Amnesty International

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1591 woorden
  • 20 februari 2006
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
19 keer beoordeeld

Inhoudsopgave:

01 Amnesty International.

02 Geschiedenis van Amnesty International.

03 De werkwijze van Amnesty International.

04 Amnesty is tegen…

05 Within Temptation en Amnesty.

06 Eigen Mening over Amnesty International.

07 Bronvermelding.

08 Extra.

Korte Inleiding:

-Waarom heb je dit onderwerp gekozen?-

Ik kwam op het idee toen ik TV zat te kijken en de reclame van Amnesty International zag,toen ik hem zag dacht ik dat het wel een leuk onderwerp zou zijn voor mijn werkstuk voor Maatschappij en daarom heb ik Amnesty International gekozen als onderwerp,en volgens mij is Amnesty International een belangengroep.

01 Amnesty International:

Amnesty International wil een wereld waarin iedereen geniet,door de rechten van “de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens”(bijna alle landen doen mee aan deze rechten) en andere internationale mensenrechten,maar daarvoor moeten we wel wat doen want zo leven wij niet. Amnesty houdt daarom onderzoeken en voeren ze acties met als doel dat mensen niet meer door hun meninguiting of door discriminatie worden opgesloten,gemarteld of zomaar verdwijnen, dit soort dingen en nog veel meer wil Amnesty International dus voorkomen.

02 Geschiedenis van Amnesty International:

Amnesty werd opgericht op 19 november 1960 door de Londense advocaat
Peter Benenson (hier onder te zien). Hij kwam op het idee toen hij in de metro een berichtje las over twee Portugese studenten die gearresteerd waren omdat ze een toost uitbrachten op de vrijheid. Hij vond dit niet goed en startte samen met twee collega’s de actie “Appeal for Amnesty 1961” in het Nederlands betekend dat “ontwapening voor algemene kwijtschelding van straf” De actie begon in mei met een krantenartikel in “The Observer” met als titel “De vergeten gevangenen.” In dit artikel schreef hij over de gevangenen die in ge gevangenis zaten,niet omdat ze ernstige misdaden hadden gedaan maar door hun meningsuiting of door hun godsdienst,ook vroeg hij om mensen die protest brieven te schrijven naar regeringen waar mensen voor een domme reden in de gevangenis zaten,duizenden mensen reageerden op het artikel.Dat artikel werd door dertig kranten in de hele wereld overgenomen. Na twee jaar besloot een groep door te gaan met Amnesty International,Amnesty heeft nu ruim een miljoen leden en het hoofdkantoor zit in Londen. Amnesty is een onafhankelijke organisatie want ze nemen nooit geld aan van regeringen,want het zou moeilijk zijn om actie te houden tegen een regering die je geld geeft,Amnesty krijgt wel geld van leden en inzamelingen. Amnesty is ook onpartijdig,het maakt hen niet uit in wat voor land ze actie moeten gaan voeren.

03 De werkwijze van Amnesty International:

Amnesty voert geen actie uit als er geen onderzoek is gedaan,veel mensen bellen of schrijven en vertellen dan dat een familielid in de gevangenis zit. Amnesty zoekt dan uit wat er gebeurt is en daarbij krijgen ze hulp van advocaten.Amnesty voert ook allemaal acties uit dat levert geld op, ook zijn er artiesten (bijv. Within Temptation) die het geld geven wat ze hebben verdient bij een optreden,maar toch is het bekendste actie brieven schrijven omdat dat invloed kan hebben op een regering namelijk als een regering weet dat ze in de gaten worden gehouden laten ze meestal de gevangenen maar vrij,maar dan moeten het wel heel veel brieven zijn.Je hebt ook nog de bliksemactie,dat is een actie voor als iemand in groot gevaar is,die actie word binnen 24 uur uitgevoerd,dan vraagt Amnesty aan hun leden of ze iets willen faxen naar de regering.Ook kunnen kinderen een brief schrijven aan regeringen,want Amnesty heeft een voorbeeld brief gemaakt daar staat van alles in wat je er in kunt zetten in zo soort brief.

