Voorwoord
Ik hou mijn werkstuk over Londen. Ik hou mijn werkstuk hierover omdat ik samen met mijn opa, oom, vader en neef in juni 2001 naar Londen ben geweest. Het was een hele bijzondere reis; voor de eerste keer met de boot naar Engeland en wat heel bijzonder was, dat ik samen met mijn vader en zijn vader (mijn opa) zo’n reis heb gemaakt.
Londen is de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk, de grootste stad van Europa en tevens het belangrijkste zakencentrum van Europa.
Londen is ontstaan uit twee steden: - de city of Londen en - de city of Westminster.
Er wonen zeven miljoen mensen in een gebied van 1606 vierkante km in het zuidoosten van Engeland. Vanuit Londen aan de rivier de Thames kunnen de vele bezoekers via de vele wegen, spoorlijnen, bussen, taxi\'s en de beroemde underground (metro) eenvoudig de andere toeristische attracties van het land bereiken.
Londen heeft vijf luchthavens en ligt op een uur vliegen van Scandinavië, Duitsland, Nederland, België en Frankrijk. Ook zijn er goede bootverbindingen. Dit werkstuk is niet hetzelfde als een normaal werkstuk. Het bestaat uit een fotoboek dat ik samen met mijn vader heb gemaakt van onze reis door Londen.
Er zijn steeds een aantal foto’s en plaatjes te zien. Op de bijlage tussen de bladzijden met foto’s staan bijzonderheden vermeld. Niet over alle foto’s staat wat. Soms staat er op de bladzijde een lampje, bij dit lampje staat een tip.
Op de bladzijden met foto’s komt u onder andere de volgende onderwerpen tegen:
De heenreis per boot, de HSS Het hotel ( The International Hotel) Een plattegrond van Londen Underground (De metro van Londen) The Big Ben Houses of Parliament Het Millennium reuzen-rad De Tower Bridge De Tower of Londen Buckingham Palace Parade ter ere van het gedenken van de Tweede Wereldoorlog Harrods Cabinet War Rooms Downing Street no. 10 Trooping the Colour Piccadilly Circus
De heenreis per HSS
Je kan op verschillende manieren naar Londen. Een daarvan is met de boot, de HSS van de Stenaline. De HSS vaart met een snelheid van 75 km per uur, hierdoor ben je in drie uur en 40 minuten van Hoek van Holland naar Harwich. Je kan met je eigen auto maar je kan ook met een bus.
De HSS is geen gewone boot, het is een catamaran. Onder aan de boot zit een opening van ongeveer 50 meter breed. Deze opening zit onder de gehele boot. Naast honderden passagiers passen er op de boot ook honderden auto’s, auto-bussen en vrachtauto’s. De plaats –eigenlijk een hele grote parkeergarage- waar deze auto’s en dergelijke allemaal komen te staan is heel erg indrukwekkend om te zien. Enorme vrachtauto’s kunnen gemakkelijk op de parkeerdekken onder in de boot keren. Aan boord zijn verschillende dingen te doen, bijvoorbeeld naar de bioscoop, gezellig aan de verschillende bars wat drinken, gokken in het casino of aan een van de 20 a 30 automaten, lekker eten in een pizza, Mac Donalds of een gewoon restaurant, even wat kopen in de tax free shop, lekker zitten, slapen, lezen of uitrusten in je eigen stoel en eventueel lekker uitwaaien op het dek (zie de foto in het midden). Er zijn nog wel meer dingen te doen maar dit zijn zo’n beetje de belangrijkste.
In het hotel (The International Hotel)
Wij (vader, oom, neef en opa) zaten in het ”The International Hotel”. Dit hotel ligt een beetje aan de rand van de stad Londen. Het was een best luxe hotel met ze allen hadden we twee kamers. In elke kamer zat een bad met douche, een wc, drie bedden en een tv. In het hotel kan je heel veel doen er zijn verschillende restaurants en pubs (zo noemen ze een Engels café) (je ziet er een op de foto in het midden), er is een zwembad, er zijn fitness apparaten en je hebt een telefoon op je kamer.
