inhoud
Voorwoord
Inleiding
1 Wat is een robot?
2 Wat is de geschiedenis van de robot?
3 Wat is er handig aan robots?
4 Wat voor robots zijn er?
5 Wat kan er in de toekomst met de robots gebeuren?
Nawoord
Bibliografie
Voorwoord
Ik hou dit werkstuk over robots.
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat we op school een keer robots moesten tekenen.
Dat vond ik leuk dus ik ging thuis ook robots tekenen.
Ik heb er ook een van hout gemaakt, mijn vader heeft hem uitgezaagd.
Toen heb ik hem bespoten met zilveren verf.
Toen we te horen kregen dat we een werkstuk moesten maken dacht ik aan Donald Duck.
Want daar ben ik ook geabonneerd op.
Maar toen ik in mijn kamer mijn houten robot zag dacht ik: ik doe het over robots!
Inleiding
Veel mensen denken, als ze het woord “robot” horen, aan een soort pop, met een vierkant ijzer hoofd en een rechthoekige ijzeren buik en ook ijzeren benen, armen en nek.
Maar dat is niet zo! Een robot kan een soort auto zijn een insect een hond een…
In dit werkstuk staat van alles over robots. In het eerste hoofdstuk kan je lezen wat een robot nou eigenlijk is. Is het nou een soort mens, dier of auto.
Als je het tweede hoofdstuk hebt gelezen weet je wie de robot heeft uitgevonden hoe en wat er bij hoort.
In het derde hoofdstuk staat of we de robot nou eigenlijk nodig hebben. Moet het of is het geldverspilling? Ook staat er in waar we robots voor gebruiken.
Vierde hoofdstuk uit? Nu ben je vast wel een tijdje bezig om antwoord te geven op de vraag, welke robots bestaan/bestonden er?
Als je in de toekomst kan kijken hoef je hoofdstuk vijf niet meer te lezen, er staat namelijk in wat er misschien in de toekomst met de robot gaat gebeuren. Wordt de robot ooit sterker dan de mens?
1. Wat is een robot?
Een robot is een machine die verschillende taken achter elkaar kan doen. Dat is het bijzondere van een robot. Een robot hoeft ook niet bediend te worden zoals een boormachine, maar sommige moeten wel iets anders bestuurd worden. Want er is een ruimterobot die via de aarde bestuurd moest worden, en er zijn ook andere robots die bestuurd moeten worden.
De naam robot komt van het Tsjechische woord robota er zijn verschillende betekenissen voor, maar het is eigenlijk dezelfde betekenis slavenarbeid, dwangarbeid en eentonig werk dat zijn de betekenissen.
Hoe een robot eruit ziet kan je moeilijk uitleggen omdat er veel verschillende soorten robots zijn.
Eigenlijk kan je robots in vier verschillende groepen delen. Een mensrobot een dierrobot een autorobot en een onderdeelrobot, zo zal ik ze maar noemen. Een mensrobot is een robot die de vorm heeft van een mens. Een dierrobot is een robot gemaakt als dier. Een bekend dierrobotje is de furby.
Een auto robot is een robot met banden, meestal in de vorm van een auto. En de laatste een onderdeelrobot is de meest gebruikte robotgroep het is een robot die bijvoorbeeld alleen een arm met een lasser in hun hand. Dit voorbeeld wordt in veel (auto)fabrieken word gebruikt. Een van de eerste autofabriek in europa die zo een robot ging gebruiken was de fiatfabriek.
2. wat is de geschiedenis van de robot?
Veel toneel, film en boeken schrijvers gebruiken robots in sciencefiction
Ze doen dit omdat je dan alle kanten uit kunt.
Zo bestaat er een boek dat “de robot van de rommelmarkt’’heet. Het gaat over een jongen die een huiswerkrobot heeft.
Maar op een dag is de robot te oud en moet hij weg.
