Soorten karpers.
De schubkarper
De schubkarper lijkt veel op de wilde karper. Er zijn 2 verschillende soorten schubkarpers. Er bestaan een slanke schubkarpers en een met een hoge rug vooral de eerste wordt. Vaak wordt de wilde karper verwart het licht meestal in het formaat van de schubkarper is groter en zwaarder; dat is de rede dat de mensen ze graag kweken.
De spiegelkarper:
Deze gekweekte soort vis heeft meestal maar een paar grote schubben. Er zijn spiegelkarpers met heel veel grote schubben en spiegelkarpers met heel weinig schubben. De spiegelkarper met veel schubben lijkt veel op een rijenkarper dan op een spiegelkarper. Er zijn op verschillenden plaatsen grote en kleine schubben voor op zijn. Het lichaam die meestal goudachtig zijn en aan de onderkant wit de schubben kunnen ook helemaal wit zijn.
De lederkarper:
De lederkarper heeft vanaf zijn kop tot zijn rugvin geen schubben. De lederkarper lijkt veel op de spiegelkarper maar dan zijn er slechts geen of enkelen schubben aanwezig op zijn lichaam.
De rijenkarper:
Deze kweeksoort onder de karper heeft slechts enkelen schubben. Een rij schubben loopt langs de zijlijn boven bij zijn rugvin.
De graskarper:
Als iemand een graskarper vangt wordt er vaak gedacht dat het een kopvoorn is. De graskarper is best wel zeldzaam. Want deze vis komt uit China. Die halen ze uit China omdat ze riet eten en gras. Dan onderhouden ze de sloten en vijvers een beetje. Ze eten ook graag zachte waterplanten. Je mag graskarper nooit meenemen uit vijvers of sloten maar uitzetting is wel toegestaan.
Het maken van montages
Tegenwoordig kun je tientallen verschillenden onderlijnen kopen in een viswinkel. Soms word je er wel een beetje gek van. Als je goede onderlijn wil hebben. Ze zijn wel erg duur maar daarom is het net zo makkelijk om zelf je onderlijntjes te maken voor veel karpervissers. Dit erg moeilijk als je het een paar keer gedaan hebt zul je merken dat het goedkoper. En veel makkelijker met dressuur water wordt bedoeld dat karpers gewend zijn aan het zelfde aas.
Daardoor is het moeilijker om de vissen te vangen als je voor het eerst onderlijnen knoopt. Probeer dan eerst een gewone onderlijn te knopen neem altijd de tijd om een onderlijn te knopen. Als je hem met de haak over je hand te doen het kan je kijken of de onderlijn goed haakt.
Ook te maken hoe je vist er zijn veel verschillenden merken lood te koop met verschillenden prijzen. Er zit verschil tussen prijs en hoe haken zoals je hier ziet de keuze die je maakt. Ook heeft te maken meet wat voor soort onderlijn je wilt vissen. Daar is verschil in wat je fijner vind de een vist meet een rechte haak de onder met een gekromde haak. Je hebt ook wartels nodig om je onderlijn te knopen. Daar heb je ook weer verschillenden van grote en sterkte er zijn ook veel soorten loden. Vast lood en schuif lood is dat het op je lijn kan schuiven en vast niet kan schuiven. De keuze van het lood heeft goed het is om je hoofdlijn te beschermen kan je tube gebruiken dat is een rubberen buisje waar je,je lijn er doorheen kan doen als een karper dan bij obstakels komt bijvoorbeeld stenen takken enzovoort. Het gebruik van safetyclip is zoiets aan te raden in de buurt waar veel obstakels zijn. Met dit susteem kan het lood loskomen zodra de karpers obstakels opzoekt. Dan gaat het lood eraf als die klem zit dat heeft ook dat je de karper kan beschermen.
