China ligt in Oost-Azië en heeft een oppervlakte 9.597.000 vierkante kilometer(230 keer zo groot als Nederland). China is het op twee na grootste land van de wereld. Er wonen bijna een 800 miljoen mensen in China.
China heeft al een heel oude beschaving. Eeuwen voor wij in Europa daaraan toe waren, kende men bijvoorbeeld in China al de boekdrukkunst, het kompas en het bukruit. Ook konden de Chinezen al heel vroeg zijde maken uit de cocons van de zijderups. In Europa liepen we toen nog in dierenhuiden rond.
Vroeger werd de regering gevormd door een keizer. Er waren ook verschillende dynastieën in China, nu ga ik jullie daar wat over vertellen. De Ming-dynastie duurde van 1368-1644, de Qing van 1644 tot 1911. De Chinese ruilhandel had al vroeg de kenmerken van geldhandel. De eerste ruilmiddelen waren edelstenen, parels, jade, zijde en bronzen voorwerpen. Later bedachten ze dat munten makkelijker waren. Tijdens Zhou-dynastie, ongeveer 1122 v.Chr. - 221 v. Chr., werd de typische ronde munt met vierkant gat ingevoerd, die duizenden jaren lang het kenmerk van de Chinese munten is gebleven.
Mao Tse-Toeng ( geboren in 1893) was de grootse leider van de China en greep in 1949 de macht. Mao wilde de grond verdelen en alle Chinezen gelijk maken. Overal in China kon je zijn portret bezichtigen. Hij was de zoon van een kleine boer en heeft zijn hele leven gestreden om de communisten in China aan de macht te krijgen. Mao is overleden in 1976.
Vroeger en nu nog moeten de mannen aan de vader van de vrouw, de vrouw ten huwelijk vragen. Tot ongeveer 1920 vonden de mannen het mooi als de vrouwen ingebonden voeten hadden. Dat gebeurd al als ze nog maar net kunnen lopen. Dan bogen ze de tenen onder de voet en bonden ze doeken om haar voetjes. Dan gooiden ze daar een hele zware steen op, tot dat alle botjes in haar voet waren gebroken. Dan gaat het vlees heel erg rotten en stinken. Zo houden de meisjes hele kleine voetjes.
Tegenwoordig mag je maar een kind per gezin hebben.De jongens moeten later voor hun ouders klusjes doen. De meisjes moeten later voor de tantes zorgen. De meeste ouders willen geen meisjes. Daarom laten ze het meisje vaak doodgaan aan te weinig eten of mishandeling.
De schildpad, het schild en het lijf van de schildpad, betekent in China de hemel die om de aarde zit vastgeklemd. De fazant symboliseert de zon, de warmte, de zomer en het zuiden. Ook planten en bloemen symboliseren wat: de orchidee staat voor zuiverheid, de chrysant voor een goede gezondheid en bamboe voor wijsheid, kennis en moed.
2.1 Het geloof in China
In Nederland zijn veel mensen katholiek, in China geloven veel mensen in de boeddha. China wordt een land van drie godsdiensten genoemd: confucianisme, taoïsme en boeddhisme. Het confucianisme en taoïsme ontstonden rond de vijfde eeuw voor Christus. Het confucianisme is geen echte geloof, want het werd niet gesticht door een groep mensen. Het geloof is ontstaan door een filosoof: Kongfuzi (in het westen van het land werd hij Confucius genoemd). Belangrijk bij dit geloof is dat iedereen zijn plaats en zijn rol heeft. De boeddhisme kwam in de eerste eeuw van onze jaartelling vanuit India.
2.2 De taal van China
De Chinezen hebben ook een heel ander schrift dan wij in Nederland. Dit bestaat niet uit letters, maar uit vele duizenden schrifttekens. Een zo’n schriftteken betekent een lettergreep. China heeft ongeveer 60.000 schrifttekens. In China schrijven ze ook van rechts naar links, dus andersom dan hier in Europa.