Dan moet hij een nieuwe robot vinden…
Ook bestaat er een film die heet 2001: A Space Odyssey uitgekomen in 1968. Door een fout dode de robot HAL meer dan de helft van de bemanning van een ruimteschip
Er is ook een toneelstuk dat heet RUR. De robots in het toneelstuk kwamen bijna aan de macht. Maar ze waren gestopt aan hun opmars toen ze niet wisten wat ze moesten doen als ze alle mensen hadden vernietigd. Een Tsjechische toneelspeler uit dit verhaal is Karel Capek hij vond het woord \'robot\' uit. Maar een tijd voor dit toneelstuk is er al een robot uitgevonden maar toen hadden ze nog niet de naam robot. De uitvinder is een Duitse ingenieur hij heette Albertus Magnus hij heeft een levensgrote automatische bediende gemaakt hij kon deuren open doen en hij kon praten.
Maar hij is kapot gemaakt door dorpelingen omdat ze dachten dat het de duivel was. (1250)
Ook daarna zijn nog een paar robots uitgevonden maar dat lees je wel in hoofdstuk vier.
3. Wat is er zo handig aan robots?
Een mechanisch hulpje dat zouden heel veel mensen willen hebben. Zo kwamen ze op het idee van de robot. Robots zijn gemaakt om gevaarlijk werk te doen bijvoorbeeld met lasers. (Ze worden ook gemaakt omdat we lui zijn.)
Dus robots zijn heel handig maar hebben we ze nou echt nodig?
Eigenlijk niet want vroeger hadden we ze toch ook niet? Dus waarom zouden we ze nu wel nodig hebben. Oké het is nu wel 2002 dus we mogen echt wel vooruit gaan, maar echt nodig hebben we ze niet.
Robots worden ook gemaakt om tegen elkaar te vechten of zo. Er is ook een Engels tv programma dat heet robotwars. Je moet dan met je team in 24 uur een robot bouwen. Je doet het in een zaal waar de andere teams ook bouwen. In de zaal ligt al het materiaal wat je nodig hebt. Als de tijd om is moeten ze tegen elkaar vechten. (het zijn bestuurbare robots)
Er is ook een soort robotvoetbal je moet met je team twee op afstand bestuurbare robots maken en dan moet je tegen andere teams voetballen dus een toernooitje spelen.
Robocup is een spel waar teams uit de hele wereld aan meedoen. Het is een goede test voor de programmering van robots.
Er zijn ook wel hele handige robots zoals bommenopruimrobots die hebben ook rupsbanden dat is heel handig om te bewegen op oneffen terrein. Een van de bekendste bommen opruimer is de robot van Brooks.
4. Wat voor robots zijn er?
Je wilt dus weten welke robots er zijn? Nou ik zal beginnen met de oudste robot daarna de robot die dan het oudst is en dus als laatste de nieuwste.
Maar sommige horen tot een bepaalde categorie. Die categorieën doe ik dan als laatst.
(de jaartallen zijn niet helemaal precies)
1250. Albertus Magnus heeft een bediende uitgevonden die kan lopen en praten en hij kon ook deuren openmaken.
1500. Leonardo da Vinci maakte een automatische leeuw voor de franse koning Louis ХЏ die toen een bezoek bracht aan de stad Milaan. (Noord Italië)
1738. Jacques Vaucanson een franse uitvinder vond een robot uit die op een fluit kon spelen
1769. De Duitse uitvinder Baron von Kempelen maakte een schakende robot die vele spelletjes wint. De Baron gag toe dat illusie een rol speelt, maar het geheim werd niet ontraadselt.
19de eeuw. De Philadelphia- pop maakte eenvoudige tekeningen en kon schrijven in twee verschillende talen.
1830. In Londen werd een bijzonder indrukwekende robot tentoongesteld hij kon praten. 25 jaar heeft de uitvinder Joseph Faber uit wenen er over gedaan om deze robot te maken.
1893. George Moore vond de stoomman uit. Hij liep 14,5 km per uur aangedreven door een gestookte stoomketel. Zijn uitlaatpijp is vermomd als een sigaretje.
