Deelvraag 1:
Wat is de geschiedenis van de VOC?
De VOC (Verenigd Oost-Indische Compagnie) is opgericht op 30 maart 1602. Het is opgericht om de concurrentie op te heffen tussen de Nederlandse kooplieden. De VOC zorgde voor een periode van economische en culturele groei in Nederland. Dit was de vlag van de VOC. De VOC was in zes zogenaamde kamers georganiseerd. Die kamers waren in de steden: Amsterdam, Zeeland (Middelburg), Rotterdam, Delft, Hoorn en Enkhuizen. Deze kamers hadden een hoofdbestuur dat ‘Heren Zeventien’ (Heren XVII) werd genoemd. De VOC had een taakverdeling over de kamers. De één zorgde bijvoorbeeld voor de bouw en uitrusting van de schepen. De ander zorgde weer voor de in- en verkoop van goederen, omdat dit nauwkeurig werd vastgelegd. Ook bij het bestuur van de VOC bestond deze verdeling. Een kamer werd bestuurd door bewindhebbers, dat waren een bepaald aantal mensen die in die kamer mochten komen. Deze personen werden gekozen door de stedelijke overheid of van de stad zelf. Meestal ging het om de meest kapitaalkrachtige aandeelhouders.Maar de VOC deed niet alleen goede dingen. Ze waren vaak gewelddadig en ze begonnen ook aan slavernij. Maar aan het eind van de 18de eeuw ging het minder goed met de handel. Dat kwam door de grote concurrentie die ontstaan werd door tussen de Portugezen, Spanjaarden, Engelsen, Fransen, Denen en Zweden. Er was ook oorlog met Engeland.
Elk jaar kwamen er 30 schepen naar Oost-Azië om te handelen. Veel van die schepen werden door de VOC zelf gebouwd (hoe zo’n schip eruit ziet zie je in deelvraag 2). -3- De bemanning kwamen uit verschillende landen. Zij hadden het vaak erg moeilijk aan boord. De ruimte waar ze sliepen was slecht geventileerd dus het was er erg benauwd. Het voedsel was bijna altijd hetzelfde. Er zaten vaak te weinig vitamines en mineralen in. Men moest ook veel werk doen op de schepen zelf. In hun vrije tijd waren er best wel veel dingen die ze konden doen zoals dansen, zingen, muziek maken, schaken enz.
Ook waren er strenge regels voor het roken op een schip. Dat mocht niet, omdat er dan brandgevaar was. Voor sommige dingen stonden zelfs zware lijfstraffen of de doodstraf.
In 1780 brak de vierde Engelse oorlog uit. Dit was waarschijnlijk de genadeklap van de VOC. Het verkoop in het jaar 1781 ging nog wel, maar in 1783 stond de Compagnie er heel slecht voor. Engeland mocht vrij varen in de ‘Oosterse zeeën’. Nu was de VOC niet meer de enige die daar mocht varen. Om een ondergang tegen te gaan moest er veel georganiseerd worden. Zeeland was daar tegen, maar het werd toch geprobeerd. Het heeft niet meer uitgehaald. In 1795 werd de VOC genationaliseerd. En 1795 was het jaar van het definitieve einde van de VOC.
De VOC had 4 rechten:
Handelsrechten:
De VOC had van de Bengalen in hun land handelsrechten gekregen zodat de VOC vrijstelling had van binnenlandse tol bij de Bengalen.
In en uitvoerrechten:
De VOC had na de verovering van de Mallaken op het eiland een centrum laten bouwen voor internationale handel. Aziatische koopvaarders zouden daar handel kunnen drijven met andere koopvaarders, maar dan moesten de koopvaders wel in en uitvoerrechten betalen. Doordat de VOC die in en uitvoerrechten hadden, verdienden ze nog meer geld dan eerst.
Rechten op de kuststreken:
Door een oorlog tussen Kandy en de VOC (De VOC won) kreeg de VOC de rechten op de kuststreken in handen. Daarmee kregen ze de belangrijkste producten van kaneel in eigen handen.
Alleenrecht:
De VOC had het alleenrecht op de handel met Azië. Zo waren zij de enige die handel dreven met Azië. Dit recht was verleend door de Staten-Generaal.
Deelvraag 2:
Hoe zag een schip van de VOC er uit en door wie werd het schip bestuurd?
De schepen van de VOC waren meestal zo’n 40 meter lang en hadden meestal 3 masten.
Deelvraag 3:
Wat vervoerde de VOC allemaal?
Allereerst wil ik de landen even zeggen waar alles aan verkocht werd:
Japan, China, Perzië, India, Azië enz enz.
Ze vervoerden heel erg veel dingen zoals:
Edelmetaal:
Goud, zilver en koper in muntvorm, Porselein (zoals hieronder).
Handelsgoederen: Textiel, linnen en wol.
Kleinere ladingen: Verstoffen, lood en luxe goederen.
Gebruiksgoederen: Spijkers, masten, kabels, kompassen, kleding, inkt, potten en pannen, kanonnen en ankers.
De belangrijkste handelsproducten waren: Muskaatnoten en foelie, kruidnagelen, Peper, rijst, koffie, thee, suiker, opium, goud en zilver, koper, tin, porselein, zijde, effen en gestreepte kleden, gedecoreerde kleden olifanten. Deelvraag 4:
Welke andere compagnieën waren er (bijv in de andere landen)?
In de landen Denemarken, Engeland, Frankrijk, Oostenrijk en Zweden waren ook een compagnie. Daar wil ik nu graag wat over vertellen.
Compagnie 1: Denemarken
In Denemarken hadden ze ook een handel in Azië. Namelijk de Deense Oost-Indische Compagnie. Deze werd in 1612 door koning Christiaan IV opgericht. De Deens Oost-Indische Compagnie heeft niet zoveel winst gemaakt als de VOC. In 1732 werd de Deens Oost-Indische Compagnie hersteld tot Aziatische Compagnie in
Kopen hagen. In 1801 en 1807 verloor de Aziatische compagnie alle handelsposten in Indië door de oorlog met Engeland. In 1845 werden alle overblijfselen van de Aziatische Compagnie verkocht aan de Engelse Oost-Indische compagnie.
Compagnie 2: Engeland
In Engeland handelden ze met Indië in de Engelse Oost-Indische Compagnie. Deze ontstond als een kleine vereniging van een paar kooplieden uit Londen. Zij richten op 31 december 1600 de Engelse Oost-Indische Compagnie op. Al snel kregen ze concurrentie van de Verenigde Oost-Indische Compagnie uit Nederland. In 1661 zorgde Karel II er voor dat de Engelse Oost-Indische Compagnie de rechten had om een leger te onderhouden en oorlog te voeren. Daardoor kreeg de Engelse Oost-Indische Compagnie een andere naam, namelijk: de United East-India Company. Zo breidde de Compagnie de Engelse macht in Indië erg uit. Na een aantal jaren kwamen er problemen opduiken in systeem van het besturen van de Compagnie. In 1833 werd de handel met China opgeheven. Op 1 september 1885 na de Sepoy opstand werd de compagnie opgeheven.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
niet goed
14 jaar geleden
AntwoordenU.
U.
hoeso?
13 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
ik heb er veel aan :)
12 jaar geleden
Antwoorden