2.3 Het eten en drinken van de Chinezen
Tegenwoordig kan iedereen overal ter wereld van Chinese thee genieten. In China werd thee ongeveer in 50 voor Christus voor het eerst gedronken. Toen werd thee gebruikt als geneesmiddel om mensen wakker te houden, of maag en darmstoornissen te genezen. Tijdens de T’ang-dynastie werd thee drinken steeds populairder en ontstonden de eerste theehuizen al. Veel Chinezen drinken vier tot tien koppen thee per dag voor de ontspanning.
Eetstokjes werden in China al in de derde eeuw voor Christus gebruikt. Ze werden gemaakt van hout, bamboe, hoorn of ivoor. Het Chinese voedsel is weinig veranderd sinds de oudheid toen de mensen vlees of groenten, dat werd serveert met gele rijst uit kommen, aten. Tegenwoordig is Chinees eten heel populair. Overal over de hele wereld, waar zich Chinezen hebben gevestigd, zijn wel Chinese restaurants te vinden.
3.1 De Chinese muur
Een van de indrukwekkendste bouwwerken van de wereld is de Chinese muur. China werd vroeger geregeerd door keizers. Zij gaven de opdracht om de Chinese muur te bouwen. De muur slingert als een draak door noord en oost China. Tienduizenden arbeiders moesten jarenlang aan de stenen draak werken. De Chinese muur was bedoeld om het land te beschermen tegen noordelijke stammen die hun vijand waren. Sommige muren waren van aangestampte aarde, andere delen zijn van natuursteen of van baksteen(zoals de Ming-muur) gemaakt. De Chinese muur heeft een lengte van 6000 km, met ongeveer 1000 versterkte poorten en 10.000 torens. Hij is gebouwd tijdens de regering van keizer Qin Sje Hwangti. Van 221-207 voor Christus heeft hij geregeerd. Totaal hebben ze er 2000 jaar aan gewerkt. Eigenlijk heet de Chinese muur de “Lange Muur”(Chang Cheng). Wachters op de Chinese muur bij Badaling(72 km ten noordwesten van Peking) hebben een Ming-kostuum aan. De graven van de Ming–Keizers liggen 24 km van de Chinese muur en 50 km van Peking af. Elk jaar komen duizenden toeristen om de Chinese muur te bewonderen. Op nieuwjaarsdag lopen er draken op de Chinese muur en dansen de mensen en vieren feest.
3.2 Peking
Peking is de laatste jaren door zijn lange geschiedenis historie en cultuur uitgegroeid tot een zeer belangrijke toeristenstad. Volgens archeologische opgravingen leefde hier zevenhonderdduizend jaar geleden al een primitief volk. Na een groot aantal bezettingen en wisselingen van dynastie, werd Peking in 1272 de hoofdstad in de Yan-dynastie (1206-1368). Onder de Mongoolse Yuan-dynastie (1279-1368) was Peking de Chinese hoofdstad, met de naam Dadu. Na de aanval van de Yuan-dynastie lag Peking in puin. Nu is Beijing het centrum van de nationale politiek, de economie, cultuur, transport en toerisme. De stad maakt de laatste jaren belangrijke zaken door, in de organisatie van de Olympische Spelen in 2008. Het Beihai-Park, een gedeelte van de Chinese muur, de Hemelse Tempel, de Lama-Tempel, Het Plein van Tiananmen, de Verboden Stad en het Zomerpaleis zijn in Peking of in de buurt van Peking te bewonderen. De laan van de ming-graven, bij Peking worden bewaakt door vreemde dieren van steen. Leeuwen, kamelen, olifanten, paarden en schildpadden beschermen al meer dan vijf eeuwen de dodenstad. Maar tussen de marmeren beelden zijn ook draken, feniksen, eenhorens, chimaera’s (denkbeeldig monster met een kop van een leeuw, het lichaam en de poten van een geit en de staart van een draak) te vinden. De Hemelse Tempel wordt ook wel Altaar van de hemel (tian tan) genoemd. De Tempel is te bezoeken via de Zuidelijke Poort (nan men). Aan de voorkant van de Noordelijke Poort (bei men) kun je de Hemelse Tempel verlaten. Dan kom je in de Tiantan- straat. In die straat is een Altaarterras. De drie terrassen verbeelden hemel, aarde en mens. Het Chinese oud en nieuw word er prachtig gevierd. Ze steken duizenden vuurpijlen, rotjes en ander vuurwerk af. De Lama-tempel wordt in twee culturen verdeeld. Een cultuur gelooft in Boeda. De anderen maken hele grote beelden van ijs,die beelden uit hoe zij denken over de toekomst van de aarde. Ongeveer 230 km van Peking liet Kangxi, de grootste van de Mantsjoe-Keizers, een Zomerpaleis bouwen. In het Zomerpaleis ligt een warmwaterbron die 60 km van de Chinese muur afligt. Sinds 1949 is er veel verwoest in Peking door geweld, door branden en de Burgeroorlog tegen Japan.