Aasgedrag
Het is zo dat vissen zich makkelijker laat vangen. In wateren waar niet of heel weinig wordt gevist. Maar die zijn bijna nergens meer het maakt veel uit met wat voor boilies je vist bijvoorbeeld tutti frutti of scopex enzovoort het kan ook liggen aan de montage dat is heel belangrijk. De meeste vissers zijn ervaren er in en weten zelf wat ze het beste kunnen gebruiken en welk soort aas. Hij het best kan gebruiken dit moet goed zijn:
aantrekkingskracht van het lokaas.
de smaak van het lokaas.
samenstelling van het lokaas.
de montage moet goed zijn.
je onderlijn moet goed op je voerplek liggen.
het gedrag van de vis is ook belangrijk:
of hij lang op zijn voerplek blijft of niet.
eet hij veel of weinig.
als je begint met karpervissen kan je met een werphengel gaan vissen. als lokaas kan je dan het best met :
wormen.
aardappelen.
deeg.
maïs.
bonen.
tarwe.
boilies.
tijgernoten.
kikkererwten.
pellets.
broodkorst.
hennep.
in maart april en van juni tot november worden de meeste karpers gevangen. ook in de winter vangen ze nog wel is karpers. maar omdat ze niet worden gevangen komt door dat ze minder eten en bewegen. in de lente als het water weer een beetje omhoog gaat hebben ze weer meer zin om te bijten. maar in de paaitijd zijn ze heel moeilijk om te vangen maar naar de paaitijd gaan ze weer heel veel bijten en eten ze weer normaal.
de karper zoekt zijn voer met behulp van zijn zintuigen met zijn bek zuigt hij de boilies maïs enz naar binnen. als hij het niet lekker vind spuugt hij het weer uit of als hij merkt dat er iets mee is spuugt hij het ook uit. maar soms zit de haak dan al vast en dan kan hij hem niet meer uit spugen de karper eet niet alleen boilies pellets maïs enz. maar ook natuurlijk voedsel zoals insectenlarven weekdieren en wormpjes.de kleine en jonge karpers beginnen altijd met plankton. maar naar een tijdje eten ze insectenlarven als ze groot zijn eten ze ook slakken en zachte waterplanten. als hij hard voedsel eet kraakt hij het met zijn keeltanden het zijn net echte tanden alleen zijn ze helemaal plat van de bovenkant. hij gebruikt ze bijvoorbeeld bij harde boilies tijgernoten enz. de karper heeft ook ogen die zijn niet zo heel scherp en meestal is het water waar in ze rond zwemmen ook niet zo schoon. hij heeft ook bekdraden daarmee kan hij het aas voelen als hij over de bodem zwemt.de karper kan ook horen. deze ook niet zo goed maar het gaat meer om trillingen. als je loopt die hoort hij en dan zwemt hij meestal gauw weg. de karper heeft ook smaak daar kan hij verschil mee maken of het goed verteerbaar is of onverteerbaar.
Karpervissen in de winter.
In de winter is de karper veel moeilijker te vangen dan in de zomer.
In de zomer vang je ze ook aan de kant maar in de winter kun je het best in het midden gaan liggen want daar is het warmer dan aan de kant en omdat er meer modder ligt in het midden en daar gaan ze in liggen in de winter.
In de zomer kan je het beste je eerste voorbereidingen doen. naar de leef omgeving en het gedrag van de karper kies ook een viswater waar je een keer per week kan gaan vissen. en soms kan gaan voeren op alle plekken waar karper gevangen wordt is de stek waar je kan gaan vissen. als er al iemand anders aan het vissen is ga dan zo dicht mogelijk in de buurt ervan liggen zonder de andere vissers te storen. als je geen idee hebt waar je moet beginnen gooi dan je hengels bij leliebedden wierbedden en anderen obstakels. als je hengel te ver van je voer plek ligt gooi dan gewoon weer op nieuw uit. soms voeren in de winter is goed maar voer niet te veel. en het is goed om in de winter je aas in een geurstof te dompelen of een mix van smaakstoffen en oliën houd ook rekening met het weer. maar als het heel slecht is niet denken dat je daardoor niks kan vangen. soms is het weer dan juist heel goed om te vissen.
