Maleisie

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 1500 woorden
  • 21 maart 2005
  • 79 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
79 keer beoordeeld

Inhoud Maleisie

Hfst 1: Het Land Maleisie
Hfst 2: Kuala Lumpur
Hfst 3: Geschiedenis van Maleisie
Hfst 4: De Sporten
Hfst 5: Feesten en Evenementen
Hfst 6: De Natuur
Hfst 7: Oogst

Hfst 1: Het land Maleisië

Tref: Maleisië, andere Zuidoost Azië, delen, zee, West-Maleisie, Water, Regen, Vruchtbare grond, Voeding, Bergen, Ruggengraat, Kuala Lumpur, reizen, Oost-Borneo, Zuid-Chinese zee, Oliestadje, Brunes, Ringgit, Maleisische dollars

Maleisië bestaat uit 2 delen net zoals sommige andere landen in Azië. Het Westen zit vast aan het land. Het water van de regen in de bergen stroomt naar beneden en komt in allemaal kleine riviertjes. Dan heeft de vruchtbare grond water voor alle plantjes. Hier is ook de hoofdstad Kuala Lumpur. Het is een hele grote stad.

Op dat deel zijn er 2 grote bergen. Vroeger was het door die bergen moeilijk om te reizen door Maleisië. De bergen worden ook het Ruggengraat genoemd.

Oost Maleisië is een eiland. Het ligt op het eilandje Borneo in het noorden. De grootste steden op het eilandje zijn Sabah en Sarawak. Voor de rest is heel het zuiden deel van Indonesië.

Het geld van Maleisië is de Ringgit en wordt ook de Maleisische dollar genoemd.

(Gegevens)

Maleisië Echte naam: Persekutuan Lacan Malaysia
Talen: Maleis, veel dialecten, Chinees. Inwoners: 20,100,000 mensen
Hoofdstad: Kuala Lumpur
Geld: Ringgit/Maleisische Dollar
Soorten mensen: Chinezen, Indiërs, Maleisiërs en Indianen. Godsdienst: Boeddhisme, Islam, Christenen, Animisme, Hindoeïsme. Natuur: De hoogste berg van Maleisië is Mount Kinalilis die is 4,101 meter hoog!

De langste rivier is de Ragang in Sarawak. Die is 560 kilometer lang.

Hfst 2: Kuala Lumpur

Tref: Hoofdstad, groot, Veel grote gebouwen en winkelcentrum, veel auto’s, geen brommers, monorail, moderne kleren, hoofddoekjes, markt, eten stalletjes, goed, goedkoop, hotels, Petronas towers, Balt Caves, Menora, orchideeën.

Kuala Lumpur is de hoofdstad van Maleisië. Er wonen 1,500,000 mensen (1,5 miljoen) in Kuala Lumpur. Hier zijn ook veel grote gebouwen en ook zijn er heel veel winkelcentrums.

In de stad zijn er echt heel veel auto’s, maar heel weinig brommers. Door de stad ligt ook een monorail, dat is een soort trein.

Er zijn ook markten. Hier zijn er vaak stalletjes met eten, waar je goedkoop maar goed kan eten.

In Kuala Lumpur wonen er ook veel Maleisiërs, Chinezen en meer door elkaar, dus er zijn tempels, moskeeën en kerken voor alle geloven in Maleisië. Je kan hier ook naartoe gaan om het te bezoeken. Er zijn ook nog andere dingen wat je kan bekijken, bijvoorbeeld de Balts Caves. Dat is een plek voor de Hindoeïsme. Eens in het jaar hebben ze een groot feest, dan komen alle Hindoes naar die grot.

Er zijn ook de Petronas Towers. Die zijn wel 88 verdiepingen hoog. Na de aanslagen van 11 september zijn er wel maatregelen. Er mogen maar 1000 mensen in het gebouw. In het gebouw zijn er veel luxe restaurants en winkels. De Menora Tower is een toren met een ronddraaiend restaurant er bovenop.

Er zijn ook nog veel parken, net als de Orchideeëntuin. Hier groeien wel meer dan 800 soorten orchideeën!

Hfst 3: Geschiedenis van Maleisië

Tref: 40,000 Jaar, mensen, verloren, donker kroeshaar, jagers, 4000 j, immigranten, boeren, wegjagen, Orang Asli, 300v Chr., Maleisiërs zeevaarders, 200v Chr., verschillende volken, animisme, 1941, Japan, Britten, WW2, Johei Bahu, Penang, Kuala Lumpur.

40,000 jaar geleden leefde er hier al mensen. Er waren mensen schedels gevonden. De geschiedenis weten we niet precies want alles is verdwenen. Ze denken dat de mensen die toen nog bestonden, Klein waren, zwarte huidskleur en krulletjes haar hadden.

4000 jaar voor Christus kwamen er immigranten. Zij jaagde de mensen die er al leefde weg. Die mensen werden het Orang Asli genoemd, of het oorspronkelijke volk.

De eerste godsdienst was het animisme. Ze geloofde dat ieder dier een geest had en als je een slecht dier had gezien in het wild of in je dromen, stopte ze met wat ze deden en gingen ze pas verder tot het veilig was. Animisme kwam van de jungle, maar nu is het een belangrijke godsdienst in Maleisië.

In 1509 werd de stad Malakka 3x aangevallen door Portugezen. Ze wilde er een handelbasis maken, maar dat wilde Maleisië niet. De aanvallen mislukte de eerste 2 aanvallen mislukte maar de 3de keer lukte wel.

Ze maakte er een fort (A Famosa). De volgende 130 jaar waren er gevechten tussen moslims en het fort. In de 2de wereld oorlog viel Japan Maleisië aan en bezette Penang, Kuala Lumpur en Johei Bahu.

In 1948 gingen de Japanners weg omdat Japan was gebombardeerd en had verloren. Maleisië werd zelfstandig. De Britten hielpen om de regering te maken. De Britse vlag werd weggehaald en vanaf 31 Augustus hing er de Maleisische vlag.

Hfst 4: Sporten

Tref: Veel sport, badminton, tennis, Senal Teraw, Silat, zelfverdediging, zwaard, kris, worstelen, Kelantan, Terenggaru, vliegers, traditie, 2 meter lang, 150m, bamboe, doek, dieren, vissen, gasing, tollen, ijzer bord, loden buitenkant, stalen midden, draaien paal

De Maleisiërs doen veel aan sport, zoals Badminton en Tennis en nog veel andere. Ze hebben ook hun eigen sporten. Het heet Sepak Teraw en het is net als Volleybal, alleen dan met je voeten. Je mag de bal niet met je armen of handen aanraken.

Er is ook een zelfverdediging sport. Het heet Silat. Ze gaan dan echt worstelen of met een soort zwaard dat een kris heeft schermen. Dat betekent dat je met je kris gaat vechten.

In de twee steden Kelantan en Terenggaru doen ze ook aan vliegeren. De vliegers zijn soms wel 2 meter groot! En die kunnen nog 150 meter hoog komen. Ze zijn meestal inde vorm van dieren, vissen of vogels en zijn gemaakt van doek.

Gasing is Tollen. Het is erg geliefd in Maleisië. Het is een vorm van een bord, heeft loden buitenkant, stalen binnenkant. Ze gaan die dan laten draaien en dan zetten ze hem op een paal. Hij kan soms wel 2 uur door draaien.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Gasing is Tollen. Het is erg geliefd in Maleisië. Het is een vorm van een bord, heeft loden buitenkant, stalen binnenkant. Ze gaan die dan laten draaien en dan zetten ze hem op een paal. Hij kan soms wel 2 uur door draaien.

Hfst 5: Feesten en Evenementen

Tref: Godsdiensten, veel feesten, vieren, heilige dagen, islamitisch, Hari Raya Puana, kerst, Nieuwjaar, vakantie, chinees nieuwjaar, optochten, cakes, Maleisisch feestdag, Mohammed.

