Inleiding Wij kregen de opdracht een werkstuk te maken voor het vak Lichamelijke opvoeding. In dit werkstuk gaan we iets vertellen over het onderwerp Freefighting. Wij hebben dit onderwerp gekozen omdat het ons een interessant leek. Omdat we nog niet veel van dit onderwerp weten konden we er dus veel van leren. Ook omdat je veel over het onderwerp hoort en ziet op tv maar eigenlijk niet weet wat het nu is. Vragen zoals wat zijn de regels, hoe gaat de puntentelling en wanneer heb je gewonnen. We hebben eerst op het Internet informatie gezocht. Wat overigens zeer moeizaam ging omdat er nog niet veel informatie over Freefighting is.Vervolgens hebben we de deelvragen opgesteld en beantwoord. In het slot hebben we de hoofdvraag beantwoord. Daarna hebben we de inleiding en de inhoudsopgave gemaakt. In dit werkstuk zullen we proberen een hoofdvraag en vier deelvragen beantwoorden:
Hoofdvraag: Moet freefighting een olympische sport worden?
Deelvragen: 1. Wat is freefighting? 2. Wat is de relatie van freefighting met de samenleving? 3. Wat zijn de argumenten voor, dat freefighting een olympische sport moet worden? 4. Wat zijn argumenten tegen, dat freefighting een olympische sport moet worden?
Wat is freefighting? Freefighting is een sport waarin allemaal soorten vechtsporten zoals Judo, Worstelen, Karate en Boksen gecombineerd worden. Dit gevecht wordt gehouden in een ring en duurt twee keer 20 minuten. Tijdens het gevecht mogen ze alle verschillende technieken gebruiken en er zijn weinig beperkingen.
Kort de geschiedenis
Nederland was een van de eerste landen in de wereld waar free fights en kooi fights gehouden werden.Chris Dolman was een van de oprichters van het Dutch Freefight. Deze soort sport was al een paar jaar bekend in Japan. Het mag ook absoluut niet gemixt worden met showworstellen.
Freefighting
Het doel van deze vechtsport is het aanleren van een compleet systeem wat de meest efficiënte technieken uit de martial arts samenvoegt en niet gehinderd door tradities nieuwe technieken en methodes ontwikkelt. Martial Arts technieken die we gebruiken komen o.a. uit het Worstelen, Judo, Boksen, Sambo, Karate, Jujitsu, Kempo en het Muay Thai Boxing. Deze tak van sport biedt een goede basis voor het aansterken van het lichaam, en ook voor de ontwikkeling van o.a. lenigheid, conditie, discipline, sportiviteit.
De gevechten zijn zeker niet voor iedereen weggelegd. Je moet je recht van spelen in de vechtsport wel verdiend hebben om er aan mee te kunnen (of zelfs mogen) doen.
De regels
Het is een combinatie van alle vechtsporten en dat maakt
het qua techniek heel interessant om te doen. Zo zijn er ook bij free fight een hoop regels, alleen al om te bepalen of een wedstrijd wel of niet beëindigd wordt. Dat kan bijvoorbeeld doordat de begeleider van de sporter de handdoek werpt, als een speler knock-out gaat, je kunt aftikken en de scheidsrechter kan beslissen dat doorspelen onverantwoord is. Acties die niet toegestaan zijn o.a.: Bijten, ogen uitdrukken, klappen in de nek, trappen tegen kniegewricht en in het
kruis van de tegenstander. Een bit en stalen tok zijn verplicht. Maar de regels verschillen per gevecht, want bij het hardere ultimate fight mag meer dan bij free fight.
De relatie van freefighting met de samenleving.
