Natuurrampen over de hele wereld!

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vmbo | 938 woorden
  • 3 november 2005
  • 119 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
119 keer beoordeeld

Inhoudspagina: 7.2 Op de schaal van Richter. Leven op een vulkaan. De woestijn rukt op! Waternoodrampen in Bangladash onderzocht.

*Voorwoord:

Dit werkstuk gaat over overstromingen in Bangladesh, ik maak het omdat het een verplichte opdracht was, ik maak er een werkstuk van omdat dat me de leukste en de makkelijkste manier lijkt om een presentatie te geven. Ik denk dat dit onderwerp een leuk onderwerp is en ik hoop dat ik er wat van kan leren, maar dat merk ik wel als ik het werkstuk maak.

In de natuur zie je soms ongelofelijke dingen! Zoals een vulkaanuitbarsting of aardbeving. Het journaal begint dan met: “Bij een zware aardbeving Zijn ongeveer wel tweeduizend doden gevallen… alles is verwoest!” Je ziet na de tijd ook verschrikkelijke beelden, waarvan je soms een enorme schok krijgt! Vooral als er iemand woont die je kent. Je ziet dan zoals: Kapote huizen, ingestorte wegen en huilende mensen. De natuur kan soms ook flink tekeer gaan. Zelfs als we het even niet willen of er geen tijd voor hebben. Het blijft niet alleen bij een zware aardbeving van 7.2. Over de hele wereld zijn ook nog vulkaanuitbarstingen in Jamaica of Waternoodsrampen in Azië. Zulke natuurrampen vernielen niet alleen het leven van een mens dier of plant. Maar ook het gebied waar ze leven. En we kunnen soms ook helemaal niks meer doen als het gebeurt is. Dan doen we vaak een giro open waar andere mensen geld op kunnen storten, en er komen soms bakken geld uit de lucht vallen zo veel staat er binnen een uur al op! Maar dat is ook goed, want die mensen kunnen zichzelf dan niet meer redden, er zijn duizenden gewonden, en honderden doden!

*Hoofdvragen en Deelvragen:

Welke natuurrampen komen voor?

In welke plaatsen heb je kans op die rampen?

Hoe ontstaan ze en waarom daar?

Hoe verklaar je dat Bangladesh bijna elk jaar wordt overstroomd door rivieren?

Hoe verklaar je de overstromingen door Cyclonen?

Waarom vallen er zoveel doden bij een overstroming?

De overstromingen brengen niet alleen ellende. Wat brengen ze nog meer?

*Antwoorden van de Hoofdvragen en Deelvragen:

- Aardbevingen - Overstromingen - Vulkaanuitbarstingen

- Azië - Mexico - Zuid-Afrika - India

- Ze ontstaan daar omdat er platen liggen die tegen elkaar aan botsen of langs elkaar schuiven. Als ze tegen elkaar aan botsen krijg je een aardbeving… maar het hangt er maar net vanaf hoe snel hij ging. Als ze langs elkaar gaan, kun je ook een aardbeving krijgen… Als deze platen uit elkaar gaan, krijg je een krater. Deze krater is zeer diep en gaat door tot het midden van de aarde. In de aarde is het 5500 graden Celsius. Als je daarin valt, verbrand je levend.

- Er zijn verschillende redenen waarom er in Bangladesh veel overstromingen zijn en waarom er zoveel slachtoffers vallen. De moesson is een van redenen waarom Bangladesh veel last heeft van overstromingen. Want uit die moesson vallen altijd veel stortbuien. Al het water van die wolken kunnen nooit door de rivieren, (want de rivieren zijn te ondiep en te smal) dus overstromen deze. Het water dat uit de rivier stroomt, krijgt een verwoestende kracht en zo worden er veel mensen dakloos raken en worden veel mensen gedood door verdrinking.

- Een andere reden dat er zoveel overstromingen zijn komt door Cyclonen, deze cyclonen overstromen Bangladesh met grote vloedgolven. Deze vloedgolven worden niet tegen gehouden door goede dijken of duinen want die heeft Bangladesh niet. Deze vloedgolven overstromen elk jaar een vijfde van Bangladesh. De vloedgolven komen met een grote snelheid het land in gestroomd. Hierdoor worden huizen in dorpen kapot gemaakt en veel mensen gedood. Maar ze hebben er iets voor gevonden waardoor er minder doden vallen, er worden cycloonbunkers gemaakt. Cycloonbunkers zijn grote, stevige gebouwen van twee verdiepingen hoog. In deze bunker kunnen veel mensen schuilen als er een grote vloedgolf over het land stroomt.

- Overstromingen in Bangladesh ontstaan in twee vormen: de moesson en cyclonen. In de zomermaanden van Bangladesh (juni, juli, augustus) is het in Bangladesh vaak wel 40 graden. Door die hitte gaat de lucht stijgen. Die zeelucht heet de natte moesson. Boven Bangladesh gaat die zeelucht in de vorm van een spiraal stijgen, die stijgende lucht koelt af en er ontstaan dikke regenwolken, die zorgen voor stortbuien. De moesson botst tegen de Himalaya aan en moet dan stijgen, dat zorgt voor nog meer regen. De regen uit de bergen stromen door rivieren weer terug naar Bangladesh en veroorzaakt overstromingen.

- Het leek me heel slim, om een deltaplan voor Bangladesh te bouwen toen ik deze deelvraag voor het eerst doorlas. Want dan kunnen de mensen zelf weten wanneer ze hun land willen laten overstromen om het te laten bevruchten. Dat leek me wel handig want dan hoeven er ook niet elk jaar zoveel daklozen en doden te vallen. Maar toen ik deze deelvraag goed begon te bestuderen toen dacht ik in mezelf dat een deltaplan in Bangladesh misschien toch wel geldverspilling is. Want als er deltawerken worden gemaakt kost dat heel veel geld en omdat Bangladesh niet zo rijk is kunnen ze het geld misschien wel beter gebruiken, aan de zieke mensen geven bijvoorbeeld. In Bangladesh gaat het nu toch ook goed, want ze kunnen drie keer per jaar oogsten ze krijgen elk jaar weer een vruchtbare slip. Waarom zal je dan zo nodig deltawerken moeten bouwen als het zonder deltawerken ook goed gaat? Dus mijn oordeel is dat ze geen deltawerken moeten bouwen maar gewoon de zee elk jaar zijn gang laten gaan. Zodat er elk jaar weer een vruchtbare slip komt en dan kunnen ze elk jaar gewoon weer drie keer per jaar oogsten.

REACTIES

N.

N.

goed werkstuk maar wel saai hoor geen platjes

13 jaar geleden

E.

E.

je hebt gelijk

10 jaar geleden

F.

F.

heb jij wel platjes dan ? ;p

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.