In Syrië speelt zich een groot en heftig conflict af die de hele wereld aangaat. Er zijn vele berichten over Syrië op het nieuws geweest. Ook zijn er meerdere landen en organisaties die Syrië proberen te helpen. Wij weten dat dit conflict te maken heeft met de politiek en democratie in dit land maar we weten niet hoe dit conflict ontstaan is en waarom het niet op te lossen is. Het leek ons daarom interessant om te onderzoeken hoe het conflict in elkaar zit en te weten te komen hoe Nederland Syrië nog beter te helpen. Onze hoofdvraag is: Waardoor is het conflict in Syrië ontstaan? Om de hoofdvraag verder uit te zoeken hebben wij vier deelvragen gemaakt:
1. Tussen wie zijn de conflicten ontstaan en waarom?
2. Wat heeft het conflict voor gevolgen voor de bevolking van Syrië?
3. Waarom is het conflict moeilijk op te lossen?
4. Wat doen andere landen eraan om Syrië te helpen?
Door deze deelvragen te onderzoeken hopen wij het conflict in Syrië beter te begrijpen, en de hoofdvraag te kunnen beantwoorden.
Deelvraag 1: Tussen wie zijn de conflicten ontstaan en waarom?
In 1971 kwam Hafez al-Assad aan de macht en in 2000 kwam zijn zoon Bashar el-Assad aan de macht. De onvrede groeide en wat begon als vreedzame protesten, eindigde in een bloedende burgeroorlog.
Waarom zijn er conflicten ontstaan?
De opstanden begonnen 5 maart 2011, de opstanders wilde politieke hervormingen. Ze wilde meer burgerrechten en een einde maken aan de overheersing van Assad en zijn leger. Ook wilde ze een einde aan de noodtoestand die al vanaf 1963 bestaat. Dit houd in dat de overheid handelt zonder iets van toestemming aan de inwoners te vragen. Na de eerste maanden werd de opstand gewelddadig. Op november 2013 waren er al 120.000 doden. 4 miljoen syriërs zijn binnen Syrië gevlucht, 2 miljoen vluchtelingen zijn naar de buurtlanden gevlucht en 1 op de 3 Syriërs heeft geen huis meer.
Wie strijden er tegen het leger van Assad?
In de media wordt vaak gesproken over 'de rebellen' of 'de opstandelingen', maar in werkelijkheid strijden veel heel verschillende groepen tegen het bestuur.
De regering van Assad bestaat voornamelijk uit Alawieten. 59 procent van de tegenstanders van Assad bestaan uit soennieten. In het noorden van het land leven vooral veel Koerden (9 procent van de totale bevolking in Syrië). Zij strijden voor een onafhankelijke regio.
In Syrië strijden verder extreem gelovige groeperingen tegen Assad. Jahbat al-Nusra groeit begin 2013 uit tot de sterkste rebellengroep. Die groep bestaat uit Syriërs en strijders uit andere Arabische landen, Europa en Azië. Verschillende groepen sluiten zich in 2013 aan bij de terreurgroep al-Qaida, die in Syrië vecht onder de verzamelnaam ISIS (Islamitische Staat Iraq en de Levant). Zij vinden dat Assad niet streng genoeg is.
Groepen die tegen Assad vechten, vechten onderling ook met elkaar. Zo vechten de Koerden en de leden van al-Nusra in het noorden van Syrië met elkaar. Ook christenen worden aangevallen door al-Nusra-strijders. ISIS heeft een tiental commandanten van groepen gedood.
Ook vanuit Nederland reizen radicale (extreem gelovige) moslims naar Syrië om te vechten. Er zijn zo'n honderd mensen naar Syrië gegaan om te strijden. Voor zover bekend zijn vijf van hen omgekomen bij vuurgevechten.
Diepe oorzaken
Als je diep kijkt, zijn er oorzaken op politiek, economisch, religieus en sociaal gebied. Hieronder beschrijven we hun rol in het conflict.
Politiek
Syrië is een dictatuur waar de president, Assad, alles beslist. Op belangrijke politieke posities zitten vrienden en familie van Assad waardoor niemand hem egen zit. Het parlement word met verkiezingen gekozen, maar die hebben helemaal geen invloed. Zo doet Assad alsof er wel naar het volk wordt geluisterd. Assad gebruikt geheime diensten en politieke gevangenissen waar hij tegenstanders martelt of vermoord.
Economisch
Een heel groot deel van de economie gaat naar Assad. Alle grote bedrijven moeten een deel afstaan aan de president. Nu het conflict steeds groter word, gaat het steeds slechter met de economie. Syrië heeft weinig handel met andere landen en het tekort aan voedsel en benzine groeit. Mensen zijn naast tekorten ook bang voor hongersnood. Het conflict is dus niet alleen een gewelddadig conflict tussen de regering en de rebellen, maar ook een menselijke ramp.
Religieus
In Syrië komen verschillende geloven voor. Driekwart van het volk is soennitisch islamitisch. Assad en zijn vrienden en familie zijn sjiitische islamieten. Het verschil tussen soennitische en sjiieten is vergelijkbaar met katholieken en protestanten bij het Christendom. Het overgrote deel van de soennitische bevolking is arm en is tegen de president. Er is ook een kleine christelijke minderheid maar de rebellen zijn voornamelijk soennitisch.
Sociaal
In Syrië wonen 23 miljoen mensen. Vooral op het platteland en in de kleinere steden hebben de mensen weinig geld, ze vinden dat de regering alle inkomsten voor zichzelf houd. Vandaar dat zij begonnen met de opstanden en demonstraties. In de grote steden wonen elite, zij hebben het beter en zijn minder geneigd om te demonstreren. Omdat het conflict steeds groter wordt, wordt er nu ook in de grote steden gevochten. De elite merken er dus steeds meer van.
Verloop
Tot op de dag van vandaag zijn er gevechten tussen de regering en de rebellen. Het aantal doden gaat zo snel en is zo hoog dat de VS sinds de jaarwisseling 2013-2014 geen cijfers meer kan geven over het aantal slachtoffers.
Op 17 maart 2011 was de ‘Dag van de waardigheid’. Honderden burgers demonstreerden in de grote steden van Syrië. Het bestuur van Bashar al-Assad kwamen in actie en na een maand vielen er al tientallen doden doordat de politieagenten op burgers schoten.
Heel 2011 en 2012 bleef het heel onrustig in het land. Protesten en demonstraties liepen enorm uit de hand en het leger van president al-Assad bleef hard optreden. Er vielen tienduizenden doden. Er vluchtten nog veel meer inwoners naar de buurlanden Turkije en Jordanië. Ondertussen is de helft van de bevolking al gevlucht. Al-Assad heeft een paar keer verbetering beloofd, maar er gebeurde niks. De landen om Syrië heen keuren het geweld af.
Het verslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
S.
S.
Het is een goede verslag! maar er ziet een kleine foutje! het oorlog in Syrië begint eigenlijk op 15 maart en niet op 5 maart want ik ben een Syrische meisje en ik weet wel de datum wanneer het oorlog heeft begint.. maar de rest is prima!:)x
9 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Ik vind ook goede verslag, maar ziet klein foutje in het reactie, ik ben Nederlandse meisje en het oorlog is eigenlijk de oorlog
8 jaar geleden
B.
B.
Dankjewel! :) Het is alweer een tijdje geleden maar ik zal het aanpassen.
5 jaar geleden
J.
J.
mooi verslag
8 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Dit werkstuk is alweer een tijdje geleden gemaakt, maar ik vind het oprecht zo goed! Het heeft me enorm geholpen
Bedankt!🤍
3 jaar geleden
Antwoorden