De meningen in de samenleving over freefight zijn nog al hetzelfde. Je hoort veel dat mensen het gevaarlijk vinden en ze vinden dat de overheid alle sporten alle vechtsporten waarbij het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel als de gewoonste zaak ter wereld wordt beschouwd, onmiddellijk verbieden. Bij het horen van het woord \"freefighting” denken veel mensen meteen aan twee brute, lompe kerels die elkaar tot bloedens toe schoppen en slaan, ook als de tegenstander gevloerd is. En dit alles in een donkere kooi met daarom heen een uitzinnig joelend publiek dat bloed wil zien. Aan de andere kant is het ook zo dat steeds meer Nederlanders belangstelling hebben voor \'harde\' vechtsporten. Het aantal beoefenaars stijgt fors, terwijl ook het aantal bezoekers van de speciale vechtsportgala\'s flink toeneemt. De belangstelling voor vechtsporten neemt explosief toe. Vooral de vechtsporten freefight en thaiboksen worden de laatste jaren steeds populairder. Vechtsportverenigingen zien hun ledentallen groeien, terwijl de organisatoren van de evenementen handenwrijvend toezien dat de kaartjes in recordtijd over de toonbank gaan. Volgens sportschoolhouders heeft de opmerkelijke ledenaanwas twee oorzaken. Zo zouden de beoefenaars \'moe\' zijn van teamsporten en voelen de vechtsporters zich veiliger op straat. Ook krikken de beoefenaars van vechtsporten hun eigenwaarde op.\"We leven in een tijd dat het niet altijd even leuk meer is op straat. Veel mensen zien deze sporten dan ook als een goede vorm van zelfverdediging in deze steeds harder wordende maatschappij. Ze voelen zich hierdoor veiliger op straat.\" Mede om die laatste redenen zou ook een toenemend aantal meisjes en vrouwen dit soort sporten beoefenen.
De argumenten voor, dat freefighting een olympische sport moet worden.
De kritiek op de sport komt voort uit onwetendheid.
Daarnaast is het beeld dat mensen van free fight en kooigevechten hebben verstoord door de organisatoren van de gevechten.
Zij leggen erg veel nadruk op het gevaar en het
geweld, om zoveel mogelijk kaartjes te verkopen voor de gevechten.
Ook krikken de beoefenaars van vechtsporten hun eigenwaarde op. Gordeau: \"We leven in een tijd dat het niet altijd even leuk meer is op straat. Veel mensen zien deze sporten dan ook als een goede vorm van zelfverdediging in deze steeds harder wordende maatschappij. Ze voelen zich hierdoor veiliger op straat.\" Mede om die laatste redenen zou ook een toenemend aantal meisjes en vrouwen dit soort sporten beoefenen. Ook zou het een leuke afwisseling zijn voor de traditionele olympische spelen. Iets anders dan paardrijden of triatlon.
Ook zou het een goed voorbeeld stellen voor andere sporten die graag olympisch willen worden, het zou een goed voorbeeld zijn van een kleine sport die aan de wereld wordt geïntroduceerd door de olympische spelen. Misschien dat de sport er van zal groeien omdat meer mensen er mee in aanraking komen.
De argumenten tegen, dat freefighting een olympische sport moet worden.
Freefighting is een erg agressieve sport, als je die toelaat tot de olympische spelen dan wordt het hele beeld van de olympische spelen in de war gegooid. De olympische spelen zijn een eerbetoon aan een Griekse boodschapper die een hele grote afstand te voet aflegde om te vertellen dat de Grieken een overwinning hadden behaald. Dat heeft helemaal niets met agressie te maken, het gaat om te laten zien hoe goed je in een sport bent, zonder daar agressie in te vertonen.
Ook krijg je dan het Power- Ranger effect, dat kinderen zien wat ze allemaal doen bij het freefighten en dat leuk na gaan doen. Dat is een totaal ander effect dan de andere olympische sporten, die juist stimuleren je te beheersen.
Ook is het nog een tamelijk jonge sport, de sport is nog niet wereldwijd verspreid, zodat deelnemers uit allerlei landen mee kunnen doen. Er is nog niet eens een overkoepelende bond, waar het IOC afspraken kan maken. Het zijn nog alleen losse flodders. Dan zijn er meer sporten in de wereld met meer aanhangers en die wel goed georganiseerd zijn, zij maken meer kans, ze verdienen het ook, om een olympische sport te worden.
