Inhoudsopgave
Inhoudsopgave 1
Voorwoord 2
Wat is koraal 3
Soorten koraal en riffen 4
Het leven op een koraalrif 5
Bedreiging van het koraal 6
Leuke weetjes over koraal 7
Nawoord 8
Geraadpleegde literatuur 9
Voorwoord
Dit werkstuk maak ik omdat ik koraal ontzettend mooi vind, en omdat ik er meer over wil weten. Dit is mijn eerste werkstuk en ik vind het heel spannend om te maken. Het is leuk om informatie te zoeken op Internet en uit boeken van de bibliotheek. Ik heb koraal op televisie en in dierentuin Blijdorp gezien. Ik hoop dat u het leuk en leerzaam vindt om dit werkstuk te lezen.
Wat is koraal Koraal is eigenlijk een kolonie van zeer kleine diertjes die koraalpoliepen heten. Koralen die zich vertakken zijn harde koralen, omdat ze een kalkskelet hebben. Hun felle kleuren worden veroorzaakt door de aanwezigheid van samenlevende algen die in het lichaamsweefsel van het koraal leven en het grootste deel van het voedsel maken dat het koraal nodig heeft te overleven. De vorm hangt af van het soort koraal en van de plaats waar het groeit. In heel rustig water ontwikkelen zich koraal soorten met veel fijne vertakkingen. De ronde vormen van het steenkoraal en het hersenkoraal zijn steviger en vindt je in onrustiger water. De kleuren lopen van violet, rood, blauw en paars tot geel, groen, bruin en lichtrood. De koralen kunnen de vorm hebben van vingers, takken, paddestoelen, bollen, bloemen en horens. Een groep verschillende koralen bij elkaar noemen we een rif. Koraalriffen zijn misschien wel de mooiste gebieden van de wereld. Het zit vol leven in de prachtigste vormen en kleuren. Koraalriffen groeien alleen in warme, ondiepe tropische zeeën. De temperatuur van het zeewater is erg belangrijk, het best groeit koraal bij een temperatuur van 27˚ Celsius en in helder water. Op een koraalrif leven verschillende dieren en planten. [plaatje0] [plaatje1]
Soorten koraal en riffen
Koraal is er in verschillende kleuren en vormen. Er zijn ongeveer 150 soorten. Enkele soorten zijn hersenkoraal, hertshoornkoraal, pijpkoraal en sterretjeskoraal. De meeste koralen krijgen hun naam naar hun vorm, enkele naar hun kleur. Het bekendst is bloedkoraal dit koraal wordt gebruikt in sieraden. Koralen groeien langzaam maar worden eeuwen oud. Hierdoor kunnen ze erg groot worden. In de grote oceaan zijn veel eilandjes die helemaal uit koraal bestaan.
Zoals er verschillende soorten bossen zijn, zo zijn er ook verschillende soorten koraalriffen.Er zijn drie verschillende typen:
- Franjerif: het koraalrif vormt een rand langs de kust en grenst direct aan het land. Dit soort komt het meest voor. - Barrièrerif: het koraalrif is een lange sliert die vaak 10 kilometer uit de kust ligt. - Atol: het koraalrif vormt een grote cirkel en ligt midden in de oceaan. Vaak is dit op een vulkaan die onder water ligt.
De meeste koraalriffen liggen rond de evenaar.
[plaatje2] Het leven op een koraalrif
[plaatje3] [plaatje4] Net zoals bomen met elkaar een bos vormen, zo vormen koralen met elkaar een rif. In een bos staan meerdere soorten bomen en een koraalrif bestaat uit meerdere soorten koraal. De riffen barsten van het leven: opvallende vissen en ongewervelde dieren.Sommige dieren wonen hun hele leven op het rif zoals de papegaaivis, anemoonvis (Nemo), slakken en zee-egels. Andere vissen komen er enkel om te eten, zoals de haai en dolfijn. De meeste dieren op het rif eten plankton. Dit zijn heel kleine diertjes die in het water zweven. Het koraal zelf eet ook alleen maar plankton. Koraal wordt gegeten door de papegaaivis en door een grote zeester. Een zee-egel eet in een jaar een paar vierkante meter levend koraal op. Het koraalrif biedt naast eten ook bescherming. Tussen de koralen zitten veel holletjes, spleten en andere schuilplaatsen.veel vissen leggen hun eitjes tussen het koraal zodat hun jongen dan in een goedbeschermd gebied kunnen groot worden en niet meteen op gegeten worden door andere vissen. Op een koraal rif groeien bijna geen planten dit komt door dat planten niet op levend koraal kunnen groeien maar alleen op dood koraal.
Bedreiging van het koraal
Het koraal wordt bedreigd. Dit is heel erg want hierdoor verdwijnen er heel mooie stukken onderwater gebied. De mensen die daar wonen, hakken koraal uit het rif. Dit koraal heeft er misschien wel tientallen jaren over gedaan om zo groot te groeien. Het uitgehakte koraal wordt verkocht aan kalkfabrieken. Op de markt wordt het aan toeristen verkocht als souvenir. De douane controleer hier scherp op, zowel als je het landt waar koraal verkocht wordt uitgaat als je je eigen land weer binnenkomt. Koraal is beschermd en er staat een hoge boete op in- en uitvoer van koraal. [plaatje5] [plaatje6] Een andere bedreiging is verontreiniging van het zeewater waar koraal groeit. Het water wordt verontreinigd door; landbouwgif zoals kunstmest wat uitgesproeid wordt door sproeivliegtuigen, olierampen en olielozingen en onderzeese atoomproeven. Dit zijn atoombommen die ze onderwater testen hierdoor raken de vissen en de koraaldiertjes radioactief en gaan dan dood. Het koraalrif wordt beschadigd door dynamiet visserij. De vissers maken vaak zelfgemaakte bommen, laten deze ontploffen in ondiep water waar koraal groeit. Door de explosie gaan de vissen dood en komen boven drijven. Maar het koraal gaat ook kapot door de explosie. In het rif wonen bepaalde vissen die het koraalrif in stand houden. Als door overbevissing deze vissen verdwijnen, is het evenwicht in het koraalrif verdwenen en sterft het koraal. De toeristen die willen duiken om het koraal te bekijken beschadigen het koraal soms ook. Dit komt door het uitgooien van het anker op het rif hierdoor breekt het koraal af. Er zijn mensen op de wereld die in de gaten hebben dat koraal ernstig bedreigd wordt. Zo hebben al meer dan honderdzestig landen afgesproken dat handel in koraal verboden is. Enkele organisaties zoals Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds (WNF) zetten zich in voor het behoud van het koraal.
Leuke weetjes over koraal
- De woorden ‘koraal’ en ‘kraal’ hebben met elkaar te maken, kralen werden vroeger vaak van koraal gemaakt. - Sommige dieren blijven hun hele leve lang bij het koraal, maar er zijn er ook die er maar heel af en toe komen. - Vroeger werden koralen “steenplanten” genoemd. Mensen dachten dat het planten waren. - In koralen leven algen: in een stukje koraal zo groot als een eurocent leven er ongeveer twee miljoen. - Langs de kust van Kenia leven honderdvijftig verschillende soorten koraal. - Op een diepte van vijftig meter wordt het te donker voor koraal. Daar kan het niet goed groeien. - In een koraalrif zijn wel eens driehonderd verschillende vissoorten geteld. - Een kwart van alle vissoorten op de wereld is afhankelijk van het koraal.
Nawoord
Dit is mijn eerste werkstuk. Ik vond het maken van het werkstuk lastiger dan ik gedacht had. Het in eigen woorden opschrijven als ik wat gelezen had vond ik erg moeilijk. Het zoeken van plaatsjes bij de tekst vond ik erg leuk. Het onderwerp koraal vond ik wel interessant. Ik heb geleerd dat er verschillende soorten koralen zijn en verschillende soorten riffen. Ik vind het erg dat het koraal wordt bedreigd en ben blij dat er organisaties zijn die iets voor de koraalriffen doen.
Geraadpleegde literatuur
Titel Schrijver Uitgever
Koraalrif Jane Burton Zirkoon uitgevers
De stervende zee Michael Bright La Riviëre & Voorhoeve
Koraalriffen Sue Wells uitgeverij M&P Weert
Info over koraalriffen knipselkrant voor de jeugd
Tam Tam WNF rangerclub
Internet:
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
Hoe eten ze of eten ze niet?
13 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
ja ze eten wel maar ik weet niet hoe ik heb mijn werkstuk ook over koraal gedaan en er is veel info over te vinden en het is ook heel leuk
12 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
ik doe dit werkstuk beetje na xD het is heel leuk ik zeg later mijn cijfer xxx
11 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
WAAROM MAAR EEN 6.2?
6 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
goed idee
6 jaar geleden
Antwoordeneen scholier
een scholier
Ik heb mijn spreekbeurt en ik heb het al over 3 dagen dus ik moet snel opschieten
8 maanden geleden