Dierenbescherming

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1707 woorden
  • 3 december 2003
  • 344 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
344 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Een rechtenstudie met betekenis, waar wil jij je hart voor inzetten?

Bij de bacheloropleiding Law in Society aan de VU ontdek je hoe je actuele maatschappelijke thema’s kunt aanpakken met een juridische bril.

Voorwoord

Het lijkt me leuk om over dit onderwerp te vertellen, Ik weet al wel wat van de dierenbescherming, maar ik hoop er nu nog meer van te weten te komen. Eergisteren heb ik de dierenbescherming opgebeld, en informatie gevraagd, ze zullen wat opsturen… ! Nou we zien wel wat het wordt. Dus ik dacht laat ik maar vast beginnen met mijn voorwoord. Ik hoop dat u veel lees en kijk plezier heeft van het werkstuk, ik heb er veel plezier van gehad het te maken.

Wat is de dierenbescherming?

Letterlijk betekent de dierenbescherming: het beschermen van de dieren tegen de mens, omdat dieren niet voor zichzelf kunnen opkomen.

Hiermee bedoel ik, als een kip met heel veel andere kippen in een hok zit, dan kan het niet zeggen van… “ He ik wil er uit ” of als een baas een hond afstraft, de hond kan dan niet uitleggen wat het gedaan heeft.

Het gaat niet alleen om hun leef- en werkomgeving te verbeteren, maar ook betere bijvoorbeeld slachtvoorschriften, het afsnijden van staart en oren word verboden, het jagen op sommige dieren. De dierenbescherming geeft ook voorlichting en voert acties, kortom de dierenbescherming doet veel meer, dan dat je zou denken.

De dierenbescherming in Nederland is de organisatie die het meest voor de dieren opkomt. De vereniging is in 1864 ontstaan. Het heette toen de ‘S-Gravenhaagse vereniging tot bescherming van dieren.

In 1961 kwam de eerste wet op de dierenbescherming in werking. Daarna volgden er nog vele wetten voor de gezondheid en het welzijn van de dieren. Denk maar eens aan de bio-industrie. Veel dieren op een kleine ruimte. Maar ook werden veel andere dieren en planten beschermd.

Hoe zit de organisatie in elkaar?

De dierenbescherming is een heel goed georganiseerde vereniging. Via een hoofdbestuur gaan problemen, wensen of klachten naar een raad van overleg. Deze heeft weer contact met de 133 afdelingen in het land. Het hoofdbestuur heeft ook contact met de landelijke inspectiedienst in Hilversum en het landelijk bureau in Den Haag. Deze 2 bureaus staan weer in contact met de 133 afdelingen
De 133 afdelingen staan in verbinding met werkgroepen en de 110 dierenasiels. Ook een dierenasiel maakt deel uit van de dierenbescherming, en er zijn 110 dierenasiels in Nederland.

Hoe worden dieren beschermd?

Toen de dierenbescherming begon in 1864, besloot met om iedere politie agent een gulden te geven als hij iemand betrapte op het mishandelen van dieren. Tegenwoordig is her het LID (landelijk inspectie dienst). Deze onderzoekt de klachten of fouten met of over dieren. Maar waar wetten zijn, zijn ook overtreders. De LID controleert niet alleen burgers, maar ook boeren en bedrijven. De LID heeft inspecteurs in dienst die weer samen werken met de vrijwillige inspecteurs uit het hele land. Soms krijgen mensen een boete, maar ook worden soms dieren in beslag genomen. Dit is niet de enige taak van de LID, ook het aantonen dat er wetten of regels bij moeten komen word door de LID gedaan.

Wat moet je nou doen als een dier mishandeld wordt?

