Inhoudsopgave
1) Inleiding
2) Kennismaking met Kenia
3) Een stukje geschiedenis
4) Landschap en klimaat
5) Natuurlijke rijkdommen
6) De bevolking
7) De economie
8) In het nieuws
9) Conclusie
10) Bronnen
Ik houd mijn werkstuk over Kenia omdat ik het landschap en de natuur waar wilde dieren leven heel mooi vind. Toen ik eens wat foto´s over Kenia aan het bekijken was, wilde ik er meteen meer over te weten komen. Ik ben zelf nog nooit in Kenia geweest. Maar als ik er een keer heen ga dan wil ik heel graag op safari. Want ik vind het ook heel mooi om vlakbij de wilde dieren te zijn. Ik denk dat ik van dit werkstuk iets ga leren over de bevolking en het landschap.
Kenia is een land in Oost- Afrika. Het ligt aan allebei de kanten van de evenaar.
De officiële naam van het land is in het Kiswahili Jamhuri ya Kenya, de republiek van Kenia. Kenia heeft 30,2 miljoen inwoners. Dat wil zeggen dat Kenia ongeveer net zo veel inwoners heeft als de Benelux, maar de bevolking in Kenia groeit veel harder. Over twintig jaar zal de bevolking van Kenia verdubbeld zijn. 20 procent van de bevolking woont in de steden. De rest woont op het platteland. De grootste stad is Nairobi, met anderhalf miljoen inwoners.
Het landschap van Kenia wordt gekenmerkt door een tweedeling. Het oosten bestaat uit laagland, het westen is heuvelachtig. Het berg -en heuvellandschap wordt doorsneden door een zeer lange vallei, de Oost- Afrikaanse slenk, die ongeveer tot 900 meter lager ligt dan de bergen aan de andere kanten. De slenk loopt van de Dode zee tot in Malawi. In Kenia is deze slenk het best te zien. Hier is hij 45 tot 120 kilometer breed. Het smalst is hij bij Nairobi. In de slenk liggen meren en vulkanen.
Kenia heeft een warm klimaat. De gemiddelde maandelijkse temperatuur is in de koudste maand 16 graden Celsius en in de warmste maand 29 graden Celsius. Van december tot maart heeft Kenia te maken met droogte. Eind maart tot en met mei is het regenseizoen. Tussen het regenseizoen en de droge maanden valt er af en toe wat regen.
Kenia staat ook bekend om zijn dierenwereld. Vooral de uitgestrekte graslanden kennen een grote variatie. Hier leven gnoes, zebra’s, gazelle’s, antilopen, impala’s, leeuwen, jachtluipaarden en hyena’s. In de rivieren vind je krokodillen en nijlpaarden. Het vele natuurschoon probeert Kenia te beschermen met het maken van grote natuurparken.
Vlag: Sinds 1963, sinds dat het een eigen land is, is dit de nationale vlag van Kenia. Het Masai -schild in het midden is het symbool van de verdediging van de vrijheid.
De hoofdstad is Nairobi en is een van de belangrijkste steden in de wereld.
De staatsvorm is een republiek en het staatshoofd was tot 2002 president Moi, die 24 jaar aan de macht was. Nu is president Mwai Kibaki de nieuwe leider.
Taal: De twee officiële talen zijn het Swahili en Engels. (65% van de bevolking spreekt Swahili, en bijna 10% spreekt Engels).
Inwoners: 30,2 miljoen inwoners Mwai Kibaki
Munteenheid: Keniaanse Shilling ( KES ) 68 KES = 1 euro
Oppervlakte: 569.259 km2 Keniaans bankbiljet
Buurlanden: Kenia heeft 5 buurlanden. Dat zijn Somalië, Ethiopië, Soedan, Oeganda en Tanzania. Kenia heeft 536 km lange kust aan de Indische Oceaan.
Buurlanden Kenia
Belangrijkste steden: De grootste steden zijn: Nairobi ( hoofdstad ) Mombasa, Kisumu, Eldoret en Nakuru.
Provincies: Kenia is verdeeld in 8 provincies: Central, Coast, Eastern, Nairobi, North-Eastern, Nyanza, Rift Valley en Western.