1960. eerste industriële robots worden in gebruik genomen. Ze worden bestuurd door elektronische computers.
1970. de lopende vrachtauto van General Electric heeft geen naam maar heeft wel benen deze auto is handig om op oneffen terrein te bewegen. De bestuurder maakte loopbewegingen terwijl hij lekker in een hangstoel lag.
1980. autofabrieken installeerde robots aan hun lopende band. Een van de eerste Europeaanse autofabrieken die dit deden waren de fiatfabrieken.
1996. Honda uit Japan maakte de robot Honda Sapiens hij wordt ook wel P2 genoemd. P2 kan met behulp van AI-software trappen op en af belopen. Ook kon hij opstaan nadat hij was gevallen.
Maar hij viel niet snel omdat hij zijn evenwicht goed kon bewaren. Hij weegt 210 kg. Deze robot was een grote vooruitgang voor de robot.
2002. T7S Type twee is de nieuwste robot hij is gemaakt door Sanyo. Deze robot is een robothond hoewel hij meer op een miereneter lijkt. De robothond dient als bewaking voor het huis. Hij heeft een camera om het gene wat bewaakt moet worden te filmen. Hij kan de filmpjes door sturen naar een er op aangesloten mobieltje.
Ruimterobots
Robots worden ook gebruikt om naar planeten te gaan.Want de meeste planeten in het zonnestelsel zijn veel te ver weg om ruimteschepen met bemanning daar naar toe te schieten.
Dan sturen we dus robots het heelal in en die gaan foto\'s en films maken van de ruimte.
Zo komen we wat meer te weten over de ruimte.zo zijn er ook beroemde ruimterobots ik zal er een paar noemen.
De Sojouner
De mars pathfinder bracht in 1997 het sojounerwagentje naar mars. Het wagentje werd via de aarde radiografisch bestuurd. Hij moest proeven uitvoeren met stenen. Drie maanden lang heeft hij rondgereden en proeven gedaan maar toen waren de batterijen van het sojounerwagentje leeg.
De magellan
De magellan heeft voor ons ontdekt dat op Venus vulkanen zijn hoger dan 2 kilometer.Als zo een vulkaan uitbarst kan de lava wel honderden kilometers ver wegstromen.dus de robots zijn heel erg handig.
Speelgoedrobots
1950. begin van de speelgoedrobots
Mr. Atonic was de eerste speelgoedrobot. Hij ziet er uit als een prullenbak in de vorm van een raketje.
Een paar jaar geleden is de furby uitgevonden hij spreekt engels maar als je er een tijdje voor zorgt dan kan die een beetje Nederlands. Het is een soort muisje in felle kleuren. Je kan hem ook laten spelen met andere furby\'s.
Robots voor de film.
Robby de robot uit de film forbidden planet.
Robot dieren worden ook gebruikt bij films waar dieren in voorkomen.
5. Wat kan er in de toekomst met de robot gebeuren?
In minder dan een halve eeuw hebben de robots de wereld veranderd en het is bijna onwaarschijnlijk dat er een eind komt aan deze verandering.
Toch zijn deze jaren nog ver weg van een wereld vol robots. De robots die nu gemaakt zijn, zijn ook boordevol fouten. Maar ook al zijn er veel fouten kunnen de robots toch heel handig zijn.
Ik kan niet in de toekomst kijken maar ik kan wel zeggen wat er misschien zou kunnen gebeuren. In 2005 zijn er misschien robotbestuurbare vliegtuigen, en de eerste automatische auto\'s en wegen worden in gebruik genomen.
In 2010 zijn er in huizen misschien ingebouwde robotten. En in 2015 vliegt er waarschijnlijk een soort robot de lucht in naar Europa een maan van Jupiter om op zoek te gaan naar leven.
2025 misschien bereiken robots dan hyperinteligentie.
Er zijn veel mensen die zich af vragen of de robot slimmer is of word dan de mens.
Het antwoord daarop is nee, want wij geven alle informatie aan een robot. Een robot kan misschien wel sneller dan ons uitrekenen wat de wortel van huppeldepup is. En weet misschien wel eerder het antwoord van de som 1235275436 + 4375436545545 - 89675 en daar het ¾ van. Maar wij de mens heeft eigenlijk uitgelegd hoe ze dat moeten uitrekenen en heeft de hersens waar mee we robots kunnen maken. En wij hebben ook de hersens om te lopen, te praten, te bewegen, te zien, enz. enz. enz. Maar een robot kan dan misschien wel lopen of zo maar heeft geen hersens. Dus kan niet echt denken.
Een veel gestelde vraag is ook: zullen robots ons ooit de baas worden? Ook daar is het antwoord nee op, want robots hebben geen gevoelens ze weten niet eens dát ze bestaan.
Ze weten niks ze kunnen alleen dingen opslaan die ze uitrekenen. Ze weten eigenlijk helemaal niks over oorlog. Sommige robots weten alleen maar hoe ze sommetjes moeten uitrekenen en dan het antwoord moeten opslaan.
Of sommige robots weten alleen maar hoe ze een auto aan elkaar moeten lassen of lijmen.
Dat komt omdat ze zo geprogrammeerd zijn. Er zijn ook robots die op nieuw kunnen geprogrammeerd worden dit heet herprogrammeerbaar.
Meer kan ik niet voorspellen want dit hoeft ook allemaal niet waar te zijn dus wie weet ….
Nawoord.
Nu ik terug kijk op mijn werkstuk vind ik dat ik het best wel goed heb gedaan. Het was moeilijk om goeie boeken te vinden dus ik ging naar twee verschillende bibliotheken. Ik heb ook een paar boeken waar een of twee hoofdstukken instonden die over robots gaan.
Het eerste hoofdstuk was wel heel erg lastig dus daar heeft mijn vader me even mee op weg geholpen. Ik ben ook op Encarta 99 geweest dat is een encyclopedie voor de computer. Bij kennisnet heb ik ook wat dingen gevonden. Het lastigst vond ik het in eigen woorden opschrijven
Maar verder vond ik het heel leuk. Ik hoop dat iedereen die dit werkstuk leest het een goed werkstuk vindt. Ik vind het in ieder geval goed.
Bibliografie
Titel schrijver serie
Kunstmatige intelligentie David Jefferis megatech
Toekomst Michael Tambini oog getuigen
De ruimte Lan Graham op onderzoek naar…
Uitvindingen geen Kinderen ontdekken
computers en robots Son Tyberg 101 vraag en antwoord
Atrium encyclopedie meerdere geen
Zo zit dat meerdere (nr. 3-2000, nr. 4 en 10-2001)
Machines hoe ze werken David Burnie de wereld in zicht
www.kennisnet.scholieren
Encarta 99 (encyclopedie)
Robots
6.2- Werkstuk door een scholier
- Klas onbekend | 2202 woorden
- 2 november 2004
- 574 keer beoordeeld
6.2
574
keer beoordeeld
Bewaar of download dit verslag!
Om dit verslag toe te voegen aan je persoonlijke leeslijsten of te downloaden moet je geregisteerd zijn bij Scholieren.com.
28.125 scholieren gingen je al voor!
Ook lezen of kijken
Horrorverhalen van het leven op kamers: 'Muizen liepen over je voeten'
Nuno en Arwa over de nieuwe bachelor ST&I: 'De perfecte combinatie'
Jongeren over fake news: 'Ik heb hem nog gewaarschuwd'
REACTIES
1 seconde geleden
L.
L.
ik heb bijgeleerd
de tekst was mooi
10 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
best bruikbaar
8 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
wat een top onderwerp ):
8 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
HEEEELLL MOOIII
7 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
loeke spriek boert
6 jaar geleden
Antwoorden