Is Bolivia een ontwikkelingsland?

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 2340 woorden
  • 22 juni 2005
  • 247 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
247 keer beoordeeld

Inleiding

Dit is mijn werkstuk over Bolivia. Ik heb het land gekozen omdat ik bij landenweb.com informatie zag over Bolivia en het me wel een leuk land leek om een werkstuk over te maken. En omdat ik toen verder ging zoeken, zag ik dat het het armste land van Zuid-Amerika was.

Algemene informatie

Bolivia is een ontwikkelingsland in Zuid- Amerika. Het wordt omsloten door Brazilië, Peru, Chili, Argentinië en Paraguay. Bolivia is het 5de grote land van Zuid Amerika en is even groot als Spanje en Frankrijk samen. Er wonen 8.300.000 mensen in Bolivia. De munteenheid is Boliviano (BOB) en is ongeveer 13 eurocent waard. De officiële taal is Spaans.

De hoofdstad is La Paz. Andere grote steden zijn: Santa Cruz, Oruro, Sucre en Potsi. Deze steden liggen allemaal in het westen van Bolivia. Dat komt omdat in het oosten het tropisch regenwoud is. Daaruit kan je dus afleiden dat niet heel Bolivia even dik bevolkt is. Er zijn twee luchthavens. Deze liggen bij La Paz en Santa Cruz. Dat zijn er dus best weinig want als je het met een rijk land vergelijkt hebben die er meestal meer. Veel mensen die in Bolivia wonen trekken van het platteland naar de stad. In de stad komen ze dan terecht in sloppenwijken. Een stad met een sloppenwijk is La Paz.

De geschiedenis en het bestuur van Bolivia

De Inca’s zijn een soort indianen die vroeger in Bolivia hebben geleefd. Na 1100 hebben zij de geschiedenis van Bolivia bepaald. Na een aantal jaren kwamen de Spanjaarden om goud en zilver te zoeken. Veel Inca’s moesten toen als slaaf werken in de mijnen om goud en zilver te zoeken voor de Spanjaarden. Velen hebben dit niet overleefd en daarom lieten de Spanjaarden slaven uit Afrika naar Bolivia komen om voor hun in de mijnen te werken. Daarom zie je nu vele kleuren in Bolivia. In 1825 werd Bolivia officieel een republiek. Het land werd geleid door grootgrondbezitters. Pas sinds 1952 bestaat er in Bolivia stemrecht. In 1964 werd Bolivia een land dat werd bestuurd door een dictator, maar op dit moment is het een democratie net zo als Nederland .

Eten:

In Bolivia eten de mensen veel rijst. Ook eten ze veel aardappels. Je kan ook veel vis eten. Het vlees dat ze eten is: lamsbout, cavia en lamavlees. Ook eten ze pinda’s en fruit zoals mango, ananas en perzik.

Bevolking

In Bolivia is er een andere samenstelling van de bevolking dan in Nederland. 38.5 % van de bevolking is jonger dan 15. In Nederland is dat aantal 18.4 %. De levensverwachting is ook niet erg hoog. De gemiddelde levensverwachting van de mensen is 64. In Nederland is dat 78. Dus de mensen leven in Nederland 14 jaar langer.

Waarom denk ik dat mijn land een ontwikkelingsland is?

Ik denk dat mijn land een ontwikkelingsland is omdat er veel armoede is. 70% van de totale bevolking leeft onder de armoede grens. Ook heeft 30% geen werk. Veel mensen trekken naar de stad dus dat betekent dat er weinig te verdienen is in de landbouw.

Hoofdstuk 1: Gezondheidszorg

In Bolivia zijn er per arts 769 inwoners die hij moet verzorgen. Dat aantal valt best wel mee want in andere ontwikkelingslanden heeft een arts wel meer dan 10.000 inwoners onder zijn hoede.

1 = Colombia
2 = Venezuela
3 = Guyana
4 = Suriname
5 = Frans Guyana
6 = Brazilië 7 = Ecuador
8 = Peru
9 = Bolivia
10 = Paraguay
11 = Chili
12 = Argentinië 13 = Uruguay

96 % van alle kinderen in Bolivia onder de 1 jaar is ingeënt. In de meeste andere ontwikkelingslanden is dit veel minder. Deze gegevens laten zien dat het met de gezondheidszorg in Bolivia best wel goed is.

