Chocolade

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas havo | 573 woorden
  • 9 juni 2003
  • 331 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
331 keer beoordeeld

Chocolade

1. De geschiedenis van chocolade
2. De bijwerkingen van chocolade
3. Hoe word het gemaakt

Inleiding: Ik houd mijn spreekbeurt over chocolade omdat het veel gegeten word en ik wou wel eens weten hoe het nou komt dat het er is.

1. De geschiedenis van chocolade

Het is allemaal begonnen bij de maya’s. Zij hadden een bitter drankje, dat hun kracht gaf. Het was: gemalen, gekookte cacaobonen met peper en kruiden. Het was heel anders dan de chocoladedrank die we nu kennen. Zij noemde het drankje Xocoalt. Toen de maya beschaving verdween werd de cacaocultuur voortgezet door de tolteken, die cacaobonen als betaalmiddel gebruikten. Later werden zij opgevolgd door de Azteken. De keizer van de Azteken was onder de indruk van de spanjaarden en schonk hun een paar cacaoplantages. De spanjaarden raakten ook in de ban van dit drankje en voegde er wat suiker, vanille en room aan toe. Door handel verspreiden dit drankje zich over heel Europa. In Nederland werd een nieuwe pers uitgevonden. Met die pers kon cacaoboter uit cacaobonen gehaald worden. Wat overbleef was droog poeder dat oplosten in water. Een paar jaar later werd er ook het alkaliseren uitgevonden, dat is het lichter verteerbaar en beter mengbaar maken van chocolade. Er werd ook een vastere vorm van chocolade uigevonden. In 1875 werd de eerste reep chocolade geperst. Dat was een grote doorbraak.

2. De bijwerkingen van chocolade

Sommige mensen beweren dat ze veslaafd zijn aan chocolade. Het is niet een verslaving maar ze hebben niet de beheersing om het niet te eten. Maar men heeft ontdekt dat de stoffen van chocolade verwante stoffen zijn van die in cannabis. Maar als je het zelfde effect wil hebben moet je 11 kilo per dag eten. In chocolade zitten ook kankerwerendestoffen uit jaren lang onderzoek blijkt dat chocolade gunstig uitwerking geeft op je gezondheid. Deze natuurlijke stoffen in chocolade helpen bij de handhaving van het immuunsysteem van het menselijk lichaam.

3. hoe word chocolade gemaakt

1 eerst mengen ze de cacaobonen, zo kunnen ze de smaak/karakter van de chocolade bepalen. 2 de bonen worden ontstoft, gezeefd, ontsteend en door een metaaldetector gehaald 3 de bonen worden geroosterd en gedebacteriseerd, met andere woorden de schil gaat eraf met roosteren en de kiem gaat eraf door het debacteriseren. 4 vervolgens worden de bonen op een breekplaat geworpen, de gebroken bonen worden door zeefmachines gesorteerd op grootte. 5 de gebroken stukjes gaan door een windbuis en die verwijdert de schalen van de stukjes. 6 de stukjes gaan nu dor 2 molens:1. Worden ze grof gemalen in penmolens 2. worden ze fijn gemalen in kogelmolens
7 de vermalen massa word met hoge druk door ondergrondse buizen gepompt, zodat er aan de ene kant cacaopoeder uitkomen en aan de andere kant cacaoboter. 8 het maken van het beslag, het beslag is een mengsel van verschillende grondstoffen die tot een glad deeg wordt gekneed. De grondstoffen die ze gebruiken hangen af van welke chocolade je wilt maken. 9 ze walsen de chocolade tussen 2 cilinders om het korrel vrij en optimaal glad te maken. 10 de chocolade word geconcheerd, dat wil zeggen dat het beslag word gekneed met grote wrijving, warmte en beluchting waardoor de uiteindelijke smaak word vast gelegd. Er wordt nog wat cacaoboter en lecithine anntoegevoegd. En word daarna naar zijn definitieve bestemming verpompt. 11 tijdens de productie wordt alles goed bij gehouden in de controlekamer
12 de vloeibare chocolade wordt in vrachtwagens gepompt
13 van de chocolade worden blokken of druppels gemaakt 14 de chocolade wordt verpakt en vervoerd

Dit was mijn spreekbeurt zijn er nog vragen?

REACTIES

M.

M.

hoi
thnxx
ik heb er veel aan gehad
grtjs merel

13 jaar geleden

R.

R.

leuk

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.