Historische inleiding.
De problemen in Noord-Ierland waren op het hoogtepunt van de prille beginjaren ‘70 tot de vroege beginjaren ’90. De IRA is een bekende terroristische organisatie. Toch heeft deze groep ook een politieke tak. Deze is bekend onder leiding van Sinn Féin. De IRA en het Engelse leger leefden op zeer gespannen voet. De acties van de IRA of het Engelse leger beruste vaak op ‘actie is reactie’. Na een actie van één van de beide partijen kon je er bijna donder op zeggen dat er een vergeldingsactie kwam van de andere partij. Deze hele strijd gaat om het feit dat in de ogen van de Noord-Ierse katholieke bevolking hun provincie (Ulster) bezet gehouden en bestuurd word door de Engelsen. Bij dit conflict zijn meerdere vredespogingen gedaan die allemaal uiteindelijk op niets zijn uitgelopen. Dit conflict zou je kunnen vergelijken als je het heel globaal bekijkt met de problemen in het Midden-Oosten (doelend op Israël). De enige uitkomst was dat er nog meer onvrede ontstond tussen beide bevolkingsgroepen in Noord-Ierland (de katholieken en protestanten). Bij bepaalde festiviteiten in Noord-Ierland zijn de politie of het leger aanwezig, omdat zonder hun er zeker zeer zware rellen zullen uitbreken. Deze rellen vinden meestal plaats in katholieke wijken verspreid over Noord-Ierland. Deze rellen ontstaan doordat leden van de Orange-orde (protestantse organisatie sinds 1795) die optochten organiseren om te vieren dat de Engelsen hun besturen. Bij deze tochten stippelen ze een route uit die erg vaak ook door een katholieke wijk heen loopt. Deze katholieken zijn hier verre van blij mee, omdat ze heel erg tegen de bezetting (in hun ogen) van de Engelsen zijn. Daardoor loopt dit vaak op rellen uit. De bekendste plaats waar dit zo’n beetje elk jaar wel weer een keer verkeerd gaat met de optochten is Belfast. De katholieke IRA staat vooral bekend om zijn terroristische acties, maar de protestanten hebben een tegenhanger bekend onder de naam Orange Volunteers. Het probleem in Noord-Ierland is niet alleen van deze eeuw. Een precies jaartal van het begin van de bezetting door de Engelsen hebben we niet. Dit is omdat we erg veel verschillende jaartallen hebben gevonden. We hebben jaartallen gevonden van ongeveer 1014, maar ook van rond 1800 en 1916. Het is dus een probleem met een lange geschiedenis en waar voorlopig nog geen einde aan komt.
Sites.
Site: http://www.ru.nl/socgeo/n/onderwijs/ba-thesis/scripties/2001-2002/broere-full-text.pdf
Gemaakt door: Leonie Broere.
Laatste update: 15 Augustus 2002.
Doel: Ze wil met deze scriptie haar Bachelordiploma halen, waarmee ze de eerste drie jaar van haar studie afrond.
Informatie: Deze site heeft erg veel verschillende bronnen. Het aantal geschreven bronnen is veel groter dan het aantal bronnen van het internet, wat je tegenwoordig weinig tegenkomt. Enkele bronnen zijn van de BBC en de Volkskrant.
Betrouwbaar? Deze site lijkt me erg betrouwbaar omdat hij geschreven is door een student met als doel deze scriptie in te leveren om zijn diploma te halen. In dat geval lijkt het me erg voor de hand liggen dat hij geen onzin gaat opschrijven.
Site: http://www.antenna.nl/ravage/2001_2002/0102a5.htm
Gemaakt door: Jan de Lichte, Actieblad Ravage.
Laatste update: Dinsdag 5 augustus 2003 om 12.53 uur.
Doel: De site is opgericht door Actieblad Ravage. Ravage schrijft over acties, campagnes en projecten die zich richten tegen een door kapitaal en militair geweld gedomineerde wereld. Ze willen zich hiermee vooral richten op mensen die strijden tegen onrechtvaardigheid en ongelijkheid.
Informatie: Deze site heeft maar één bron prijs gegeven, of dit de enige is weet ik niet. De bron is een boek geschreven door Lia van Bekhoven, de titel is Land van gespleten God, Noord-Ierland en de Troubles.
Betrouwbaar? Ik vind dat deze site erg betrouwbaar is. Dit omdat de initiatiefnemer een bedrijf is wat zich al met deze onderwerpen bezighoud sinds 1988. Ze hebben een erg professionele website. Ze brengen zelfs een blad uit wat 16 keer per jaar verschijnt.
Site: http://www.antenna.nl/ravage/archief2003/2003archief/0203ar13.htm
Gemaakt door: Hans Valkhoff, Actieblad Ravage.
Laatste update: Dinsdag 16 maart 2004 om 02.07 uur.
Doel: De site is opgericht door Actieblad Ravage. Ravage schrijft over acties, campagnes en projecten die zich richten tegen een door kapitaal en militair geweld gedomineerde wereld. Ze willen zich hiermee vooral richten op mensen die strijden tegen onrechtvaardigheid en ongelijkheid.
