Cairo

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 1918 woorden
  • 8 november 2010
  • 60 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
60 keer beoordeeld

Cairo
Kaartgegevens

Cairo ligt in Egypte, aan de Nijl, de langste rivier van de wereld. Egypte heeft een oppervlakte van 997.739 vierkante kilometer. Egypte is dus 27 keer zo groot als Nederland, en het heeft ook 27 provincies.( het heeft dus provincies zo groot als Nederland!) Het heeft 63,8 miljoen inwoners waarvan er 16 miljoen in Cairo wonen, net zoveel als in Nederland! Het is de grootste stad van Noord-Afrika en Egypte ligt eigenlijk ook in Azië, want het heeft een schiereiland dat in Azië ligt: sinai. Eerst lag het aan Egypte vast, maar nu niet meer, door het Suezkanaal, die zorgt ervoor dat schepen niet meer om Afrika heen hoeven te varen, maar door het Suezkanaal kunnen. Cairo ligt aan de Nijl, omdat de vruchtbare strook land naast de Nijl het enige gebied is waar je kunt leven. Alle andere grote steden in Egypte liggen ook aan de Nijl. Verder is Egypte alleen maar woestijn, voor 24% met in het oosten de Arabische woestijn en in het westen de Libische woestijn. Alle woestijnen zien er anders uit. Je hebt rode, witte, gele, zwarte en bruine woestijnen. In de witte kun je schelpen vinden. Dat komt omdat er vroeger zee was. Om Egypte ligt de rode zee, en de middellandse zee. Ook heb je in de woestijn nog oases waar mensen wonen. Je hebt de Siwa, Bahariya, Farafra, Dakhra en de Grote oase. Er zijn ook bergen in Egypte, vooral op sinai en in het noorden. De hoogste, de Mozesberg is 2242 m hoog. Volgens de Bijbel is dat de berg waar Mozes de tien geboden ontving van God.

Feiten

De officiële naam van Egypte is al-umhariyah al-misriyah. (de Verenigde Arabische Republiek Egypte.) De algemene godsdienst is de islam. Het is een republiek sinds 28 februari 1922, en de president is Mohammed Hosni Moebarak.

De vlag van Egypte is zwart, rood en wit. De kleuren staan in verticale banen met de volgorde: rood, wit, zwart. In de middelste witte baan staat een schild met een gouden adelaar die naar links kijkt, en die staat op een rol waarop staat: Egypte, maar dan in Arabische tekens. Die adelaar is het nationale embleem van Egypte.

In Egypte wordt er betaald met de pond. 1 pond is verdeeld in 100 piasters. Je hebt briefjes van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 pond, en briefjes van 25 en 50 piasters. Munten zijn er van 1, 5, 10, 20 en 25 piasters. Het Egyptisch voor pond is ginih, wat komt van guinay, wat Arabisch is voor pond. In grote steden kun je soms met de euro betalen, en soms ook met een creditcard.

Pinnen kan ook alleen in grote steden. Er is veel gebrek aan kleingeld, dus is het handig dat bij je te hebben.

De officiële taal van Egypte is het Arabisch, maar meestal word er een Egyptisch dialect gesproken. In grote steden en toeristische plaatsen spreken ze wel engels of Frans, omdat het daar op school word gegeven. Het Arabisch heeft 28 letters en tekens, en word van rechts naar links geschreven, maar cijfers juist weer van rechts naar links. In Egypte hebben ze dezelfde cijfers als ons. De tekens in het Arabisch betekenen soms een heel woord en soms een letter, dat hangt er van af op welke plaats ze staan. 98% spreekt het Egyptische dialect. De overige mensen spreken Koptisch, Nubisch en in de Siwa-oase: Berbers.

Werk

Bij werk in Cairo heb je drie klasses: de rijke klasse, de middelklasse en de arme klasse. De rijke klasse heeft vaak goedbetaald werk, zoals op een kantoor, of bij een bank. De middenklasse heeft vaak werk in het buitenland, zoals mijn buren, omdat dat beter betaalt dan in Cairo. De middenklasse werkt vaak in de dienstverlening of handel bij grotere bedrijven, zoals in een restaurant of bij een supermarkt. De arme klasse werken overal wel, maar dan in een positie waar je weinig mee verdient, zoals portier bij een hotel, taxichauffeur(er zijn daar te veel taxi’s dus verdien je weinig.) of winkelier. In Cairo zijn heel veel kleine winkeltjes waar je een heleboel kunt kopen.

