Het verschil tussen Indiase en Westerse vrouwen

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1315 woorden
  • 20 februari 2000
  • 155 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
155 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Oproep: wij zoeken jonge slachtoffers van online criminaliteit

We zoeken jongeren die slachtoffer zijn geworden van online criminaliteit en hun verhaal willen delen. Is bijvoorbeeld ooit je account gehackt en/of zijn er gegevens/documenten van je gestolen na het klikken op een valse link? Wij komen graag met je in contact! 

Deel je verhaal

-Inleiding

De positie van vrouwen in India is heel anders dan die van Westerse vrouwen. Hoe dat komt probeer ik uit te leggen door middel van een onderzoeksvraag en een paar deelvragen. Hierbij betrek ik ook achtergrond informatie, zoals ten aanzien van de geboortecijfers in India. Ik noem de feiten waar ze van belang zijn voor de rest van mijn verhaal.

-Wat is de invloed van het kastesysteem?

In India heeft men het kastensysteem. Dit betekent dat er een verschil is tussen verschillende soorten mensen, iemand uit de hoge kaste wordt als \'beter\' gezien dan iemand uit een lage kaste. Je wordt geboren in zo\'n kaste en je komt er je hele leven niet meer uit. De ene kaste is, als gezegd, hoger als de ander. Vroeger was het in sommige kastes zo dat vrouwen zich op de brandstapel van hun man gooiden als die was overleden, dat was een voorschrift, vrouwen bleven bij hun man. Dit zegt ook iets over hoe weinig belangrijk de positie van de vrouw was.

In Nederland is zoiets ondenkbaar. Als een man dood gaat trouwt de vrouw opnieuw of wordt ze weduwe.

-Wat zijn de religieuze invloeden op de rollenpatronen man/vrouw?

In India zijn de meeste mensen Hindoe. In het Hindoeisme is het zo dat de vrouw ondergeschikt is aan de man. Ze moeten hun man gehoorzamen volgens de bijbel. Ook mogen ze hun man niet tegen spreken en moeten ze voor de kinderen en het huishouden zorgen.

In Nederland zijn er wel een paar godsdiensten die zo streng zijn dat de vrouw niet mag werken maar dat is maar een heel klein deel van de samenleving. Het is binnen die sterk godsdienstige kringen niet maatschappelijk geaccepteerd als vrouwen blijven werken. Vrouwen mogen ook geen lid zijn van de kerkeraad. Hun functie is om thuis de man te ondersteunen.

Binnen het beeld van Nederland wil ik ook de Turkse en Marokkaanse gemeenschap noemen. De traditionele vrouwen mogen ook niet werken van de man. Veelal zullen zij zelfs thuis en binnen moeten blijven. Dan zijn de kinderen een belangrijke schakel met de buitenwereld. Van de tweede generatie Marokkaanse en Turkse vrouwen gaan er steeds meer werken.

-Wat is de invloed van de cultuur op de man/vrouw relatie?

In de Indiase cultuur is het zo dat de vrouw ondergeschikt is aan de man, net als in Nederland vroeger. Als je daar iemand wil beledigen zeg je: ik wens je zeven vrouwen toe. Ze vinden dat vrouwen niet kunnen werken (alleen op het land), en je moet voor je dochters ook nog een bruidschat betalen.en als je arm bent dan gaat dat lastig.

Ik wil hier ook enige achtergrond informatie geven. In de loop van de 20ste eeuw heeft zich een scherpe daling van het sterftecijfer afgetekend (in 1911 geschat op 43‰, in 1995 op 8,9‰) ten gevolge van betere ziektebestrijding en betere, zij het niet afdoende bestrijding van de hongersnoden door het opslaan van reservevoorraden en het aanleggen van wegen. Het geboortecijfer onderging in deze periode een veel geringere daling (ca. 48‰ in 1911, ca. 26‰ in 1995). De sterke bevolkingsgroei is een van de grootste problemen waar de overheid zich voor gesteld ziet. Sinds 1958 wordt dan ook van overheidswege veel propaganda gevoerd voor geboortebeperking, m.n. op het platteland. Deze campagne is in de jaren zeventig nog geïntensiveerd en heeft ook tot excessen geleid (o.a. gedwongen sterilisatie). Na 1977 werd de campagne versoepeld. In de periode van 1990 tot 1995 bedroeg de jaarlijkse bevolkingsgroei 1,8%, voor de periode 1995–2000 wordt de groei op 1,65% geschat. De levensverwachting bij geboorte (in 1951 nog ruim 32 jaar) bedroeg in 1991 58 jaar voor mannen en 59 jaar voor vrouwen; in 1992 was 36% van de bevolking jonger dan 15 jaar en slechts 7% ouder dan 60 jaar. De spreiding van de bevolking is zeer ongelijk. Zonen zijn in India erg geliefd. Ze brengen geld binnen voor het
gezin. Later zorgen ze voor hun ouders. Een dochter kost alleen maar
geld. Ze trouwt en gaat het huis uit. Ze brengt niets op voor de
ouders. Daarom willen ze geen meisjes. Er worden natuurlijk wel meisjes geboren. Maar ze krijgen minder eten
dan hun broers. Vanaf hun 4 jaar moeten ze thuis werken. Bij ziekte
roepen de ouders de dokter niet. Veel meisjes sterven als ze klein
zijn. De regering wil hier iets aan doen. De test voor zwangere vrouwen is
al verboden. De ouders krijgen een vergoeding bij de geboorte van een
meisje. De regering hoopt dat ze het dan houden.