Zie je dat een dier mishandeld word, neem dan contact op met het LID. Dit kun je doen door een brief te schrijven of er heen te bellen. 75% van het werk van de LID is het controleren van de binnengekomen klachten. Soms geven mensen door dat er een hond in een hete auto zit. Dan weer koeien die verwaarloost in een weiland staan. Klacht van mensen die over huisdieren gaan, doen de vrijwillige inspecteurs en de overige diersoorten doen de beroep inspecteurs.

Welke dieren worden beschermd?

Alle dieren, Er zijn 7 groepen dieren:

Gezelschapsdieren, dat zijn de honden, de katten, de cavia`s, de dieren die je thuis houd dus.

Exoten, dat zijn de dieren uit verre landen, zoals, slangen, vreemde hagedissen, apen, reptielen, enz…..

Proefdieren, met name de ratten en muizen in laboratoriums, die gebruikt worden bij het maken van make-up, of medicijnen.

Landbouwdieren, koeien, varkens, gieten, kippen, paarden.

In het wild levende dieren, zoals muizen, vossen, dassen, reeën, vogels.

Bij de wet beschermde dieren, zoals vleermuizen en ijsvogels…

Pelsdieren, deze worden voor bont gehouden zoals de nerts.

Op de volgende bladzijden leg ik per groep uit wat de dierenbescherming voor hen doet.

De gezelschapsdieren

Wat doet de dierenbescherming voor de gezelschapsdieren?

Veel mensen kopen zomaar een hond of een kat. Ze denken vaak helemaal niet na wat de gevolgen daarvan zijn. Soms wordt de hond groter dan verwacht, of is hij niet altijd even lief. Honden kunnen niet te lang alleen thuisblijven, maar ook voor andere gezelschapsdieren gelden deze dingen. Veel mensen denken daar niet aan. Ze vinden een jonge hond, kat of konijn leuk, maar als hij volwassen is? De dierenbescherming heeft daarom 110 dierenasielen. Deze zijn voor tijdelijke opvang van huisdieren die niet meer gewenst zijn. Het niet gewenst zijn kan vele redenen hebben bijv. vakantie, in huis plassen enz. Het asiel probeert een nieuw baasje voor het dier te vinden. In de week van dierendag organiseert de dierenbescherming open asieldagen. Men kan dan een kijkje nemen in een asiel. Die dierenbescherming probeert door acties tegen fokken het aantal gezelschapsdieren te verminderen. Enkele acties zijn het steriliseren of castreren van honden en katten. Katten met name om de grote aantallen zwerfkatten te verminderen. Mijn moeder is altijd dierenartsassistente geweest, en tijdens zo`n campagne van de dierenbescherming kwamen er toch weer veel honden en katten.

Ik mocht een kijkje nemen bij de dierenarts, bij het castreren van een kater. Op de volgende bladzijden zie je foto`s van het castreren van een kater.

Castratie van een kater

(onderdeel van de actie van de dierenbescherming)

De actie is het steriliseren van poezen en het castreren van katten voor weinig geld.!

Hier staat de kat op de weegschaal, dat is voor de hoeveelheid verdoving.

De kat krijgt een verdoving, daardoor gaat hij slapen.

Hier zijn ze de ballen van de kat aan het plukken, dat is voor de hygiëne.

Hier is de bal al los gesneden, volgens mij heeft de kat geen pijn.

Hier zie je de zaadstren (de onderste) en een bloedvat (de bovenste)

In de aders wordt een knoop gelegd

De 2e bal wordt losgesneden.

Hier zie je nog een keer hoe ze een knoop maken. Dat doen ze, omdat als ze de bal eraf knippen het gaat bloeden en de knoop houd het bloed tegen.

De ballen van de kater…!

Hier zijn ze de wond aan het schoonmaken

Hier spuiten ze nog wat zalf op de wond, dat is voor genezing!

Nu zijn ze helemaal kaar…!

De 2e groep is de extoten.

