Kindsoldaat

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 1966 woorden
  • 2 november 2003
  • 276 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
276 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Een rechtenstudie met betekenis, waar wil jij je hart voor inzetten?

Bij de bacheloropleiding Law in Society aan de VU ontdek je hoe je actuele maatschappelijke thema’s kunt aanpakken met een juridische bril.

Inhoudsopgave: 1. Inleiding
2. Wat zijn kindsoldaten? 3. Hoeveel kindsoldaten zijn er? 4. In welke landen zijn er kindsoldaten? 5. Hoe wordt een kind soldaat? 6. Het verdrag voor de rechten van het kind. 7. Waarom worden kinderen ingezet? 8. Conclusie. 9. Bronvermelding.

1. Inleiding: Dit werkstuk gaat over kindsoldaten. Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat, ik zelf graag naar de Havo in het leger zou willen. Mijn voorkeur gaat uit naar vredesmissies van de luchtmacht. Met dit werkstuk wil ik duidelijk krijgen wat een `kindsoldaat´ is. Op dit moment zijn er 31 gewapende conflicten in de wereld waarbij kinderen zijn betrokken. Kindsoldaten vooral bij de niet westerse landen daar doen de kinderen veelal mee aan echt oorlogen, zoals burgeroorlogen in Afrika. Voor een echte oorlog kies je natuurlijk nooit omdat dan veel mensen sterven en er veel ellende en verdriet door een oorlog wordt veroorzaakt. Gelukkig hebben we in Nederland al 58 jaar vrede en gaat het ons hier goed. Door het werkstuk heb ik gezien dat er veel verschillende omstandigheden zijn voor de kindsoldaten in verschillende landen, soms vraag je je af hoe het met de rechten van de kinderen zit. Toch vind ik het wel belangrijk dat ook Nederland een leger houdt zodat we kunnen helpen in landen waar dat nodig is, maar ook om onze eigen vrijheid te kunnen blijven verdedigen. Uit het werkstuk blijkt dat wij ook in Nederland veel kindsoldaten hebben, iets waar ik niet direct aan had gedacht. Het onderwerp vind ik goed bij levensbeschouwing passen omdat het gaat over een manier van leven en de kijk op het leven, soms krijg je bij dit onderwerp het gevoel dat een kind niet zo veel waard is.

2. Wat zijn kindsoldaten? Een kindsoldaat is iemand jonger dan 18 jaar die deel uitmaakt van een leger of militaire groepering ongeacht de taken die het kind moet vervullen. Dus een kind dat met een geweer loopt en een kind dat voedsel brengt aan de soldaten binnen een militaire eenheid kun je allebei zien als een kindsoldaat.

3. Hoeveel kindsoldaten zijn er ? Er zijn meer dan 300.000 kinderen jonger dan 18 die wereldwijd ingezet worden in gewapende conflicten. In de meeste landen zijn de kinderen tussen de 15 en 18 jaar oud. Maar in 26 landen vechten kinderen mee vanaf 10 jaar, soms zijn ze zelfs nog jonger. Bijvoorbeeld in Noord-Uganda zijn de jongste kindsoldaten rond de 7 jaar. Naast de genoemde 300.000 kindern worden 100.000 kinderen opgeleid voor zowel regerings troepen als voor opstandige groeperingen. Het probleem is het grootst in Azië en in Afrika. Alleen in Afrika worden 120.000 kinderen ingezet. Toch valt op dat er 4 jaar gelden ongeveer 250.000 kindsoldaten waren en het er nu al 300.000 zijn. Dat wil dus zeggen dat er steeds meer kinderen bij een strijdkracht van de regering of rebellengroepen horen. Soms worden kinderen gekidnapt of op een andere manier gedwongen om in dienst te gaan. Men denkt dat mede de lichtgewicht wapens er voor zorgt dat kinderen worden geronseld, zij kunnen deze wapens ook dragen en gebruiken. In veel andere landen in Amerika en Europa worden ook kinderen opgeleid voor de krijgsmacht. Meisjes worden ook opgeroepen maar wel veel minder dan jongens. De meisjes worden vaak seksueelmisbruikt en verkracht. Da afgelopen 10 jaar zin er meer dan 10.000.000 kindsoldaten gestorven in een oorlog. Ongeveer 1 tot 5.000.000 kinderen lijden aan de psychische gevolgen van oorlogsgeweld.