Op je kamer staat een telefoon je kan hiermee verschillende dingen doen. Je kan je door laten verbinden met een andere kamer en je kan bijvoorbeeld de roomservice bellen. Via de telefoon word je elke ochtend gewekt door een telefoontje van de receptie.
Vanuit je hotel kan je veel doen; je kan de hele dag blijven zitten of je gaat er lekker uit. Soms word je door de bus waarmee je ook naar Londen bent gekomen in het centrun van Londen afgezet. Hieruit kan je dan een taxi, bus, trein of de beroemde underground nemen of natuurlijk gewoon lopen en de toeristische attracties van Londen bekijken.
Over de meeste attracties staat in dit werkstuk wel wat en als je meer wilt weten kun je in de bibliotheek boeken zoeken of op internet kijken.
Een kaartje van Londen
Hier zie je een kaartje van Londen. Dit kaartje is niet van heel Londen maar van het centrum.
Je ziet ook dat als je hier taxi chauffeur wilt worden heel veel straten uit je hoofd moet leren. Toen wij in een taxi zaten zei de chauffeur dat hij ongeveer 50.000 straten uit zijn hoofd heeft moeten leren. Pas na het met succes afleggen van een examen kan je in Londen taxi-chauffeur worden; een serieus beroep dus!
Je ziet de rivier de Thames en alle bruggen die daar over heen liggen. Ook zie je een soort liggend driehoekje ”” hier ligt dan een bekend gebouw, museum, standbeeld, brug en noem maar op. In Londen hoef je niet een taxi te bellen, je steekt gewoon je hand uit als er een taxi langs komt en dan stopt hij. De taxi moet wel leeg zijn anders rijdt hij door.
De Underground
De underground is een van de bekendste vervoermiddelen in Londen. Je kunt er snel en relax naar de attracties in Londen en er zijn vele opstapplaatsen. Sommige underground treinen hebben zelfs geen bestuurder, dus je kan voorin zitten.
Met underground bedoelen de Engelsen de metro.
Als je met de underground mee wil, moet je naar het bord zoeken met een rode cirkel met een blauwe streep er door heen. Op de streep staat “underground”.
Je ziet naast de foto van een underground station een kaartje voor in de metro. Het is handig als je voor je vakantie een kaart koopt waarmee je tijdens je vakantie de bus en de metro gemakkelijk kan vinden. The Big Ben
Een van de bekendste klokken ter wereld is: The Big Ben. Deze klok is niet alleen de bekendste maar ook geeft hij op de seconden nauwkeurig de juiste tijd aan. The Big Ben is een klok in de hoogste toren van de Houses of Parliament (ik vertel hierover later meer), om precies te zijn 106 meter hoog.
De eerste klok brak in 1857, toen hij net was gegoten; de nieuwe klok werd in 1858 gemaakt en opgehangen.
Niemand weet hoe de klok aan zijn naam is gekomen. Volgens sommige is de klok Big Ben vernoemd naar Big Ben Caunt, een zwaargewichtboxer uit die tijd. Het kan ook zijn dat de klok is vernoemd naar Sir Benjamin Hall, die de leiding had over de bouw van de torenklok.
De klok zelf weegt 14 ton en slaat elk uur de “hele” uren. Er zijn ook nog vier kleinere klokken die slaan elk kwartier.
Op bijna alle radio zenders en zelfs op BBC wordt het mooie galmende geluid van de Big Ben live uitgezonden gewoon tussendoor of als begin voor een journaal.