Kenia wordt wel de wieg van de mensheid genoemd. In dit gebied ontdekken archeologen de oudste menselijke resten. Miljoenen jaren is Oost -Afrika de enige plek waar mensachtigen woonden. De voorouders van de mens vinden hier de eerste vuurstenen werktuigen, het vuur en kleding uit. Lange tijd verandert er niet veel. De mens verspreidt zich over de wereld en al die tijd blijft de manier van leven overal wel hetzelfde.
Vanaf ongeveer 6000 voor Christus vallen Hussieten, Niloten en Bantu’s Kenia binnen. De jagers en verzamelaars die tot dan toe het land bewonen moeten vanaf dat moment steeds meer gebieden inleveren.
De kust
Het eerste contact tussen Oost –Afrika en de buitenwereld vindt plaats op de kust. De eerste opgeschreven verhalen komen van een Griekse koopman die in 150 na Christus in Egypte woonde. In al die tijd varen er schepen van Afrika naar India en naar de Arabische wereld. India ruilt ivoor, schilden van schildpadden en slaven voor koper, tin en mantels. De Arabische handelaren varen vanaf 700 op de Oost -Afrikaanse kust. Zij noemen het gebied waar zij heen varen Azania of het land van Zanj, dat betekent: het land van de zwarte mensen. De oudste islamitische stad in Kenia is Manda. Deze stad is in de negende eeuw ontstaan. In de tiende eeuw trekken migranten uit Perzië naar de Oost –Afrikaanse kust. Samen met de mensen die daar al wonen, vormen ze een nieuw Perzisch – Afrikaans volk. Zij noemen zich Shirazi. Dat is de hoofdstad van het Perzische rijk Shiraz. Van de 13e eeuw tot het eind van de 15e eeuw zijn de Shirazi families de baas over de Oost –Afrikaanse kust. Mombasa is nu nog steeds een van de belangrijkste steden van Kenia. Dan komt in 1498 de Portugees Vasco da Gama aan op de kust van Oost –Afrika. Acht jaar later hebben de Portugezen de macht van de Shirazi over genomen. In de 17e eeuw verjagen de Omani (dat zijn Arabieren uit het Oman, een land op het Arabische schiereiland) de Portugezen. Maar het lukte ze niet echt om de veroverde gebieden tot een land te veranderen. Dit mislukt omdat de Perzen Oman binnen vallen. Deze stad-staatjes zijn steeds met elkaar in oorlog.
Omdat de Britten in het begin van de 19e eeuw nog geen belangstelling hebben voor het gebied krijgt Sayyid Sa’id Bin sultan uit Oman de kans om de macht te grijpen. Er ontstaat een groot Omaans rijk. Hierna is de hele Oost –Afrikaanse kust in handen van één heerser.
Het binnenland
Vanuit Mombasa trekken karavanen naar het binnenland op zoek naar ivoor en slaven. De Masai is een stam van veehouders die vanaf het midden van de 18e eeuw vanuit het noorden naar het zuiden trekken. Hun trek die richting het zuiden gaat wordt in het jaar 1830 tegen gehouden door de Hehe die in Tanzania
wonen. De leider van de Masai heet Laibon. Hij is een militaire leider. Jonge mannen tussen de 18 en de 30 jaar vormen het leger van de Masai. Zij zijn de moran, (de krijgers). Door hun inzet zijn de Masai al in staat om een groot gebied te beheersen. In 1859 zijn zij zelfs in staat de kust aan het zuiden van Mombasa te plunderen. Hun eerste slachtoffers zijn Bantuboeren.
Kolonie Kenia
De Britse Oost –Afrikaanse Compagnie weet in 1887 van de sultan de rechten op het vasteland over te nemen. In 1890 wordt Kenia een protectoraat van Groot-Brittannië. In 1920 wordt Kenia een kolonie. Een kolonie is een gebiedsdeel van een rijk. Er verandert niet veel voor Kenia, alleen hoort het nu nog meer bij Groot-Brittannië dan eerst. In het jaar voordat Kenia een kolonie wordt krijgen de blanke kolonisten stemrecht.
Het landschap in Kenia wordt gedomineerd door de Great Rift Valley, die dwars door het land loopt en zich in het noorden uitstrekt tot over de grens met Ethiopië en in het zuiden doorloopt tot in Tanzania. De steile hellingen komen op sommige plekken meer dan 2000 meter oven het dal uit. Het Mau- en Aberdaregebergte en de Cherangani zijn met hun toppen van tussen de 3000 en 4000 meter hoog de hoogste bergketens van het gebied.