4. In welke landen zijn er kindsoldaten? A. Landen waar kinderen worden ingezet in een gewapend conflict: Afghanistan, Filipijnen, Sierra-Leone, Guatamala, Somalië, Albanië, Indonesië, Sri Lanka, Algerije, India, Soedan, Angola, Irak, Israël, Tajikistan, Burma, Turkije, Burundi, Libanon, Siberië, Uganda, Cambodja, Colombia, Papua Nieuw-Guinea, Congo-Brazzaville, Peru, Congo(Zaire), Rusland, Ethiopië, Rwanda

B. Landen die kinderen opleiden voor hun krijgsmacht: Australië, Honduras, Nieuw Zeeland, Nigeria, Bangladesh, India, Noorwegen, Indonesië, Brazilië, Iran, Oostenrijk, Burundi, Irak, Ierland, Canada, Israël, Peru, Chili, Italië, Polen, Colombia, Portugal, Kroatië, Japan, Pakistan, Cuba, Joegoslavië, Republiek, Korea, Denemarken, Laos, Spanje, Duitsland, Libië, Soedan, Luxemburg, El Salvador, Uganda, Estland, Mauritanië, Mexico, Verenigd Koninkrijk, Finland, Verenigde Staten, Frankrijk, Namibië, Griekenland, Nederland, Zuid-Afrika

Uit de lijst van landen kun je zien dat ook in Nederland en in andere westerse landen kindsoldaten zijn. De toelatingseis in Nederland is voor het leger 17 jaar. Omdat dit voor de 18e levensjaar is, wordt het ook gezien als kindsoldaten. Verschillende actiegroepen zijn er nu ook druk mee bezig om het minimum leeftijd te verhogen naar 18 jaar. Ze stellen de kamer hierover vragen.

5. Hoe wordt een kind soldaat? Een aantal Afrikaanse landen heeft militaire scholen waar kinderen goed onderwijs krijgen. Dit is eigenlijk een goede kant van een militaire school. In landen als Burundi en Rwanda lijken deze militaire scholen te werken als doorgeefluik voor het leger, tienduizenden kinderen worden zo opgeleid voor het leger. In Benin krijgen kinderen op twee militaire scholen echt goed onderwijs. Kinderen vanaf 13 jaar worden op deze school toegelaten mits zij goede schoolresultaten behalen. Kinderen die naar deze scholen gaan nemen niet actief deel aan een gewapend conflict. Zij leren dus wel veel over het leger maar worden niet gedwongen na hun afstuderen binnen het leger te gaan werken. In Nederland kun je vanaf je 17e jaar vrijwillig in militaire dienst. Ook hier word je niet gedwongen na opleidingen in vaste dienst te gaan. Wel zijn er voordelen als je vrijwillig in het leger gaat bijvoorbeeld voor sport maar ook bijvoorbeeld dat je gratis je rijbewijs kan halen en ook andere opleiding worden gratis aangeboden. Vooral jonge mensen die nog niet

goed weten wat ze willen worden blijken te kiezen voor enkele jaren militaire dienst. De laatste jaren kiezen ook steeds meer meisjes voor een vrijwillig dienstverband bij het leger. In Duitsland kent men nog wel de dienstplicht. Na de middelbare school krijgen de jongens een oproep voor de dienstplicht, als je dat niet wilt kun je voor 16 maanden vervangend werk gaan doen, bijvoorbeeld in de zorg of bij de jeugd.

