Vrouwen emancipatie '60 en '70

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1077 woorden
  • 13 juni 2005
  • 106 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
106 keer beoordeeld

Vrouwen emancipatie jaren ’60 en ’70

Vrouwen emancipatie begon eigenlijk al in de 19e eeuw (daarvoor ook al maar dit had eigenlijk geen invloed op de maatschappij). Dit werd de 1e Feministische Golf genoemd, deze eerste ‘golf’ kwam van start door de eerste Nederlandse arts: Alleta Jacobs. Alleta was ook de eerste arts die voor vrouwen voorbehoedsmiddelen voorschreef. Dit had veel inpact op de Nederlandse maatschappij.

De vrouwen emancipatie in de ’60 was de 2e Feministische Golf en die vooral was ontstaan uit de Nederlandse consumptie maatschappij en ook kwam het door het ‘burgerlijke’ leventje. Vrouw doet het huishouden en verzorgt de kinderen en vader verdiend alles. Door goede consumptie van onder andere huishoudelijk apparatuur, kwam er meer vrije tijd voor de huisvrouw. Deze vrouwen wilden gaan werken of een opleiding gaan volgen. Maar dit kon niet volgens de Nederlandse regering. Dit had tot gevolg dat er vrouwelijke verzetgroepjes kwamen. Dit zijn een paar belangrijke vrouwen/groepen die voor de emancipatie(groepen) hebben gezorgd: 1. Dolle Mina (verzet groep) 2. Joke Smit (oprichter MVM en 2 jaar lang voorzitter) 3. MVM (verzet groep: Man-Vrouw Maatschappij) 4. Hedy d’Ancona ( mede oprichtster MVM)

De Dolle Mina was een Marxistische vrouwen beweging (vooral bedoeld om te strijden op werkgebied) en bestond vooral uit jonge vrouwen. De bekende acties van Dolle Mina waren meestal erg opvallend, dit kwam omdat de actie’s meestal niet te extreem waren, mensen moesten er soms zelfs om lachen. Dit zijn de meest opvallende geweest van de Dolle Mina: • Bezetten van mannen sociëteiten en antivrouwen cafés • Dichtbinden van urinoirs met roze linten • Nafluiten en in billen knijpen bij mannen( dat was zeer bizar in deze tijd) • Uitdelen van condooms op de huishoudschool • De actie: ‘Baas in eigen buik’ ( deze actie was bedoel om abortus te laten legaliseren.)

Het gevolg van deze acties waren vooral dat de Dolle Mina steeds bekender werd en dus ook meer ‘leden’ kreeg. Dolle Mina had eigenlijk vooral invloed op de arbeidsmarkt. Deze vrouwen beweging stierf in 1977.

Joke Smit heeft meer dan 50 artikelen geschreven voor de kranten en de Margriet in de jaren zestig, dit ging vooral over haar eigen ervaringen. De Margriet was in de jaren ’60 nog er gericht op Normen en Waarden, maar rond 1966 begonnen vrouwen hun meningen op te sturen. Door deze artikelen vooral door Dolle Mina’s begonnen vrouwen zich te verzetten.

3. In 1968 begon Joke Smit met een verzet groep: MVM een van de mede oprichter was Hedy d’Ancona, de MVM staat voor Man-Vrouw Maatschappij. De strijdpunten van de MVM waren vooral:

• Doorbreking van traditionele rolverdeling in het huishouden • Recht van de ontplooiing van de mannen en vrouwen • Gelijke rechten om evenveel uitbetaald te krijgen voor arbeid

Over de leden van de MVM waren vooral dertigers, over het algemeen goed opgeleid, waarvan 12 % mannelijk en 82 % vrouwelijk. De overige 6 procent was onachterhaalbaar.

4. Hedy d’Ancona was een mede oprichter van een nieuwe politieke zaak: Emancipatie Zaken. Dit was een grote overwinning voor de MVM. Hedy d’Ancona werd in deze zaken Staatssecretaris. Maar in 1986 kwam er een eind aan de Emancipatie Zaken, de regering vond namelijk dat Nederland genoeg was geëmancipeerd .