Hoe is het ontstaan
De slenk is 6500 kilometer lang en is een van de weinige fenomenen die uit de ruimte te zien zijn. In Kenia is de Slenk op zijn smalste punt 40 kilometer breed en op zijn breedste punt 320 kilometer. De Slenk die we nu kennen is ontstaan door breuken in de aardkorst die toen langzaam van elkaar werden verwijderd, waardoor het land wat er tussen zat een dal werd. Toen kwamen er heel veel vulkaanuitbarstingen waardoor miljoenen ton lava en as in het dal terecht kwamen. Daardoor werd het dal bijna even snel opgevuld als het ontstond. Sommige mensen denken dat delen van Kenia meer dan 3 kilometer dik is.
Een land van bergen…
Vlak achter de grote Slenk liggen heel wat bergen die ontstaan zijn doordat vloeibaar lava zich door scheuren in de aardkorst een weg naar buiten baande toen de Slenk werd gevormd. Precies op de grens tussen Kenia en Oeganda ligt de Elgon, een berg van 4321 meter hoog. Even ten oosten van de Aberdares (berg) ligt de 5199 meter hoge berg Mount Kenia. De Kenianen noemen deze berg ook wel Kirinyaga. De top van deze hoogste berg van Kenia die op de evenaar ligt is het hele jaar met sneeuw bedekt. De beroemdste berg is de Kilimanjaro die altijd een witte kap heeft. Deze berg van 5895 meter hoog vormt het hoogste punt van Afrika. In het zuiden van Kenia is deze berg heel duidelijk te zien. De genoemde 3 bergen trekken heel veel toeristen, wandelaars en bergbeklimmers.
… en van vlaktes
Bij het horen van de naam Kenia denken mensen meestal aan uitgestrekte savannes waar wilde dieren rondlopen. Dat is een grote toeristische trekpleister. Een groot deel van het zuiden bestaat inderdaad uit uitgestrekte vlaktes met af en toe wat heuvels. Het bekendst zijn de vlaktes van het Masai Mara National Reserve, met een oppervlakte van 1510 vierkante meter. De vlaktes van het Masai Mara zijn samen met het Seregeti National Park een van de belangrijkste leefgebieden ter wereld voor wilde dieren van de savanne.
Het Tsavo National Park heeft een oppervlakte van 20810 vierkante kilometer en daardoor is het het grootste park van Kenia. Maar 3 parken in heel Afrika zijn groter dan dit park. In het droge noorden en noordoosten van Kenia liggen de meeste vlaktes. Een woestijnachtig gebied, 2/3 van heel Kenia bestaat uit dit vlakke land.
Afwisselend klimaat
Het klimaat in Kenia is net zo gevarieerd als het landschap. Over het algemeen kun je zeggen dat Kenia een warm, droog klimaat heeft. Het ligt op de evenaar en dat wil zeggen dat de temperatuur het hele jaar door bijna hetzelfde is. In de bergen is de gemiddelde temperatuur veel lager dan op de vlaktes. Op de laagvlaktes schommelt de temperatuur van 28 graden aan de kust tot 35 graden of hoger in het binnenland. In Kenia regent het vrij weinig, met uitzondering van het hoogland, de kuststrook en rond het Victoriameer. Een groot deel van Kenia is halfdroog of droog. Dat wil zeggen dat er minder dan 500 mm. regen per jaar valt. Er zijn twee regenseizoenen, het korte seizoen is tussen maart en mei, en de lange periode tussen eind oktober en december.
Natuur
Als er in Kenia geen savannes vol wilde dieren, geen tropische stranden en prachtige meren waren, zouden er veel minder toeristen komen. Maar ook hier worden de natuurlijke rijkdommen bedreigd door menselijke activiteiten. Zo worden in Kenia ongeveer 200 diersoorten bedreigd of wordt de leefomgeving aangetast. 7,5% van Kenia’s grondgebied bestaat uit natuurgebieden als parken en reservaten. Verspreid over heel Kenia zijn er inmiddels 58 nationale parken en reservaten. Het Nairobi National Park werd in 1946 opgericht. Dit was het eerste National Park van Kenia.