Er zijn in Maleisië veel verschillende godsdiensten en daarom zijn er ook veel feesten in het jaar. Alle geloven vieren feest. Er zijn heilige dagen, zoals kerst. De islamieten vieren Hari Raya Puana. Dan gaan de families bij elkaar op bezoek en geven ze cadeautjes aan familie leden.

Met kerst en nieuwjaar vieren de mensen feest en de meeste beginnen dan hun grote vakantie. Die is hetzelfde als ons Zomervakantie.

In februari wordt het Chinees nieuwjaar gevierd. Ze houden optochten met mooie nagemaakte draken en ze eten een speciale roze cake die gemaakt wordt voor speciale feesten.

Er is ook een Nationale Feestdag van Maleisië. Het is op 31 augustus. Ze vieren dan dat ze zelfstandig land werden, zonder bezettingen. Ze vieren dit ook met optochten en ze houden gewoon feest.

Er worden meestal dan ook Maleisische vlaggetjes aan de huizen gehangen.

Hfst 6: De Natuur

Tref: Evenaar, warm, vochtig, temperatuur, planten, bossen, orang-oetan, zeldzaam, tijgers, luipaarden, olifanten, herten, apen, reptielen, slangen, hagedissen, vlinders, motten, Rajah Brooke, grot, nationaal park, vleermuizen, orchideeën, rafflesia.

Maleisië ligt heel dicht bij de evenaar. Het is daarom altijd warm. Het is er ook vochtig. De temperatuur in Maleisië is meestal tussen de 20 en 30 graden. Er leven ook veel dieren en er zijn veel verschillende planten en grote bossen.

In Maleisië zijn ook Orang-oetangs. Ze zijn heel zeldzaam dus je kan ze niet vaak zien. Ze zijn een bedreigde diersoort. Er leven voor de rest Maleisische tijgers, luipaarden en olifanten maar die zie je niet zo vaak. Wel meer dan de orang-oetang.

Je kan herten zien, maar andere apen zul je meer horen dan zien.

Er zijn ook reptielen, zoals slangen. Cobra en de wurgslang Python. Er zijn ook nog kleine hagedissen. Eentje is de hele kleine Gekko.

Er zijn ook veel grote vlinders en motten. De grootste vlinder is de Rayah Brooke. Die is wel 18 cm groot.

In een grot in een nationaal park, kunnen wel miljoenen vleermuizen zitten.

Er zijn ook orchideeën tuinen en er is een van de grootste planten ter wereld. De Rafflesia. Deze kan soms wel 90 cm groot worden!

Hfst 7: De oogst

Tref: Veel natuur, genoeg voor 20 mil, groente, fruit, banaan, mango, papaja, ananas, watermeloenen, guaves, citrusvruchten, mandarijn, markt, groente, pepers, zon, zaden, zee, vissen, kreeft.

In Maleisië is veel natuur. Het is een klein landje, maar er is genoeg fruit en groente om alle 20 miljoen mensen iets te eten te kunnen geven.

Er is veel vruchtbare grond en veel water. Er is veel fruit, zoals: Bananen, mango, papaja, ananas, watermeloenen en Guaves. In de bergen groeien ook fruitjes, zoals de mandarijnen. In andere landen is dat ook zo.

Op de markt kun je bijna alle soorten fruit en groente kopen.

Ze oogsten ook pepers. De zaden gaan dan drogen in de zon en na een tijdje zijn het pepers. Je kan ze dan als peperkorrels kopen of als gemalen peper.

Ze hebben ook de zee. Ze oogsten niet echt, maar vissen dan. De vissen die ze vangen worden gebruikt in het restaurant voor veel gerechten, en de grote kreeften… die eten ze thuis wel op met de hele familie!

REACTIES

M.

M.

Ik vind het niet goed.
Er moet er veel aandacht aan moeten geven

12 jaar geleden

S.

S.

waarom is er geen onderwijs dat is juist belangrijk

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.