Slot
In ons werkstuk hebben we de hoofdvraag: Moet freefighting een olympische sport worden? behandeld. Ons antwoord daarop is nee. Freefighting is nog niet ver genoeg ontwikkeld om als echte olympische sport mee te kunnen draaien. Het zou een leuke afwisseling zijn ten opzichte van de andere sporten, maar ze missen nog bepaalde elementen die andere sporten wel bezitten, en hun een waardige olympische sport maakt. Misschien over een aantal jaren, als er een International Freefighting Organisation bestaat of een andere overkoepelende bond, dat ze werkelijk hun entree in de olympische wereld kunnen maken, maar dan hebben ze nog veel te doen.
Bronnenlijst
We hebben voor informatie alleen het Internet gebruikt en dat waren de volgende sites.
-www.freefight.com -www.sport.nl -sport.pagina.nl -www.kliko.nl
Takenverdeling
Informatie zoeken X X
Titelblad X
Inhoudsopgave X
Inleiding X
Kern X X
Slot X
Bronnenlijst X
Takenverdeling X
Bijlage 1
Vechtsporten erg populair
16 maart 2001
DEN HAAG - Steeds meer Nederlanders hebben belangstelling voor \'harde\' vechtsporten. Het aantal beoefenaars stijgt fors, terwijl ook het aantal bezoekers van de speciale vechtsportgala\'s flink toeneemt.
De belangstelling voor vechtsporten neemt
explosief toe.
Vooral de vechtsporten freefight en thaiboksen winnen de laatste jaren enorm aan populariteit. Vechtsportverenigingen zien hun ledentallen groeien, terwijl de organisatoren van de evenementen handenwrijvend toezien dat de kaartjes in recordtijd over de toonbank gaan.
Volgens sportschoolhouders heeft de opmerkelijke ledenaanwas twee oorzaken. Zo zouden de beoefenaars \'moe\' zijn van teamsporten en voelen de vechtsporters zich veiliger op straat.
Beu
Eigenaar N. Gordeau van de in vechtsporten gespecialiseerde Haagse sportschool Kamakura stelt dat veel mensen in deze tijd het beu zijn om een teamsport te doen. \"Al doe je zelf nog zo je stinkende best, je bent altijd afhankelijk van je teammaten. Bij de vechtsport kun je alleen jezelf maar de schuld geven als het niet lekker loopt.\"
Ook krikken de beoefenaars van vechtsporten hun eigenwaarde op. Gordeau: \"We leven in een tijd dat het niet altijd even leuk meer is op straat. Veel mensen zien deze sporten dan ook als een goede vorm van zelfverdediging in deze steeds harder wordende maatschappij. Ze voelen zich hierdoor veiliger op straat.\" Mede om die laatste redenen zou ook een toenemend aantal meisjes en vrouwen dit soort sporten beoefenen.
Ook het aantal freefightevenementen is de laatste jaren fors gestegen. Waren er in 1996 nog slechts twee, voor dit jaar staan er al twintig op de agenda. Vrijwel alle evenementen zijn zelfs op voorhand uitverkocht.
\"Mensen willen steeds meer sensatie en dat krijgen ze op zulke evenementen. Een vechtsport heeft iets primitiefs, het gevecht van man tot man. Zulke dingen trekken tegenwoordig veel publiek\", aldus Gordeau, die overigens stelt dat de sporters wel degelijk weten waarmee ze bezig zijn.
Door de toenemende belangsteling voor de evenementen gaat ook het prijzengeld omhoog. Op een vechtsportgala, komend weekeinde in de Rotterdamse Ahoy\', wordt zelfs een recordbedrag van bijna een half miljoen gulden uitgekeerd. Voor het gala is al geruime tijd geen kaartje meer te krijgen.
REACTIES
1 seconde geleden