3.3 De Verboden Stad
De verboden stad is eigenlijk een stad in een stad, die in de vijftiende eeuw werd gebouwd door een Mongoolse keizer. Die keizer had 987 slaven in dienst, die maar net genoeg te eten kregen om te overleven. De verboden Stad is 72 hectare groot ( is gelijk aan 144 voetbalvelden). Om de stad heen ligt een brede, diepe gracht en er staat een muur om heen van tien meter hoog. In het midden ligt de troonzaal, waar de keizer altijd zat en bevelen gaf. Eromheen lagen de gebouwen waar zijn familie, dienaren en wachters woonden.
In een verborgen zaaltje stond een 20 meter hoge boeddha. De keizer had over iedereen de macht, maar hij was wel de eenzaamste man van het land. Hij kon geen stap verzetten of er stonden al drie lijfwachten om zich heen. ’s Nachts sloten de zware houten poorten de Verboden Stad af van de buitenwereld met alle mensen.
In de Verboden Stad wordt nu ‘s morgens kungfu gedaan. Om precies te zijn staan sommige mensen al om 5 uur op. De mannen vechten met zwaarden en de vrouwen dansen met sierlijke bewegingen door de stad. Die sport is ontstaan toen de Yongle-keizer door een indringer werd aangevallen met een mes. De keizer kon net op tijd uit de troon ontsnappen. Deze keizer deed de troonafstand op 12 februari 1912.
4.1 Hongkong
Het Hongkong-eiland is 76 km² HongKong(Geurige Haven) en heeft ongeveer 6 miljoen inwoners. In HongKong staan ook wolkenkrabbers bijvoorbeeld de Bank van China. De Tin Hau-Tempel ligt aan de Stanley Main Street, de oudste straat van het eiland Stanley. Het eiland is gesticht door Piraat Chang Po Chai. In 2008 worden de olympische spelen gehouden. Vanuit Hongkong kun je Taiwan zien liggen.
China heeft een aantal zeer grote rivieren, die ook weer zijrivieren hebben. De belangrijkste en de bekendste zijn de Jang-tse-kiang en de Hoang-Ho.
4.2 Jang-tse-kiang
Dit is de grootste rivier van China. Ze noemen deze rivier ook wel de Yangzi Jiang. Met zijn geschatte 700 zijrivieren meegerekend is de rivier bijna 5500 kilometer lang. Hij heeft een grote betekenis voor de scheepvaart. Na de Amazone en de Nijl is de Yangzi Jiang de langste rivier ter wereld.
