Inhoudsopgave:
-Naamgeving *Latijnse naam *Geslacht, familie, orde, klasse en afdeling
-Lichaamskenmerken *Huid *Ademhaling en lichaamstemperatuur *Gemiddelde lengte, leeftijd en gewicht *Poten en voortbeweging
-Leefmilieu
-Voedselbetrekkingen *Het gebit *Het voedsel *Hoe ze het voedsel vinden *Door wie ze gegeten worden (volwassenen) *Door wie ze gegeten worden (eieren en jongen)
-Voortplanting *Hoe ze een nest maakt *Het nest en de eieren *Zorg voor de jongen
-Betrekking tot de mens *Schildpadden gebruikt als huisdier *We jagen erop *We kweken ze *Bedreigd dier
-Bronvermelding
-Naamgeving
*Latijnse naam
De Latijnse naam voor soepschildpad is Chelonia mydas.
* Geslacht, familie, orde, klasse en afdeling
Afdeling: Klasse: Orde: Familie: Geslacht:
Gewervelde Reptielen Schildpadden Zeeschildpad Soepschildpad
-Lichaamskenmerken
*Huid
Een soepschildpad heeft twee schilden, een rugschild (carapax) en een buikschild (plastron), bestaande uit twee lagen. De buitenste laag bestaat uit een aantal hoornplaatjes, de tweede laag is gemaakt van bot die vastgegroeid is aan de ruggenwervel. Zie ook het plaatje.
*Ademhaling en lichaamstemperatuur
Een soepschildpad haalt adem via de longen. Het zijn koudbloedige dieren dat houdt in dat ze geen constante of eigen lichaamstemperatuur hebben.
*Gemiddelde lengte, leeftijd en gewicht
De gemiddelde lengte van een soepschildpad is anderhalve meter. Ze kunnen 185 kilogram wegen en tussen de 60 en 100 jaar oud worden. Er is ook een stokoude soepschildpad, die in 1936 in Artis kwam en in 1997 met pensioen naar de dierentuin in Madrid verhuisde.
*Poten en voortbeweging
Hun poten zijn zo vergroeid dat ze lijken op peddels. Daarmee kunnen ze in noodsituaties 35 km/h halen. Gewoon zwemmen ze gemiddeld 6 km/h.
-Leefmilieu Soepschildpadden leven in het zoute water van de zee. Ze komen zelden of nooit aan land, alleen het vrouwtje komt in het nestseizoen aan land om de eieren te leggen. Ook slapen ze in het water.
-Voedselbetrekkingen
*Het gebit
Schildpadden hebben geen tanden maar beschikken over een zeer scherpe hoornbedekking van de kaken. Het is scherp genoeg om plantaardig en dierlijk voedsel aan stukken te scheuren.
*Het voedsel
Volwassen dieren eten zeegras en algen, de jongen eten meer dierlijk voedsel zoals schaaldieren, weekdieren en zelfs sommigen vissen.
*Hoe ze het voedsel vinden
Ze vinden het voedsel met behulp van hun reukvermogen.
*Door wie ze gegeten worden (volwassenen)
De meeste schildpadden gebruiken hun beenpantser om zich te beschermen tegen roofdieren. Volwassen schildpadden hebben maar weinig vijanden (buiten de mens, die op ze jaagt om ze te eten). Een volwassen schildpad kan een zwemvlies verliezen bij een aanval van een haai.
*Door wie ze gegeten worden (eieren en jongen)
Schildpadeieren worden gegeten door dieren als hondachtigen, mangoesten
(soort van civetkat), andere reptielen en vogels. Als een nest eenmaal opgegraven is, zullen de eieren die niet opgegeten worden snel vergaan.
Net uit het ei gekomen zeeschildpadjes zijn in groot gevaar als ze van het nest naar de zee rennen. Zeevogels, kraaien, allerlei zoogdieren, grote hagedissen en krabben lusten graag de schildpadjes. En als ze dan het water bereiken, worden er nog veel opgegeten door vissen.
-Voortplanting
*Hoe ze een nest maakt
De vrouwtjesschildpad graaft een kuil op het strand met haar voorpoten. Dan doet ze de eieren erin en gooit de kuil weer dicht.
*Het nest en de eieren
Per nestseizoen maakt ze gemiddeld drie nesten, met elk ongeveer 110 eieren ter grootte van een tennisbal. Tussen het maken van twee nesten zit een periode van twaalf dagen.
*Zorg voor de jongen
Als de moeder klaar is met de kuil dichtgraven gaat ze terug de zee in. De zon broedt de eieren uit. De moeder komt niet meer terug naar de jongen. Zelf knagen ze zich uit het ei en graven ze zich uit de kuil.
-Betrekking tot de mens
*Schildpadden gebruikt als huisdier
Sommige mensen kopen schildpadden als huisdier, lekker makkelijk denken ze dan. Ze zijn stil en laten nooit iets van zich horen. Maar schildpadden hebben een goede verzorging nodig, ze zitten al gauw in een te kleine ruimte. De meeste halen de helft van hun gemiddelde levensverwachting niet eens.
*We jagen erop
Van het vlees worden stoofschotels of andere gerechten gemaakt. Het vet wordt gebruikt om soep van te koken. Ook wordt hun schild gebruikt voor het maken van hoornkammetjes en andere spullen.
*We kweken ze
Op sommige plaatsen broedt men de eieren kunstmatig uit om er zo weinig mogelijk verloren te laten gaan. Nu worden die eieren dan in het strand ingegraven, zodat de jongen op een natuurlijke wijze geboren kunnen worden.
*Bedreigd dier
De soepschildpad is nu een bedreigd dier. Doordat er te veel op gejaagd is, zijn er niet veel meer over. De stranden waar schildpadden eerst hun eieren legden zijn nu vol met toeristen. Ook door overbevissing wordt het dier met uitsterven bedreigd.
-Bronvermelding
www.dessie.be/wildlife/schildpad.htm
www.dse.nl/~carine45/soepschild.htm
Ook heb ik nog een wordbestand via google gedownload.
REACTIES
1 seconde geleden