De toren heeft aan vier zijden een grote wijzerplaat met een doorsnee van 7,5 meter, de minutenwijzers zijn bijna vijf meter lang, ze zijn van koper en van binnen hol. Eerst werd geschutbrons gebruikt, maar dit bleek te zwaar te zijn. Voor elke minuut moet de wijzer zich 30 centimeter verplaatsen. De Big Ben ligt in de hoogste toren van de Houses of Parliament. In de Houses of Parliament kan je in de rij gaan staan voor een live debat (een vergadering van zeg maar de Tweede of Eerste Kamer van het Engelse parlement) (entree is gratis). Houses of Parliament
De juiste naam, wat de meeste mensen de Houses of Parliament noemen, is het Palace of Westminster. De schitterende locatie aan de noordoever van de Thames, ten westen van de Westminster brug, is al meer dan 1000 jaar de regeringszetel, maar het huidige gebouw is nog maar ongeveer 160 jaar oud. Het oude paleis werd verwoest bij de brand van 1834
De Westminster Hall and de Jewel Tower overleefden deze brand.
Zevenennegentig plannen werden ingediend voor de bouw van een nieuw parlementsgebouw. Het gekozen ontwerp was van Charles Barry; een enorm rijk en versierd gebouw met drie torens. Het interieur van het paleis, onder andere plafondschilderingen, was het werk van Augustus Welby Pugin.
Het Millennium rad
Ter ere van de viering van het nieuwe millennium heeft de burgemeester van Londen besloten, samen met de Engelse regering, Londen heel speciaal te versieren. Onder andere is er gekozen om het grootste reuzenrad ter wereld in Londen plaatsen. Als je het ziet lijkt het eigenlijk op een heel groot fietswiel (met spaken).
Naast dit reuzenrad is er ook een millennium-brug en een millennium congres centrum aangelegd.
De meeste van de bouwwerken worden binnenkort weer afgebroken.
Je kan in het millennium-rad een rit maken en deze rit duurt een half uur (entree niet gratis)
De Tower bridge
Naast de Big Ben is de Tower Bridge de beroemdste bezienswaardigheid van Londen, ook al werd hij pas in 1894 voltooid.
De Tower bridge is op verzoek van de bevolking gemaakt.
De Londenaren hadden al vaak gevraagd om nog een oversteekplaats ten zuiden van de Londen bridge (over de rivier de Thames). Het is de jongste brug in het centrum van Londen en hij is beroemd vanwege het speciale ophaal-mechanisme, waardoor ook grote schepen kunnen passeren.
Er zijn twee loopbruggen (te zien op de foto, de bovenste verbinding tussen de twee torens van de brug) die oorspronkelijk werden aangelegd om voetgangers de gelegenheid te geven over te steken als de bascules (dat zijn de brugdelen die omhoog kunnen) omhoog stonden.
Op de rivier varen allerlei plezier- en politie boten af en aan en er glijden zo nu en dan dekschuiten onder de brug door.
In de onderste loopbrug is een tentoonstelling ingericht met oude foto’s van de brug en de omgeving uit de afgelopen 100 jaar.
Bij de brug ligt ook nog een oud oorlogsschip om precies te zijn een marine schip.
Van af de hoge loopbrug (43meter) heb je een heel mooi uitzicht over Londen. In de Tower Bridge is een museum waar de oude stoommachine staat waarmee vroeger de brugdelen in beweging konden worden gebracht; ook dit kan je tijdens een bezoek aan de Tower Bridge bekijken (entree is niet gratis).
De Tower of Londen
De Tower of Londen is een van de mooiste middeleeuwse forten in Europa. De bouw is begonnen in 1078.
De muren zijn vijf meter dik. In de zijn 900-jarige geschiedenis was het een fort, paleis, wapenmagazijn, gevangenis, dierentuin en opslagplaats voor de kroonjuwelen. Dat laatste is het nu. Koningen en koninginnen zijn er gestorven. Verraders hebben hier hun laatste uren doorgebracht. Op het terrein werden de geldvoorraden van het land bewaakt. Hier werd nationale geschiedenis gemaakt.