Informatie: De maker van deze site wil niet zijn bronnen vrijgeven.
Betrouwbaar? Ik vind dat deze site erg betrouwbaar is. Dit omdat de initiatiefnemer een bedrijf is wat zich al met deze onderwerpen bezighoud sinds 1988. Ze hebben een erg professionele website. Ze brengen zelfs een blad uit wat 16 keer per jaar verschijnt.
Site: www.geocities.com/kpbhoy/introduction.html
Gemaakt door: ‘KP Bhoy’ een student communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.
Laatste update: 1999.
Doel: ‘KP Bhoy’ heeft dit geschreven omdat dit onderdeel is van een scriptie (The Irish troubles in the Dutch press’) voor zijn opleiding communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.
Informatie: Deze site bevat veel bronnen. Hier zitten heel veel Engelse geschreven bronnen bij en maar twee bronnen op het internet.
Betrouwbaar? Deze site lijkt me erg betrouwbaar omdat hij geschreven is door een student met als doel deze scriptie in te leveren voor zijn studie. In dat geval lijkt het me erg voor de hand liggen dat hij geen onzin gaat opschrijven.
Site: http://www.comenius.nl/images/ira.pdf
Gemaakt door: Lara Schot, Amanda van Buul, Anneloes Kelder en Suzanne Boersma uit groep 4 uit L3r.
Laatste update: Deze is site is best recent. Op de site zelf staat geen datum aangegeven, maar ze hebben een bron gebruikt die stamt van 29 maart 2003 (‘De Groene Amsterdammer’). Hierdoor is deze site redelijk recent vergeleken met de duur van het conflict in Noord-Ierland.
Doel: De makers van dit werkstuk wilden eerst een werkstuk over de relaties tussen katholieken en protestanten in Noord-Ierland maken, maar ze hebben toch voor Bloody Sunday gekozen, omdat het specifieker is.
Informatie: Dit is de eerste site waar er meer bronnen van het internet zijn gebruikt dan geschreven bronnen. Dit komt waarschijnlijk doordat er op middelbare scholen minder grote eisen aan de bronnen worden gesteld dan op bijvoorbeeld een universiteit. De makers van deze site hebben erg betrouwbare bronnen gebruikt zoals de BBC en The Guardian).
Betrouwbaar? Deze is site is erg betrouwbaar. Hoewel hij geschreven is door een stel scholieren ziet het er toch erg professioneel uit en de bronnen zijn o.a. van een paar belangrijke omroepen/kranten (NOS, BBC, The Guardian).
Site: http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/ira/ Gemaakt door: Het is gemaakt door een televisiestation genaamd PBS. Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat het station Australisch is. Of de site door hun zelf is gemaakt of door een bedrijf in opdracht van hun kan ik er niet uit op maken. Laatste update: De normale site wordt elke dag geupdate, maar de site waar we de informatie vandaan halen is volgens mij een hele tijd geleden geupdate. Ik weet dit niet precies omdat de datum er niet precies bij staat. Wel weet ik dat de site op 21 oktober 1997 de lucht in ging. Doel: Informatie verstrekken over het conflict in Noord-Ierland en hun kijkers amuseren. Informatie: Het merendeel van de bronnen komt van interviews van de BBC. Betrouwbaar? Ik denk dat je de site wel redelijk betrouwbaar kunt noemen. De zender heeft er namelijk geen belang bij een slechte reputatie op te lopen.
Site: http://proto.thinkquest.nl/~llb142/pages/terreurgroepen/ira.htm
Gemaakt door: De site is gemaakt door een deelnemer aan een wedstrijd van Thinkquest. De naam staat niet op de site vermeld. De site steekt ook zeer eenvoudig in elkaar.
Laatste update: De laatste update is van 16 september 2002.
Doel: Het doel van de maker was het maken van een website waarmee hij/zij de wedstrijd kon winnen. Hij/zij zal daarom ook wel op de inhoud hebben gelet, maar dat zal voor de jury waarschijnlijk niet het belangrijkst zijn geweest.
Informatie: Op de hele site is niks terug te vinden waar de persoon zijn informatie vandaan heeft gehaald.
Betrouwbaar? De informatie op de site is over het algemeen maar matig. Zo heb ik al een klein foutje op de site gevonden. Ook is er niks over datums van updates te vinden en ook geen namen van de makers. Deze site is eigenlijk dus niet echt goed te gebruiken en dus ook wel onbetrouwbaar.
Site: http://www.cfrterrorism.org/groups/ira.html
Gemaakt door: De naam van de makers kan ik ook hier niet vinden.
Laatste update: De precieze datum kan ik niet vinden, maar er staat wel een copyright logo en de andere dingen onder andere met het jaartal 2004.
Doel: Het doel van de makers is informatie te verstrekken over terrorisme. De IRA staat op hun site in de top tien van meest bekeken pagina’s. Ook dat er een copyrightlogo en teksten onder de site staan laat wel zien in mijn mening dat ze het erg serieus nemen.