6. Het Verdrag voor de Rechten van het Kind. In het Verdrag voor de Rechten van het Kind, dat door vrijwel ieder land ondertekend is, staan vier basisprincipes. De vier basisprincipes zijn: 1. Geen discriminatie, alle rechten gelden voor alle kinderen
2. Belang van het kind, bij alle beslissingen die door de overheid, instanties en volwassenen worden genomen, behoord het belang van het kind een eerste overweging te zijn. 3. Het recht op leven en ontwikkeling, de overheid moet zich inspannen om het overleven van kinderen zoveel mogelijk te garanderen en de ontwikkeling van kinderen te stimuleren. 7. Respect voor de mening van het kind. Kinderen mogen gezien en gehoord worden, ze mogen meepraten en meebeslissen over zaken die hen aangaan.

In dit verdrag staat ook een protocol kindsoldaten: daar staat in dat kinderen een minimumleeftijd moeten hebben van 15 jaar om gerekruteerd te moegen worden en mogen participeren in het leger van de staat. Gewapende groepen (rebellen) die zich onderscheiden van de strijdkrachten van de staat mogen onder geen enkele omstandigheid personen onder de leeftijd van 18 jaar rekruteren of inzetten bij vijandelijkheden. Momenteel zijn er internationale onderhandelingen gaande om het protocol te wijzigen en de minimale leeftijd te stellen op 18 jaar ook voor het leger van de staat. Juist rebellen, zoals bijvoorbeeld in de burgeroorlog in Burundi waar Tutsi-regerende minderheid en Hutu- de achtergestelde minderheid elkaar bevechten worden jonge kinderen ingezet om werkelijk mee te vechten. Bij kindsoldaten worden de kinderen vaak onvoldoende beschermd volgens de basisprincipes van het Verdrag voor de rechten van het Kind. Ze kunnen zich toch niet ontwikkelen in een

oorlog en krijgen dan ook geen bescherming voor hun leven. Kinderen mogen dan ook niet meepraten maar worden gedwongen mee te vechten of ze hebben niet anders geleerd. Ook staat geschreven (site kindsoldaat) dat hoe langer een conflict duurt, hoe meer kinderen worden gerekruteerd.

