DE GRIEKEN
Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik het wel een interessant onderwerp vind. Er was ook veel informatie over te vinden.
WIE WAREN DE GRIEKEN?
De oude Grieken waren mensen die ongeveer 2000 tot 30 jaar voor Christus leefde. Griekenland was toen geen verenigd land. Rond 700 voor Christus was het verdeeld in allemaal kleine staatjes die allemaal eigen bestuurders, munten en legers hadden. De steden vochten met elkaar om stukken land en om de handel. Hoewel alle Grieken dezelfde taal spraken, hadden ze toch andere dialecten. Ze noemden zichzelf Hellenen en hun land Hellas. Griekenland bestaat uit het vasteland en honderden eilanden. Vroeger hoorden ook het westelijke delen van Turkije en noordelijke delen van Italië bij Griekenland. We weten dit omdat archeologen veel Griekse steden hebben opgegraven. En op veel vazen stonden scènes uit het dagelijks leven.
DE GESCHIEDENIS VAN GRIEKENLAND
De eerste grote Griekse beschaving ontstond ongeveer rond 2000 voor Christus op Kreta. Het volk was een heel goed georganiseerde samenleving. Ze dreven goede handel en werden erg populair. Hun steden werden gebouwd rond schitterende paleizen. Het grootste paleis werd gebouwd in een plaats die Knossos heette. Rond 1400 voor Christus waren veel paleizen al verwoest en kwam een einde aan de beschaving. We weten niet waarom, maar er zijn invallen geweest van Myceners die bijgedragen hebben aan de verwoesting van de beschaving.
Myceners
De Myceners van ongeveer 1100 tot 1600 voor Christus hadden een overheersende invloed op Griekenland.
Ze bouwden grote steden die beschermd werden door dikke muren.
De Myceners danken hun naam aan de grote van deze steden, Myceners.
Rond 1200 voor Christus werd de Myceense beschaving
werd de Myceense beschaving verwoest door hongersnood en burgeroorlogen.
Griekenland kwam in een tijd van verval.
Dit tijdperk duurde van 800 tot 500voor Christus.
Het oude Griekenland
Het oude tijdperk ( 500-336 voor Christus) was de Gouden eeuw. De Griekse beschaving bloeide en in de Perzische Oorlogen versloegen de Grieken de Perzen, hun aartsvijanden. Dit is het deel van de Griekse geschiedenis waar we het meest weten, door de kunst en de geschrift.
Het Hellenistische tijdperk
Na de dood van Alexander de Grote volgde het Hellenistische tijdperk. Zijn generaals verdeelden het uitgestrekte land onder elkaar. In 146 voor Christus hadden de Romeinen Griekenland veroverd. De Romeinen waren grote bewonderaars onder de Griekse beschaving. Ze kopieerden vele Griekse geschriften.
SCHOOL
In Athene geven onderwijzers je graag een rondleiding op hun school. Net als alle andere Grieken vinden zij school erg belangrijk, omdat het van de Atheense jongens goede burgers moet maken. (meisjes gaan niet naar school). Naast lezen, schrijven en wiskunde, krijgen de leerlingen les in muziek, dans en sport. Het uiteindelijke doel is een gezonde geest in een gezond lichaam. Een jongen uit een gewoon gezin gaat rond zijn 12e of 13e van school en wordt daarna als volwassene behandeld. Jongens van rijke families krijgen extra vervolgonderwijs met aandacht voor: geschiedenis, natuurwetenschap, politiek en filosofie.
SOCRATES
Socrates is de beroemdste Atheense filosofie leraar. Na eerste carrière in het leger te hebben gemaakt, gaat hij aan de studie: de wetenschap en filosofie. Hij wil weten hoe de stad Athene zo belangrijk heeft kunnen worden. Socrates moedigt zijn leerlingen aan om overal vragen over te stellen. Volgens hem is dat de beste manier om te leren. Maar de Raad van de Stad vindt het niks. Socrates stelt namelijk ook het bestuur ter discussie.
GELD
Tot ongeveer 600 voor Christus gebruikten de Grieken geen munten. Ze deden ruilhandel; de dingen die ze bezaten ruilden ze dingen die ze wilden hebben. Toen ze hoorden dat in Libië de handwerklieden met munten werkten, namen ze dat voorbeeld snel over. In de vijfde eeuw voor Christus kopen en verkopen handelaren goederen met geld. De Grieken hebben drie munteenheden, de obel, de drachme en de stater. Een Grieks burger verdient ongeveer drie staters per dag. Griekse munten zijn meestal van zilver. Iedere stad geeft zijn eigen munten uit, in allerlei maten en soorten. Zo weegt een Atheense drachme zon’n vier gram, terwijl de drachme uit Aegina ongeveer vijf gram weegt. In elke stad accepteren handelaren alleen hun eigen munten. Dus als je naar Griekenland op reis gaat heb je veel muntsoorten nodig. Dit hoeft geen probleem te zijn. In iedere stad kan je geld wisselen. Om vreemde munten te wegen, maken ze gebruik van balans, daarna geven ze de lokale munten daarvoor terug. Sommige zijn daar nu zo rijk van geworden da ze nu bankier zijn geworden. Ze geven geld uit aan anderen en zorgen voor een veilige opslag van munten en waardevolle spullen.