1 = Colombia
2 = Venezuela
3 = Guyana
4 = Suriname
5 = Frans Guyana
6 = Brazilië 7 = Ecuador
8 = Peru
9 = Bolivia
10 = Paraguay
11 = Chili
12 = Argentinië 13 = Uruguay

Wat wel een probleem is met de gezondheidszorg in Bolivia is dat er maar weinig mensen toegang kunnen krijgen tot een ziekenhuis. Er zijn maar weinig ziekenhuisbedden. Per 1000 inwoners zijn er maar 1.7 ziekenhuis bedden beschikbaar. In Nederland is dat aantal 10.9

Unicef is in Bolivia een project begonnen zodat ook de Indianen gezondheidszorg kunnen krijgen. Dit project mikt op de zorg voor kinderen en vrouwen. Een paar ziektes die veel kinderen in Bolivia krijgen zijn: • Uitdroging door diarree en luchtweginfecties • Ondervoeding
Doordat deze ziektes veel voorkomen wordt 1 op de 15 kinderen niet ouder dan 5 jaar. Ook is 1 op de 4 kinderen ondervoed, waardoor ze niet goed groeien.

De negenjarige Ricardo Alfredo woont in Villa Alba, een dorpje in Beni, een van de departementen in het Amazonegebied waar Unicef hulp biedt. De meeste inwoners van Villa Alba zijn erg arm; de landbouw en veeteelt leveren maar net genoeg op om het hoofd boven water te houden. Ricardo heeft ademhalingsproblemen en lijdt aan diarree en nu zijn ook nog eens zijn amandelen ontstoken. Door vervuild water is Ricardo ziek geworden, zijn oma is al sinds zijn geboorte bezorgd over zijn gezondheid. Maar nu is hij in goede handen: met hulp van Unicef is de gezondheidszorg op gang gekomen. Er is zelfs een gezondheidscentrum in de buurt. Daar controleert Mercedes, de verpleegster, zijn gewicht en lengte, zij ent hem in tegen ziektes zoals tuberculose, polio, kinkhoest, mazelen en gele koorts en ook krijgt Ricardo medicijnen die voorkomen dat hij uitdroogt door diarree. In de afgelegen dorpen waar geen gezondheidszorg kan komen, stierven veel kinderen eraan. En nog steeds! Bron Unicef

Drinkwater: Het drinkwater is erg duur. In 1999 koste het water 20 dollar per maand en de meeste mensen verdienen maar 65 dollar per maand dus veel geld ging uit naar schoon drinkwater. Inmiddels is het drinkwater weer goedkoper geworden omdat het nu weer van de staat is. Over het probleem van het water zegt prins Willem Alexander dat we de watervoorzieningen aan bedrijven moeten geven, omdat zij het beste voor schoon water kunnen zorgen. Voor Bolivia werkt dit dus niet want toen werd het water veel duurder. Verder zegt hij nog dat het water wel betaalbaar moet zijn omdat water belangrijk is voor de duurzame ontwikkeling en armoede bestrijding van landen en omdat water een basisrecht is.

Het traditionele leven in de bergdorpen: de vrouw heeft water gehaald en het jongetje heeft boodschappen gedaan, waarschijnlijk in de informele sector.

Hoofdstuk 2: Onderwijs

Algemeen Vanaf 5 jaar ben je leerplichtig in Bolivia. Maar niet alle kinderen gaan vanaf die leeftijd naar school. De kinderen die in de bergen of in de arme streek lang de Amazone wonen, moeten vaak werken of op hun broertjes en zusjes passen. Daar is slecht toezicht of iedereen wel naar school gaat. De school sluit niet aan op het dagelijks leven van de kinderen. Daar heeft Unicef iets aan gedaan: het tweetalig onderwijs.

Tweetalig onderwijs Veel kinderen die als afkomst Indiaan hebben gaan niet naar school. Dat komt omdat de lessen in het Spaans worden gegeven en niet in hun eigen taal. Sinds 1990 heeft Unicef in de Amazone een project opgezet waarbij de kinderen tweetalig onderwijs krijgen. De lessen worden dan gegeven in de indianentaal en in het Spaans. De kinderen leren ook dingen over hun cultuur. Zo gaan ze lama’s tellen bij rekenen in plaats van auto’s. Doordat de kinderen naar school gaan hebben ze meer kans op een betere toekomst. Dina Cáceres Tayo Nate is tien jaar oud. Ze is van Indiaanse komaf, om precies te zijn Tsimán, een van de indianengemeenschappen die Unicef steunt met intercultureel en tweetalig onderwijs. \"Ik zit in de derde klas van de lagere school. Iedere dag moet ik een uur heen en een uur terug lopen om de lessen te kunnen volgen,\" vertelt Dina. Net als veel van haar vriendjes en vriendinnetjes moet ze, voordat ze naar school gaat, eerst allerlei klusjes doen. Dina: \"Ik sta om vijf uur op om de geiten, varkens, kippen en andere dieren te voeren. Daarna help ik mijn moeder met het klaarmaken van eten voor mijn vader en vijf broertjes.\" Na twee uur hard werken, is het tijd om naar school te gaan. Het is dan vaak nog erg koud. \"Schoenen heb ik niet, dus mijn voeten doen vaak zeer.\" Toch gaat Dina graag naar school. \"We doen veel leuke dingen, we leren onze eigen taal én Spaans en sinds we boeken krijgen van Unicef zijn de lessen veel beter.\" Bron Unicef

Analfabetisme. 15 % van alle inwoners ouder dan 15 jaar kunnen niet schrijven of lezen. Zij zijn dus analfabeet. Dat is nog niet echt zo slecht want in andere ontwikkelingslanden kunnen soms meer dan de helft van de mensen niet lezen of schrijven.

1 = Colombia
2 = Venezuela
3 = Guyana
4 = Suriname
5 = Frans Guyana
6 = Brazilië 7 = Ecuador
8 = Peru
9 = Bolivia
10 = Paraguay
11 = Chili
12 = Argentinië 13 = Uruguay

Kinderen die het basisonderwijs afronden: 80 % van de jongens en 75 % van de meisjes rondt, in Bolivia, het basisonderwijs af. De overige 20 procent van de jongens en 25 procent van de meisjes zullen dus misschien indianen zijn of ze hebben geen zin in school. Ook kunnen ze natuurlijk te ver van school af wonen.

Hoofdstuk 3: Economie

De mijnbouw is altijd heel belangrijk geweest in Bolivia. In het Spaanse rijk werd er veel goud en zilver gewonnen. In de 20ste eeuw was tin een belangrijk exportproduct. De producten die ze tegenwoordig uitvoeren zijn soja, olie, gas, hardhout en goud. Het is gelukt om de inflatie van Bolivia te beperken. Maar op het ogenblik zijn er nog steeds: • hoge buitenlandse schulden • magere kansen op wereldmarkt • massale werkloosheid door afstoten staatsbedrijven • ellende op het platteland door afschaffen subsidies

Werkgelegenheid

In Bolivia heeft 33% van de inwoners geen baan. Dat zijn dus 2739000 mensen. Er zijn 5561000 mensen die wel een baan hebben. In onderstaande tabel kan je zien waar deze mensen werken
Sector hoeveel procent hoeveel mensen
landbouw 46,9% 2608109
Industrie 17,5% 973175
diensten 35.6% 1979716

De meeste mensen werken dus in de landbouw en in de dienstensector . Daaraan kan je dus zien dat Bolivia een ontwikkelingsland is. Maar 17.5% procent werkt in de industrie. De mensen zijn dus niet erg hoog opgeleid.

De informele sector

90 % van de actieve bevolking zit in de informele sector. Dit betekent dat ze er maar wat doen. Een voorbeeld hiervan is zelf in de mijn gaan om goud te zoeken en dat goud dan meenemen naar je dorp en de smid er een kettinkje van laten maken. Daarom zijn ze ook niet blij als er een groot buitenlands bedrijf hun mijn overneemt om goud te zoeken. Omdat ze zelf dan geen goud meer kunnen zoeken.

Gas

De president van Bolivia wil een gasleiding maken naar de kust en vanaf daar het gas vervoeren via tankers naar de USA en Mexico. Ze willen een haven gebruik aan de Chileense kust, maar de bevolking van Bolivia wil liever een haven in Peru gebruiken. Niemand weet of de president van Bolivia wint

Mijnbouw

Aan het einde van de 20ste eeuw verdwenen de staatsmijnen, omdat ze verkocht werden aan particulieren. Er kwamen 2 soorten particuliere mijnen:

• kleinschalige, handmatige mijnen • moderne bedrijven met buitenlands kapitaal

Van de kleine bedrijven zijn er erg veel. Maar er komt weinig goud vandaan dat is een voorbeeld van de informele sector. Ze hebben geen goede materiaal en ze zoeken het goud net zoals vroeger. De lokale bevolking van Bolivia wil liever kleine bedrijven hebben omdat zij niet van de moderne mijn in buitenlandse handen profiteren. De buitenlanders kopen alles in La Paz en daar betalen ze ook belasting. Het dorp waar de mijn bij ligt, wordt er niet beter van als de mijn in buitenlands bezit komt.