Normaal was de verdeling man/vrouw ongeveer gelijk in India, voor elke 100 mannen 105 vrouwen. In India zijn er voor elke 100 mannen op dit moment maar 85 vrouwen. De reden hiervoor is bekend. Zwangere vrouwen in India doen een test. Ze willen weten of het een jongen of een meisje wordt. Als het een meisje is, plegen ze vaak abortus.

Tot de tweede wereld oorlog was het ongewoon in Nederland dat vrouwen werkten. Alleen arme vrouwen en vrouwen op het platteland werkten. Maar toen de meeste mannen in dienst gingen namen de vrouwen hun werk over. Toen de mannen terug kwamen was het de bedoeling dat de mannen weer aan het werk gingen. In die tijd was het een schande als je vrouw \'moest\' werken omdat de man te weinig verdiende. Rond de zestiger jaren kwam de emancipatie golf. En daardoor is het nu heel gewoon voor vrouwen om te werken. Een verandering die je ook ziet doordat er nu meer vrouwen werken is een verandering op straat. Rond de jaren 70 was het ongewoon om mannen achter de kinderwagen te zien lopen. Kinderen waren de bezigheid van de vrouw. Op dit moment uit zich de groter wordende gelijkheid ook doordat je zorgtaken ziet die worden gedaan door de man.

-Welke invloed heeft welvaart op de man/vrouw verhouding?

Er zijn veel arme mensen in India, minder in de hogere kasten dan de lage. Daardoor hebben ze niet veel geld om hun kinderen naar school te sturen. De kinderen gaan er vroeg werken en de meisjes worden zo snel mogelijk uitgehuwd zodat daar niet meer voor betaald hoeft te worden.

Hier is het heel normaal om naar school te gaan. Het is tot je 16e zelfs verplicht. Ze hebben hier studiebeurzen en allemaal van dat soort dingen om te zorgen dat de kinderen van mensen die het niet kunnen betalen toch naar school kunnen.

-Mening

Ik vind het heel raar. Maar in India zijn ze wel erg arm. Misschien dat het daarom komt. Ook zijn ze onderontwikkeld maar ik weet niet of dat er veel mee te maken heeft. Ik vind dat vrouwen het recht hebben om te kunnen werken en een eigen mening te hebben. Als iemand tegen mij zou zeggen dat ik niet mag werken zou ik daar tegen protesteren en mijn eigen gang gaan, maar dat is mijn mening.

De vrouwen in India weten wellicht niet anders. Wij kijken vanuit een heel ander standpunt en een hele andere cultuur. In India krijgen de vrouwen ook niet zoveel kans op onderwijs, omdat het (meestal) te duur is, of ze behoren bij een lage kaste.

Ik denk dat ik/wij erg blij mogen zijn dat we hier wonen.

-Bronnen

Ik heb m\'n informatie uit:

- De Encarta \'98 - De encyclopedie (Larousse) - Het aardrijkskunde boek - Van m\'n ouders - Van het internet

-Inhoud

- Inleiding - Wat is de invloed van het kastesysteem? - Wat zijn de religieuze invloeden op het rollenpatroon man/vrouw? - Wat is de invloed van de cultuur op de man/vrouw relatie? - Welke invloed heeft de welvaart op de man/vrouw relatie? - Begrippen - Bronnen

-Begrippen

- Emancipatiegolf
Golf van emancipatie. Emancipatie is: toekenning van gelijke rechten van eerst gediscrimineerde personen, hier vrouwen dus.

- geboortecijfer
Het aantal geboorten in een jaar per 100 mensen.

- Hindoeïsme
Godsdienstleer van de Hindoes.

- Kastensysteem
Een kaste is een erfelijke, streng-hierarchische, met een beroepsgroep verbonden stand-in India.

- Sterftecijfer
Het aantal sterftegevallen in een jaar per 100 mensen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.