Egypte verdient niet genoeg voor alle inwoners. De belangrijkste reden daarvan is de overbevolking van Egypte. Tot 1972 stuurde daarom de toenmalige Sovjet-Unie extra werkkracht naar Egypte. Na 1972 ging Egypte onafhankelijk verder, geholpen door andere Arabische landen. Toen Egypte in 1979 vrede sloot met Israël, deden ze dat niet meer, omdat Israël een vijand van de Arabische landen was.
Nu levert Amerika werknemers voor Egypte.

Toerisme

De grootste toeristentrekpleister bij Cairo zijn wel de piramides van Giza. Er staan daar 11 piramides, en de belangrijkste zijn die van Cheops, Chefren en Mykerinos. Bij de piramides staat ook de Sfinx:“de bewaker van de piramides”. Er komen duizenden toeristen per jaar naar de piramides. In Cairo is ook een museum voor Oudegyptische spullen: het Egyptisch museum. Daar staan ongelofelijk veel spullen en er komen steeds meer bij. Zelfs als je aan elk ding 1 seconde aandacht besteedde ben je na een dag nog niet klaar, en ze zijn nog steeds bezig met de catalogus. Het is er zo vol dat ze een tweede museum willen bouwen.
Verder heb je ook nog heel veel musea en nijltochten, bijvoorbeeld van de Pharaonic Village.
Die verzorgen nijltochten, waarna je een rondleiding krijgt en je kunt er workshops doen, bijvoorbeeld in papyrus maken.

Egypte zelf is een heel toeristisch land en een groot deel van de inkomsten komen uit de toeristische sector. De meeste toeristen gaan naar Egypte voor de piramides of de rode zee, en vooral voor de 40 graden in de zomer.
In Cairo heb je verder heel veel kerkjes en moskeeën die je kunt bezoeken: wel 500!

Levenswijze

De mensen in Cairo leven niet zo luxe als ons. (met uitzondering van rijke mensen, die zich erg westers gedragen) het straatbeeld is in onze ogen vaak erg rommelig en ongeordend vanwege de grootte en de rommel die vaak op straat ligt. Toch zijn er veel dingen goed geregeld, zoals de gezondheidszorg en er is gratis onderwijs. Een groot deel van de bevolking is arm: 40%. De arme mensen wonen in huizen van leem, meestal zonder stroom en water, of anders zelf aangelegd. De meeste huisjes zijn zelf gebouwd, en er zijn ook veel huisjes maar half af, omdat ze niet wachten met bouwen tot ze genoeg geld hebben, maar gewoon beginnen met bouwen en stoppen als het geld op is. Omdat Cairo zo vol is bouwen de mensen soms ook op het dak van een bestaand huis, want ze hebben platte daken.

De scholen in Cairo zijn gratis, maar toch gaan veel kinderen niet naar school, want de school is niet helemaal gratis. Je moet zelf je schoolspullen en boeken betalen, en ook meerdere uniformen.
Je hebt er ook huiswerk, meestal voor rekenen geschiedenis en aardrijkskunde.

Je hebt ook privé-scholen. Die kosten wel geld, maar je hebt er kleinere klassen, het is beter onderhouden en je hebt meer spullen om mee te werken. Als je ouders veel geld hebben kun je naar een privé-school waar ze een vreemde taal geven, zoals Engels of Frans .

Er zijn ook nog religieuze scholen. Daar krijg je ook rekenen, taal en lezen, maar vooral bestudeer je er de Koran en andere religieuze teksten.

Je hebt ook nog religieuze privé-scholen.

Na de basisschool kun je een beroepsopleiding volgen in landbouw, techniek of handel. Je kunt ook een vooropleiding van de universiteit volgen als je erg slim bent. De universiteiten zijn ook gratis, je hoeft alleen inschrijfgeld te betalen. Bekende universiteiten in Cairo zijn de Cairo universiteit en de Ain Shams universiteit.

In Cairo heb je ook de British University, daar moet je wel collegegeld betalen en zijn de colleges in het Engels.
Je kunt ook naar de religieuze Al-Ahzar universiteit.

In Egypte is school verplicht, maar de regering zorgt er niet genoeg voor dat alle kinderen ook echt naar school gaan.

Het openbaar vervoer in Cairo is erg chaotisch, want verkeer in Cairo is al een sport op zich. Je omschrijft het als: je mag rijden waar plek is. Verkeersregels zijn er wel, maar niemand houd zich eraan. Overal zijn taxi’s en bussen, maar je doet er heel lang over om ergens te komen. De bussen zijn meestal zo vol dat op het trapje nog mensen staan.

Cairo heeft als enige stad in Cairo een metro. Die doet het goed, is snel en niet druk. Er staan ook schermen waar je tv kunt kijken. Eten en drinken mag niet op het station. Er is politie die daarop let.

Er zijn in Cairo ook veel parken en speelplaatsen voor kinderen. Dat komt omdat de mensen in hun vrije tij vaak met het hele gezin naar bijvoorbeeld een park of strand gaan. Er zijn ook veel kinderopvangcentra.

Geschiedenis

Cairo werd in 640 gesticht door Omar de Veroveraar. Het heette toen Foestat, en lag op de plaats van het oude Babylon. Het was de hoofdstad van Cairo tot 972, toen er vlakbij Foestat een nieuwe stad werd gesticht op het vervallen Katai, door een generaal van kalief al-moeiz: al-kahira.(zoals het nu officieel nog heet.) Deze stad is het tegenwoordige Cairo. In 1176 versmolt al-kahira met andere steden en werd een grote stad. Die werd geregeerd door mamelukken sultans en dat ging heel goed. Cairo was de grootste stad van Noord-Afrika, en de grootste van de islamitische cultuur. Het was een grote handelsstad tussen het oosten en Europa, en dat bleef het de hele middeleeuwen.

In 1517 werd het veroverd door de turken, en raakte het in verval. In 1798 werd het weer veroverd door de fransen, waarna het in 1801 weer werd veroverd door de turken.

Daarna kwam Mehemed Ali als koning, en bloeide Cairo weer op. Daarna kwamen de Engelsen en die hielden Egypte in handen. Toen kwam Foestat I en volgens de meeste was dat de eerste Egyptenaar sinds eeuwen die over Egypte heerste. Hij is de enige koning geweest, want daarna kwamen er weer Engelsen totdat Egypte in 1922 onafhankelijk werd en er een president kwam: Abdel Nasser.

Interview

Ik heb mijn interview gehouden met een meisje uit Egypte. Ze is in de zomer mijn buurmeisje en woont dus in Giza, Cairo. Ze is dertien en dit interview moest in het Engels, omdat ze geen Nederlands praat, alleen Egyptisch en Engels.

1 Kom je vaak in Cairo?

Ja, Giza is een deel van Cairo.

2 Mensen zeggen dat er vaak een deken van smog over de stad hangt. Is dit waar en kun je dit zien vanuit Giza?

Ja, het is waar, maar het is vanuit Giza niet te zien.

3 Zou je Cairo een echte wereldstad noemen?

Ja, het is een hele grote stad, het is onmogelijk alles te zien.

4 Vind je Cairo een ongeordende, drukke stad noemen, of juist een mooie?

Een ongeordende en drukke, overal ligt troep!

5 Hoe groot is Gizeh in vergelijking met Cairo?

Veel kleiner dan Cairo.

6 Wat zijn de grootste verschillen tussen Cairo en Amsterdam?

Amsterdam is schoner en kouder. Cairo is veel drukker dan Amsterdam.

7 Wat voor bevolkingsgroepen zijn er in Cairo vooral? (Qua geloof)

Er zijn veel moslims en minder kopten: een speciale groep christenen.

8 Als ik een toerist was in Cairo, wat zou ik dan moeten kopen?

Oudegyptische spullen, daarvoor komen de meeste toeristen.

9 Wat doe je in je vrije tijd?

Met vrienden naar clubs gaan, lopen en nieuwe mensen ontmoeten.

10 Op wat voor school zit je?

Een privé-school, waar ik engels krijg.

11 Op welke dagen heb je vrij?

Vrijdag en zaterdag. Vrijdag omdat dat de dag om te bidden is.

12 Hoe lang doe je erover om op school te komen?

Een uur en vanuit mijn klaslokaal kun je de piramides van Gizeh zien!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.