04 Amnesty is tegen:

Hier zijn een paar voorbeelden waar Amnesty tegen is…

Martelingen en Verdwijningen:

Een Chinees meisje Tong Yi zit in de gevangenis omdat ze hardop zei dat ze het niet eens was met de Chinese regering,daarvoor moet ze twee jaar naar de gevangenis,in de gevangenis werd ze mishandeld en ze moest per dag 15 uur werken. Amnesty is daar tegen omdat niemand in de gevangenis mag zitten voor zijn meningsuiting of zijn geloof. Het is nooit leuk om in de gevangenis te zitten,maar in sommige landen zitten de gevangenissen zo vol dat het al een soort marteling is,ook in sommige landen worden mensen echt gemarteld,soms moeten ze dagenlang met de handen rechtop staan of worden ze geschopt of krijgen elektrische schokken of gewoon omdat de bewakers zich vervelen.Martelen is verboden dat in een internationaal verdrag,dat is een afspraak waar alle landen zich moeten aan houden. Je hebt ook landen waar regeringen mensen laten verdwijnen in plaats van dat ze mensen oppakken,de familie van het slachtoffer weet dan nog geen eens of hij nog leeft.Als er ergens een verdwijning plaatsvindt dan houdt Amnesty meteen een bliksemactie.

De doodstraf

Paula was lid van een jeugdbende en vermoorde een bejaarde vrouw,Paula werd ter dood veroordeeld. Amnesty kwam voor haar op, ze kreeg uiteindelijk een gevangenis straf. In sommige landen heb je de doodstraf,meestal moet je daar iets heel ergs voor hebben gedaan,maar niet elk land is er over eens wat een zware misdaad is.Bijvoorbeeld als je in Nederland graffiti spuit op een muur,krijg je als straf een geldboete en moet je de muur schoon maken,maar als je dat in China zou doen dan zou je als straf de doodstraf krijgen.Amnesty is altijd al tegen de doodstraf geweest,want ze vinden dat iedereen recht heeft op een leven,en de dood kan je niet om draaien. De doodstraf werkt ook niet zo goed want de peilingen van misdadigers liggen net zo hoog als in een land waar de doodstraf niet word gebruikt. De doodstraf werd in 1970 afgeschaft,behalve voor oorlogsmisdrijven,in 1982 werd de doodstraf voor elk misdrijf afgeschaft.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Paula was lid van een jeugdbende en vermoorde een bejaarde vrouw,Paula werd ter dood veroordeeld. Amnesty kwam voor haar op, ze kreeg uiteindelijk een gevangenis straf. In sommige landen heb je de doodstraf,meestal moet je daar iets heel ergs voor hebben gedaan,maar niet elk land is er over eens wat een zware misdaad is.Bijvoorbeeld als je in Nederland graffiti spuit op een muur,krijg je als straf een geldboete en moet je de muur schoon maken,maar als je dat in China zou doen dan zou je als straf de doodstraf krijgen.Amnesty is altijd al tegen de doodstraf geweest,want ze vinden dat iedereen recht heeft op een leven,en de dood kan je niet om draaien. De doodstraf werkt ook niet zo goed want de peilingen van misdadigers liggen net zo hoog als in een land waar de doodstraf niet word gebruikt. De doodstraf werd in 1970 afgeschaft,behalve voor oorlogsmisdrijven,in 1982 werd de doodstraf voor elk misdrijf afgeschaft.

Kindsoldaten

Margaret was elf jaar toen ze ontvoerd werd door soldaten, ze werd vijf jaar lang gedwongen om te vechten en ze werd ook nog verkracht en gemarteld. Ze ging naar een opvang centrum voor kindsoldaten. Amnesty voert daar actie voor want je mag niet onder de vijftien soldaat zijn, Amnesty vind dat eigenlijk nog te jong ze vinden dat de minimale leeftijd achttien moet zijn, hier in Nederland is de minimale leeftijd zeventien. Kinderen spelen hier soms voor de grap soldaatje, maar in sommige landen is dat helemaal niet zo grappig er zijn namelijk over de hele wereld meer dan driehonderdduizend kinderen onder de achttien soldaat, ze vechten met echte levensgevaarlijke geweren en messen. Ze nemen kinderen omdat ze klein, snel, lenig en goedkoop zijn, ook snappen kinderen niet wat ze doen en ze zijn ook niet bang om dood te gaan.

05 Within Temptation en Amnesty:

Within Temptation steunt Amnesty International in haar strijd tegen rechteloosheid in Rusland. Miljoenen Russen krijgen geen nieuw Russisch paspoort,waardoor ze niet kunnen werken, geen huis kunnen kopen.Within Temptation steunt Amnesty door concerten te geven,ze starten in Wageningen en spelen daarna in Groningen, Leeuwarden en Zwolle. Onder de reclame van Amnesty die je kunt horen en zien op de radio en de TV zit het nummer “Stand My Ground” van Within Temptation,dat is ook de reclame die ik heb gezien. Hieronder zie je Sharon van den Adel,de zangeres van Within Temptation. Deze twee vragen werden aan Sharon gesteld: -Wat was je eerste reactie toen jullie gevraagd werden voor de tour op 5 mei?- Volgens mij is er maar 1 reactie mogelijk...een luid gejuich vanuit de band! Het is natuurlijk op zich alleen al gewoon leuk om op een 5 mei festival te spelen, maar wat veel belangrijker is dat het festival aandacht besteedt aan het feit dat wij in een vrij land leven. Verschillende organisaties krijgen de kans om bepaalde problemen onder de aandacht te brengen. Wij hebben de eer gekregen om Amnesty
International te steunen. -Jullie gaan een speciale actie verwerken in jullie optreden. Waarom doen jullie dat en wat gaan jullie doen?- \"Paspoort alstublieft\' heet de actie die Amnesty wereldwijd voert. De geldigheid van de oude Sovjetpaspoorten verloopt dit najaar en niet iedereen krijgt er een Russisch paspoort voor terug. Rechteloosheid is het gevolg. Omdat etnische minderheden, ook al hebben zij een baan, zijn ze getrouwd, en wonen ze al 10 jaar in Rusland, een nieuw paspoort worden geweigerd, dreigen tienduizenden inwoners van Rusland rechteloos te worden. Het gaat om Mescheten-Turken, Armeniërs en Ossetiërs. Dit betekent in de praktijk dat zij niet kunnen werken, geen huis of auto kunnen kopen, niet kunnen trouwen en ook hun overlijden niet kunnen regelen. Hoe de actie precies zal gaan daar moet je gewoon even voor komen kijken maar het komt er in ieder geval in hoofdlijnen op neer dat we samen met het publiek aandacht op dit (nog) onbekend onderwerp willen vestigen zodat er hopelijk veel leed kan worden voorkomen.

06 Eigen Mening over Amnesty International:

Ik vind Amnesty International een goede organisatie omdat ik vind dat mensen niet in de gevangenis horen te zitten alleen omdat ze hun mening hebben gezegd,ook achter andere acties van Amnesty International sta ik.

07 Bronvermelding:

Ik heb drie bronnen gebruikt namelijk: -Het Internet (http://www.amnesty.nl) -Mijn zus haar spreekbeurt -Folders

08 Extra:

Ik heb de meeste informatie over Amnesty International van hun site afgehaald. Daarom is de meeste informatie positief over Amnesty International, maar hier heb ik twee bijlagen van twee mensen met een “negatieve mening” over Amnesty International.

Bijlage 1: Titel: De hypocrisie van Amnesty International. Schrijver: Bart Croughs
Site: http://www.vjm.cc/vjm/actualiteit/nieuws129.htm

Bijlage 2: Titel: Selectieve verontwaardiging
Schrijver: Theo van Gogh
Site: http://www.theovangogh.nl/stuk39.htm

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.