1. Inhoudsopgave
2. Mijn werkstuk
3. Indonesië
4. De bekendste eilanden
5. Wat houden de pancasila in en de vlag precies in?
6. Zijn er gewoontes in Indonesië?
6. Zijn er beelden van bijzondere mensen in Indonesië?
7. Wanneer en hoe werd het land onafhankelijk van Nederland?
8. Wat houden de roepia’s in?
9. Zijn er bijzondere tempels in Indonesië?
10. Dieren in Indonesië
11. Kleding in Indonesië
12. De Tsunami in Indonesië
13. Interview met mijn opa
14. De brief
15. Lijst van informatiebronnen
16. Woordenlijst
Ik doe mijn werkstuk over Indonesië omdat mijn moeder en haar familie uit Indonesië komen. Ik ben nog nooit in Indonesië geweest maar later ga ik er zeker heen. Ik weet best veel over het land, maar sommige dingen wil ik nog graag te weten komen over het land, zoals:
* 1. Wat houden de pancasila in en de vlag precies in? * 2. Zijn er gewoontes en rituelen in Indonesië? * 3. Zijn er beelden van bijzondere mensen in Indonesië? * 4. Wanneer en hoe werd het land onafhankelijk van Nederland? * 5. Wat houden de roepia’s in? * 6. Zijn er bijzondere tempels in Indonesië? * 7. Wat houdt een tsunami in?
Ik ga de vragen zoeken in de bieb en in op internet, reisgidsen en boeken.
Indonesië is een land dat bestaat uit 17.508 eilanden, het is een land in Azië. Op maar zesduizend van deze eilanden leven mensen. De hoofdstad van Indonesië is Jakarta. In Indonesië noemen de mensen hun land: Tanah Air Kita, dat betekent: Ons land en water. Dit zijn de meest bekende eilanden van Indonesië: Java, Sumatra, Lombok, Bali, Komodo, Timor, Kalimantan, Sulawesi, de molukken en de Irian Jaya.
In Indonesië is het altijd wel warm. Je kent 2 seizoenen in Indonesië, Het droge seizoen: dat seizoen is van maart tot augustus, er komt dan een zuidoostelijke wind vanuit Australië. Het natte seizoen: dat seizoen is van september tot februari, dan komt er een noordoostelijke wind met veel warme regen vanuit de Zuid-Chinese zee.
Een paar gegevens van Indonesië:
Land: Indonesië
Hoofdstad: Jakarta
Munteenheid: roepia
Landoppervlakte:1919443km2.
Godsdienst: islam 86,9%, christendom 9,6%, hindoeïsme 1,9%, Boeddhisme 1%, andere godsdiensten 0,6%.
Belangrijke kenmerken: Indonesië is met 17508 eilanden de archipel ter wereld.
Hoogste berg: Puncak Jaya (irian Jaya) 5029 km.
Langste rivier: Barito (Kalimantan) 885 km.
Grootste meer: Tobameer (Sumatra) 1775 km2.
Dit is een monument in Jakarta. De top van dit monument is helemaal van goud gemaakt. Het staat in het midden van op het merdeka- plein in Jakarta. Het monument is een herdenking aan de onafhankelijkheidsdag op 17 augustus 1945.
Ik ga iets vertellen over de bekendste eilanden van Indonesië.
Java, Java kent een rijke geschiedenis. De meeste mensen op Java worden beïnvloed door het boeddhisme, hindoeïsme en de islam. De Borubudur en het Prambanan zijn historische plekken op Java. De bekendste plaatsen in Java zijn Bandung, Selamarang, Surabaya, Yokyakarta en Solo.
Bali, De meeste toeristen die naar Indonesië gaan, gaan naar Bali toe. Het is daar heel mooi, want er zijn daar veel witte stranden, je kunt ook het Batakarureservaat bezoeken, ook kan je vele winkels en markten bezoeken. Bali staat ook bekend om zijn tempels, vele rijstvelden en landschappen.
Sumatra, Sumatra is de 5 na grootst eiland van de wereld en de twee naar grootst eiland van Indonesië. Sumatra staat bekend om zijn kuuroorden en batakculturen. Als je daar bent kun je het Gunung Leuser National Park bezoeken. Het park ligt vlak bij het Tobameer.
Sulawesi, Sulawesi ligt ten oosten van Kalimantan en ten westen van de molukken, Sulawesi deelt zijn grens met de Filippijnen.Sulawesi beschikt over heel mooie koraalriffen, de Bunaken Manado tuamarine National park behoort tot de beste ter wereld.
Lombok. Lombok ligt naast Bali. Een van de grootste bergen ter wereld, de Gunung Rinjani ligt op Lombok. De steden Ampanan, Mataraam en Cakrenegard zijn de bekendste steden op dit eiland.
Dit is een batak. Er zijn veel Batakhuizen op Kalimantan.
Flores, De naam Flores dankt zijn naam aan een Portugese expeditie die op weg was naar de Molukken. De man noemde dit eiland Cobo das Flores, kaap der bloemen. Op Flores staan veel vulkanen, kratermeren, savannegebieden en bergbossen. Als je op Flores bent is het leuk om het Komodo National Park te bezoeken. De keli Mutu National park waar een vulkaan ligt met kraters die gevuld zijn met een gekleurd zijn met een gekleurd meer, namelijk lichtgroen en lichtblauw.
Molukken, De molukken staan bekend om de specerijen. De Molukken bestaan uit ruim duizend koraalriffen en vele stranden.
Irian Jaya, Irian Jaya is voor 70% bedekt met tropische bossen. De hoogste berg, de Puncak Jaya staat op Irian Jaya. Irian Jaya is de 3 naar grootst eiland op Indonesië. Kalimantan, Kalimantan is het grootste eiland in Indonesië. Het is 539.500 vierkante kilometer groot, maar er leven er maar 9,1 miljoen mensen op het eiland. De langste rivier van Indonesië is ook op kalimantan, de Barito is 885 kilometer lang. De paalwoningen zijn het staan erg bekend in Indonesië.
De pancasila betekent: De 5 principes. Het is een gouden arend uit de Indonesische mythologie. Hij heeft 17 veren aan iedere vleugel, 8 aan de staart en 45 aan de nek. Dit symboliseert 17 augustus 1945, de datum waarop de onafhankelijkheid door Soekarno werd uitgeroepen.
1e sila = ster: geloof in een god. 2e sila = keten: rechtvaardige, beschaafde mensheid. 3e sila = waringinboom: de eenheid van Indonesië. 4e sila = buffelkop: Democratie die door wijs inzicht en overeenstemming van de volksvertegenwoordiging wordt geleid. 5e sila = rijstaar en kalkoentak: sociale rechtvaardigheid voor het hele volk.
Vanaf de 13e eeuw zijn de kleuren rood en wit de nationale kleuren van Indonesië. Rood staat voor puur, en wit staat puurheid. Deze vlag is sinds 1920 in gebruik en werd na de tweede wereldoorlog het officiële nationale symbool.
Er zijn heel veel tradities en rituelen in Indonesië. Bijvoorbeeld is het een ritueel als je een moslimjongen bent, op je 11e of 12e een groot feest te houden om de kindertijd af te sluiten. Je gaat dan door de stad op een soort zelfgemaakte paard. Er is ook een ritueel wanneer er iemand sterft, komen er heel veel familie en vrienden en mensen uit het dorp komen. Hindoes op Bali cremeren een overledene in een toren van een mythisch dier. De Hindoes geloven dat als er iemand wordt gecremeerd de ziel van de overledene de ziel vrij komt om naar de hemel te gaan. In Zuid-Sulawesi is het een gewoonte om afbeeldingen van overledenen neer te zetten en dat zijn geen foto’s maar ze zetten de overledenen gewoon op. Ook is het heel gewoon in Indonesië als het regent dat ze met een bananenblad boven hun op hun hoofd lopen.
Er zijn een heleboel bijzondere en belangrijke personen in Indonesië. In de oorlog waren er al bijzondere mensen, zoals Martha Christina Tiahahu. Ze was een opstander tegen de Nederlanders. Omdat ze een opstand kwam, is ze gevangen genomen en weigerde ze te eten en is toen gestorven. Er staat nu een beeld op Ambon van is Martha Christina Tiahahu
Prins Diponegoro, Prins Diponegoro was een zoon van de Javaanse Sultan. In de 19e eeuw leidde hij 5 jaar verzet tegen de Nederlanders.