Ook homo’s in de jaren ’60 streden voor emancipatie. Zij werden namelijk ook behandeld als ‘mindere’ mensen, je hield van iemand van het zelfde geslacht dus ben je anders. Maar homo’s waren natuurlijk niet zo dom, dus gingen ze meedoen met algemene actie’s, ze waren bijvoorbeeld lid van de MVM. Ook een van de doorbraken voor de vrouw was ‘de pil’. In 1963 kwam in Nederland, als een van de eerste landen in Europa, de pil op de markt. Half Nederland was nog katholiek en geboortebeperking verboden, want daarmee laadde men de verdenking op zich van \'seks om de seks\'. Alleen periodieke onthouding (\'Vaticaans roulette\') wilden priesters in uitzonderlijke gevallen toestaan. Bisschop Bekkers was de enige bisschop in Nederland of zelfs ook in het buitenland, die ‘de Pil’ toeliet, want er stond namelijk in de Bijbel dat het gebruik van voorbehoedsmiddelen verboden was. Bisschop Bekkers maakte dit bekend via zijn eigen tv-programma: \'\'Brandpunt\'\'.Door de Pil werd er heel anders over seks gedacht. Nederland werd steeds opener, er kwamen zelfs naaktmodellen. Een van de bekendste vrouwen in die tijd was model: Phil Bloom. Zij was namelijk de eerste naakte vrouw op tv in Nederland, het werd uitgezonden in de serie: Hoepla! door de VPRO.

Mijn conclusie is dus dat er ongeveer honderd jaar geleden, de positie van de vrouw en homo’s heel anders was dan nu. De vrouwen leefden vroeger als achter gestelde burgers. Onderwijs was er niet voor de vrouwen, in de politiek had de vrouw niets te zeggen, vrouwen hadden geen kans op sollicitatie en de arbeidsmarkt was slecht. Thuis moesten de vrouwen alleen zorgen voor de kinderen en het huishouden doen. Vrouwen begonnen het vervelend te vinden en organiseerden vrouwenbewegingen, om zich te verzetten tegen de ‘mannenmaatschappij’. Tijdens de eerste feministische golf heeft men bereikt dat vrouwen opleidingen en zelfs vervolgopleidingen konden gaan volgen, en natuurlijk het kiesrecht van de vrouw. Aletta Jacobs heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld. Als eerste vrouw op een Universiteit was zij een voorbeeld voor alle vrouwen. In de eerste feministische golf is bovendien bereikt dat vrouwen kiesrecht kregen. In 1917 alleen passief kiesrecht en later, in 1919 ook actief kiesrecht. De actiegroepen in de ‘60 Dolle Mina en de MVM hebben een belangrijke rol gespeeld voor de situatie van de vrouw op de arbeidsmarkt. Omdat het feminisme na de eerste golf nog steeds niet echt helemaal goed was geslaagd, ontstond een tweede feministische golf. Deze golf verliep wat ingewikkelder. Met de tweede golf wilde vrouwen vooral zorgen dat het traditionele rollenpatroon werd doorbroken en dat vrouwen (en homo’s)gelijke kansen op de arbeidsmarkt zouden krijgen. Tijdens de tweede golf ontstonden veel kleine bewegingen die deze strijdpunten wilden bereiken. Ook is de wereld groter geworden in seksualiteit. Het strijden voor een gelijke plaats in de maatschappij heeft dus wel degelijk invloed gehad op de huidige positie van de vrouw. Vrouwen hebben tegenwoordig stemrecht, kunnen gaan studeren op universiteiten en hoge scholen, kunnen deelnemen aan het bestuur van belangrijke organisaties, worden niet meer in een hoekje gedrukt en hoeven niet langer thuis te blijven om voor de kinderen te zorgen. Kortom: vrouwen zijn minder afhankelijk van mannen en hebben een grotere rol gekregen in deze samenleving. De veranderingen in de jaren ’60 en ’70 hebben dus een grote invloed gehad op zowel man als vrouw, maar de ‘vrouwen emancipatie’ ging nog een tijd door in de jaren ’80.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.