Ondanks branden, veroveringen, aanslagen en zelfs de Tweede Wereldoorlog bleef de Tower of Londen gespaard.
De Tower is nu vooral beroemd als gevangenis.
De Beefeaters bewaken de Tower al sinds 1485. Ze verzorgen nu rondleidingen en vertellen over de geschiedenis van de Tower.
De kroonjuwelen bestaan uit kronen, scepters en zwaarden die bij kroningen en andere staatsgelegenheden werden gebruikt.
Van al die kronen, diamanten en noem maar op wordt nog maar een kroon gebruikt namelijk de Imperial State Crown, deze kroon bevat 2800 diamanten, 273 parels en vele andere juwelen. In totaal zijn er in de Tower tien kronen te bezichtigen.
Je kunt de kroonjuwelen bekijken, dit is echter niet echt leuk want je gaat op een lopende band langs alle juwelen (entree niet gratis).
Buckingham Palace
Het Engelse hof (Koninklijke familie) is nogal veel verhuisd in de afgelopen 900 jaar: - eerst van de City naar het paleis van Westminster onder Edward de belijder; - toen naar Whitehall Palace onder Hendrik de zevende; - vervolgens naar St. James’s Palace onder Karel de tweede en - daarna hebben ze Buckingham Palace gekozen tot vaste residentie (is de plaats waar het staatshoofd woont).
Het paleis heette vroeger Buckingham House.
Op de foto kun je zien dat er op het paleis een vlag wappert; net zoals dat bij ons Nederland is, betekent dit dat de Koningin op dat moment thuis is. Zoals bij vele andere gebouwen, wordt ook dit gebouw en haar bewoners, goed bewaakt (zie de kleine foto).
Het paleis heeft ongeveer 600 kamers, inclusief de koninklijke vertrekken (dat betekent kamers), de kamers voor het personeel en de hofhouding. Er werken ongeveer 300 mensen in het paleis.
De koningin heeft zelf ongeveer 10 kamers op de eerste verdieping en vanuit deze kamers heeft zij een mooi uitzicht op het park (18 hectare) naast haar paleis.
Het paleis heeft enorme grote zalen (voor feesten en diners), een overdekt zwembad, een prive bioscoop en een galerij met de schilderijencollectie van de koningin.
Op dit moment wonen er in Buckingham Palace de koningin en haar man, de hertog van Edinburgh.
Tijdens de Engelse koninginnedag zwaaien de koningin en haar man vanaf het balkon naar het Engelse volk. Op de Engelse koninginnedag wordt er ook een zeer uitgebreide militaire parade gehouden; in dit foto-boek zijn daar ook foto’s van te zien. Je kan elke dag om half twaalf kijken naar de aflossing van de wacht.
Parade ter ere van het gedenken van de Tweede Wereldoorlog
Tijdens ons bezoek aan Londen waren er twee grote festiviteiten; een parade waarbij de Tweede Wereldoorlog werd herdacht. In deze parade liepen honderden oud-strijders mee (zij waren de jonge jongens en meisjes die in de Tweede Oorlog hard hebben gevochten voor de bevrijding van Europa).
Ik vond het heel bijzonder om te zien; vooral het moment dat het een paar minuten stil was (in zo’n heel drukke stad) vond ik heel indrukwekkend.
Op de foto (onderaan) kun je de oud-strijders zien; zij dragen allerlei vlaggen (vaandels) van de diverse groepen van militairen en legeronderdelen.
Harrods
In 1849 opende Henry Charles Harrod een kleine kruidenierszaak aan Brompton road. Dit was het begin van het beroemdste warenhuis in Londen.
De heer Harrod vond de kwaliteit van zijn produkten en vooral de service aan de klanten heel erg belangrijk. De winkel werd heel erg populair, je werd echt als een “koning” behandelt.