In 1910 was heel Indonesië, behalve Oost-timor onder Nederlands gezag. Toen kon er maar een paar gezinnen in Indonesië studeren want de rest hadden er geen geld voor. Een iemand van die gezinnen was Soekarno, werd leider van een groep die Merdeka (vrijheid) wilde. In maart 1942, tijdens de tweede wereldoorlog, bezette de japanners Indonesië. De japanners bezette heel Indonesië. Toen mijn opa klein was, 11 jaar kwam hij terug van de winkel van waar hij iets moest halen van zijn moeder. Maar hij had niet door dat er Japanners achter de bosjes zaten verstopt om hem te pakken. Toen hij dat door had ging hij heel hard rennen maar was natuurlijk niet veel sneller dan de Japanners. Toen hadden de japanners een hakbijl door zijn knie gehakt. Nu heeft hij nog steeds een heel groot litteken bij zijn knie. Het was niet goed en zonder verdoving gehecht. Na de Japanse capitulatie op 14 augustus 1945 werden Soekarno en Hatta de nationale o leiders van Indonesië. Op 17 augustus 1945 riepen zij de onafhankelijkheid uit. Soekarno werd de eerste president van Indonesië. Ze dachten dat ze bevrijd waren van Nederland, maar dat was niet zo. Pas in 1949 werd Indonesië een onafhankelijke republiek. In 1965 probeerden er ontevreden militairen de macht over te nemen in het land. Er vielen toen veel doden. Generaal Soeharto heeft zichzelf in 1968 als nieuwe president vernoemd. Daarna werd Habibi president. En daarna werd Wahid president. Hij was niet lang president want bij werd blind en doof en was te oud. De president van nu is de 1e vrouw; Megawati- Soekarno Putri, wat wel bijzonder is, in het grootste Islamitische land ter wereld. Zij is de dochter van de eerste president Soekarno.
Er zijn veel bijzondere tempels in Indonesië. Op elk eiland staan er wel een paar.er zijn zoveel verschillende tempels omdat er op elk eiland andere soorten mensen wonen met verschillende geloven, en omdat ze zo streng zijn hebben ze op elk eiland wel een tempel of moskee. Hier vertel ik over een paar bijzondere tempels: De pramabanan tempel: De pramabanan tempel is de een tempel dat bestaat uit 244 tempels. 16 tempels op het bovenste plateau waren bestemd voor de goden en voor de vorsten. Tegenover de hoofdtempels staan drie kleinere tempels voor rijdieren. En bij de ingangen staan 4 tempels voor bewaking, met daarna 4 tempels om de kwade geesten buiten de tempels te houden. De tempel staat 16 km ten oosten van Yokjakarta op het eiland Java.
De Borobudur: De borobudur tempel is een tempel voor de boedhisten. Op ongeveer veertig kilometer ten noordwesten van Yogyakarta staat de Borobudur tempel, het grootste Boeddhistische monument ter wereld. De borobudur heeft een omtrek van bijna 5 kilometer. De tempel is pas in 1814 door de Engelsman Sir Thomas Stamford Raffles ontdekt want daarvoor was er een uitbarsting van een vulkaan.
Pura Ulun Danu Bratan: De Pura Ulun Danu Bratan is de tempel van de godin van het meer. Het tempel staat voor vruchtbaarheid. De tempel werd in 1663 gebouwd. De tempel ligt in het Bratan-meer, op Bali.
In Indonesië leven er veel verschillende diersoorten. In de zeeën leven er veel tropische vissen, zeewier, koraal en andere dieren. Ook op Kalimantan leven er 21 soorten apen. Zoals de orang-oetan, die nergens anders voorkomt dan in Indonesië. De orang-oetan wordt ook wel gebruikt als huisdieren in Indonesië. Dat is heel zielig want die mensen gebruiken de apen om te tillen en te sjouwen. Ook in Indonesië komen de Indische olifanten voor, en de Javaanse neushoorn, dat een heel bedreigde diersoort is, is bijna uitgestorven. Er leven nog maar ongeveer 75 Javaanse neushoorns over de wereld.
De traditionele kleding voor een vrouw is de sarong met daarop een kabaya. De sarong s gemaakt van een batik stof. Batik is een handgemaakte stof met allemaal versieringen erop. De versieringen erop is er met kaarsvet erop gedruppeld. De echte batik stof komt uit Yokjakarta. Een kabaya is een kanten blouse. De mannen dragen gewone kleding. Sieraden: de mensen uit Indonesië dragen meer goud dan zilver. Het goud dat ze dragen is 24 karaats goud.
Wat is een tsunami? Een tsunami is een serie van golven die worden opgewekt door een aardbeving, een vulkanische uitbarsting of door het inslaan van een meteoriet. Een tsunami- golf kan grote schade aanrichten aan kustlijnen. Tsunami is het Japanse woord voor \"havengolf\". Het bovenste karakter, \"tsu\" betekent haven en het onderste karakter, \"nami\" betekent golf. Tsunami-golven onderscheiden zich van andere golven omdat ze niet opgewekt worden door de wind en niet beïnvloed worden door de stand van de zon, maan en planeten. Tsunami-golven hebben dus niets te maken met de getijden. Tsunami golven kunnen in de Atlantische Oceaan voorkomen, maar het meest komen ze voor in de Grote Oceaan.
Maar op 25 december 2004 vind er een zeebeving plaats. De zeebeving deed zich voor om 7:58:50 lokale tijd (in Jakarta en Bangkok ), bij ons op 26 december 2004 ongeveer 2 uur \'s nachts Centraal-Europese tijd. De tsunami vind plaats in de Indische oceaan vlak bij Sumatra in Indonesië, maar de vloedgolven waren ook in Sri- Lanka, India, Thailand, Myanmar, de Malediven, Maleisië, Somalië, Tanzania, Kenia en Madagaskar.
Indonesië en vooral de provincie Atjeh, is het land dat het zwaarst werd getroffen door de tsunami en de aardbeving. Grote delen van de provincies Atjeh en Noord Sumatra zijn verwoest. Zo is de hoofdstad van Atjeh; Banda- Atjeh , voor 80% verwoest. Dit is de top 3 van de landen waar de meeste mensen omgekomen zijn.
1 Indonesië
94.081 meer dan 100.000 Onbekend ± 20.000 Onbekend
2 Sri Lanka
46.2251 30.000 4.000 ± 14.000 onbekend
3 India
9.479 ... Onbekend > 30.000 \"Duizenden\"
Een Tsunami veroorzaakt door een aardverschuiving
Ik doe het interview met mijn opa omdat hij in Indonesië heeft gewoond, en de oorlog heeft meegemaakt. Hij heeft er ook nog kinderen wonen, maar ik weet niet waar.
1. Hoe oud was u toen de oorlog begon? Ik ben geboren op 17 mei 1931, en de oorlog brak uit in 1942. dus ik was 11 jaar.
2. Wat vond u destijds van de oorlog? Ik vind het zinloos, niemand vind de oorlog leuk.
3. Hoe kwam het dat er een samurai in uw been kwam? Ik ging vliegeren ongeveer om half 6. toen ik naar huis ging, kwamen er een paar Japanners achter de struiken vandaan. Ik was bang, en wilde wegrennen, en toen sloegen ze een samurai in me knie. Diegene die dat gedaan had, was een Koreaan die in dienst was bij de Japanners. Ik viel op me rug. Opeens hield de Koreaan een baronet tegen met buik aan. Toevallig kwam er een Japanse officier langs. De japanner zei tegen de militair: Weg met dat barionet, dat jongetje is nog klein. Daarna brachten ze me naar het ziekenhuis.
4. Wat werd er daar met u gedaan? Ze hebben me knie gehecht, zonder verdoving.
5. Deed het pijn? Natuurlijk deed het pijn. Ik werd vastgehouden door de Japanners. En in mijn mond werd er een lapje gestopt zodat ik niet kon schreeuwen.
6. hoeveel hechtingen kreeg u? ik kreeg 8 hechtingen.
7. hoe begon de oorlog? Ze begonnen allemaal op elkaar te schieten.
