HOOFSTUK 1:
Hoe raakt iemand besmet:
Lepra wordt veroorzaakt door de leprabacterie. Besmetting vindt plaats doordat levende leprabacteriën in het lichaam komen, bijvoorbeeld door huidwondjes of door inademing wanneer iemand hoest of niest. Slechts 5% van de besmette mensen wordt er ziek van, in de meeste gevallen wordt de bacterie door het eigen afweersysteem uitgeschakeld.
Hoe verloopt de ziekte en wat zijn de verschijnselen:
De leprabacterie is tergend langzaam, de bacterie deelt zich slechts een keer per twee weken. Zo kan het wel twee tot zes jaar duren voordat de eerste symptomen zich openbaren. Lepra is in eerste instantie een ziekte van het zenuwstelsel. De zenuwen in en onder de huid worden aangetast. Als gevolg daarvan: - Ontstaan plekken op de huid die tintelen, jeuken of zelfs gevoelloos zijn. - Verzwakken spieren in handen en voeten. - Ontstaan er verdikkingen onder de huid. - Stopt de werking van zweetklieren op aangetaste plekken. - Kunnen gezwellen op oren, neus en wangen ontstaan, die soms uitbarsten tot zweren. - Kan de toevoer van het traanvocht in de ogen ontregeld raken.
Uitval van spieren kan leiden tot de gevreesde verminkingen waar lepra zo bekend om is. Doordat plekken gevoelloos worden, voelt de patiënt het niet als hij zich verwond. De wondjes krijgen daardoor niet de behandeling die ze nodig hebben en raken geïnfecteerd. Op termijn kunnen hierdoor de gevreesde klauwhanden of stompvoeten ontstaan. Doordat ook de spiertjes in het oog verzwakken en de toevoer van het traanvocht ontregeld wordt, wordt het oog niet voldoende bevochtigd en krijgt stof en ander vuil vrij spel. Patiënten kunnen hierdoor blind raken.
HOOFDSTUK 2:
Hoeveel mensen krijgen de ziekte:
Er bestaan geen exacte gegevens van het aantal leprapatiënten. De wereldgezondheidszorg (WHO) publiceert wel elk jaar een overzicht van het aantal patiënten dat voor behandeling staat ingeschreven. Die getallen zijn echter niet betrouwbaar, veel gevallen zijn niet bekend; mensen melden zich niet aan voor behandeling. En lepra wordt nogal eens verward met andere (huid-) ziekten. Patiënten die wel ziek zijn, maar nog geen uiterlijke verschijnselen van lepra hebben, komen ook niet in het overzicht voor.
Het overzicht:
Who Region Point Prevalence Cases detected during
the year 2003
Africa 50 691 46 205
Americas 86 652 52 435
East Mediterranean 5 798 3 940
South East Pacific 304 292 405 150
Western Pacific 10 359 6 068
Europe
World 457 792 513 798
De omvang van de groep is dus moeilijk vast te stellen. In ieder geval is de groep groot genoeg om de keten van besmetting in stand te houden.
In welke landen komt de ziekte voor en wat zijn de gevolgen. En een stukje geschiedenis:
In het rijke westen komt lepra bijna niet meer voor. In Nederland wordt gemiddeld vijftien keer per jaar bij een immigrant lepra geconstateerd. Deze mensen hebben hun ziekte in het land van herkomst opgelopen. Vroeger was dat wel anders. In de vroege middeleeuwen kwam lepra in heel Europa veelvuldig voor. Er waren geen medicijnen tegen de ziekte, dus zagen de mensen er op den duur verminkt en afstotelijk uit. De patiënten werden uit de samenleving verstoten. Er was een speciaal voor melaatsen gehouden ‘dodenmis’, waarbij hij of zij uit de stad werd verbannen. Het enige voordeel voor de patiënten was dat ze een plek in de hemel kregen. Toch werden patiënten niet helemaal aan hun lot overgelaten. In de bijbel staat dat Jezus een melaatse had aangeraakt. Buiten de stadsmuren werden leprozerieën gebouwd. In Nederland waren er ongeveer vijftig. Daar kregen ze toch enige opvang en vaak zelfs een uitkering. Melaatsen moesten daar tot hun dood blijven. Alleen op koppelmaandag en de dag erna mochten de patiënten in de stad komen om onder andere te bedelen. Met een klepper moesten ze laten horen dat ze eraan kwamen. In de stad moesten ze speciale kleren aan. Ook droegen ze een stok, waarmee ze dingen die ze wilden kopen konden aanwijzen. Dat alles om de afstand tussen patiënten en stadsbewoners te bewaren.
Hoe de ziekte precies uit ons land is verdwenen weten we niet. Sommigen denken dat het komt doordat de pest epidemie de bevolking in de Middeleeuwen een stuk uitdunde. Leprapatiënten waren meer vatbaar voor ziektes dan anderen en stierven aan de pest. Op die manier zou ook de bron van leprabesmetting zijn verdwenen. Anderen denken dat het komt door de isolatie van leprapatiënten in de leprozerieën. Dit kan eigenlijk niet, omdat de patiënt, net als tegenwoordig, zijn omgeving al besmet voordat de ziekte werd geconstateerd. Betere hygiënische en medische omstandigheden hebben waarschijnlijk ook invloed gehad.
Nu komt lepra voornamelijk voor in ontwikkelingslanden in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Ongeveer 80% van de wereldwijd ontdekte leprapatiënten worden gevonden in India, maar ook in landen als Brazilië, Nigeria, Mozambique, Madagaskar, Indonesië, Myanmar, Suriname en Vietnam worden nog veel nieuwe patiënten gevonden.
In veel derde wereldlanden is lepra dus nog altijd een probleem voor de volksgezondheid. Zolang de keten van besmetting nog niet is doorbroken blijft het bestrijden van deze eeuwenoude ziekte van groot belang. Derde wereldlanden zijn natuurlijk erg arm en kunnen daarom vaak medicijnen voor de ziekte niet betalen. Ook zijn er maar een paar hulpposten waar de leprapatiënten terecht kunnen en die zijn meestal kilometers van hun dorp gelegen. In arme landen worden leprapatiënten vaak nog als paria behandeld en uit het dorp verbannen. Een patiënt zal daarom de ziekte verborgen proberen te houden, waardoor er meer mensen besmet raken.
Hoofdstuk 3:
Wat veroorzaakt de ziekte? Welke bacterie of virus of iets anders…
Lepra is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de leprabacil Mycobacterium leprae of bacil van Hansen genoemd naar de Noorse arts Armauer Hansen die deze in 1873 ontdekte.
Deze ziektekiem valt onder de Mycobacterium genus en veroorzaakt de ziekte lepra. De meeste mycobacteriën zijn vrij ongevoelig voor de gebruikelijke antibiotica. Lepra is één van de ziekten die aangeduid werd met melaatsheid. Lepra komst in twee varianten voor: * Pauci-bacillaire lepra (PB) een vorm die weinig besmettelijk is vanwege het relatief kleine aantal bacillen. * Multi-bacillaire lepra (MB) de zeer besmettelijke vorm.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
S.
S.
Heeeejjj.Dankjewel Dorr dit heb ik een 10 gehaalt voor mijn spreekbeurt LOVE Scholieren.com
14 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
Goed werkstuk
11 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
hee, bedankt voor de info. ik kon het goed gebruiken
11 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Heel goed gedaan! Ik ga voor een bezoek naar Spinalonga, een voormalig lepra eiland, deze ligt bij Kreta.
Lees ook eens Het Eiland van Victoria Hislop! En je krijgt een zeer goed beeld van hoe alles er in die tijd aan toeging
Bedankt!
8 jaar geleden
Antwoorden