Drop

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo | 741 woorden
  • 1 maart 2003
  • 64 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
64 keer beoordeeld

Inleiding

Voor het vak ‘verzorging’ moesten wij een werkstuk maken over een voedingsmiddel en dat moest je dan beoordelen. Ik doe het over ‘drop’. Drop is echt oer-Hollands en daarom vond ik het geinig om het daarover te doen! Eerst wou ik eigenlijk pizza doen, maar ik had niet echt zin om al die pizza’s te gaan proeven, dus koos ik voor drop. Want drop is ontzettend lekker. Er zijn ook veel verschillende soorten drop en een paar daarvan ga ik beoordelen.

Veel plezier met het lezen van dit werkstuk!

Wat is ‘Drop’?

Eigenlijk best een domme vraag, want iedereen weet wel wat drop is. Het kleine zwarte zoutige snoepje is echt een nationaal lekkernij. Met z’n allen eten we per jaar 31duizend ton drop. Het gekke van drop is dat het eigenlijk helemaal niet hier vandaan komt. Buitenlanders vinden drop maar meestal vies en als je er eentje zou geven, heb je de kans dat ze het uit gaan spugen.

Medicijnen.

Drop bestaat al heel erg lang. Alleen weet echter niemand wanneer en hoe de drop is ontstaan. Wat wel duidelijk is dat een belangrijk bestanddeel van de drop, de zoethoutwortel, al heel lang bekend is in onze omgeving en dat het dus al heel lang wordt gebruikt. Drop is ook niet alleen een snoepje, maar drop wordt ook verwerkt in medicijnen. Bijvoorbeeld in hoestdrankjes. Ook wordt het weleens gebruikt om pillen minder bitter te maken. En sommige mensen pakken als ze verkouden zijn, ook weleens drop. Drop is dus eigenlijk een soort medicijn.

Waar wordt drop van gemaakt? Drop wordt gemaakt van zoethout, Arabische gom of zetmeel, suiker, zout, kleurstof, geur en smaakstoffen.

Zoethout: De basis van drop is de wortel van de zoethout struik. Zoethout is al eeuwen lang bekend. Niet omdat het zo lekker was, maar omdat het in medicijnen verwerkt werd. Het wordt in drop verwerkt en zorgt voor de drop een speciale smaak. Om nog preciezer te zijn; de dropsmaak wordt veroorzaakt door een bepaalde stof in het zoethout die 50 keer zoeter is dan kristalsuiker. De geur en de smaakstoffen zijn hetzelfde als die in anijs en venkel voorkomen.

Arabische gom: Arabische gom is een soort hars die afkomstig van de Acaciabomen uit de Soedan en de stroomgebieden van de Nijl en uit Senegal. Arabische gom maakt drop zo gommig. Tijdens de olie crisis in 1973 ontstond er een enorme schaarste aan Arabische gom. Daar is de industrie in Nederland toen als een razende gaan zoeken naar iets ‘dat’ als vervanging voor die gom zou dienen.

Ze ontdekten dat ze dat gommige ook kunnen maken met gemodificeerd zetmeel. Dat wordt tegenwoordig veel gebruikt omdat het aan de smaak niets veranderd en dat het veel goedkoper is dan Arabische gom.

Suiker: Zo’n 30 tot 60 % van het gewicht van het drop is van suiker. Dat wordt gebruikt om het drop zoet te maken.

Zout: Er wordt meestal salmiak gebruikt dat minder bloeddruk verhogend werkt dan het gewone keukenzout.

Kleurstof: Van nature is drop bruinig en wat doorzichtig. Met behulp van koolstof (een soort norit) of bijvoorbeeld caramel wordt drop donkerder gekleurd. Die kleurstoffen zijn geheel schadeloos voor de gezondheid.

Geur en smaakstoffen: Er worden ook geur en smaak stoffen in drop gedaan. Bijvoorbeeld; laurier, menthol, anijs, eucalyptus, en honing.

De bereiding van drop.

Als al dat alles is samengevoegd en in de juiste hoeveelheden wordt dit in machines verwerkt en wordt het in mallen gegoten om de juiste vorm aan de dropjes te geven zoals boerderijdrop, muntjes, of autovormpjes. Dan blijven de dropjes in de mallen ongeveer twee dagen staan bij een temperatuur van 65 graden Celsius. Als ze uit de mallen komen worden ze schoongeblazen en daarna worden de dropjes geglansd met een mengsel van olie en bijenwas en gaan ze naar een inpak machines die de dropjes in rolletjes , in doosjes of in zakjes doet.Er zijn honderden soorten drop. Ze verschillen in vorm, stevigheid, smaak, lengte en kleur. Het gekke is dat al die verschillen bepalen hoe wij een dropje vinden. Dat wil zeggen dat een langgerekt dropje anders smaakt dan een klein vierkant dropje. Ook al is het recept hetzelfde. Drop fabrikanten noemen dat smaak beleving. Juist doordat al die dingen zo’n belangrijke rol spelen, kunnen de drop fabrikanten eindeloos combineren en variëren. Er zijn dus honderden verschillende dropjes die verschillen in smaak en vorm.

Een paar voorbeelden daarvan zijn; (de bekendste) voldrop, muntdrop, honingdrop, topdrop, kokindjes, salmiakriksen, autodrop en zachtedrop.

REACTIES

L.

L.

heel goed bruikbaar, dankjewel!!

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.