Masai

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 2185 woorden
  • 7 maart 2004
  • 367 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
367 keer beoordeeld

Inleiding

Wij hebben dit onderwerp in eerste instantie gekozen omdat wij veel informatie en bronnen hadden gevonden over de Masai. Het sprak ons aan, omdat deze stam over het algemeen onbekend is onder het grote publiek. We wilden niet zoals iedereen een werkstuk over de Eskimo\'s in Canada of de Aboriginals in Australië maken, want aan deze volkeren is al zoveel aandacht besteed. Dus het leek ons leuker een werkstuk te maken over een onbekend volk. Veel mensen weten namelijk wel wat ze zich moeten voorstellen bij een Eskimo en Aboriginal. Wat ons ook aansprak aan de Masai was het godsdienstige verwantschap met het jodendom en het christendom. De Masai vereren namelijk maar 1 god en hun geloof kent ook een scheppingsverhaal.

Inhoudsopgave

Over de Masai Het land van herkomst
Kenia en Tanzania
Geschiedenis
Economische ontwikkelingen
Culturele voorwerpen Godsdienst Bestuur Vooroordelen
Cultuurverrijking
Cultuurbotsing
Mening Begrippenlijst
Bronvermelding
Taakverdeling

Over de Masai

De Masai is een volk dat leeft in Oost Afrika, ze leven in Kenia en Tanzania. Masai betekend: \"Spreker van de Masaa taal\"\'. Ze stammen af van de Nilo- Hamieten, die ook wel gerekend worden tot de \'Afrikaanse Adel\'. De Masai zijn over het algemeen grote mensen, ze hebben een trotse houding en trekken zich niets aan van de buitenwereld. De Masai zijn onderverdeeld in 12 verschillende groepen naargelang de plaats waar ze wonen. De belangrijkste groep zijn de Ilkisongo en zij leven in Tanzania.

De Masai is een minder complexe cultuur. De Masai zijn halfnomadische veeboeren en geloven rotsvast dat al de koeien ter wereld hun gegeven werden door god. Buiten koeien bezitten ze ook geiten en ezels. Zij trekken er constant op uit met hun kudden op zoek naar vers gras en water. Hun spreuk is dan ook: God geeft ons koeien en gras, zonder gras zijn er geen koeien en zonder koeien zijn er geen Masai. Kenmerkend is dat de Masai altijd spaarzaam gekleed zijn, ze dragen enkel en alleen een soort toga. Wat ook opvallend is dat de Masai altijd bewapend zijn. De standaarduitrusting van de Masai krijgers bestaat uit een panga, dat is een kapmes, en een emperre, dat is een lans met een lang blad. Mannen zijn vaak besmeerd met rode verf (krijgskleuren).

Het land van herkomst.

De Masai wonen in Kenia en Tanzania (zie kaartje hierboven). De Masai zijn nomaden, dit betekent dat ze wegtrekken naar een ander gebied als het voedsel op is. Ze houden vee en doen aan landbouw. Kenia
Kenia is een land in Afrika. Het heeft een oppervlakte van 582.646 km2 en is daarmee 14x zo groot als Nederland. Kenia telde in juli 2000 ongeveer 30.340.000 inwoners. De bevolkingsdichtheid bedroeg toen ca. 52 inwoners per km2. Tanzania

In Tanzania wonen meer dan 37 miljoen mensen (schatting 2002).De bevolkingsdichtheid bedraagt iets meer dan 35 inwoners per vierkante kilometer. Alle genoemde cijfers zijn sterk afhankelijk van het verloop van de heersende Aids-epidemie. De oppervlakte van Tanzania is 945,087 vierkante kilometer. Tanzania is daarmee ongeveer 26 keer zo groot als Nederland. Het landschap van Tanzania is erg variërend. Hoogvlaktes en dalen wisselen elkaar af. Je vindt er savannen, maar ook de Mount Kilimanjaro die met 5895 meter hoogte Uhuru het dak van Afrika genoemd wordt.

Geschiedenis

Voor het koloniale tijdperk waren de Masai een groot en sterk volk dat een groot gedeelte van Kenia in handen had. Het is een nomadisch volk dat met het vee rondtrekt op zoek naar goede weidegronden en water. Over hun ontstaan vertellen ze het volgende: \'De god Engai had drie kinderen. Aan die kinderen gaf hij drie verschillende cadeaus. Het eerste kind kreeg pijl en boog. Van hem stammen de jagers af. Het tweede kind kreeg een ploeg. Zijn nakomelingen zijn de landbouwers. Het derde kind kreeg een stok. Met deze stok kon hij herder van het vee zijn. Van dit derde kind stammen de Masai af\'. Lange tijd dachten ze dat al het vee op de wereld aan hen toebehoorde. Dit leidde vaak tot het in beslag nemen van vee van andere stammen en dus tot oorlogen. Wanneer in 1840 de eerste blanken naar Kenia komen slaat het noodlot voor de Masai toe. Er heerst een grote droogte, de blanken brengen westerse ziekten als waterpokken over op de Masai en de runderpest slaat toe onder het vee. Het gevolg is dat vele Masai en hun vee sterven. Omdat het volk flink verzwakt is wagen andere stammen het de Masai aan te vallen en niet zonder succes. De Maasai worden naar een steeds kleiner grondgebied gedreven. Wanneer de blanken het land gaan indelen, om onder andere oorlog tussen de verschillende stammen te voorkomen, krijgen de Masai slechts een klein stuk land toegewezen. Protesten halen niets uit. Ook vandaag de dag nog wordt hun leefgebied nog steeds kleiner. De regering wil veel land toevoegen aan nationale parken (Masai Mara en Serengeti) voor toeristische doeleinden. Daar zijn veel inkomsten voor het land mee te behalen.

Economische ontwikkeling

De economie in Kenia en Tanzania is erg slecht. Het zijn daarom ook ontwikkelingslanden. De Masai lijden hier ook onder. De Masai zijn voor toeristen bekend. De toeristen willen de Masai graag ontmoeten, daarom heeft de regering een park opgericht voor de Masai. Hier kunnen de Masai in wonen. De toeristen moeten geld betalen om in het park te komen en zo verdient de regering geld aan de Masai. De Masai proberen zelf ook geld te verdienen aan de toeristen d.m.v sieraden te verkopen en dans optredens te geven.

Culturele voorwerpen

De kleding die men draagt bestaat uit twee doeken die men over de schouders knoopt en bijeen houdt door een riem. Daar overheen slaat men een grote doek of kanga om de schouders. Dit laatste doet men om zich te beschermen tegen de zon op het heetst van de dag en tegen de kou in de vroege ochtend en in de avond. De kleur is voornamelijk rood. Rood staat voor de kleur van de aarde en de kleur van het bloed. Voor Masai is rood de kleur van het leven. Bovendien gaat er een verhaal de ronde dat juist die rode kleur de wilde dieren en vooral de leeuwen afschrikt wanneer men met het vee rondtrekt. Masai houden ook van versieringen. Zo is het een teken van schoonheid om zowel in de oorlel als in de bovenkant van het oor versieringen te dragen. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Ook de vele kettingen die men draagt zijn gemaakt van kleine kraaltjes en elke kleur heeft zijn betekenis. Zo kan men aan de sieraden zien of men getrouwd is. Men draagt zowel armbandjes als bandjes om de enkels. Ook het uitslaan van de twee onderste voortanden betekent schoonheid. Bovendien heeft het een praktische functie: wanneer je ziek bent kan men gemakkelijk vocht in de mond van de persoon schenken.