Hier wil ik niet zo uitgebreid op in gaan. De dierenbescherming probeert via de regering, wetten te maken, die het houden van diersoorten uit exotische landen moet tegengaan. Er zijn al vele organisaties die hierbij helpen. Denkm aar eens aan de stichting AAP het opvangen van apen. De stichting SEPRO deze zorgt voor het opvangen van slangen en reptielen. De dierenbescherming geeft ook een krant uit ter voorlichten van de exoten.

Op de volgende bladzijde zie je zo`n krant.

De derde groep zijn de proefdieren.

Voor hen zorgt de dierenbescherming dat er alleen noodzakelijk proven worden gedaan. En men probeert via voorlichting mensen te waarschuwen waarvoor deze dieren misbruikt worden bijv. make-up. Dat is echt niet nodig!!!

De vierde groep zijn de landbouwdieren.

Denk hier maar eens aan de bio industrie.

Nog geen 20 jaar geleden was kip een vleessoort die eigenlijk alleen met feesten en de kerst op tafel kwam. Nu is het kip goedkoopste vlees in de supermarkt. Voor een paar euro koop je zo een hele kip. De pluimveehouderij is dan ook de grootste tak van de bio-industrie. Behalve het vlees zijn ook de eieren een stuk goedkoper geworden. Bio-industrie houdt in: veel kippen op een kleine ruimte. De dierenbescherming wil de mensen laten zien dat dit echt niet kan. En mede dankzij de dierenbescherming hebben ze bij de regering een wet gemaakt die daarvoor zorgt. De gezondheid- en welzijnswet voor dieren. Maar ook het vervoeren en slachten krijgt aandacht van de dierenbescherming. De dieren moeten eerst verdoofd worden voordat ze gedood worden. En ze mogen niet op elkaar gepropt worden in een vrachtwagen. Een varken moet een varken blijven en een kip een kip.

De vijfde groep is de in het wild levende dieren.

Hier zorgt de dierenbescherming voor de afschaffing van de jacht. Tenzij….. Hier mee bedoel ik dat het voor de natuur soms nuttig is als er minder dieren van zijn. Ook zijn er vele andere organisaties die bezig zijn met de bescherming van de in het wild levende dieren. Denk hierbij maar eens aan de roofvogelbescherming of de weidevogelbescherming. Waar ze de nesten van de vogels beschermen tegen mechanisatie van het platteland zodat ze niet onder een band van een tractor komen. Het doel hiervan is om zoveel mogelijk nesten te laten uitkomen en zo te zorgen dat het aantal weidevogels op stand gehouden wordt. Maar ze beschermen nu ook de kraai….. de kraaien eten veel eieren van de weidevogels op en omdat ze nu ook de kraai beschermen is dat ongunstig voor de stand van de weidevogels, de overheid probeert nu een wet te maken zodat de bescherming van de weidevogels en de bescherming van de kraaien elkaar geen last bezorgen.

De zesde groep dieren zijn al door de wet beschermd

Denk hierbij maar eens aan de vleermuizen, hamsters, dassen, roofvogels, de ijsvogel. De dierenbescherming kun je wel bellen voor deze dieren, maar ze zijn beschermd en je bent strafbaar als je ze wat aandoet. Je krijgt er een boete voor en in sommige gevallen zelfs gevangenisstraf.

Zelfs als je zo`n dier dood vind heb je een bewijs nodig van de politie om hem te vervoeren.

De laatste groep is de pelsdieren

Nederland is de op 3 na grootste bontfokker ter wereld. Er worden 3 miljoen nertsen gefokt en vermoord alleen voor bont. De dierenbescherming is tegen het houden van pelsdieren voor bond en probeert wettelijk te regelen dan dit verboden word.

In Nederland zijn er al veel actievoerders tegen de bontfokkerij. Je leest geregeld in de krant dat alle nertsen bij een fokkerij zijn losgelaten, er staat hier een zware straf op.

Nawoord

Ik vond het een interessant onderwerp om over te vertellen. Ik wist er al wel iets van af… maar nu na dit werkstuk nog veel meer.

