Geboorte rituelen

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vmbo | 970 woorden
  • 25 november 2003
  • 560 keer beoordeeld
Cijfer 6
560 keer beoordeeld

Rituelen

Bij de geboorte van een baby is in iedere cultuur een ander feest. Daarover kan je per cultuur nog wat meer lezen in dit werkstuk.

Als er een baby geboren wordt dan heeft ieder geloof iets anders om een feest te vieren, een ritueel. Bijvoorbeeld: sommige mensen geven de mensen die de baby komen bewonderen beschuit met muisjes of ze zetten een bord in de tuin bijvoorbeeld een ooievaar. Dat is te zien op het plaatje wat hieronder is weergegeven. Besnijdenis:

Islam. Bij de geboorte van een jongen komt er vaak een besnijdenis voor. Op de achtste dag wordt het jongetje besneden. Bij een moslim kan het gebeuren van je achtste dag tot je vijftiende jaar. De besnijdenis wordt bij een plechtig familiefeest gedaan. Bij de penis wordt de voorhuid losgesneden. Dan kan je de huid naar achter trekken. Bij de moslims is het niet verplicht om je zoon te laten besnijden. Als je zoon dan besneden wordt hoort je zoon bij de moslimgemeenschap.

Jodendom. Bij het jodendom is het verplicht dat elk jongetje wordt besneden. Dat is een traditie die er al eeuwen is. Het is ontstaan doordat God een verbond sloot met Abraham, dat is de stamvader van het jodendom.In warme landen doen ze ook aan besnijdenis, maar dan omdat ze het hygiënisch vinden. In landen waar een woestijn is, kan er veel vuiligheid oplopen, dat na de besnijdenis gemakkelijk kan worden weggewassen.

Doop en opdracht:

Christendom. De doop van de christelijke baby’s is een groot feest. Alle kinderen van het gezin mogen kijken hoe het kindje wordt gedoopt. Dan kunnen ze goed zien als de dominee met zijn hand vol water over het hoofdje van de baby schept. Als hij dat doet zegt hij de naam van de baby samen met de naam van God in een adem. Als dat gebeurt, is dan krijgen de ouders een doopkaars met de volledige naam van het kindje en de ouders en de datum waarop het kindje is gedoopt. Sommige mensen krijgen de doopkaars mee als herinnering. Die kunnen ze opbranden op belangrijke gelegenheden bijvoorbeeld: de communie, het vormsel en de begrafenis. In de hoofdstad van Nederland, Amsterdam is een kerk waar het weer anders is. Als daar een zwarte baby is die drie maanden oud is word die daar opgedragen. Het kindje word hoog boven het hoofd van de pastoor getild en de pastoor roept:’zie je al die mensen? Kijk goed, want dit is jouw familie! Ze zullen er zijn voor jou. En zie je dit gebouw? Kijk goed, want dit is jouw Vaders huis! Hier is altijd plaats voor jou.’ Sommige ouders willen dat hun kind zelf kiest of het kind gedoopt wil worden. En daarom doen ze dan de opdracht in plaats van de doop. Doop en opdracht betekenen allebei dat het kind in de geloofsgemeenschap wordt opgenomen. Het kind kan een nieuw leven beginnen met en voor Christus.

Mundan:

Hindoeïsme. Als een hindoeïstische baby bij een speciale dienst het hoofdhaar wordt afgeschoren hoort de baby bij de geloofsgemeenschap. Als de dienst nog niet is begonnen worden alle benodigdheden klaargezet door de priester. Iedereen die aanwezig is moet een slokje water drinken, moet zijn neus, oren en ogen aanraken met water. Als dat gebeurt, is wordt er een vuurtje gebrand, daarbij doen de ouders hout, kruiden en gesmolten boter geven ze voor de gezondheid van de baby. Een reinigende werking is voor de hindoe de rook van het vuur. De vader van het kind gaat het haar van de baby kammen, dat is het begin van het afscheren. Daarna worden de eerste plukjes haar afgeschoren. Die plukjes worden op een stukje deeg gelegd, daardoor raakt er niets van kwijt. Dan is opa aan de beurt. Die scheert het hele hoofdje van de baby kaal. Dat wordt gedaan om een reden die als volgt is: Ze denken dat het eerste haar van de baby niet schoon is. Je hoort er helemaal bij als dat haar er niet meer is. Het kan zijn dat het afgeschoren haar wordt begraven en als dat niet gebeurd dan wordt het haar samen met het scheerwater weggespoeld door stromend water. Dus mundan is het afscheren van de eerste haartjes van de baby.

Kraamfeest:

Individualisme. Er zijn veel mensen in Nederland die niet bij een godsdienst willen horen. Voor die mensen is de geboorte van het kind even goed bijzonder. Ze eten dan beschuit met muisjes en doen verder niks. Als de ouders jong zijn houden ze vaak een babyshow of een kraamfeest. Alle belangstelling gaat op het op het kraamfeest naar de baby Alle belangstelling op het op het kraamfeest gaat naar de baby. Voor deze baby is het kraamfeest het eerste feest. Je kunt het ook zijn nulde verjaardag noemen. Op het kraamfeest is er een gedachte dat elk mens gelijk is. Zo vieren ze samen met hun familie, vrienden en kennissen de geboorte van hun kind. Op deze manier zitten ze de eerste weken niet helemaal vol gepland met bezoek, want nu komt iedereen tegelijk het kindje bewonderen. Als dat achter de rug is dan is alles weer normaal. De baby is een nieuw individu. Het is een exemplaar dat je niet kan delen, de soort ‘mens’. Het moet gevierd worden dat er nieuw kindje is geboren. Iedereen die op bezoek komt, past zich aan, aan de gezondheid van de baby. Er denken steeds meer mensen dat bij een godsdienst een kraamfeest gehouden wordt, met beschuit met muisjes om zo een nieuw leven te vieren.

De meeste mensen sturen naar alle vrienden en familie een geboorte kaartje. Hier onder staat er een afgebeeld:

Maar er zijn nog miljarden verschillenden mogelijkheden. Je kunt zelf gewoon iets leuks verzinnen. Je kunt er ook nog een gedichtje in zetten. Samen met alle belangrijke gegevens van de baby.

REACTIES

M.

M.

HET CHRISTENDOM heeft een pastoor geen dominee

17 jaar geleden

S.

S.



Echt niet manon,
In katholiek Christendom is het een pastoor maar in het protestante christendom is het gewoon een dominee.

10 jaar geleden

A.

A.

@manon: Het Christendom heeft een priester...
En het is wijwater, niet normaal water

12 jaar geleden

L.

L.

Was wel handig voor mijn werkstuk

12 jaar geleden

-.

-.

Mwah, niet een superverslag maar was redelijk van nut.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.