8. wie was de leider van de Japanners? Dat weet ik niet meer, maar van de mariniers was het admiraal Mamimoto.
9. Deed er familie mee aan de oorlog? Ja, en mijn vader is doodgeschoten.
10. Bent u door de oorlog hierheen gevlucht? Nee, ik ben pas in 1962 naar Nederland gekomen, en dat was voor me werk.
11. Rijst of aardappels? Allebei, dan zit er tenminste afwisseling in.
12. Indonesië of Nederland? Nederland, maar ik ga nog wel heel vaak op vakantie naar Indonesië om naar familie toe te gaan.
13. Warm of koud weer? Warm weer.
14. Apeldoorn of Yokjakarta? Ik kan niet kiezen, want in Yokjakarta ben ik geboren en opgegroeid, maar ik woon al 42 jaar in Apeldoorn, dus ik weet het niet. Het is allebei even leuk denk ik.
15. ‘s Ochtends warm of koud eten? Doe maar gewoon koud eten, een broodje met pindakaas. Met een kop koffie toebroek.
Aan de mensen van de site ambassade van Indonesië
IJsselstein, 2 december 2004,
Geachte heer/mevrouw,
Voor het houden van een werkstuk en spreekbeurt over het onderwerp ‘Indonesië’ ben ik op zoek naar zo veel mogelijk informatiemateriaal. Toen ik hoorde dat er ambassade van Indonesië in Nederland was, besloot ik naar u deze brief te schrijven. Ik wil u vragen mij een aantal gegevens toe te sturen. Ik hoop van harte dat u me daarmee wilt helpen.
U reactie met plezier tegemoetziend dank ik u vast bij voorbaat,
Robin Pijnappel
Nipkowplein 37
3402 EC IJsselstein
Tel: 06-43290183
boeken: 1. indonesia in color, Kay Muller, 1992
2. wild indonesia, Tony & Jane Whitten, 1990
3. Vragen over Azie ‘indonesie’, Judith Simpson, 1999
4. Indonesie Natuur& natuurbehoud Dr. K. Mackinnon, 1985
5. Selamat Datang deel 1, Drs J.I. Jung 2000
reisgidsen 1. Special Traffic, Verre Oosten
2. Fox Vakanties reizen 2005
internet 1. http://www.landenweb.com/l.cfm?LandID=179&INDONESI%C3%8B
2. http://nl.wikipedia.org/wiki/Indonesi%EB
3. http://www.indonesie.nl/
4. http://www.indonesie.nl/main.php?id=1:935
5. http://www.rtl.nl/actueel/rtlnieuws/slachtoffers.xml
6. http://images.google.nl/images?q=bali&hl=nl
7. http://nl.wikipedia.org/wiki/Borobudur
1 tot en met 10
1 = Satu
2 = Dua
3 = Tiga
4 = Empat
5 = Lima
6 = Enam
7 = Tujuh
8 = Delapan
9 = Sembilan
10 = Sepuluh
Dagen:
Maandag= Hari senen
Dinsdag= Hari selasa
Woensdag= Hari rubu
Donderdag= Hari kamis
Vrijdag= Hari juma’a
Zaterdag= Hari sabtu
Zondag= Hari minggu
Eten:Rijst= Nasi
Brood= Roti
Vlees= Daging
Koffie= Kopi
Thee= Teh
Water= Air
Melk= Susu
Suiker= Gula
Noord= Utara
Oost= Timur
Zuid= Selatan
West= Barat
Rechts= Kanan
Links= Kiri
REACTIES
1 seconde geleden
N.
N.
Hallo,
Ik ben ook een indo en ik heb heel veel info voor me spreekbeurt van hoeveel veren ze hebben, en wat die tekens/symbolen betekenen op zijn borst.
Ik vind het dat je het heel erg goed gemaakt heb voor jou geef ik een 10!!
16 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
hé Robin, (volgens mij heet je zo, staat tenminste wel boven aan) je heb een mooi werkstuk gedaan, waarschijnlijk ben nu al in de 20 ofzo, want de laatste reactie is gepaatst in 2008. maar dat maakt niet uit, ik plaats deze reactie nu! in 2017
7 jaar geleden
Antwoorden