Een rijke bron
Bijna 85% van alle vis die in Kenia gevangen wordt, komt uit het Victoriameer. Er wordt geschat dat 35.000 vissers en hun gezinnen ervan kunnen leven. Daarnaast biedt de visvangst werk aan mensen die de vis schoonmaken, vervoeren en verkopen. Grote bedrijven kregen belangstelling toen duidelijk werd dat er in het Victoriameer veel te vangen was. Het gevolg is dat je in supermarkten in Europa tegenwoordig ingeblikte vis uit Kenia kunt kopen. Dat is goed voor de Keniaanse economie.
Vruchtbare grond
De landbouwgronden van Kenia horen tot de beste van de wereld. Vruchtbare grond en een bijna perfect klimaat zorgen voor hoge opbrengsten. Er wordt voornamelijk koffie en thee verbouwd. In de hooglanden wordt ook veel suiker, maïs en rijst verbouwd. De laatste tijd worden ook tuinbouwgewassen verbouwd. Zoals groenten en bloemen.
Op verschillende plaatsen in Kenia wordt kalksteen gevonden. Het bekendst is de cementfabriek bij Mombasa, waar sinds 1954 kalksteen wordt verwerkt tot cement. In 1995 werd 1.056.000 ton cement gebruikt voor de aanleg van wegen en de bouw van woningen.
Het mineraal fluoriet wordt gevonden in de Kerio Valley. Een ander belangrijk mineraal is zeepsteen. Er worden dieren figuren van gemaakt en schaakstukken, die overal in Kenia als souvenir worden verkocht.
Souveniers
Verder naar het zuiden staat de Magadi Soda Company waar per jaar meer dan 250.000 ton soda wordt geproduceerd.
Goud wordt in kleine hoeveelheden gevonden, meestal door de lokale bevolking door het slib van rivieren te zeven. Het wordt verkocht op lokale markten aan goudhandelaren uit Nairobi
Olie moet Kenia importeren omdat het zelf geen voorraden heeft. Deze olie wordt verwerkt in Mombasa en via een 483 kilometer lange pijpleiding naar de steden getransporteerd.
Geothermische energie= wordt elektriciteit mee opgewekt. HEC= wordt ook elektriciteit mee geproduceerd.
Bevolkingsgroepen
Kenia is een land met veel volken en Etnische groeperingen. De bevolking is niet bepaald een éénheid. Int totaal zijn er ruim veertig verschillende volken met een eigen cultuur, een eigen taal en een eigen samenleving. Ze zijn in drie taalgroepen te verdelen, die van de Kushieten, de Niloten en de Bantu’s. Talen binnen een taalgroep zijn aan elkaar verwant zoals het Nederlands verwant is aan het Duits en zoals het Frans verwant is aan het Spaans. De meeste volken zeggen ook recht te hebben op een bepaald stuk van het Keniaanse grondgebied. Volgens de wet heeft iedere Keniaan het recht zich overal in het land te vestigen. In de praktijk is dat een stuk moeilijker. Zo worden de Masai en de Pokot, volken die met vee rondtrekken, uit hun beste gebieden verdreven door zich daar vestigende landbouwers. De Masai wonen in het zuiden van het land en is de beroemdste stam van Kenia. Het is nog steeds een herdersvolk en zijn nog trots op hun oeroude tradities. Het vee is dan wel het belangrijkste voor ze. Pokot en Turkana worden er van beschuldigd regelmatig elkaars vee te stelen. De kustbewoners hebben er grote moeite mee dat Kenianen uit het binnenland zich aan de kust vestigen om werk te zoeken in het toerisme.
Godsdienst
Ongeveer 2/3 van de bevolking belijdt een of andere vorm van christendom en is ook lid van een van de vele kerken. Rooms-katholieken zijn de grootste groep ( ca. 27 % ) . Er zijn ook nog veel niet-kerkelijke gemeenschappen en nieuwe mengvormen van christelijke en traditionele godsdiensten met vaak maar één leider. Een grote rol bij alle gelovigen is de voorouderverering. Via medicijnmannen of stamoudsten probeert men in contact te komen met voorouders en hulp te vragen. Naast een god die alles geschapen heeft, kent men nog vele goede en kwade geesten en demonen. Ongeveer 3% van de Keniaanse bevolking is moslim. In het noordoosten bij de grens met Somalië en aan de kust wonen de meeste moslims. Het belangrijkste Islamitische feest aan de Keniaanse kust is het Maulidi- al- Nabin feest.