Informatie: Hun bronnen worden niet weergeven op de site.
Betrouwbaar? Als ik kijk hoe de site in elkaar zit ziet het er allemaal wel goed uit. Ook de informatie is van goede kwaliteit. Deze is wel betrouwbaar.
Conclusie.
Dit zijn de sites van de beste (nummer 1) naar de slechtste (nummer 11).
1. http://nl.wikipedia.org
Deze site vinden we toch het meest betrouwbaar. Dit omdat de site het initiatief is van een stichting waardoor het toch meer professioneler is. Er worden geen bronnen vrijgegeven maar veel inzendingen worden door bijv. wetenschappers, hobbyisten etc.
2. http://www.ru.nl/socgeo/n/onderwijs/ba-thesis/scripties/2001-2002/broere-full-text.pdf
Deze site vinden we ook erg betrouwbaar. Dit omdat het een scriptie van een student is. Hij heeft deze site gemaakt met als doel zijn Bachelordiploma te halen. Het lijkt dus erg onwaarschijnlijk dat hij onzin gaat opschrijven.
3. http://www.landenweb.com/ Deze site ziet er heel professioneel uit en bevat veel informatie over heel veel landen in de wereld. Verder is de informatie goed maar de bronnen ontbreken.
4. http://www.comenius.nl/images/ira.pdf
Deze site vinden we ook nog betrouwbaar. Hij is ook gemaakt door vier middelbare scholieren. Handig bij deze site is dat de bronnen er heel duidelijk bij staan.
5. http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/ira/ Dit is de eerste Engelse site. Het ziet er erg duidelijk en overzichtelijk uit. Helaas staan er wel wat dingen in de tekst die niet nuttig zijn voor het onderwerp.
6. http://www.geocities.com/kpbhoy/introduction.html
Deze site ziet er goed uit. Hij is gemaakt door een student voor zijn opleiding communicatiewetenschappen. Het verhaal ziet er goed uit en hij heeft al zijn bronnen erbij gezet, hoewel die niet erg overzichtelijk zijn.
7. http://www.antenna.nl/ravage/2001_2002?0102a5.htm
Deze tekst is er goed geschreven, maar diegene die deze tekst heeft geschreven is waarschijnlijk objectief. Dit omdat hij bij een actieblad werkt dat tegen onderdrukking etc. is. Hierdoor kan het verhaal enige objectieve informatie bevatten.
8. http://www.antenna.nl/ravage/archief2003/2003archief/0203ar13.htm
Deze tekst is erg goed geschreven maar diegene die deze tekst heeft geschreven is waarschijnlijk objectief. Dit omdat hij bij een actieblad werkt dat tegen onderdrukking etc. is. Hierdoor kan het verhaal enige objectieve informatie bevatten. Deze site is wel minder betrouwbaar dan de site hierboven maar dat komt omdat deze minder duidelijk is.
9. http://proto.thinkquest.nl/~llb142/pages/terreurgroepen/ira.htm
Deze site ziet er niet echt professioneel uit. Het is niet echt overzichtelijk, maar toch staat alle informatie er wel op die er op zou moeten staan. Toch geeft deze site geen goede algemene indruk van de situatie in Noord-Ierland.
10. http://www.cfrterrorism.org/groups/ira.html
Deze site is niet zo betrouwbaar. Dit vind ik omdat het lijkt op een interview en interviews zijn nooit goede bronnen voor geschiedenis. Dit omdat de geïnterviewde objectief kan zijn.
11. http://www.royalty.nu
Deze site is het minst betrouwbaar. Hij ziet er erg onoverzichtelijk uit en er staan geen bronnen bij. Deze site zou ik zelf niet gebruiken voor een eventueel werkstuk.
Bronvermelding:
Websites:
- http://www.ru.nl/socgeo/n/onderwijs/ba-thesis/scripties/2001-2002/broere-full-text.pdf
- http://www.antenna.nl/ravage/2001_2002/0102a5.htm
- http://www.antenna.nl/ravage/archief2003/2003archief/0203ar13.htm
- http://geocities.com/kpbhoy/introduction.html
- http://www.comenius.nl/images/ira.pdf
- http://proto.thinkquest.nl/~llb142/pages/terreurgroepen/ira.htm
- http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/ira/
- http://www.cfrterrorism.org/groups/ira.html
Boeken:
Titel: Geschiedenis van Ierland (oorspronkelijke titel: ‘Histoire d’Irlande’). Auteur: René Fréchet (vertaald door Shirah Lachmann). Druk: 2e Druk. Uitgeverij: Uitgeverij Voltaire BV te ‘s-Hertogenbosch.
Titel: Ierland: een verdeeld land. Auteur: John Lewis. Druk: 2e Druk. Uitgeverij: Kampen: La Rivière & Voorhoeve.
Titel: Land van gespleten God, Noord-Ierland en de Troubles. Auteur: Lia van Bekhoven. Druk: Staat niet in het boek. Uitgeverij: Amsterdam: Mets en Schilt, Gent: Scoop.
REACTIES
1 seconde geleden