Landbouw

In Bolivia werkt 40 % in de landbouw. De boeren die producten maken voor de export zijn de grote producenten (vooral buitenlanders). Hun plantages zijn rond Santa Cruz. De kleine boeren en Indianen is de traditionele sector. Zij bewerken minder vruchtbare grond, en ze hebben een miniem aandeel in de totale productie. Deze twee sectoren groeien steeds verder uit elkaar. Het verschil tussen de arme en de rijke boeren stijgt.

Ontwikkelingshulp

In de jaren 80 was Bolivia een van de grootste ontvangers van ontwikkelingshulp in de wereld. De projecten van toen waren sociale projecten in dorpen op het arme platteland. Ondanks deze projecten is Bolivia nog steeds arm. Dat komt omdat er weinig verband was tussen de landelijke ontwikkelingsplannen en de gemeentelijke plannen. Als de hulporganisaties iets wilden doen, moest je eerst goedkeuring hebben van de landelijke regering en het gemeentebestuur. Maar ze wilden allebei iets anders. Als de een zei dat het niet mocht en de andere dat het wel mocht, naar wie moest je dan luisteren? Daarom werkte de ontwikkelingshulp niet goed in Bolivia.

De economische problemen van Bolivia nu

• aanhoudend begrotingstekort • lage binnenlandse besparingen en investeringen • slechte aansluiting bij de internationale markt • schaarse en slechte werkgelegenheid • groeiende inkomensongelijkheid, er zijn grote verschillen tussen regio’s en sectoren • groeiende buitenlandse schuld

Conclusie

Alle kenmerken die ik heb gevonden over Bolivia zijn:

• 38.5 % van de bevolking is jonger dan 15 * • De gemiddelde levensverwachting van de mensen is 64* • 1 arts verzorgt 769 inwoners • 96 % van alle kinderen in Bolivia onder de 1 jaar is ingeënt • Per 1000 inwoners zijn er maar 1.7 ziekenhuis bedden beschikbaar* • Drinkwater is erg duur • 15 % van alle inwoners ouder dan 15 jaar zijn analfabeet • 80 % van de jongens en 75 % van de meisjes rond in Bolivia, het basisonderwijs af • 33% van de inwoners heeft geen baan • 90 % van de bevolking werkt in de informele sector* • 46.9% van de bevolking werkt in de landbouw* • 17.5% van de bevolking werkt in de industrie • 35.6% werkt in de diensten • Weinig export • Veel armoede* * is een kenmerk van onder ontwikkeling

De cijfers van Brazilië bij deze onderwerpen zijn

• De gemiddelde levensverwachting is 63 • 28.6% van de bevolking is jonger dan 15 • 23.0 % van de bevolking werkt in de landbouw • Niet arm

De cijfers van Nederland bij deze onderwerpen zijn

• de gemiddelde levensverwachting is 78 • 18.4% van de bevolking is jonger dan 15 • 3.2% werkt in de landbouw • Per 1000 mensen zijn er 10.9 ziekenhuisbedden • De mensen zijn super rijk

Uit deze gegevens blijkt dus dat Bolivia een echt ontwikkelingsland is. Brazilië is een ontwikkelingsland die al wat meer gevorderd is
En Nederland is helemaal geen ontwikkelingsland. Alles is er ruim boven of onder.

Bronnenlijst

Boeken die ik heb gebruikt
Titel schrijver uitgever jaartal serie
Bolivia Menno oostra/ Leonar Malaver Koniklijk instituut voor de tropen,novib 2003 landenreeks
De grote bosatlas Wolters-Noordhoff 2001

Internetsites

Ik heb via internet informatie gevonden op onderstaande sites
Naam adres datum

Unicef www.unicef.nl 2 mei
Sam sam www.samsam.net 28 april
Kans op gezondheid www.kansopgezondheis.nl 28 mei
Landen web www.landenweb.com 12 april
Bouwen aan je zelf www2.worldservants.nl 1mei
en anderen

REACTIES

A.

A.

ik las dat bolivia het armste land van zuid amerika is maar dta is helemaal niet zo

16 jaar geleden

E.

E.

er stond in dat er 8.300.000 mensen wonen maar dat zijn er:8.879.000
misschien heb ik het wel fout dat weet ik niet.
groetjes eva

18 jaar geleden

J.

J.

De hoofdstad van Bolivia is Sucre. En niet La Paz. In La Paz zit de regering.

13 jaar geleden

B.

B.

In La Paz zit de administratieve hoofdstad, maar de echte hoofdstad is nog steeds Sucre

10 jaar geleden

J.

J.

Nu wonen er in Bolivia ongeveer 9.775.246 mensen.

13 jaar geleden

S.

S.

er zijn meer dan 2 luchthavens: la paz, Sucre en santa cruz

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.