Studiekeuze, lastig...
Eén op de zes studenten volgt niet de juiste opleiding. Scholieren hebben betere begeleiding nodig bij het kiezen van een vervolgopleiding. Volgens Metro wisselt één op de tien wo-studenten na het eerste jaar van studie. Bij hbo-studenten is dit aantal ruim 16 procent. Een studiekeuze is ook knap lastig en zenuwslopend. Je kiest voor wat je je hele leven gaat doen, je kiest voor iets waar je je geld mee gaat verdienen, je kiest voor iets waarvan je denkt dat het bij je past en waarvan je denkt dat het je niet snel zal vervelen. Het bepaalt de rest van je leven.
Stap 1: Profielkeuze
Scholen proberen je natuurlijk we te helpen met het maken van die keuze, maar eigenlijk moet je hem gewoon te vroeg maken. Havo en vwo-leerlingen kiezen na hun derde schooljaar al een profiel en vmbo-leerlingen moeten die keuze nog eerder maken. Ik vind dat nogal wat op zo'n jonge leeftijd. Want als je een profiel kiest, ga je er vanuit dat je die kant op gaat later. Dat betekent dat er na je profielkeuze al een groot aantal beroepen afvalt, omdat je daar dan niet de juiste vakken voor hebt gevolgd.
Stap 2: Beroepskeuzetest
Dan zijn er natuurlijk de beroemde beroepskeuzetesten, die je kunnen helpen. Maar die hebben mij niet echt geholpen. Toen ik voor school drie verschillende testen moest maken, kreeg ik drie verschillende uitkomsten. Test 1 vertelde mij dat ik bij de brandweer moest, test 2 raadde mij aan om het leger in te gaan en test nummero 3 vond dat ik dierenarts moest worden. Ik kon toen al vertellen dat ik geen dierenarts, brandweervrouw of militair wilde worden.
Stap 3: En dan?
Ik ben nu achttien en heb honderden open dagen bezocht, maar ik weet nu nog steeds niet hoeveel en welke studies er allemaal bestaan. Je hebt ontzettend veel geluk als je op deze leeftijd al weet welke kant je op wilt later, want als je op zoek moet naar een leuke studie, zie je door de bomen het bos niet meer.