Jongens gezocht: verdien 50 euro!

Voor een online groepsgesprek over het doorsturen/delen van seksueel getinte content (naaktfoto's, video's, bangalijsten), zijn we op zoek naar jongens tussen 16-20 jaar oud (mbo of hbo opleiding). De beloning voor deelname is 50 euro! Meer info en aanmelden via de knop.

Meld je aan

'Meneer, u kunt geen les geven!'

Door Renske

"Meneer, u kan helemaal geen les geven!" De opmerking komt van een jongen voorin de klas. Met een uitdagende blik kijkt hij de docent aan. De meeste docenten zullen op zo'n moment niet weten wat ze moeten doen. Dus gaan ze schreeuwen, of stotteren. Deze docent doet dat niet.

"Daar heb je helemaal gelijk in," antwoordt hij met een brede glimlach. "Ik ben niet geschikt voor dit vak."

Renske schreef eerder over klassen die hun docent terroriseren en docenten die zonder reden een leerling kleineren. Nu een gesprek met Jan Ruigrok, hij helpt leraren dit soort toestanden te voorkomen.

Liever loodgieter
De docent vervolgt: "Ik had eigenlijk liever loodgieter willen worden, maar daar wilden ze me niet hebben. En omdat ik nergens anders terecht kon, zullen jullie het nu toch even met me moeten doen." De jongen is zo verbaasd over dit antwoord, dat hij niet meer weet wat hij moet zeggen. Einde gesprek.

Wie is de schuldige?
Het is tegenwoordig een hele discussie. Zijn er steeds meer leraren die hun werk niet aankunnen, of zijn het de leerlingen die steeds brutaler worden? Sommige mensen zeggen dat het aan de opvoeding van de jongeren ligt, anderen hebben het over saaie, totaal niet stimulerende lessen. Wiens schuld het ook is, er moet vast wel iets aan te doen zijn. Hierover sprak ik met Jan Ruigrok, een coach die leraren helpt beter met leerlingen om te gaan.

Conflicten
"Er zijn altijd conflicten tussen docenten en leerlingen. Die zijn niet te vermijden," vertelt Jan. "Meestal help ik bij het oplossen van die conflicten. Er wordt dan geluisterd naar alle partijen en de schade die zij hebben opgelopen. We gaan niet dreigen met straffen en we oordelen ook niet meteen. Zo'n gesprek is niet verplicht. Je hoeft alleen maar mee te doen als je er zin in hebt. Het positieve eraan is dat je hartstikke serieus genomen wordt. Na zulke gesprekken is de sfeer in de les vaak een stuk beter."

De humortactiek
Ook helpt Jan om de docenten de 'humortactiek' bij te brengen. "Je moet de leerlingen soms best eens kunnen pesten," vindt Jan. "Dat doen ze ook bij jou, dus heb je af en toe het recht om ze terug te pakken."

Bijvoorbeeld: In een klas is een stoere, macho jongen die het leuk vindt om de docent een beetje uit te proberen. Op een dag vraagt de docent aan de jongen of hij iets uit de lerarenkamer wil ophalen. De klas moet die dag een toets maken. Zodra de jongen weg is, stopt de docent een spiekbriefje in zijn etui. De hele klas is op de hoogte. Wanneer de jongen terugkomt, krijgt hij op zijn kop van de docent. Zijn stoere gedrag is plots verdwenen en hij begint beschaamd te stotteren. Nadat de docent hem even heeft laten zweten, roept hij uit: "Geintje!" De twee konden het de rest van het jaar prima met elkaar vinden.

Op de plaats zetten
"Wanneer leerlingen je uittesten, moet je ze soms even op de plaats zetten en ongemakkelijk doen voelen. Het is een soort van knokpartij op een leuke manier," zegt Jan. "Natuurlijk gaat het ook wel eens mis. Maar dan kun je altijd nog een goed gesprek voeren onder begeleiding."

Ook hulp nodig? Je kunt Jan Ruigrok bereiken op zijn site: www.rigardus.nl. Je kunt je docent natuurlijk ook een leuk boek cadeau doen: Provocatieve Leerlingenbegeleiding. Misschien krijgen ze dan weer eens lol in hun werk. 

Gepubliceerd op 4 januari 2010