu naar het Strahlklooster toe, om daar te komen moeten we 3 pleinen passeren. Het eerste plein wordt de door brand verwoeste plein genoemd. Dit komt doordat er hier in de 15e eeuw een vreselijke brand was, alles huizen waren vernietigd. In het midden van het plein staat een groot mooi beeld, dit beeld is van Johannes. Op het 2e plein staat een Paleis van Charme. Eerst werd dit gebouw gebruikt als kazerne, daarna is de minister van Buitenlandse zaken erin gaan wonen. Bovenin zitten wel 30 klokken, die klokken zijn Nederlands en komen uit Amsterdam. Elk heel uur spelen de klokken. Er zijn verhalen aan gebonden, bv. Het verhaal van de ware liefde. In de 19e eeuw was er oorlog tegen de Pruisen, 30 000 kogels, deze stad was het meeste beschadigd. Om de kathedraal liggen nog heel veel kogels. Dan komen we bij Paleis Toscane, het is Italiaans gemalen glas. Hij is 250 meter breed en 750 meter lang.

Voor de Praagse burcht staan wachters. Die wachters moeten stil staan en mogen niet praten lachen of een andere vorm van uiting tonen. Om het uur worden de wachters omgewisseld. Maar om 12 uur wordt dit speciaal gedaan, daar heb ik ook nog naar gekeken en dat was heel leuk. In de Praagse burcht woont de president. Als je naar de vlaggen kijkt die er hangen is er een leeg, daar moet eigenlijk de vlag van de president hangen. De Praagse burcht heeft 3 binnenpleinen. Ook staat er een hele grote gotische kathedraal. Dit is de grootse en belangrijkste kerk van ons land. De geschiedenis die erbij hoort: In de 9de eeuw stond er al een klein kerkje, in de 11de eeuw was iedereen christelijk dus groter. In de 14de eeuw was de Tsjechische taal en in de l-vorm. In de 19de eeuw kwam er een geldgebrek. Omdat er een geldgebrek was had de kerk sponsors ingeschakeld. Er is 600 jaar over gedaan voordat de kerk helemaal afgebouwd was. Een bankslaafje is een sponsor van glas-in-lood raam. Keizer Karel de 4de is hier heel belangrijk, veel wordt naar hem vernoemd straten, pleinen en etc. Op de muren is het scheppingsverhaal afgebeeld. Boven een groot altaar in een glas in lood raam zien we een afbeelding van Jezus Nazareth en daar tegenover een grote marmeren graftombe. Er hangen ook wapenschilden. Overal zitten spitsbogen en andere kenmerken van de gotische stijl. Van binnen ziet de kathedraal er nog hoger uit dan dat je van buiten zou verwachten.

Ik vond het erg leuk om naar de Praagse burcht ik vond het zeer indrukwekkend om te zien hoe al die gebouwen zijn gerestaureerd. Je zag echt duidelijk het verschil. Ik vond ook dat ik duidelijk uitleg had gekregen over de gebouwen. Je had genoeg tijd vond ik om aandachtig te luisteren en de aantekeningen te maken. Ik vond dit stuk van Praag dan ook zeer geslaagd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.