REACTIES

H.

H.

woow wat een goeie spreekbeurt.. ik heb um gebruikt en ik had een 9,4 goed he.. hartstikke bedankt..!

20 jaar geleden

G.

G.

jehhhhhhh toffe werkstuk joh ik heb ook die van jou gedaan jou werkstuk tnxxxxxx doei

20 jaar geleden

I.

I.

heeeeey ikeh ik vind het een heel leuk werkstuk
maar jammer dat de plaatjes er niet bij zitten van de kastratie van de kater want dat kan (kon) ik goed gebruiken voor mijn werkstuk.



ikeh

20 jaar geleden

P.

P.

hoi ikeh
ik vind het een goed werkstuk ik heb hem dan ook gebruikt voor mezelf en ik had er een negen voor nou jij dan want jij heb hem gemaakt doeidoeidoei. groetjes pamela

19 jaar geleden

S.

S.

ik moet hem doen voor mijn werkstuk

12 jaar geleden

W.

W.

yo, flex dat werkstuk.
ik heb al van meerdere gozers 'et werkstuk 'gebruikt'.
hartelijk bedankt!
fijne groetekes, W1212

12 jaar geleden

W.

W.

jôh, iedereen waarvan de juf/meester heeft gezegd dat-ie niet een werkstuk van internet mag kopieëren, doe het toch.
"waarom?" dit is ong. dezelfde taal vanaf 8 t/m 14 jaar.
en ong. vanaf die leeftijd maak je werkstukken.
dit is echt veeel makkelijker dan een eigen werkstuk 'proberen' te maken. geloof u/jij me niet, ik heb het zelf ontdekt. "hoe?"
wel, ik moest in groep 5 al 'n werkstuk maken op school achter de PC.
"wat voor 'n cijfer kreeg je?" 7,5.
"en met dit werkstuk?"
10-!!!!
doe het. ik beloof het je: als je dit 'gemaakt' hebt, krijg je vast 'n hoger cijfer dan een 8.
groetekes, W1212

12 jaar geleden

W.

W.

nou, ikeh, bedankt voor je werkstuk hier op deze site te typen. want een eigen verhaal voor je werkstuk verzinnen is veel moeilijker. jij bent een helper voor de 'spreekbeurtenvooruitgang'.
en deze vooruitgang hou je gelukkig nie tegen!!

12 jaar geleden

H.

H.

heey goed werrkstuk maar wat is het (tel) nummer?

12 jaar geleden

A.

A.

Hier leer je toch niks van? Je kan wel de ''hoofdstukjes'' overtypen maar dan zelf iets bedenken

11 jaar geleden

S.

S.

leuk werkstuk ik zit in gr 7 en alles valt zelfs nog te begrijpen ik heb echt heel veel aan je informatie gehad ik ben benieuwd welk cijfer ik heb!!!

11 jaar geleden

E.

E.

''De laatste groep is de pelsdieren'' ik denk dat je een andere zin bedoelt dit is niet goed NL maar verder is handig heb nodig voor school opdr dus kan het best gebruiken. Goed gedaan en welke docent heb je die moet kinder streng nakijken op 4 mavo.

9 jaar geleden

E.

E.

extoten moet zijn exoten haha

9 jaar geleden

T.

T.

heeyy echt een heel mooi werkstuk toen ik het door las heb ik er veel van geleert en wat informatie kunnen gebruiken voor mijn eigen presentatie ? dus dankjewel

8 jaar geleden

A.

A.

waar heb je die info vandaan, kan ook dat deze info helemaal niet waar is toch?

8 jaar geleden

R.

R.

Goede spreekbeurt/werkstuk. Gelijk kopie broer. Lol.

7 jaar geleden

P.

P.

Er staat niet: waarom is dit zo'n belangrijk werk? Moet je er wel aan toevoegen.

6 jaar geleden

C.

C.

mooi ding

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.