Aanslaan en drillen
Dit onderdeel van karpervissen krijgt weinig aandacht. maar is heel belangrijk soms spuugt hij de haak nog uit zijn mond. op wat voor beet je ook wilt aanslaan zorg dat je niet in de lucht slaat omdat die anders niet goed haakt gebruik je een bijt runner stop dan je spoel door je hand er op te leggen als je een terug zwemmer krijgt dan eerst de lijn strak draaien en dan aanslaan daar moet je rekening mee houden zorg altijd dat je niet te ver van je hengels af zit als je dan twee piepjes krijgt dan kan je hem al aanslaan als je er ver van af zit kan je het nooit halen als je een paar piepjes hebt gehad wacht dan tien minuten want het kan dat de karper eraan zit alleen gaat hij er niet vandoor blijf rustig als je de karper aan het binnen draaien bent dan krijg je de karper meestal nog wel op de kant als je voelt dat de karper heel hard trekt zorg dan dat hij een beetje lijn krijgt en laat hem een beetje zwemmen omdat hij dan moe wordt je moet nooit te voorzichtig drillen dat is niet goed want dan kan hij de haak uitspugen en ben je de vis kwijt zorg er altijd voor dat de molen een goede slip heeft als hij een beetje stroef draait moet je er even olie tussendoen als je een karper beet hebt zorg er dan altijd voor dat je je schepnet weger fototoestel onthaakmat naast je ligt je moet de karper niet in het net trekken maar leid je hem er voorzichtig en hou je net onderwater onthaak de karper nooit als hij nog in het net ligt want als er nog druk op de lijn staat en hij schiet ui t ze bek en kan in het net komen of in je hand in het net is de haak er moeilijk uit soms moet je dan in het net knippen haal de karper eruit en leg hem op de onthaakmat om hem te wegen en te fotograferen zorg wel dat de slip open staat als je naar de onthaakmat loopt dat je dan niet genoeg lijn hebt en dan trek je de hengel mee
De overige uitrusting
Je hebt veel nodig om op karper te kunnen vissen zoals:
Schepnet,
Onthaakmat,
Bewaarzak,
Een rugzak om je kleinen spullen in te doen,
Een foedraal,
Een tent voor nacht vissen,
En stretcher of stoel,
Een slaapzak voor nacht vissen,
Aastas om je aas in te bewaren,
Werppijp of katapult om mee te voeren,
Hengels,
Molens,
Piepers,
Rodpod,
Voerboot om mee te voeren,
Sounderbox voor nacht vissen,
Swingers,
Weegklok +weegzak,
Lood,
Haken,
Lijn,
Aas,
Schepnetten
Een schepnet heb je nodig om grote vissen of zware uit het water te halen dat is voor te zorgen dat je lijn niet breekt.je moet wel uitkijken als je schept dat je de lijn niet aan raakt want dan heb je ook kans dat lijn breekt.
Onthaakmat
Een onthaak mat is heel belangrijk voor de vis want als je de vis gewoon op de grond legt dan beschadigd hij maar je kan met sommigen onthaakmat ook wegen.
Bewaarzak
Een bewaarzak is een grote zak waar je de karper in kan bewaren als je aan het nacht vissen ben en je wilt er overdag een foto van maken.
Rugzak
een rugzak gebruik je voor al je kleinen spullen in te doen dat je ze niet kwijt raakt.
Foedraal
Om je hengels niet te beschadigen en je paraplu en rodpod kun je er ook in doen.
Tent
Om ‘s nachts in te slapen.
Stretcher
Om op te liggen als je gaat nachtvissen.
Aastas
Daar kun je je aas in bewaren.
Werppijp+katapult
Dan kun je je aas op je voerplek krijgen.
Piepers
Als je beet krijgt dan gaat die piepen.
Rodpod
Om je hengels op te leggen en daar kun je je piepers op zetten.
Voerboot
Dan kun je je voer precies op je plek krijgen voor als je ‘s nachts moet voeren.
Sounderbox
Dat is als je gaat nacht vissen en dan kun je je sounderbox op je piepers aansluiten en dan moet je je sounderbox in je je tent leggen.
Swingers
Als je een terug zwemmer heb dan kun je dat zien en als hij verder weg zwemt dan gaat de swinger omhoog.
Weegklok + weegzak
Om de vis te wegen hoe zwaar die is.
Kleine spullen
Zoals haken lijn lood om onderlijnen te maken
Karper vissen
6.1- Werkstuk door een scholier
- Klas onbekend | 2045 woorden
- 4 januari 2006
- 164 keer beoordeeld
6.1
164
keer beoordeeld
Bewaar of download dit verslag!
Om dit verslag toe te voegen aan je persoonlijke leeslijsten of te downloaden moet je geregisteerd zijn bij Scholieren.com.
28.112 scholieren gingen je al voor!
Ook lezen of kijken
Horrorverhalen van het leven op kamers: 'Muizen liepen over je voeten'
Nuno en Arwa over de nieuwe bachelor ST&I: 'De perfecte combinatie'
Jongeren over fake news: 'Ik heb hem nog gewaarschuwd'
REACTIES
1 seconde geleden