Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Ethiopië

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • vwo | 853 woorden
  • 19 februari 2012
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
30 keer beoordeeld

Algemene informatie Ethiopië
Ethiopië is een land gelegen in het oosten van Afrika, gedeeltelijk in de Hoorn van Afrika gelegen, wat momenteel bekendheid heeft door de grote droogte in het gebied waar ook een gedeelte van Ethiopië last van heeft. Het is een land met veel bergen, maar ook met woestijnen en grote vegetatie. De hoofdstad Addis Abeba is gelegen op ruim 3 kilometer hoogte. Het land kent qua natuur alleen geen kustlijn, wat het land wel ooit had tot de  onafhankelijkheid van Eritrea in 1991. Het is het enige nooit gekoloniseerde land in Afrika. Echter is het in de Tweede Wereldoorlog door Italië bezet geweest. Voor die tijd heette het Ethiopië Landkaart van Ethiopië met reliëf Abessinië. Het is het oudste onafhankelijk land in Afrika en één van de oudst onafhankelijke landen in de wereld.
Net zoals andere Afrikaanse landen heeft Ethiopië typische Afrikaanse dieren, alleen komt de olifant niet voor. Verder komen er veel varianten op dieren voor die voor de gehele wereld bekend zijn. Omdat het land bergachtig is komen er veel soorten planten voor. Het is voor botanici een geliefde plek om nieuwe ontdekkingen te doen. Er is een handje vol nationale parken, maar zelden bekend. Het land wordt voornamelijk gebruikt voor landbouw activiteiten.

Het water dat in Ethiopië voorkomt is niet veel, maar zeer bekend is de Nijl die haar ontstaan gedeeltelijk in Ethiopië bevindt. Natuurrampen zijn niet ongekend, zoals de momentele droogte.
Opvallend is dat het land een eigen, tribaal, systeem kent om de tijd en de datum mee aan te geven, ze hebben ook een ander kalendersysteem. Zo rekenen ze in Ethiopië vanaf zonsopgang en verder. Tijden voor openbare dingen zoals scholen wisselen dus met de dag. Sinds een aantal jaar maakt het land een omkeer naar een voor ons normaal kloksysteem.
In het land spreekt men over het algemeen het Amhaars, wat ook een eigen schrift kent en door het grootste gedeelte van de inwoners gesproken wordt. Ook wordt er veel en goed Engels gesproken en er bestaan verscheidene talen die slechts in een bepaald gedeelte van het land worden gesproken waaronder het Arabisch en het Ge’ez dat door de Ethiopische Ortodoxe Kerk wordt gebruikt. Dit lijkt normaal voor een (Afrikaans) land, echter worden er nog ruim tachtig andere talen gesproken met elk weer verschillende dialecten. Dit is niet opvallend aangezien het land meer dan 90.000.000 inwoners heeft bestaande uit zo’n 8 ‘volken/stammen’, waaronder de Omoro, veehouders uit het midden en zuiden van Ethiopië die 40% van de bevolking uitmaakt. De Omoro zijn zowel christelijk, als islamitisch als animistisch. Zij vormen de grootste groep, echter bestaat de regering vooral uit christelijke Tigary, deze zijn net zoals de Amhara vrij nationalistisch. Het geloof is voor Ethiopiërs van groot belang, ruim tachtig procent streeft het geloof ernstig na. De vanuit het buurland van origine afkomstige Somali zijn islamitische nomaden die wel eens voor oproer zorgen in beide landen.

De groei van het aantal inwoners is opvallend. In 1980 had het land nog maar 36 miljoen inwoners, wat nu al gegroeid is tot 90 miljoen. Het is één van de snelst groeiende landen ter wereld met een bevolkingsgroei van ruim 3% per jaar. Het komt er dus op neer dat er jaarlijks zo’n drie miljoen mensen bijkomen. Schokkend is het feit dat een derde van de kinderen ondervoed is, aangezien er bijna geen immigranten komen in Ethiopië.

Grafiek van de bevolkingsgroei in Ethiopië van de afgelopen 30 jaar.

Bijna alle stammen maken gebruik van het land, zo werkt bijna vijftig procent van de bevolking in de landbouw. Dit cijfer is zeer discutabel omdat het bij veel mensen niet gecontroleerd kan worden. Er bestaan ook schattingen van negentig procent. De landbouw bestaat voor een groot gedeelte uit het verbouwen van koffie-planten, groente en voor een belangrijk deel uit teff, een gewas dat gebruikt wordt om een Injera met eten injera te maken, een gigantische pannenkoek, die overal bij wordt gegeten, met een diameter van vaak boven de 50cm met daarboven op vooral vlees en groente. Koffie is hét product van Ethiopië, persoonlijk vind ik deze lekkerder omdat het kruidiger is. Wie geen koffie drinkt vindt men lichtelijk een lozer. Ook hoort er een gehele (vrij conservatieve: de vrouw doet het werk) ceremonie bij. Zo’n 10 procent van de bevolking werkt in de industrie. De overige mensen werken in de tertiaire sector, veel banen in het toerisme en in de politiek.

De export van Ethiopië houdt koffie, groente, dieren en goud in. Opvallend genoeg gaat veel voedsel naar het Midden-Oosten, terwijl het eigenland op veel plekken voedsel moet im-porteren en zelfs aan hongersnoden lijdt. Opvallend, China is verreweg haar grootste handels-partner en niet de VS. De VS heeft het land destijds geholpen met veel dingen, zoals het opze-tten van een eigen luchtvaartmaatschappij. Dit kan komen doordat Ethiopië een (communistische) dictatuur was.

Ontwikkelingen toerisme:
De Ethiopische regering heeft een drietal jaar geleden besloten het toerisme tot de ‘nieuwe’ economie gebombardeerd.

Ethiopië heeft lange tijd gespannen geleefd met haar buurland Eritrea. Met als climax de Ethiopisch-Eritreese oorlog die plaats vond van medio 1998 tot halverwege 2000.

http://www.indexmundi.com/ethiopia/population.html
CIA Factbook | Wikipedia | Ethiopan Tourism |

REACTIES

P.

P.

saai maak een voor basischool kinderen.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.