Het kustgebied
Door: wouter
Hoofdstuk 1: het deltaplan
De delta werken zijn gebouwd na de waternood ramp in 1953 in Zeeland.
Het was 1 februari en er stond een zware Noordzee storm maar de dijken van Zeeland konden het niet meer aan,
De eerste dagen van de ramp kwam de hulp niet zo snel maar later ging het wel beter.
Er stond 200.000 hectare land onder water, 1.835 mensen en ongeveer 35.000 dieren verdronken, 4.5500 gebouwen werden kapotgemaakt en 45.000 gebouwen werden zwaar beschadigd.
Na de overstroming gingen de mensen pas echt goed nadenken over de zee en zijn kracht zij zijden dat dit nooit meet mocht gebeuren.
Ze bedachten het delta plan om Nederland een stuk veiliger te maken,
Er kwam een delta commissie het was hun taak om Nederland te beschermen.
Alles werd afgesloten ( behalve de inging naar Rotterdam en naar Antwerpen werd opengelaten voor boten ) de delta commissie besloot om alle dijken van Nederland hoger en alle dammen sterker te maken.
In 1958 werd door de regering de deltawet goedgekeurd, en toen kon de bouw beginnen.
Als eerst begonnen we met het bouwen van een waterkering de Hollandse IJssel, bij Rotterdam(de Hollandse IJssel komt uit in de Noordzee)
Dit stukje van het deltaplan moest er voor zorgen dat het laagste gelegen stuk van Nederland niet meer kon overstromen.
Hoofdstuk 2: De dijken en dammen
Dijken en dammen zijn heel belangrijk voor Nederland want wij liggen lager dan de zee spiegel.
Vroeger bouwde de mensen termen dat zijn heuvels die ze zelf hadden gebouwd maar dat was meestal niet genoeg want de akkers liepen onder water en er verdronken vaak dieren.
Ongeveer 1000jaar geleden begonnen mensen met het bouwen van dijken de dijken bouwden ze meestal met klei stenen en zandt, die dijken lagen naast de zee en ze wouden dat de zee niet meer op land kwam, vooral in Zeeland liggen nog veel stukjes van die oude dijken.
Elke dag probeert het water om Nederland binnen te stromen en elke dag weer zijn er duizenden mensen die dat proberen te voorkomen.
Daarmee gebruiken ze:
gemalen, (dat zijn grote waterpompen die het water uit de polders naar een kanaal of rivier pompen, vroeger werd dat ook gedaan met molens)
sluizen (dat zijn grote bouwwerken die in een rivier of een kanaal liggen en die hebben een schuif en zo kunnen de mensen de waterstand regelen.)
stuwen (dat is een beweegbare dam in een rivier of kanaal en daarmee kunnen ze de waterstand verhogen)
delta werken en dijken
5.3
ADVERTENTIE
REACTIES
1 seconde geleden
S.
S.
Hoi Wouter, ik heb heel veel gehad aan je werkstuk, ik heb er een heleboel informatie uit kunnen halen en hierdoor heb ik mijn werkstuk goed kunnen maken, ik heb er een 6.5! voor gekregen, ben er echt blij mee
bedankt
groetjes susie
15 jaar geleden
Antwoorden