Beschrijving: Werkstuk Misdaad
Voorwoord
Dit werkstuk heeft als 1e doelstelling dat ik aan de opdracht voldoe die de docent mij heeft opgegeven. Deze opdracht telt 20% mee voor mijn totale schoolcijfer voor het vak maatschappijleer.
Zoals u als gelezen hebt, heb ik gekozen als onderwerp: de moord op politicus Pim Fortuyn. Ik heb voor dit onderwerp gekozen, omdat het recent gebeurt is en omdat het respect heb voor Pim Fortuyn omdat hij ineens uit het niets kwam in de spotlights met zijn partij en toch een hoop stemmen behaalde.
Ik ga dus vertellen hoe Pim Fortuyn opgroeide en hoe zijn leven er ongeveer heeft uitgezien. Verder wat waarschijnlijk de aanleiding was voor de moord, en hoe de media reageerde op het drama. De bronvermelding vindt u achteraan in dit werkstuk.
De volgende onderdelen worden behandeld in dit werkstuk:
• Een korte biografie van Pim Fortuyn. • Pim Fortuyn zijn eigen partij: de L.P.F. • Een beschrijving van het misdrijf • De reactie van de bevolking en/of van de media • De beschuldiging en de eis van de officier van justitie • Het verweer van de advocaten • De uitspraak van de rechter, met daarin de motivatie voor het vonnis en een vergelijking met de maximale straf voor het delict in het wetboek van strafrecht • Hoe spelen deze laatste drie personen in op de publieke opinie? • Noemen zij waarden en normen? • Mijn mening • Bronvermelding
Een korte biografie over Pim Fortuyn
Pim Fortuyn wordt op 19 februari 1948 als derde van zes kinderen geboren. Hij groeit op in het plaatsje Velsen in een Rooms Katholiek gezin en krijgt de doopnamen: Wilhelmus Simon Petrus. Pim had 3 broers: Marten (59), Simon (49), Joos (overleden) en ook nog 2 zussen: Tineke (63) en Eefke (53). Zijn vader was een handelsreiziger en was weinig thuis. Pim had hierdoor een speciale band met zijn moeder.
Zijn lagere school was de nonnenschool. Hierna doet hij de HBS en behaalt hiervan zijn diploma in 1967. Hierna ging hij doctoraal Sociologie studeren aan de universiteit van Amsterdam. Dit behaalde hij in 1971. In 1980 behaalde hij aan de universiteit van Groningen zijn Doctor in de sociale wetenschappen titel.
Na zijn studie is Pim Fortuyn ook nog bezig in de Amsterdamse studenten beweging. In 1970 gaat hij lesgeven aan Nijenrode in Breukelen. Hier stopt hij mee in 1972. Hij gaat dan in Groningen werken aan de faculteit Sociologie. Hier werkt hij als hoofddocent. In 1986 gaat de dan Professor parttime werken bij de sociaal economische raad ( S.E.R. ).
In 1989 stopt hij met zijn parttime baan bij de S.E.R. en gaat in Rotterdam wonen. Hij wordt nu de directeur van O.V. studentenkaart B.V. In 1990 gaat hij werken bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ook dit heeft hij maar een paar jaar gedaan als hij ermee stopt. Hij ontwikkelt zich nu als boekenschrijver, columnist en hij wordt een veelgevraagde gastspreker. In 1992 richt hij Advies Bureau Fortuyn B.V. op.
Maar Pim Fortuyn heeft genoeg van het toekijken en commentaar geven op de politiek. Op 25 november 2001 wordt hij lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Dit is een nieuwe politieke partij die nog onbekend is bij het grote publiek. Hier komt echter verandering in zodra Pim Fortuyn erbij komt. De partij schiet ineens in de wekelijks peilingen op 22 zetels. Het gaat de oud Professor voor de wind, maar als hij zich in een Volkskrant interview niet aan de afgesproken regels houdt wordt hij aan de kant gezet.
Terwijl Leefbaar Nederland in de peilingen flink daalt, richt Pim Fortuyn gewoon zijn eigen partij op genaamd L.P.F. ( Lijst Pim Fortuyn ). In de peilingen staa deze partij al gauw op 26 zetels. Het zag er dan ook naar uit dat deze partij zou gaan regeren. Dit veranderde echter na de moordaanslag op de politicus, die hierbij het leven liet. De dader werd vlak na de moord aangehouden, maar het was voor de politicus al te laat, hij was al overleden. Pim Fortuyn zijn eigen partij: de L.P.F
Pim Fortuyn begon zijn politieke carrière bij de politieke partij Leefbaar Nederland. Dit was een vrij nieuwe partij die nog onbekend was bij het volk. Hiervan werd hij lijsttrekker op 20 januari 2001. De partij schoot in de peilingen omhoog tot op 26 zetels. Dit kwam voor het grootse deel door Pim Fortuyn die ineens massaal op de t.v. te zien was in interviews en bij andere programma`s. Pim Fortuyn won als het ware kiezers door zijn vele verschijningen in de media, waarbij het zijn meningen gaf over bepaalde stellingen en problemen. De meeste Nederlanders vonden politiek dan ook saai, maar zodra Pim Fortuyn op t.v. weer eens zijn standpunt bekent maakte, deed toch iedereen even wachten met het zappen. Maar Pim ging bij de partij te ver toen hij in een interview met de volkskrant verklaarde dat de islam een achterlijke cultuur is en dat Janmaat voor een groot deel gelijk had. Hij werd aan de kant gezet als lijsttrekker op 9 februari 2001.
Dit was voor Pim Fortuyn geen probleem, want hij begon gewoon zijn eigen partij. Dit was de L.P.F. ( Lijst Pim Fortuyn ) en deze werd op 11 februari opgericht. Terwijl Leefbaar Nederland zakt tot onder de 10 zetels, stijgt de LPF tot 26 zetels in de peilingen. Pim Fortuyn had immers het charisma en toen hij dus wegging bij Leefbaar Nederland, gingen de kiezers met hem mee. In een zeer korte tijd namen de mensen zijn mening over, over bijvoorbeeld: allochtonen en andere kwesties. Verder heeft hij zich ook veel ingezet voor het verkorten van de wachtlijsten in de gezondheidszorg. Hij was alleen niet geliefd bij sommige andere politici, onder andere door zijn hevige discussies en sommige uitspraken die hij deed. Ook deed hij volop uitspraken over het paarse kabinet dat er een grote puinhoop van gemaakt had. Hij wist het altijd beter, en wou dit nu eens bewijzen door in de politiek te gaan. Pim Fortuyn was een man die zei wat hij dacht, en deed wat hij zei.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden