Inleiding
Dit is een werkstuk dat gaat over het conflict in Noord – Ierland. Ik heb mijn informatie voornamelijk van Internet (startkabel) en nog van een paar boeken uit de bibliotheek. Ik heb er erg mijn best op gedaan, dus ik hoop dat het interessant is om te lezen.
Korte samenvatting
Het probleem dat besproken gaat worden is het conflict in Noord Ierland, dat al vele jaren aan de gang is en waar nog steeds geen einde aan lijkt te komen. In het eerste hoofdstuk wordt de geschiedenis van het conflict besproken. Ook worden hier enkele verdragen besproken die in de loop van de tijd zijn gemaakt. In het tweede hoofdstuk komt de situatie van Noord Ierland aan bod. Hierin worden drie vragen beantwoord:
- Welke algemene kenmerken van ontwikkelingslanden zijn aanwezig in het land?
- Is het land in ontwikkeling of is er sprake van stilstand of achteruitgang?
- Wat zijn de sterke kanten en zwakke kanten van het land?
In hoofdstuk drie gaan we kijken naar de politieke partijen die betrokken zijn bij het conflict.
Zo werd er gekeken naar de ideeën van de betrokken politieke partijen onder andere Sinn Fein en de Ulster Unionist Party
In het vierde hoofdstuk word de IRA besproken. Hier is onder andere het ontstaan van de IRA besproken en ook de ideeën van de IRA.
Geschiedenis van het conflict
De Engelsen bemoeiden zich al met Ierland in 1169 toen de Anglo Normandische troepen aanmeerden in Bannow Bay in County Wexford. Na die tijd hebben veel Engelse heerser geprobeerd Ierland te koloniseren, zodat ze hun bezittingen konden vergroten. Dit leidde wel tot gevechten tussen de Engelsen en de Ieren. Toen in 1558 de protestantse Elizabeth 1 aan de macht kwam, leidde dat tot het vaker vervolgen van katholieke Ieren. Daarna veroverde Oliver Cromwell Ierland en dit resulteerde in het eindigen van de massamoorden van de katholieke Ieren. Dit gebeurde in 1649. Ook eiste hij het vertrek van duizenden inwoners die door de veroveringen dakloos waren geworden. De protestantse overmacht werd nog groter toen het leger van de protestantse koning William 3 het leger van de katholieke James 2 versloeg. De katholieken hadden veel te lijden onder de Britse bezetting. Er werden nieuwe wetten ingevoerd. Zo mochten de katholieken niet de armen helpen en ze mochten niet eens naar school gaan. Later zijn al deze wetten weer opgeschort maar desondanks ontstond er een grote haat tussen de katholieken en de protestanten. In 1800 werd door de Act of Union, een wet die Engeland en Ierland als een land verbond, officieel geregeerd door Londen. Gedurende de volgende eeuw waren er verschillende bewegingen die opkwamen voor een onafhankelijk Ierland. Een van die bewegingen die daarvoor opkwam was de Home Rule. Home Rule was opgericht in 1870 en kwam op voor de vestiging van een apart Iers parlement. Tijdens de 20e eeuw stond Home Rule in het middelpunt van de politiek maar ze ondervonden tegenstand van de protestanten die de weerstand met geweld tegen wilde gaan. De uitvoering van Home Rule werd stopgezet door het tussenkomen van de Eerste Wereldoorlog. Toch bleef Home Rule voor Iers zelfbestuur bestaan.
Tijdens de Paasweek in 1916 bestormden de Ierse nationalisten de General Post Office en andere belangrijke gebouwen. Zij wilden een Ierse republiek. Deze opstand faalde en de leiders werden geëxecuteerd. Deze actie leidde wel tot optimisme bij Sinn Fein die ook voor een onafhankelijk Ierland was. Bij de verkiezingen van 1918 won Sinn Fein van de Unionisten en de Independend Unionist, die de regering vanuit Londen vertegenwoordigde. Het jaar daarna boycotte Sinn Fein Westminister en verklaarde het Iers Parlement. Het geweld laaide weer op toen de Irish Repulican Army (IRA) onder leiding van Michael Collins samen met Groot Brittanië voor onafhankelijkheid streed. De Government of Ireland Act eindigde deze bloederige strijd doordat ze Ierland verdeelden. Deze opdeling was blijvend. Er werden daarom ook twee verschillende parlementen ingevoerd. Een in Belfast samen met de zes provincies in het noorden en in Dublin voor de andere 26 provincies. In december 1921 tekenden Sinn Fein en de Britten het Anglo Iers verdrag dat een Irish Free State maakte van de 26 provincies en de andere zes provincies werden verbonden met Groot Brittanië. Voor de Ierse republikeinen vormde de opdeling een probleem. Zij kwamen uit voor een verenigd, onafhankelijk Ierland en ze zouden geweld gebruiken als het nodig was. De IRA organiseerde een gewelddadige campagne tegen het verdrag. Dit gebeurde in de jaren 20. Tijdens deze campagne vermoordden ze zelfs hun eigen bondgenoot Michael Collins, een van de ondertekende van het verdrag. De IRA werd in Irish Free State illegaal verklaard. Dit gebeurde in 1936, maar ze zetten hun campagnes toch voort in de jaren 40 en de jaren 50. In 1949 kwam de Irish Act en dat betekende het einde van een relatief rustige periode. De zuidelijke staat werd tot Iers Republiek gemaakt. De katholieken leken toen gelijkheid te accepteren. Dit veranderde echter toen de katholieken een grote protestdemonstratie voerden tegen stemrecht, wonen en werkloosheid. Daarbij ontstond een politieoptreden die maandenlange geweldplegingen veroorzaakte en de opkomst van Republikeins verzet.
De vele bloederige confrontaties tussen katholieken en protestanten worden gezien als het begin van The Troubles. Een van die \"troubles\" was Bloody Sunday waarbij Britse paratroepers een groep katholieke demonstranten beschoten. Hierbij kwamen 14 mensen om het leven. Vanaf dat moment regeerde Groot Brittanië weer direct vanuit Londen. In 1974 werd het Sunningdale contract gesloten tussen Ierse en Britse overheden. Dit gaf een beetje hoop op vrede. Maar de coalitieoverheid viel over de machtskwestie en daarna regeerde Londen weer direct.
De jaren 80 waren de jaren voor het terrorisme. Door de dood van Bobby Sands, een lid van de IRA kwam de IRA in internationale belangstelling. Door de dood van andere IRA leden laaide de terroristische aanslagen weer op. In 1985 werd het Anglo Iers verdrag getekend en in 1992
werd het Downing Street Declaration gehouden die een overeenkomst moest bieden tussen Sinn Fein en de democratische partijen. Dit gebeurde onder een voorwaarde: als beide partijen het geweld zou staken.
Situatie nu
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
Y.
Y.
ik vond dit heel erg goed, want ik moet een werkstuk maken over oorlogen omwillen van je geloof en daar gaat dit wekstuk voor een deel over!!
thankzz
xxxx
20 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
Dit is goede informatie.Ik moet het ook daarover houden en ik wetet er nu veel meer over.
Bedankt.
13 jaar geleden
Antwoorden