4.3 Hoang-Ho
De Hoang-Ho wordt ook wel de Gele Rivier( Yellow River)genoemd. De Gele Rivier is berucht om zijn overstromingen, die vooral worden veroorzaakt door de enorme ontbossing in het binnenland van China . Meer dan 100.000 kilometer dijken moeten ervoor zorgen dat de rivier niet steeds buiten haar oevers treedt. De laatste 2000 jaar is de rivier zo’n 1500 maal overstroomd en wordt daardoor ook wel ‘China’s zorg’ genoemd. De naam Hoang-Ho heeft hij te danken aan het vele geelachtige slib dat wordt meegevoerd. Dit slib is eigenlijk löss, een soort klei waarmee de hellingen in West en Midden-China bedekt zijn. Aan de kust, waar de rivier uitkomt in zee wordt hij de gele zee genoemd. 5.1 Het klimaat van China
China is een heel groot land, met soms grote temperatuurverschillen.In januari is de gemiddelde temperatuur in Harbin (in het noorden) –19 graden Celsius.In Kanton, in het zuiden (vlakbij Hongkong) is het dan gemiddeld 13 graden.Maar in Juli is het in beide plaatsen gemiddeld 35 graden.Toch is er een verschil.In Kanton is de lucht heel vochtig en in Harbin heel droog. Hoe verder je van de kust af bent en hoe meer je naar het noorden gaat, des te minder neerslag er valt.
Hieronder staat de gemiddelde neerslag en temperatuur van Peking :
Januari 0-10 mm 10 graden
Februari 10 mm 10 graden
Maart 20 mm 13 graden
April 30 mm 17 graden
Mei 40 mm 25 graden
Juni 80 mm 33 graden
Juli 100 mm 34 graden
Augustus 140 mm 33 graden
September 50 mm 30 graden
Oktober 40 mm 23 graden
November 20 mm 15 graden
December 10 mm 11 graden
Juli is de warmste maand en augustus de maand met het meeste neerslag.
In de periode juli en augustus komen er vaak stortregens voor in het noord-oosten van China.
5.2 De economie van China
China is altijd al een arm land geweest. In 1952 verdiende men gemiddeld $57 en in 1997 gemiddeld $620. China is nog steeds vooral een agrarisch land. Ongeveer 50% van de beroepsbevolking werkt in de landbouw, terwijl maar 10% van het land geschikt is voor de landbouw. Ze verbouwen vooral rijst, tarwe, maïs, andere granen en knolvruchten. Katoen en thee worden veel geëxporteerd. De andere 50% werkt in de industrie, handel, transport en bij het bestuur. Er wordt veel thuis gemaakt,vooral voor eigen gebruik en de handel. Vanaf 1990 zijn steeds meer mensen met een eigen bedrijf begonnen,vooral aan de kust.
China heeft heel veel mineralen en delfstoffen, zoals onder andere kolen, ijzererts, titanium, aardolie, aardgas, platina en goud. Sinds 1996 is China de grootste producent van ruw staal ter wereld. Het grote probleem is echter dat de ijzerertsreserves van lage kwaliteit zijn, waardoor ook het geproduceerde ijzer en staal van slechte kwaliteit is en bijna geen waarde heeft voor de export.
Door de grote aandacht voor de akkerbouw is de ontwikkeling van de veehouderij achtergebleven. Ze hebben vooral koeien, paarden, buffels, jaks en varkens. Het meeste vee in China dient als last- en trekdier, want de meeste Chinezen eten bijna geen zuivelproducten.
De Chinese economie werd in 2003 hard geraakt door de uitbraak van de gevaarlijke longziekte SARS. Door de ziekte mochten mensen China niet meer in of uit. Daardoor kregen ze geen inkomsten meer van het toerisme.
Welke industrie en handel zie je in de steden? BEIJING: chemicaliën, auto’s, machines, metallurgie, textiel en elektroniongeveer
SHANHAI: financieel- en dienstencentrum, auto’s, petrochemie, elektronica, ijzer, staal, zware machines, elektrische apparaten.
FUJIAN: havens, voedselverwerking, textiel, elektronische halffabrikaten, petrochemie, auto’s, bouwmaterialen, elektronica, landbouwproducten.
YUNNAN: landbouw, tabak, suiker, koffie, koper, zinksmelterijen.
SICHUAN: energie, metaal, mijnbouw, chemie, machines, luchtvaart, ruimtevaart, elektronica, graan, varkens, natuurlijke olie, medicinale kruiden, raapzaad, katoen, suiker, thee, sinaasappelen, natuurlijke zijde, houtolie, ijzer, staal, machines, elektrische machines,.
