Warming-up
Voorwoord Voor het vak L.O. moeten wij een warming-up maken die ongeveer vijftien minuten duurt. We hebben deze warming-up in dit werkstuk uitgewerkt. We hebben geprobeerd om onze warming-up anders te maken dan de meeste leerlingen om zo te voorkomen dat het erg saai wordt. Daarom hebben we gebruik gemaakt van yogaoefeningen in plaats van de normale rekoefeningen, want het leek ons leuk om onze medeleerlingen hiermee ook kennis te laten maken.
Wat is warming-up? Een warming-up is een activiteit die het lichaam en de geest voorbereidt op de prestatie die geleverd moet worden. Deze warming-up is wel degelijk van groot belang en moet niet onderschat worden.
Over het algemeen wordt de warming-up ingedeeld in twee groepen: 1) De algemene warming-up: Deze bestaat uit oefeningen die niet specifiek voor een bepaalde sport of activiteit zijn bedoeld. Voorbeelden hiervan zijn een stukje rennen in een rustig tempo, het rekken of losmaken van spieren en algehele bewegingen van het lichaam. Dit is bij ons ook het plan. 2) De specifieke warming-up: Deze bestaat uit oefeningen die wel specifiek zijn voor een bepaalde sport of activiteit. Bijvoorbeeld het gooien van een bal bij basketbal, het schoppen van een bal bij voetbal, of het schaduwboksen bij een vechtsport. Wij zullen bij mooi weer gaan ingooien met softballen.
Voor beide soorten warming-up geldt: Rustig beginnen en langzaam de intensiteit opvoeren. Hoe groter de te leveren prestatie, des te langer duurt de warming-up. Zorg dat je juist díe lichaamsdelen betrekt in je warming-up, die je later gebruikt bij je prestatie.
Waarom warming-up? Wil je lichaam optimaal presteren tijdens een hoge inspanning, dan zal het daarop voorbereid moeten zijn. Je bloed zal sneller moeten stromen om de brandstoffen sneller naar je spieren te brengen en de afvalstoffen vlot af te voeren. De warming-up zorgt in het lichaam voor een aantal fysiologische veranderingen die de prestaties positief kunnen beïnvloeden. De belangrijkste op een rijtje:
1) De tijd die spieren nodig hebben om aan te spannen en te ontspannen wordt verkort. 2) De weerstand in de spieren zelf wordt kleiner, met als gevolg dat bewegingen economischer verlopen; energiebesparing. 3) Er vindt een betere afgifte van zuurstof in de spieren plaats (Hemoglobine, de stof die zuurstof in het lichaam vervoert, geeft zuurstof sneller af bij hogere temperaturen). 4) Er vindt een snellere prikkeloverdracht van zenuwen plaats. Ook wordt de stofwisseling van de spieren verhoogd. Dit leidt tot snellere (re)acties. 5) Er vindt lokale vaatverwijding plaats. Hierdoor wordt de bloedtoevoer naar alle weefsels die bij de activiteit betrokken zijn verhoogd.
Bovenstaande processen vinden niet zomaar plaats. Zoals eerder opgemerkt, hoe groter de prestatie, des te langer de aanloop naar dat prestatieniveau toe. De warming-up moet geleidelijk worden opgevoerd, zodat de lichaamstemperatuur toeneemt, zonder dat je moe wordt of je energievoorraden uitgeput raken.
Neem dus de tijd voor een goede warming-up. Niet alleen voorkom je zo blessures, het verhoogt ook de prestatie die je gaat leveren!
Onze warming-up Wij zijn van plan om bij onze warming-up eerst 4 of 5 rondjes te gaan hardlopen. En daarna yogaoefeningen uit te oefenen om te rekken.
Loopoefeningen Eerst zetten wij het veld af, zoals dat normaal wordt gedaan, ongeveer een half voetbalveld. Een persoon zal achteraan lopen zodat de groep niet te erg uit elkaar valt en de ander zal aanwijzingen geven aan de groep bij elke zijde. Bij het inlopen houden we ons aan dit schema:
· Ronde 1: inlopen, beide zijden · Ronde 2: korte zijde kruispas en lange zijde armen zwaaien · Ronde 3: korte zijde hakken billen, lange zijde huppelen · Ronde 4: korte zijde sprinten, lange zijde rustig lopen · Eventuele ronde 5: uitlopen
Yogaoefeningen Wij hebben geprobeerd om een keer niet de rek- en strekoefeningen te doen die de meeste uitoefenen. Om origineel te zijn hebben wij geprobeerd de (meeste) gewone oefeningen te vervangen door een paar makkelijke yogaoefeningen waarmee je dezelfde spieren zal rekken. · Omdat we geen plaatjes van de oefeningen hebben proberen we een beetje uit te leggen wat de bedoeling is. Voor het rekken van de hamstringspieren en kuitspieren hebben wij de ‘kat-oefening’: je gaat met handen en voeten op de grond staan, met de billen hoog in de lucht. Je hielen raken niet de grond, maar je probeert ze wel op de grond te krijgen. · De oefening om de binnenbeenspieren te rekken gaat als volgt. Je gaat op de grond zitten en zet de binnenkant van beide voeten tegen elkaar aan. Leg je voeten zo dicht mogelijk naar je kruis en leg je handen om je tenen heen. Dan ga je verende bewegingen maken met je knieën door ze zachtjes op te tillen en weer te laten vallen. · De ‘hond-oefening’ voor het doorstrekken van de rug en eveneens de hamstringspieren. Ga met handen en voeten op de grond zitten en maak de rug recht. Zorg dat de handen recht onder de schouders zijn en de benen op heupbreedte. Nu strek je een been naar achter, zo ver mogelijk zodat je een strekking voelt in de rug en benen. Dit eerst 2 keer eventjes doen en de 3e keer kort vast houden. Daarna hetzelfde met het andere been. · Dan hebben hebben we nog een oefening om de armen en schouders door te strekken. Bij deze oefening moet je gewoon rechtop staan, je probeert nu achter je rug langs de vingers aan te raken. Eerst de linkerarm onderlangs en rechterarm bovenlangs over de rechterschouder. Eventjes vasthouden en dan van armen wisselen.
· Als laatste hebben we dan nog een rekoefening voor de rug. Eveneens moet je hier gewoon bij staan. Eerst probeert men de benen goed te zetten. Dit betekent voeten op heupbreedte, knieën van het slot en heupen vast. Dan gaan we langzaam met de armen zwaaien en alleen met het bovenlichaam meebewegen. Eveneens moet wel het hoofd recht blijven. Uiteindelijk gaat dit steeds sneller en komt je arm steeds verder achter de rug langs naar de andere kant.
Eventuele ingooioefeningen Als het mooi genoeg weer is om buiten te gymen zullen we eerst nog gaan ingooien met softbal en vervolgens de les afmaken met aanwijzingen geven bij softbal. We moeten eerst op de richting van de zon letten om te kijken hoe we gaan staan. Hierbij moeten we ook rekening houden met de boskant. Omdat we nu nog niet weten hoe de zon zal staan kunnen we dit nog niet bepalen. Maar iedereen staat in ieder geval tegenover elkaar in groepjes van 2. De oefeningen zullen als volgt gaan: · Oefening 1: Strakke ballen overgooien met kruislingse worp · Oefening 2: Hoge ballen gooien · Oefening 3: Fieldballen gooien
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
G.
G.
dei was echt slecht niet meer doen
13 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Dit staat ook letterlijk zo op wikipedia...
11 jaar geleden
Antwoorden