Het is een heel erg grote winkel; je kan er misschien wel dagen in ronddwalen. Het zijn eigenlijk een paar Vroom & Dreesman’s, Hema’s en Beijenkorfs bij elkaar. Bijvoorbeeld de speelgoedafdeling is heel erg groot en bijzonder. Wel tien slagers bij elkaar, dat is de vleeswaren afdeling van Harrods; wel vijf viswinkels bij elkaar, dat is de verse visafdeling van Harrods. Harrods heeft wel 19 restaurants en bars. Echt enorm groot.
Er zijn 330 afdelingen en meer dan 4.000 personeelsleden. Er is een dag geweest dat er wel voor 15 miljoen Engelse Pond (ongeveer 30 miljoen Euro) door de klanten werd besteed.
Er wordt alles aan gedaan om het allemaal wel bijzonder en speciaal te houden. Klanten mogen bijvoorbeeld niet met een korte broek naar binnen; rugzakken zijn verboden en ook het gebruik van mobiele telefoons.
Op de foto kan je zien dat mijn opa even moest uitrusten van onze bezoeken aan de diverse bezienswaardigheden in Londen (je moet vooral veel lopen). Voor mijn opa hadden wij een kopje koffie en een gebakje gekocht. Nu wisten wij gelijk dat het echt een heel bijzondere winkel is; want ook de prijzen zeer heel erg hoog (wel 14 euro!).
Je kan gewoon een lekker dagje winkelen in Harrods.
Cabinet War Rooms
Onder het gebouw/woning van de Engelse President (zeg maar onze Premier Kok) vind je een stukje geschiedenis. Een wirwar van kelderkamers. Toen in de Tweede Wereldoorlog de bommen (van de Duitsers) op Londen vielen, kwam de Engelse regering hier onder de grond in veilige kamers (bunkers) bij elkaar. Dit heet de “Cabinet War Rooms”.
De War Rooms bestaan onder andere uit woon-kamers voor de belangrijkste ministers en militaire leiders en een geluidsdichte Cabinet Room, waar veel zeer belangrijk belissingen werden genomen.
Alle kamers worden beschermd door een 1 meter dikke betonlaag. Zoals je ze nu kunt zien zijn ze nog ingericht zoals ze precies aan de eind van de oorlog zijn achtergelaten. Alle meubels uit de oorlogstijd zijn daar achtergebleven.
Zo kan je bijvoorbeeld het kantoor en de slaapkamer zien van de bekende Engelse premier Winston Churchill (de dikke man die vaak op foto’s is te zien met een sigaar in zijn mond).
Cabinet War Rooms is een museum in dit museum kan ja kijken naar de kamers waar regering onderhandelde met de Amerikanen.
Downing Street
Downing Street no 10. Zie je vaak op de TV; als de Engelse premier wordt geinterviewd zie je dat hij regelmatig voor zijn huis (ambtswoning) op straat wordt geinterviewd. En dat is dus Downing Street no. 10. Zoals hierboven is te lezen, vind je dus onder zijn woning de “Cabinet War Rooms”.
De premier van Engeland is op dit moment Tony Blair; hij is tijdens zijn periode dat hij premier is, verhuisd van no. 10 naar no. 11 (hij heeft een veel grote familie dan de andere premiers).
Downing Street wordt heel erg streng bewaakt. Het begin van de straat is dan ook afgesloten met een groot hek met natuurlijk weer veel politie (zie de volgende twee foto’s).
De Engelse Koninginnedag “Trooping the Colour” (saluut aan de vlag)
Nu volgen een aantal zeer bijzondere foto’s. Bijzonder omdat wij iets hebben gezien, dat maar een keer per jaar in Engeland plaatsvindt. Het is te vergelijken met onze Koninginnedag (de officiële verjaardag van de Koningin) met veel mooie optochten en parades van militairen.
De militairen trekken in grote parades voorbij aan de Engelse Konining, Queen Elizabeth. Met natuurlijk heel veel muziek gemaakt door militaire muzikanten.
Wij hebben langs de weg gestaan die gaat naar het paleis van de Koningin. De weg was prachtig versierd met vlaggen van het Engelse Koninkrijk. Meer dan 1400 man (Queen’s Life Guards (persoonlijke lijfwachten van de Koningin)), 200 paarden en 400 muzikanten doen eraan mee.
Op de onderste foto rechts, komt de moeder van Queen Elizabeth voorbij (ook wel genoemd de Koningin moeder, toen 100 jaar oud). Wat wel leuk was dat zij nog een beetje reageerde op het publiek, af en toe zwaaide zij. Maar toen de koningin voorbij kwam, op de volgende twee foto’s goed te zien, gebeurde er niks. Zij reageerde helemaal niet op het enthousiaste publiek.
Het was heel erg bijzonder omdat allemaal zo te zien.
Piccadilly Circus
Ook dit plein heeft een lange geschiedenis; het bestaat uit 1819. De laatste jaren heeft het echter een grote verandering ondergaan en het bestaat nu voornamelijk uit winkel-centra.
Het is wel leuk om te weten hoe dit plein aan zijn naam is gekomen. Er was ooit een kleermaker en hij ontwierp een speciaal boord voor een overhemd en dat heette: picadil. Met zijn ontwerp verdiende de kleermaker veel geld en met dat geld kocht hij een stuk grond en bouwde hierop een huis. En dat huis noemde mensen het Piccadilly House. Later werd dit Piccadilly Circus.
Wat op de foto te zien is en daarvan kennen de meeste mensen het ook, zijn de grote en uitgebreide licht-reclame’s. Vooral ’s avonds is dit heel leuk en grappig om te zien.
In de buurt van dit plein en zijn mooie reclame’s zijn er veel winkels, bioscopen, theaters en pubs, het echte uitgaanscentrum dus voor de mensen in Londen.
Piccadilly Circus is een openbare gelegenheid waar je leuke winkels en pubs kunt bezoeken (lekker kunt uitgaan).
Slotwoord
Ik heb met dit fotoboek en de verschillende toelichtingen een verslag gemaakt van een voor mij zeer bijzondere reis. Ik heb tijdens mijn bezoek aan Londen in een korte tijd heel veel gedaan, gezien een meegemaakt. Maar zoals ik ook al schreef in het begin, ik zal nog lang terugdenken aan deze reis ook omdat dit een reis was samen met mijn opa.
Ik vond het leuk om dit fotoboek met de extra teksten te maken. Bij het zoeken van de teksten heb ik zelfs nog veel extra zaken geleerd uit de verschillende boeken die ik hiervoor heb geraadpleegd. Het zou leuk zijn als de lezer en van dit fotoboek en de uitleg misschien wel denkt: “da’s aardig, ik ga ook een keer naar Londen”.
Literatuurlijst
Ik heb voor het schrijven van de teksten bij de foto’s heel wat boeken en foldertjes gebruikt. Hieronder kunt u lezen welke boeken ik onder andere heb gebruikt:
Titel boek Naam schrijver
Londen (reisgids) Christopher Catling
Londen/Geheimen en Grandeur Nick Yapp/Rupert Tenison
Londen/Capitool reisgidsen Michael Leapman
Ontdek Londen Simon Adams
Londen Chiara Libero
Noot: wat wel bijzonder is om hier nog tot slot op te schrijven dat in de verschillende boeken die ik gebruikt hebt, de informatie soms nogal eens verschilt (vooral in jaartallen)
REACTIES
1 seconde geleden
K.
K.
hey ik vond je verslag erg iteressant en ik hoop dat ik een goed cijfer haal
21 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
bedankt
20 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
Jammer dat je niet verder gegaan bent, met de gescgiedenis over London. Zoals de brand in 1666 en de moorden die er werd gepleegd.
14 jaar geleden
Antwoorden