HENAN: graan, katoen, tabak, goud, kolen.
HUNAN: rijst, antimonium, wolfram, fluoride, loos, zink, grafiet, kwik, machines, landbouwvoertuigen, locomotieven, zware gereedschappen, kunstmest, cement. TIBET: veeteelt, toerisme.
In China leven ongeveer 420 soorten zoogdieren, 1200 soorten vogels, 200 soorten amfibieën en meer dan 300 soorten reptielen.
6.1 De Nationale Parken van China
In China zijn ongeveer 300 nationale parken en natuurreservaten en verder nog vele provinciale en lokale beschermde gebieden. Het Wolong-natuurreservaat is erg belangrijk voor de bescherming van de reuzenpanda. Er leven nog 200 reuzenpanda’s in dit reservaat. Andere bedreigde diersoorten in dit park zijn de sneeuwpanter, de stompneusaap, het muskushert en de rode langoer.
Het Zhalong-natuurreservaat (Zhalong Ziran Boahuqu) is een paradijs voor vogels. Dit was het eerste Chinese natuurreservaat. Hier leven 180 vogelsoorten, waaronder acht van de vijftien kraanvogelsoorten in de wereld. Zes van die vogels staan op de lijst van bedreigde diersoorten. Van de Chinese kraanvogel leven nog maar ongeveer 500 exemplaren in het reservaat. In het Vogeleilandreservaat in de provincie Qinghai landen elk jaar ongeveer 100.000 trekvogels, waaronder ganzen, kraanvogels, gieren en de Mongoolse leeuwerik.
Het Changbaishan-natuurreservaat in de provincie Jilin bij de Noord-Koreaanse grens ligt nog ongeveer 200.000 hectare oerbos met onder andere de ruwe berk, de Koreaanse den en de drakenspar.
Bij Nanning, langs de Vietnamese grens, ligt het Longrui-natuurreservaat, dat de woonplaats is van de witkoplangoer. De zeldzame goudkleurige camelia groeit ook in dit gebied.
6.1 ginseng
Kruiden en natuurproducten kunnen soms een kruising tussen twee producten zijn. De ginseng is zó n product. Hij lijkt net een vleesvork. De ginseng groeide vroeger niet op alle plekken in China. In Mandsjoerijse groeit een heel goeie soort. De ginseng werd gebruikt als een soort softdrugs. De ginseng werd na een tijdje erg zeldzaam. De prijs bleef maar stijgen dat soms op kon lopen tot 1000$ per 100 gram. Ginseng wordt ook gebruikt in medicijnen.
6.2 Reuzenbamboe
Een van de grootste bedreigingen van de mensheid is het kapot maken van het hardhout op aarde, met name de tropische houtsoorten.
Bamboe is geen boom, maar een \"grassoort\", dat verhoud en razendsnel groeit. Het belangrijkste grassoort van de hele wereld bevindt zich in China. Hier groeit de \"reuzenbamboe\" Phyllostachys pubescens, ook wel Moso genoemd.
In het groeiseizoen groeit de \"reuzenbamboe\" 30 cm tot 50 cm per dag en kan uiteindelijk 15 tot 30 meter hoog worden, met een de stamomtrek van 35 cm of meer. Wereldwijd bestaan er meer dan 1500 bamboesoorten: de \"reuzenbamboe\" vind je alleen in een tropische klimaat.
7.1 De dieren van China
Pater David-hert
Het bijzondere Pater David-hert werd in 1865 ontdekt door de Franse Père Armand David. Het dier leefde toen alleen nog in de keizerlijke jachtparken. Rond 1900 was de soort in China zelfs uitgestorven, alleen in het Engelse Woburn Abbey was een kudde gefokt. In 1985 werden er 20 exemplaren aan China aangeboden en uitgezet bij Chengdu, in het oosten van het China.
Tijgers
Net als in veel andere landen is de tijger in China in het wild bijna uitgestorven. Chinese tijgers probeert men zoveel mogelijk naar natuurreservaten en dierenparken te lokken, om ze zo voor uitsterven te behoeden.
De enige inheemse tijger van China is de Amoytijger. Mensen denken dat er nog ongeveer 30 in het wild leven en ongeveer 50 in gevangen zitten. Deze soort zou nog voorkomen in de provincies Hunan, Fujian, Guangdong en Jiangxi.
De grootste tijger van de wereld is de Siberische tijger. Deze soort komt naast in China ook nog in Rusland en Noord-Korea voor. In het wild leven nog ongeveer 500 exemplaren en in dierenparken en reservaten nog zo’n 1000 stuks.
De Bengaalse of Indo-Chinese tijger is in China bijna uitgestorven en leeft alleen nog in het reservaat Xishuangbanna in de provincie Yunnan.
7.2 Reuzenpanda
De reuzenpanda uit China staat wereldwijd het symbool van de natuurbescherming. In het wild leven misschien nog maar 1000 exemplaren. Zijn naam komt uit Nepal. De reuzenpanda behoort tot de carnivoren maar eet bijna nooit vlees. Dit dier eet de hele dag door scheuten, bamboebladeren, honing, soms vis en vooral insecten en kleine knaagdieren. Een normale reuzenpanda weegt meer dan 100 kilo. Hij komt eet ongeveer elke dag 40 kilo.
In de paartijd zoekt een mannelijke reuzenpanda gezelschap. Dan bouwt hij een soort nest, daarin legt hij droge bladeren. Daar komt een paar maanden later het jong ter wereld.
Nawoord
Ik vond het erg leuk om in dit project over dit culturele land te vertellen. Ik heb héééééél veel geleerd uit informatie in boeken en op het internet.
Tot slot…. Een paar Chinese mopjes!!!!!!
Waarom zijn Chinezen geel?? Antwoord: ze plassen tegen de wind in!!
Het is geel en zwart gestreept en vliegt door de chinees?? Antwoord: sambal-bij
Hoe lang is een Chinees?? Antwoord: hij heet hoe-lang
Twee domme Chinezen zaten in een auto. Ze moesten stoppen van de A.N.W.B. Wat klopt hier niet????? Antwoord: In China hebben ze geen A.N.W.B!!
Bronvermelding
www.homepage.nl
www.scholieren.com
www.geledraak.nl/peking/toekomst
www.google.nl
www.altavista.nl
www.china.pagina.nl
www.china.map
www.looppagina/china/ming-dynastie.nl
www.china/netherlands.net
www.ilse.nl
www.china/peking/olympischespelen .nL
www.zoekmachine.nl
www.chinapagina/ming-dynastie.nl
www.home.nl
www.zoekmsn.nl
www.engels/nederlands.nl
De reisnotities van Kuifje China: Maximilien Dauber en Marthine Noblet
China: Engelbert Altenburger
Uitgever: Nelles Guides®
Erfenis van het oude China: tekst Anita Ganeri
Dieren op onze aarde: Martin Walters en Jinny Johnson
Uitgever: Parragon®
China: tekst H. Eversdijk
Uitgever: De Ruiter b.v.
Kinderen in China
Uitgever: De Ruiter b.v.
REACTIES
1 seconde geleden
Y.
Y.
In China wonen 1,3 miljard mensen i.p.v. 800 miljoen zoals in het werkstuk staat. Er staan veel te veel onjuistheden in. Bijv. dat meisjes later voor de tantes moeten zorgen en dat de mannen aan de vader van de vrouw, de vrouw ten huwelijk vragen. In China schrijven ze helemaal niet meer van rechts naar links. Dat was vroeger zo. Te veel fouten om te noemen. Zeer slecht werkstuk dus.
16 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
erg goed werkstuk, ben er erg van onder de indruk.
petje af
16 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Zoo mooie site.. Ik ben een paar keer in China geweest ! We hebben 2 zusjes opgehaald. I LOVE CHINA!!
12 jaar geleden
Antwoorden