7. Waarom worden kinderen ingezet? Sommige kinderen hebben meer kans om kindsoldaat te worden, dit zijn vooral de arme kinderen en de weeskinderen. Zij hebben geen geld voor eten en hebben honger, of ze hebben geen familie meer en geen plek om naar toe te gaan. Soldaat zijn is dan een manier om te overleven en geld te verdienen. Maar je hoort dan ook ergens bij als je alleen bent. Je loopt ook meer kans om soldaatkind te worden als je in een oorlogsgebied of vluchtelingen kamp woont. Je ziet dit nu ook in het jarenlange conflict tussen Israël en de Palestijnen. Iedereen (de intifada) vecht daar mee om wraak te nemen, je wilt dan graag meedoen. Het kan ook zijn dat je juist veiligheid zoekt, en hoopt dat het leger je beschermt tegen het geweld van buiten. Het kan ook zijn dat je opgepakt wordt en gedwongen wordt om mee te vechten, dit gebeurt omdat kinderen goedkoop zijn, ze zijn klein en lenig en kunnen zich gemakkelijk verstoppen. Je kunt kinderen van alles leren, sommige zijn niet eens bang om dood te gaan omdat ze denken dat het een spelletje is. Ze hebben zelf geen gezin en maken zich daar geen zorgen over. Kinderen worden vaak grof behandeld en zwaar gestraft voor gemaakte fouten. Daarbij komt dat kindsoldaten vaak weinig te eten krijgen (ondervoeding) en misbruikt worden volwassenen omdat zij zich toch niet kunnen weren. In Sierra Leone zijn kindereen onder invloed van drank en drugs getraind om de meest gruwelijke dingen te doen; ze vermoorden en verminken burgers soms zelfs hun eigen familie. Jonge meisjes worden gebruikt als seksslavinnen. Amnesty International roept de regering van Sierra Leonne op om alles in het werk te zetten om dit alles te stoppen. De kindsoldaten moeten ontwapend en opgevangen worden, zodat ze een normaal leven op kunnen bouwen. Ik denk dat het best moeilijk is om deze kinderen een gewoon leven aan te leren als je altijd met zoveel geweld hebt geleefd. Toch denk ik dat het goed is dat zij een
actieplan hebben opgezet tegen de `kindsoldaten´. Eigenlijk heeft ook Afrika een goede wetgeving, als alle landen zich daaraan zouden houden zou het probleem van kindsoldaten veel kleiner zijn. Sommige landen houden zich daar ook aan, zoals Benin, Kameroen, Mali en Tunesië. In de Democratische Republiek Kongo gebeurde juist het omgekeerde, zij riepen via een radio uitzending kinderen tussen de 12 – 20 jaar op om in het leger te komen. Er reageerde toen 4000 – 5000 kinderen, meest straatkinderen. Ook de rebellengroepen maken graag gebruik van kinderen. Sommige zeggen kinderen te zien als een wegwerpproduct: ze krijgen dan ook geen training maar worden zo naar het front gestuurd. Volgens persberichten vinden kindereen in Burundi en Kongo (Brazzaville) vaak massaal de dood in gevechtssituaties. Ik heb de indruk dat zij nog sterker de kinderen misbruiken om hun eigen leven te beschermen. Zo worden kinderen vooruit gestuurd over de vijandige linies en volgen de volwassene pas na 15 meter. Ze hopen dat de kinderen niet verdacht zijn omdat ze zo jong zijn. Dit is toch wel gruwelijk.

8. Conclusie. Kindsoldaten hebben over het algemeen een slecht leven vooral als ze actief in gezet worden in gevechtssituaties. Ze worden gedwongen tot het doen van veel gevaarlijke en nare dingen die je zo maar niet vergeet. Eigenlijk zijn deze kinderen geen kinderen omdat volwassenen ze dwingen tot vechten. Kinderen horen te spelen, te leren, hebben recht op ontwikkeling en opvang en bescherming. Deze kinderen hebben niets. Als ze dit overleven zijn ze waarschijnlijk zo hard dat ze geen normaal leven kunnen leven. Ze zullen hun leven lang littekens dragen van deze periode als kindsoldaat. Het is goed dat Amnesty International actie onderneemt tegen de landen in Afrika die de regels en afspraken naast zich neerleggen. Ook Unicef zet zich in voor de Rechten van het Kind en willen dat de leeftijd overal verhoogd wordt tot 18 jaar voor rekrutering in het leger. Dit geld dan ook voor Nederland. Eigenlijk zou de Nederlandse regering een actiever beleid mogen voeren tegen de schending van de rechten van het Kind.

9. Bronvermelding: Internet: 1. Scholieren.com : verslag van Cindy Wolfs (HAVO 4) 2. www. Kindsoldaten.nl, informatie site. 3. www. Unicef.com, informatie site. 4. Ministerie van Defensie, wervingspagina. Internet.

Tijdschriften: Hulppost krantje (oktober 2003) van Artsen zonder Grenzen

REACTIES

M.

M.

Hallo
ik ben nu 11 jaar en vond het interesant om mijn werkstuk over kindsoldaten te doen nu ik in jouw werkstuk gwkeken heb ben ik weer op ideeen en infomatie ben kan ik weer verder met mijn werkstuk over kindsoldaten en mischien word het net zo goed als de uwe/joouwe is nou ik vond hem tenminste goed dankjewel voor deze infomatie van Mandy

13 jaar geleden

P.

P.

hoi

ik vond dit best intresant maar het had wat spander gemogen voor mij

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.