BEKENDE TEMPELS
Bouwstijlen
Er zijn verschillende bouwstijlen in de Griekse architectuur te onderscheiden. De verschillen tussen de stijlen je het duidelijkst bij de zuilen zien. De oudste en eenvoudigste stijl is de Dorische bouwstijl. De zuilen zijn niet recht, maar lopen bol. Op het eind zijn de zuilen niet versierd, maar gewoon plat. Het bovenste gedeelte wordt ‘kapiteel’ genoemd.
Later kwam de Ironische bouwstijl op. De zuilen zijn recht en het kapiteel is versierd met twee krullen. De krullen worden ‘voluten’ genoemd.
De laatste stijl werd pas in de Romeinse tijd ontwikkeld en heet de Corinthische stijl. De kapitelen zijn uitgehouwen en versierd met bladeren.
Tempels
Tempels werden meestal van wit marmer gemaakt. Zuilen werden in stukken gemaakt. Deze hadden een gat in het midden waar een houten pin doorheen ging, zo werden de stukken met elkaar verbonden tot een zuil. De daken werden van dakpannen van gebakken klei of dunne marmeren tegels gemaakt. Deze zijn niet vaak behouden gebleven. Ook zien de ruïnes er meestal wit uit, maar de Grieken gebruikten vroeger felle kleuren! Aan de bovenkant werd vaak felrood en helderblauw gebruikt.
KLEDING
Grieken houden van kleding die gemakkelijk zit, er elegant uitziet en op reis verkoeling biedt. Ze besteden veel aandacht aan hun uiterlijk, want ze willen er graag energiek, gezond, jeugdig en succesvol uitzien. De afgelopen tijd is de Griekse mode nauwelijks veranderd. Modegevoelige mensen laten eigenlijk alleen via hun kapsel en juwelen zien dat ze bij de tijd zijn, of door de stof en de kleur van hun kleren. Kostbare, geïmporteerde zijde en fijne zachte wol zijn de mode-stoffen van dit moment.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
L.
L.
ik vond het een heel goed werkstuk en heel uitgebreid, wij moeten ook een werkstuk houden over de grieken en hoop dat je ons een paaar tips kunt geven waar wij info kunnen halen
alvast bedankt marietje en lieske
20 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
hej anne.. ik wilde ff was kwijt over het werkstuk over d grieken.
Er zaten namenlijk wat fouten in.. maar de grootste was toch dat je zei dat griekse mannen en vrouwens appart eten.. Dat is niet zo..!!waarschijnlijk heb je "ons" in de war gehaald met de tuken.
Ik ben zelf grieks dus k weet r wel wat van ;)
Ik dacht ik zeg het maar even want mensen vertrouwen in je en dan geef jij ze foute info.. NIET GOED :( nou k hoop dat j t verbeterd en me terugmailt.
Greetz..
Neccii..
19 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
eyy anne ik wou ff-ies zegge dat ik je erg dankbaar ben want ik heb namelijk nu een voldoende gehaald dankzij jou werkstuk xx-ies chantal
19 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
heey, we konden echt vinden wat we moesten vinden!! supergoed
13 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
hey,
leuk maar wel soms wat moeilijk uitgelegt en inderdaad wat fouten er in!!
gr. anoniem
12 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
En de goden, en de oorlogen? Ook heel belangrijk!!
11 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
en de bevolking dan? daar is niks over te lezen hoor!
ik zoek heel internet af, denk ik iets gevonden te hebben, is het niks!!!
11 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
toch is de rest goed, maar er zitten ook spel fouten in!
mijn moeder zal het niet leuk vinden. ze is schrijfster en ze let heel erg op type fouten...
11 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
de stadsstaten heetten polis, mv poleis. De wet om veilig naar Olympia te reizen luidde als volgt: de oorlogen werden stilgelegd
11 jaar geleden
AntwoordenQ.
Q.
thanks!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
10 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
Eh mensen kunnen toch ook fouten maken Dus niet zeiken
9 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Heel bruikbare informatie. Bedankt!
9 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
cool werkstuck ik heb een 8.5 gehaald
7 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
jo dit is echt goed
6 jaar geleden
Antwoorden