Godsdienst

De religie van de Masai heeft veel weg van het jodendom en het christendom. Net als het christendom stamt de godsdienst van de Masai af van het jodendom. De Masai vereren net als de joden en de christenen één god, er is dus sprake van monotheïsme. In het geloof van de Masai heet deze god Engai. Net als het jodendom en christendom kent de mythologie van de Masai een scheppingsverhaal. Dit scheppingsverhaal vertoont veel overeenkomsten met het scheppingsverhaal uit de bijbel. Net als in de bijbel is er in de mythologie van de Masai sprake van een paradijs, een eerste mensenpaar, een verboden vrucht en een slang. De mythologie van de Masai kent ook een zondvloedverhaal. Het gaat om een ark vol met dieren. Een duif die wordt uitgezonden om droog land te zoeken. Ook hieruit blijkt dat de Masai afstammen van de joden en Europeanen.

Bestuur

Het leven bij de Masai zit vol met taboes en regels zoals bijvoorbeeld dat de Morani geen vlees mogen eten in de aanwezigheid van een vrouw. De ouderen zorgen ervoor dat hun kennis over tradities en hun vaardigheden worden overgebracht op de jongeren. De ouderen zijn verantwoordelijk voor het organiseren en leiden van vieringen en ceremonies. De ouderen beslissen wanneer een krijger tot de groep van de ouderen gaat behoren. Het krijgerschap duurt zo’n 8 tot 15 jaar. Na een lang en complex ritueel doen de krijgers die dan uitgekozen zijn afstand van het krijgerschap en hun lange, gevlochten haar. Ze worden ouderen. Bij de Masai is er geen sprake van anarchie. Machtsverschillen: de oudere mannen hebben de hoogste macht, daarna de morans, niet-moran jongens en als laatste de jonge meisjes. Als je het bestuur van de Masai vergelijkt met die van ons zie je grote verschillen. Verschillen zoals dat mannen en vrouwen niet gelijk zijn. In Nederland is het zo dat je mag stemmen als je 18 bent, bij de Masai mogen alleen de ouderen stemmen. Bij de Masai mag een man met meerdere vrouwen trouwen dat wordt polygamie genoemd. In Nederland mag je maar met 1 iemand trouwen. De Masai is een minder complexe cultuur en Nederland is een complexe cultuur.

Vooroordelen

In de koloniale tijd is bijv. de stereotype ontstaan van de blije maar o zo simpele zwarten en daardoor konden de Europese landen hun koloniale machtsovername goedpraten.

Bij de Masai denken veel mensen dat ze heel primitief zijn, maar ze hebben wel spullen van westerse culturen. De cultuur van de Masai is ook geen domme cultuur. Ze kunnen goed overleven. Ze weten ook met ziektes om te gaan. De Masai zijn geen kannibalen maar ze staan wel bekend als vleeseters. Ze aten eerder vlees dan groentes zoals maïs.

Cultuurverrijking

Mensen in Nederland zouden van de Masai kunnen leren hoe zij met de natuur omgaan. Zij veroorzaken (bijna) geen milieuvervuiling. Ze nemen alleen iets van de natuur als ze het nodig hebben. Ze nemen dus niet meer dan nodig. In Nederland gelooft het merendeel in 1 god. Dit is hetzelfde als met de Masai. Zij doen dat ook.

Cultuurbotsing

De Masai ziet er heel anders uit dan de Nederlanders. Zij hebben nauwelijks iets aan. Als ze in Nederland zouden gaan wonen zouden ze andere kleren moeten gaan dragen. Ze kunnen ook niet in Nederland als nomaden leven. Ze zouden op een vaste plek in een stenen huis moeten wonen. In Nederland zijn er geen nomaden behalve dan misschien de Zigeuners, maar volgens ons doen die dat ook bijna niet meer. De Masai jagen nog op dieren; ze kennen geen winkels waar ze dat in kunnen kopen. Misschien als de Masai hier in Nederland gaan wonen dat ze zich dan erg opgesloten voelen want er wonen veel mensen in Nederland op een klein stuk land vergeleken met Kenia en Tanzania. En er is nog maar weinig bos over. Het is hier ook kouder dan daar. De Masai hebben ook een andere manier van denken. Vrouwen staan onderaan met macht. In Nederland is dat toch anders. Daar zijn vrouwen en mannen gelijk. In Nederland is het ook verboden om meerdere vrouwen te hebben, want bij ons is er geen sprake van polygamie.