Onderwijs
Ongeveer zes miljoen kinderen volgen het basisonderwijs op ongeveer 15000 scholen. Er zijn ongeveer 2500 middelbare scholen met ongeveer 650.000 leerlingen. Er bestaat leerplicht van 7 tot 15 jaar, en ong. 95% van de kinderen tussen 6 en 12 jaar bezoekt dan ook regelmatig een lagere school. Slechts 1/3 van deze kinderen gaat door naar het middelbaar onderwijs. Het onderwijzend personeel is erg laag opgeleid wat ook een groot probleem is. Ook zal door de snelle bevolkingsgroei het aantal leerlingen de komende jaren nog eens verdubbelen. Veel mensen die voor de klas staan hebben niet eens de vereiste diploma’s. Er zijn nu 4 universiteiten in Kenia met 35000 studenten. In Nairobi ligt de University of Nairobi en Kenyatta University. In Nakuru ligt de Egerton University en Moi University ligt in Eldoret en is het nieuwst, gesticht in 1984. Ongeveer 10.000 Kenianen studeren in het buitenland. Daarnaast zijn er enkele hogere technische beroepsopleidingen en een aantal particuliere universiteiten. Er wordt geschat dat 18% van de mannen en 33% van de vrouwen nooit naar school is geweest. 40% van de bevolking is dan ook analfabeet.
Medische zorg
Voor Afrikaanse begrippen is de gezondheidszorg uitgebreid in Kenia. Er zijn ong. 325 ziekenhuizen en op het platteland zijn gezondheidscentra. Je hebt daar ook flying doctors die met hun vliegtuigjes de afgelegen gebieden bezoeken. Toch is er voor bijna ¼ van de bevolking geen medische zorg. De belangrijkste doodsoorzaken zijn diarree, longontsteking, tbc, mazelen, malaria en ondervoeding. Ook komt aids erg veel voor.
Voor de Keniaanse economie is de landbouw heel belangrijk omdat er veel mensen werken en het voor veel inkomsten zorgt. De belangrijkste gewassen zijn thee, maïs, koffie, suikerriet, bonen en rijst. De teelt van groente, fruit en bloemen wordt ook steeds belangrijker.
Thee is het belangrijkste exportgewas en brengt samen met het toerisme het meeste buitenlandse geld in de staatskas. In 1996 bereikte Kenia voor het eerst de eerste plaats op de lijst van thee-exporterende landen. Nu staat Kenia op de derde plaats, achter de twee belangrijkste tegenstanders India en Sri Lanka. Men schat dat er ongeveer 1 miljoen mensen in de thee-industrie werkzaam zijn. Er zijn 58 grote theeplantages in Kenia. Keniaanse thee staat erg goed bekend en er komt steeds meer grond bij waarop verbouwd wordt.
De tropische stranden en nationale parken met hun wilde dieren maken van Kenia een ideaal vakantieland. Het aantal bezoekers groeide van 61.000 in 1963 naar meer dan een miljoen per jaar. Ook biedt het toerisme aan meer dan 100.000 mensen werk. In elke grote stad en bij alle toeristische attracties worden souvenirs verkocht die gemaakt zijn door de lokale bevolking. Er zijn overal cafés en restaurants waar toeristen iets kunnen eten en drinken, en in de meeste grotere steden zijn bedrijven die auto’s verhuren of excursies organiseren.
Kenia is economisch te zeer afhankelijk van de landbouw en het toerisme. Het aantal toeristen kan zomaar ineens teruglopen, en de opbrengsten van de landbouw ook.
Wegen en spoorwegen zijn van groot belang voor een goede economie. De regering heeft te weinig nieuwe wegen aangelegd en ook de bestaande wegen slecht onderhouden. Slechts 14% van alle wegen is geasfalteerd, de rest is onverhard. De onverharde wegen zijn in het regenseizoen niet te berijden, waardoor een groot deel van het land onbereikbaar wordt.
Problemen
Een van Kenia’s grootste problemen is de snelle bevolkingsgroei. In geen enkel ander land groeit de bevolking zo snel. De regering heeft grote moeite om te zorgen voor voldoende scholen, ziekenhuizen, huizen, stromend water, rioleringen en goed openbaar vervoer. Het is heel belangrijk om er voor te zorgen dat de jonge mensen in de toekomst minder kinderen krijgen. Als het lukt om de bevolkingsgroei af te remmen zal dat de economie en het leven in Kenia ten goede komen.
Er is vaak een heel groot verschil tussen de luxueuze toeristenoorden en het leven van de bevolking die daar vlak naast woont. In de duurdere hotels kost één overnachting soms evenveel als het gemiddelde jaarinkomen van een Keniaan.
Kenia staat 17e op de lijst van armste landen van de wereld.
Door de verspreiding van aids is de levensverwachting gedaald van 57 naar 51 jaar. Per dag sterven ongeveer 500 Kenianen aan deze ziekte, en heeft al aan 1 miljoen Kenianen het leven gekost. De regering verklaarde aids in 2000 als nationale ramp.
Het volgende stukje stond in de Zozitdat van juli 2003. Het is je misschien wel eens opgevallen bij sportuitzendingen. Bij grote marathons zoals de marathon van Potterdam en de Dam tot Dam Loop zijn het vaak Kenianen die de kop nemen. Er is een paar jaar terug geleden een uitgebreid onderzoek gedaan waarom zwarte mensen van nature beter kunnen hardlopen dat blanke mensen. Er bleek dat er twee soorten spiervezels zijn. Type 1 zijn de trage spiervezels, die langzamer samentrekken dan de spiervezels van het type 2. Bij de snelle spiervezels is er een indeling gemaakt in type 2a-vezels en type 2b-vezels. De laatste zijn supersnelle vezels. Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen uit Afrikaanse landen (ook Kenia) meer type 2b-vezels hebben. Ze zijn dus geboren hardlopers en hoeven nauwelijks te trainen om heel hard vooruit te komen.
In het wildpark “Nairobi National Park” is in maart 2004 een gezonde witte zebra geboren. Dit is heel vreemd omdat de zebrajongen, die net zijn geboren, eigenlijk een gestreept vel moeten hebben, net zoals hun ouders. Men gaat de witte zebra jongen niet van zijn ouders scheiden omdat men vindt dat dit gewoon bij de natuur hoort. Wel zal de geboren witte zebra nog even een hoop onderzoekers en bezoekers van het park aantrekken.
Ik vond het leuk om eens een landenwerkstuk te maken. Ik vond het er niet moeilijker op worden omdat het een landenwerkstuk is. Een ding vond ik soms wel een probleem, namelijk om zinnen in je eigen woorden te vertalen en een stukje over de geschiedenis, want dat was eigenlijk wel veel en daar moest ik steeds het belangrijkste uithalen maar toch ging het wel goed. Ik heb heel veel over Kenia geleerd. In de film Out of Africa kun je prachtige beelden zien van de Keniaanse natuur.
- Boek: Landen van de wereld Rob Bowden
- Knipselkrant voor de jeugd
- Informatiepakket Kenia opgevraagd via
via de ambassade van Kenia in Den Haag
- Folder - en fotomateriaal familielid
- Websites: www.landenweb.com
www.vinden.nl
www.google.nl
REACTIES
1 seconde geleden
H.
H.
er staat 68 kes = 1 euro, maar het is 96 kes = 1 euro
16 jaar geleden
AntwoordenO.
O.
de waarde van een munt verschilt van dag tot dag dus jullie zijn waarschijnlijk beide juist. Vandaag zal de kes een andere waarde hebben als toen jullie zochten. Daarom best de dag er bij schrijven als je een muntwaarde opzoekt.
10 jaar geleden
G.
G.
leuk, ik ga ook werkstuk Kenia maken.
wel wat foutjes, maar t maakt niet uit.
10 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Het spijt me om te zeggen maar google is geen geldige website bij een bron vermelding want google is namelijk een zoek machine en linkt je door naar andere websites dat je het even weet
8 jaar geleden
AntwoordenG.
G.
wel leuk
6 jaar geleden
Antwoorden