Waarom kwam de cuba-crisis er?
Als Cuba in 1959 een nieuwe leider krijgt, namelijk Fidel Castro breekt er een nieuwe tijd aan voor Cuba. Amerika had in het begin nogal veel invloed in Cuba maar doordat Fedel Castro aan de macht kwam werd Cuba communistisch. Dit was in de ogen van Amerika verschrikkelijk. Castro pakte alle bedrijven en plantages af en hij gaat nationaliseren. De V.S. kan het niet verdragen dat Castro alles van hen afpakt en wordt kwaad. Ze willen wraak en kondigen een boycot aan. Amerika zegt dat men niet meer met Cuba mag handelen. Cuba komt hierdoor in de problemen. Cuba heeft een monocultuur, ze leven alleen van het handelen van rietsuiker. Een monocultuur is gevaarlijk, want 80% van de export is rietsuiker. Doordat Cuba de rietsuiker vooral in de V.S. verkocht had Cuba nu problemen, immers de V.S. wou niet meer met Cuba handelen. Door al deze dingen kwamen er wrijvingen tussen Cuba en de V.S. en zo begon de Cuba-crisis. Ook tijdens de cuba-crisis waren er nog allerlei conflicten, waardoor er nog meer spanningen opliepen.
Wat gebeurde er in de cuba-crisis?
1961 Varkensbaai, de rijke Cubanen vluchten naar Florida. De Cubaanse jongeren worden getraind, op het aanvallen van Cuba en alles wat daarbij komt kijken. De CIA geeft de Cubanen allerlei middelen om zo Cuba te kunnen veroveren. ‘s Nachts landen ze in de Varkensbaai. Ze dachten dat de Cubanen wel achter hen zouden staan, dit was echter niet het geval. Dat kwam namelijk door Castro. Hij was in die tijd heel populair omdat hij veel voor de Cubaanse bevolking betekende, wat onderwijs betreft maar ook voor de gezondheid. De mensen waren dus tevreden met wat ze hadden en hoefden daar geen verandering in. Het varkensbaai incident was dus mislukt. Castro begon zich nou echter wel zorgen te maken en was bang voor een 2e invasie. Hij sluit vriendschap met Chroetsjov en er komt een verdrag tussen Cuba en Rusland. Rusland koopt ook het rietsuiker op van Cuba. Rusland wil graag atoomraketten op Cuba plaatsen. Castro was hier hartstikke blij mee, want, (zo dacht hij) nu zou de V.S. Cuba niet aanvallen. Voor de raketconstructies zijn echter grote vliegveld installaties nodig. Omdat de rest van de wereld niet mocht weten waar ze mee bezig waren spraken ze voor de buitenwereld over suikerfabrieken. De leugen komt echter uit doordat spionage in vliegtuigen foto’s maken en zo ontdekken ze dat met niet met suikerfabrieken bezig is maar met raketconstructies. Amerika voelt zich bedreigd. John F. Kennedy vraagt aan Rusland hoe alles rond de raketbasis zit. De Russische ambassadeur ontkent echter glashard dat er geen sprake is van een raketbasis. John F. Kennedy kan dit niet accepteren en houd een toespraak voor het Amerikaanse volk. Hij pakt voor de Russen hard aan en spreekt ernstige dreigementen uit. Hij zegt ook dat hij een vloot om Cuba heen gaat leggen en dat hij bij elk schip dat hij niet vertrouwt zal gaan controleren. Rusland was het hier echter niet mee eens, omdat dit alles regelrecht tegen de wetten in gaat. Rusland stuurt dan schepen naar Cuba met waarschijnlijk atoomraketten aan boord. Amerika heeft echter ondertussen een telegram gekregen waaron wordt gewaarschuwd voor de Russen. Waarschijnlijk voelde Chroetsjov zich in het nauw gedreven. Zijn generaals wilden de raketten daar houden maar dat wilde Kennedy natuurlijk niet. Gelukkig had Kennedy door dat Chroetsjov in paniek was en hij nam maatregelen. Er kwam waarschijnlijk een compromis waarin werd besloten da Rusland zijn raketten van Cuba zou halen en dat de V.S. zijn raketten uit het Kaukassus gebergten zal halen.(waar de V.S. dus raketten had) Voor Castro was dit heel erg gunstig omsat de wereld zo dicht op het randje van een 3e wereldoorlog was zou dat V.S. Cuba nu wel met rust laten.
Wil Cuba (Castro) dat het zo gaat?
In eerste instantie is het natuurlijk heel gunstig voor Castro hoe het allemaal verlopen is. Doordat hij allerlei veranderingen invoert ontstaan er conflicten tussen Cuba en de V.S. Cuba komt dan in contact met Rusland omdat ze daar een verdrag mee sluiten. Dat is natuurlijk heel gunstig voor Cuba. Helaas komt de V.S. dan met een wraakactie door Cuba te omcirkelen en dat is natuurlijk niet zo gunstig voor Cuba. Alleen op het laatst gaat het toch weer goed en wordt de wereld gered van een derde wereldoorlog. Cuba komt er uiteindelijk toch beter uit, doordat de V.S niet meer tegen Cuba is. Je zou dus de conclusie kunnen trekken dat het voor Cuba wel zo gaat zoals ze het zelf willen.
Welke rol speelde Fidel Castro in de Cuba-crisis?
Fidel Castro kwam in 1959 aan de macht in Cuba. Hij voerde allerlei veranderingen in in Cuba en zorgde voor nogal wat opschudding. Hij pikte alle bedrijven en plantages af van de door de V.S. bestuurde gebieden. Dit werd hem niet in dank afgenomen. Ook ging Castro de boel nationaliseren wat de Amerikanen ook niet konden waarderen. Zij wilden wraak op Castro en zorgden ervoor dat niemand in de V.S. nog mocht handelen met Cuba. Castro vroeg vervolgens hulp aan Rusland en Rusland heeft Cuba toen ook hulp geboden. Castro en Chroetsjov besluiten dan dat ze een raketbasis op Cuba zullen plaatsen. De buitenwereld mag er niets van weten, dus spreekt met over een suikerfabriek. Amerika hoort dit en neemt wraak op Castro en Chroetsjov door Cuba te omcirkelen met Amerikaanse vloten. Castro zit dan dus in de val en kan op dat moment verder even niks doen. Rusland echter wel en die helpen Castro dan ook. Ze sturen schepen met waarschijnlijk atoomraketten aan boord naar Cuba. Castro kan op dat moment nog steeds niet anders doen dan afwachten. Amerika hoort echter net op tijd dat Rusland er aan komt en besluit te gaan handelen met Rusland. Ze komen tot een verdrag en dan zijn ze allemaal tevreden.
De eindconclusie
Castro speelt een hele belangrijke rol in de Cuba-crisis. Door Fidel Castro ontstaan er spanningen en die spanningen lijden tot irritatie. Er ontstaan conflicten en de Cuba-crisis begint. Ook zorgt hij tijdens de Cuba-crisis nog voor allerlei spanningen. Dus eigenlijk draait de hele Cuba-crisis om Fidel Castro en hij is de grootste boosdoener.
REACTIES
1 seconde geleden