Mening

Wij vonden dit een interessant werkstuk. We vinden het belangrijk om iets te weten over andere culturen. Het is een manier van denken. De Masai is een aparte cultuur vergeleken met ons maar wel een hele mooie omdat er zo weinig andere culturen door zijn beïnvloed. De kleding is apart van de Masai maar op een bepaalde manier ook weer mooi. Met al die kleuren. Het is wel erg schaars. We zijn het alleen niet eens met de machtsbepaling. Dat vrouwen minder zijn dan mannen. Wij vinden dat iedereen gelijk is!

Begrippenlijst

Minder complexe cultuur: een indeling die gebruikt word om culturen gemakkelijker te bestuderen. De Masai is dit omdat: - ze gebruiken vooral spierkracht van mens of dier - de beroepen liggen niet vast. Ze kunnen van alles een beetje - kleine gemeenschappen als families of dorpen spelen een grote rol. De ouderen zijn de baas. - De regels zijn niet strik vastgelegd. Alles is niet strik georganiseerd en geregeld.

Complexe cultuur: Zie minder complexe cultuur. Een complexe is het tegenovergestelde van een minder complexe. Een complexe is bijv. Nederland.

Nomadisme: de manier van leven van volken die in voedselarme gebieden leven of met grote kuddes vee rondtrekken. Zij verblijven op 1 plaats zolang er voedsel is. Vervolgens trekken ze weer verder.

Religie: Alle ideeën over het bovennatuurlijke en alle handelingen die daarmee te maken hebben. De Masai gelooft in Engai. Dat is een God.

Monotheïsme: Het geloof in maar 1 God. De Engai is dat voor de Masai.

Anarchie: Een samenleving zonder leiders en regels. Bij de Masai zijn de ouderen de baas. Zij stellen de regels samen! Deze regels zijn niet officieel vastgelegd.

Macht: De mogelijkheid om iemand anders iets te laten doen wat jij wilt. De Masai hadden vroeger veel macht. Zij speelden de baas over andere volken. De Masai zijn grote sterke mensen.

Polygamie: Het trouwen met meerdere vrouwen. Een man bij de Masai mag meerdere vrouwen hebben. Het is zelfs heel normaal. Hoe meer vrouwen hoe machtiger je bent. Want het betekent dus dat je meer mensen kan onderhouden.

Endogaam: Trouwen met iemand uit je eigen groep. De Masai trouwt altijd met iemand van zijn eigen groep.

Stereotype: Een vooroordeel over mensen. Zie het hoofdstuk daarover.

REACTIES

I.

I.

Heel erg bedank!

12 jaar geleden

S.

S.

mijn opa woont in Tanzania en heeft daar een soort van zoon hij is maasai ik ben er al vaker geweest en zou graag nog wat willen toevoegen aan het verlsag .
ten eerste wordt het tanden uitslaan gedaan als ze nog kind ijn dit gebuert bij baby die moeite hebben met drinken op deze manir kan de moeder het zo naar binnen gieten.
de lappen die ze dragen zijn oorspronkelijk niet rood maar ewoon dieren huiden doordat de engelsen het land overnamen en er gingen wonen kwamen er van zelf ookj schoten zij droegen roden met blauw geruite kliten hierdoor is de maasai dat gaan overnemen.
de maasai gelooft overigens ook dat de god in een berg die volgens mij el dorro Lengai heet woot wat letterlijk bettekent berg van god.
de gekleurde kraaltjes betekennen eigenlijk allen wat in kenia in Tanzania kun je aan het haar van de mannen of het hoofddeksel van de vrouwen zien of ze getrouwd zijn
verder was het leuk om te lezen

12 jaar geleden

J.

J.

leuk werkstuk

7 jaar geleden

S.

S.

NICE verslag. doe zo verder. groetjes uit België

7 jaar geleden

L.

L.

:D

7 jaar geleden

J.

J.

Bedankt! ik heb alleen een tip: zet er ook wat over het uiterlijk bij!

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.