Inhoud
1. Inleiding water, bron van alle leven
2. Watervervuiling Bronnen
3. Waterzuivering
3.1. Soorten :
3.1.1. d.m.v. planten
3.1.2. d.m.v. lagunes
3.1.3. d.m.v. slib op vaste dragers
3.1.4. d.m.v. actief slib
3.1.5. d.m.v. fysico-chemische zuivering
3.1.6. d.m.v. anaërobe zuivering
3.1.7. d.m.v. gecombineerde systemen
3.2. Waterzuiveringsstation
4. Tips om een verantwoord watergebruik te stimuleren,
5. Reglementering
6. Nawoord
7. Bronnen
1. Inleiding: water, bron van alle leven
Ongeveer drie en een half miljard jaar geleden ontstond het leven op aarde: Kleine micro-organismen bevolkten de bodem van de oceaan. Door de eeuwen heen veranderden deze kleine wezentjes langzaam aan in de mens van nu. Dit alles ging gepaard met veranderingen van klimaat, reliëf, De mens had het water nodig, om te drinken, zich te wassen, eten klaar te maken, Opnieuw verstreken duizenden jaren.. De mens evolueerde en het water met hem mee, van de zuivere meren en oceanen van toen tot de met chemicaliën en afvalstoffen vervuilde zeeën van vandaag.
Na een tijd (maar niet snel genoeg) begreep men gelukkig dat er een nijpend tekort kwam aan zuiver water: vissoorten sterven uit en onze drinkbare voorraad raakt stilaan uitgeput. Men moet op zoek gaan naar oplossingen om deze stinkende brij opnieuw in zuiver water om te zetten. De waterzuivering werd geboren ...
2. Waterverbruik
3. Waterzuivering.
3.1.Soorten 3.1.1. Door middel van planten. A. Vloeiveld.
Een vloeiveld is een beplant veld dat door het reeds gezuiverd afvalwater doorvloeid wordt. Het afvalwater wordt van het bezinkingsbekken naar het (licht afhellende) te bevloeien gebied geleid en verdeeld over percelen, hetzij via een ondiepe verdeel-gracht, hetzij via een pompsysteem. Deze percelen zijn beplant met een of meerdere plantensoorten, bv. riet. Het water stroomt tussen de stengels de helling af, en wordt onderaan opgevangen, bv. in een beek. De planten zelf dragen weinig bij tot die zuivering. Het grootste zuiveringswerk wordt verricht door bacteriën in het water, op de bodem en op de plantenstengels. De aërobe bacteriën breken vervuilde organische stoffen af, andere bacteriën zetten ammonium, in de bodem, om tot nitraat. Zeer geschikt voor dit systeem zijn hooiweiden omdat men deze het ganse jaar door kan gebruiken.
B. Wortelzone -vloeiveld.
Dit plantensysteem is in tegenstelling tot het vorige niet gebaseerd op de bacteriën , maar op de planten zelf. Het kan opgevat worden als een ondergronds bevloeid filtersysteem. Op kleine dieptes in de bodem worden drains gelegd waardoor het afvalwater aangevoerd wordt. Door zijdelingse verplaatsing en door dieptegroei van de wortels kan het water gezuiverd worden. De gebruikte planten zijn meestal moeras- en /of waterplanten. De in- en uitlaatzone van het veld (invoer van vervuild water en uitvoer van reeds gedeeltelijk gezuiverd water) worden opgevuld met kiezelstenen waardoor de kans op verstopping aan het begin van het veld groot is. Het zuiveringswerk wordt verricht door bacteriën rond de wortels van de planten, de filtering van de bodem en door de planten zelf.
C. Begroeid infiltratieveld. De planten worden ingeplant in vlakke gebieden met zandgrond. Het water wordt in het veld gepompt via een leidingenstelsel en ontdoet zich tijdens het wegsijpelen van z\'n afval. Het grootste zuiveringswerk wordt verricht door bodembacteriën, door de filterwerking van de bodem en door de aanwezigheid van planten .
D. Vloeikas. Een vloeikas wordt meestal tegen het huis aangebouwd en is in principe bedoeld voor gezinnen waar een composttoilet in gebruik is. De kas dient voor de zuivering van grijs afvalwater(huishoudelijk afvalwater niet afkomstig van toiletten) en de afgetapte urinevloeistof van het composttoilet. De vloeikas lijkt op een serre of veranda waarin een plantenbak geplaatst wordt die voor de waterzuivering dient. Deze bak is eigenlijk een soort mini - percolatieveld (zie puntje c ) waarin men allerlei planten en gewassen kan plaatsen. Door de isolatie van warmte in de kas zal het zuiveringsproces sneller verlopen en heeft men minder opp. nodig dan bij een gewoon plantensysteem.
3.1.2.Zuivering door middel van lagunes.
A. Begroeide lagune.
Het gaat om een installatie die gebruik maakt van een ondiepe vijver die bedekt wordt met drijvende planten zoals waterhyacint en eendekroos. Deze planten vormen een dichte mat op het wateroppervlak. De plant neemt nutriënten (voedingsstoffen) op en geeft zuurstof af in de bovenste laag. De plant voorkomt infiltratie van zonlicht en verhindert algengroei, geurhinder en insectenplagen. In de vijver ontstaan hierdoor aërobe en anaërobe zones. Het afvalwater wordt in die zones door micro- organismen afgebroken
Het slib bezinkt en wordt anaëroob ontbonden waarbij gassen en oplosbaar organisch materiaal vrijkomen.
B. Kunstmatig beluchtte lagune. Hieronder verstaat men het gebruik van kunstmatig beluchtte vijvers of lagunes voor de biologische behandeling van huishoudelijk afvalwater. Dit water verblijft na een mechanische voorzuivering gedurende meerdere dagen in de (meestal ) in serie geplaatste lagunes, waar het door micro - organismen gezuiverd wordt. Er zijn 2 verschillende soorten lagunes : de aërobe vijver en de facultatieve vijver, die zowel aëroob als anaëroob zijn.
3.1.3. Zuivering door middel van slib op vaste drager.
A. Biorotor/Bioschijf. De biorotor wordt gebruikt voor de secundaire zuivering van huishoudelijk afvalwater omvat 3 stappen: de voorbehandeling, biologische zuivering en nabehandeling. De biorotor bestaat uit een roterende as waarrond schijven gemonteerd zijn, bedekt met een filtersysteem. Dit geheel wordt doorstroomd met het te zuiveren water. Tijdens de werking ontwikkelt zich een op natuurlijke wijze gevormde biofilm op het oppervlak van de rotoren die een slijmlaag vormen Nadat het afvalwater biologisch gezuiverd is gaat het naar de nabezinking, waar de zwevende biomassa (slib) wordt afgezonderd.
B. Aërobe bacteriefilter met aparte voor- en nabehandeling.
Dit systeem dient eveneens voor het zuiveren van afvalwater en omvat 3 stappen : voorbehandeling, biologische zuivering en nabehandeling. In oxidatiebedden wordt het bezonken afvalwater verspreid. Dit zijn tanks met een wand in gewapend beton en gevuld met pakkingmateriaal. Op dat materiaal zet zich een slijmhuid af, waarop bacteriën leven. De organische stoffen worden hierdoor omgezet in nieuw celmateriaal.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden