Gerbil

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo | 860 woorden
  • 9 mei 2005
  • 100 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
100 keer beoordeeld

Ik hou mijn spreekbeurt over gerbils.

De inhoud van mijn spreekbeurt is:

- Wat is een gerbil - Huisvesting. - Voeding - Voortplanting…. - Aanschaf…….. - En Mijn gerbils…..

Wat is een gerbil Een gerbil is een gezellig, levendig en leuk knaagdiertje. De Latijnse naam voor de gerbil is Meriones unguiculatus. Dat betekent geklauwde krijger. Hij is op 14 april 1866 ontdekt door A. David en wordt ook wel woestijnratje genoemd maar die naam klopt eigenlijk niet want de echte goede naam voor de gerbil is Mongoolse renmuis. Gerbils komen voor in Mongolië en in Noord-China. Omdat het daar erg heet en droog is maken ze holen onder de grond waar het voor gerbils een aangename temperatuur is. \'s Avonds als de zon ondergaat komen ze weer tevoorschijn om eten te zoeken. Tamme gerbils zijn ook veel overdag wakker. Ze slapen in kleine delen. Dan spelen en graven ze weer een half uurtje en dan slapen ze weer en kwartiertje. Ook is het vaak dat hij langer wakker is. Dat is meestal als het hok opnieuw is ingericht. Gerbils zijn sociale dieren die ± 12 cm groot zijn en de staart van de gerbil is ± 10 cm. Gerbils kunnen hun staart loslaten. Dat kunnen ze omdat ze in het wild nogal eens door vogels aan hun staart meegenomen worden. Als hij zijn staart dan loslaat komt hij weer op de grond terecht. Pak een gerbil dan ook

Huisvestiging Gerbils kunnen het beste in een aquarium worden gehouden met een fijnmazige deksel, het zijn enorme knagers en ze kunnen door hele kleine openingen ontsnappen. Als extra onderdak voor b.v. een nestje kan een grote bloempot een goede dienst bewijzen. Als bodembedekking kan je kiezen voor geel (rivier) zand waarin ze prachtige gangen zullen gaan graven hetgeen in een aquarium natuurlijk prachtig te zien is. Het zand heeft wel een bepaalde luchtvochtigheid nodig, storten de gangen regelmatig in dan lopen de gerbils gevaar en kan je beter kiezen voor een veilige bodembedekking in de vorm van houtvezel, iets minder spectaculair misschien maar wel veiliger voor uw huisdiertjes. Lapjes stof, wc-rolletjes, hooi e.d. zullen ervoor zorgen dat ze druk in de weer zijn om hun nest te bouwen en te bekleden.

Voeding Gerbils eten al het knaagdierenvoer wel maar er is ook speciaal gerbil-voer dat in sommige dierenwinkels te koop is. Als je goed voer wilt kun je het beste voer pakken van Vitakraft, Hope Farms of Best for your Friend. Vitakraft heeft ook een heel uitgebreid pakket met snoepjes voor knaagdieren (b.v.: drops). Gerbils eten ook graag wilde planten. Natuurlijk kunnen ze niet alle planten eten want veel zijn er giftig. Je kan je gerbils ook wat verse groenten en fruit geven. Je kan ze dan spinazie, peterselie, wortels en koolraapjes geven. Ook kan je je gerbil nog sla geven maar NOOIT ijsbergsla!!! Ook houd de gerbil van tomaten, appels peren en druiven. Als je fruit of groenten geeft moet je het de volgende dag weer uit het hok halen want het bederft snel! Gerbils moeten ook elke dag schoon water hebben. Ook moet je elke dag kijken of hij niet lekt want het kan zijn dat hij in het zaagsel licht en dan duwt het zaagsel dat balletje weg van het drinkflesje (een drinkflesje is tenminste wel het beste want dan kan het water niet vies worden!) Het is lastig om de drinkflesjes op te hangen in een bak. Daarvoor zijn speciale hangers van ijzer te koop in de dierenwinkel waarmee je ze met een haakje kunt ophangen, erg handig! Gerbils moeten ook zeker elke dag knagen. Hout van fruitbomen is dan het beste. De tanden van gerbils blijven doorgroeien dus als ze niet kunnen knagen slijten hun tanden niet af. Schrik ook niet als de gerbil opeens zijn poep opeet. Dit doen alle gerbils en zo krijgen ze vitamine B binnen. Ook eet de gerbil af en toe een vlieg of een mugje. Voor hun is dat een lekkernij en gezond. In het wild eten gerbils ook kleine insecten.

Een gerbils is een knaagdier of ook wel een woestijnratje die leven in warme streken. Ze hebben een lange staart want daarmee behouden zij hun evenwicht.

Voortplanting Mannetjes kunnen vanaf de 2e maand geslachtsrijp zijn. Bij vrouwtjes duurt het tot 3 maanden voordat ze zich kunnen voortplanten. De mannetjes zijn van de vrouwtjes te onderscheiden omdat de afstand tussen de geslachtsopening en de anus ongeveer twee keer zo groot is bij de mannetjes. Het vrouwtje heeft iedere vier tot zes dagen een vruchtbare periode en kan vaak een dag na het werpen alweer gedekt worden. Gemiddeld dragen gerbils 25 dagen en werpen ze 5 jongen. Ze worden kaal en blind geboren en wegen dan ongeveer 3 gram. Nestmateriaal moet echt ruim voldoende aanwezig zijn omdat de jongen anders doodgebeten worden. Na 3 weken mogen de kleintjes bij hun moeder worden weggehaald. Dit noemen we de speenleeftijd.

Aanschaf: Mijn gerbil: Zelf heb ik ook twee gerbils ik heb ze bij een dierenwinkel in voerendaal gekocht. Toen ik de diertjes zag dacht ik meteen aan om ze te kopen. Ze zijn erg leuk en je hoeft ze ook niet uit te laten. Dit was mijn spreekbeurt zijn er nog vragen?.

REACTIES

A.

A.

echt leuk dit werkstuk.: )
hoeveel gerbills heb je?
je mag trouwens best een mailtje sturen.
groetjes Anouk

13 jaar geleden

C.

C.

bedankt dat je dit op de site heb gezet ik ben daar blij mee want heb 30 maart een presetatie over gerbils bij nederlands en met joun info heb ik veel geleerd en gebruikt bedankt(y)

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.