Inhoudsopgave.
1. Voorblad
2. Inhoudsopgave
3. Inleiding
4. Jugendstil
5. Gustav Klimt
6. Alphonse Mucha
7. Antoni Gaudí I Cornet
8. Nawoord
9. Bronvermelding
Inleiding. Ja, ik ga dus een werkstuk over de Jugendstil maken, ik denk dat iedereen al voor het impressionisme kiest omdat daar lekker veel info over te vinden is, maar ik niet. Toch spreekt mij het impressionisme meer aan, maar ik vind dat je niet alleen werkstukken moet maken over dingen die je leuk vind, maar het ook een keer probeert over een minder leuk onderwerp, zo ga je het toch misschien leuk vinden.
Jugendstil
In de 19e eeuw ging de stijl van de gewone burgers erg achteruit, de massaproductie was op gang gekomen, en de voorwerpen uit de neoclassicisme werden nagemaakt, en heel erg veel. Ze maakten de voorwerpen na, en verkochten de goedkope prullen. Maar de mensen wilden niet toegeven dat ze niet meer creatief waren, want ze hadden toch mooie interieurs? Maar die interieurs hadden ze gewoon nagemaakt van de mensen uit exotisch gebied, dat kon makkelijk, want de mens kon nu bijna overal komen met de sterke boten en treinen. Een paar mensen vonden dit maar niets, en begonnen met een nieuwe stijl, ze gaven de stoelen, tafels en andere meubels ronde, kronkelige vormen, ze keken rond wat andere kunstenaars deden, toen kwamen ze uit bij het Duitse tijdschrift Die Jungend, die was volgens de nieuwe stijl vormgegeven, dus de nieuwe stijl werd Jugendstil genoemd. Steeds meer kunstenaars kregen interesse in de Jugendstil, zo ontwierpen architecten gebouwen in de stijl van de Jugendstil, grafisch vormgevers gaven hun affiches vorm in de Jugendstil stijl. De Jugendstil werd steeds populairder. De stijl ging van Duitsland naar Frankrijk, waar de Jugendstil Art Nouveau werd genoemd. En naar Nederland waar de Jugendstil ook wel Slaolie stijl werd genoemd, dit omdat Jan Toorop een affiche had gemaakt voor de reclame van slaolie, slaolie geeft ook ronde en kronkelige vormen, en die gebruikte hij in het affiche. Ook breidde de Jugendstil zich uit naar Zwitserland en Oostenrijk, waar de beroemde Jugendstil schilder en grafisch vormgever Gustav Klimt woonde. Ook naar Tsjechië, waar Alphonse Mucha woonde, hij was net zo als Klimt schilder en grafisch vormgever. En naar Spanje waar de architect Antoni Gaudí I Cornet woonde. Uiteindelijk veroverde de Jugendstil heel Europa. Het grappige was dat er in de tijd van de Jugendstil de metro onder Parijs ook werd aangelegd, de meeste entrees van de metro zijn dan ook in de Jugendstil stijl gebouwd, ik ben in Mei ook naar Parijs geweest, en ik ben ook met de metro geweest, sommige entrees zijn echt erg kunstzinnig, met allemaal kleine stukjes glas, kronkelige metalen buizen, en mooie lettertypes.
Gustav Klimt (1862-1918)
Oostenrijkse schilder en grafisch vormgever. Gustav Klimt was een van de meest belangrijke personen in de Jugendstil. Toen hij z`n opleiding had afgerond in Vienna, in Oostenrijk begon hij met z`n broer Ernst met het beschilderen van muren, Gustav werd geïnspireerd door het symbolisme. In 1897, vond hij met z`n vrienden, J. Hoffmann, K. Moser and J.M. Olbrich, een nieuwe manier van schilderen, ook wel het Art Nouveau genoemd, hij begon het te schilderen, en hij vond het leuk om te doen, maar in Oostenrijk had men nog nooit van Art Nouveau gehoord, maar het werd de Jugendstil genoemd, naar het tijdschrift Die Jungend, Die Jungend was vormgegeven in de `nieuwe` stijl. In 1903, toen hij z`n opleiding dus had afgerond begon hij eigenlijk pas echt met het schilderen en vormgeven van schilderijen in de Jugendstil stijl.
In 1905 kreeg Klimt de opdracht om samen met z`n vrienden een gigantische schildering te maken in België. Dit grote huis is nu nog steeds een van de meest grote kunstwerken uit de 20e eeuw, er werd gelet op elk detail, aan de binnen, en de buitenkant. Het werk werd het \"total work of art \" genoemd, en het was te bewonderen in Palais Stoclet Brussels, in België. Het bekendst was er in dit huis is is de eetkamer, met zilveren bestek, dure houten meubels, en natuurlijk de mozaïek, dit bestaat uit edelstenen, gekleurde stenen, en stukken goud, het staat op twee muren in het huis, je kan die hieronder zien, ze hebben een rood randje. Je kan een vrouw met een mooie jurk zien, met een kronkelige achtergrond. Op het anders schilderij zie je een boom. Klimt was een voorloper van de abstracte manier van schilderen, dat kwam door het ritme dat er in zat, en door de symmetrie. Klimt werd geïnspireerd door de vormgeving van de tijdschriften, kranten en posters.
Bekende kunstwerken:
The Kiss, (1907) The Tree of Lifewall, (1905-1911) Judith, (1901) The Expectationwall, (1905-1911) Alphonse Mucha (1860-1939)
Tsjechje vormgever en schilder. Alphonse Mucha was een vormgever, en ontwierp als meeste posters, hij werd vooral snel beroemd omdat de posters die hij ontwierp snel in de toen nieuwe druktechnieken konden worden gedrukt, en ver verspreidt. Mucha was geboren in 1860 in Manrovia, dat ligt in Tsjechië. Hij volgde opleidingen in Oostenrijk en Duitsland, in 1887 ging Mucha naar Parijs waar hij vormgever werd, ook maakte hij illustraties voor boeken en ontwierp hij kalenders. In 1895 kreeg hij de opdracht om een poster te ontwerpen voor Gismonda, dat was een theater uit die tijd, hij bereikte daarmee een groot publiek en werd snel beroemd. Hij kreeg een contract bij Gismonda voor zes jaar, zie het plaatje met het blauwe randje. In 1895 was hij erg beroemd geworden, hij ontwierp kaarten, posters en tekende illustraties voor van alles en nog wat. Hij werd geïnspireerd door de natuur. Soms werden z`n posters op zijde gedrukt omdat ze zo geliefd waren. Hij maakte z`n werken met pastelkrijt of waterverf, verder ontwierp Mucha ook andere spullen zoals: serviezen, sieraden, en kleding. Mucha liet zich beïnvloeden door de stijl het symbolisme, het symbolisme kwam ook voor in de tijd van de jugendstil. Sommige mensen beweren zelfs dat Mucha z`n eigen stijl had geschapen, een stijl die tussen de jugendstil, en het symbolisme in zat. Het werd in die tijd de Mucha-Style genoemd. Z`n werken waren meestal bijna symetries, soms gebruikte Mucha symbolische thema`s. Ook schilderde hij jonge vrouwen met lang haar, met mooie bloemen en sieraden. De figuren hadden donkere lijnen, terwijl de invulkleur meestal licht was, op de achtergrond waren vaak dingen uit de natuur te zien.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden