Gegevens:
Naam: Aida
Theater: Fortis Circustheater
Datum: 17-11-’02, 20.00 uur
Duur: ongeveer 2.45 uur
Cast: Aida Caira Borderslee, Carolina Dijkhuizen, Leona Philippo.
Radames René van Kooten, Tino Bos
Amneris Antje Monteiro, Marleen van der Loo
Zoser Jeroen Phafa, Ben Cramer
Mereb Marlon David Henry
Farao Ben Ramakers
Amonasro Jack Monkau
Orkestleden: Martin Baai, Michiel Ballhaus, André van Damme, Jacqueline Dekker, Karel Gerritsma, Ruud Gompel, Jan Hendrik Hootsen, Coen Jansen, Joop van Nimwegen, Frank Rutgers, Luc Souren, Vignir Stefansson, Edwin van Veenendaal, Ellen Fryer, Michal Vanoucek, Sarif Tribou.
Dirigent: Marcel visser
Regisseur: Keith Batten, Gevechtsregisseur Rick Sordelet
Cheograaf: Tracy Langran Corea
Producent: Joop van den Ende
Uitgevoerde Musical: Aida
Componist: Elton John
Tekstschrijver: Tim Rice
Mijn verwachtingen
Mijn vader kwam op en dag naar me toe om me te vertellen dat hij twee kaartjes voor Aida de musical had gewonnen bij de postcodeloterij. Maar hij houdt niet zo van musical, dus mocht ik iemand meenemen. Ik ben hiervoor al eerder naar een Joop van den Ende musicalproductie geweest, de muziek daar was een beetje soapachtig. Ik hoop dat dat niet hier zou zijn. Ik ken de opera wel, en het verhaal (libretto) van de opera dus, ik hoop dat ze het niet dusdanig verminkt hebben dat je niks meer terugherkent van het oude Egypte. Dat vind in een heel belangrijk element als je een verhaal kiest wat al bestaat.
PERSONAGES EIGENSCHAPPEN GESPEELD/GEZONGEN DOOR
Aida De Nubische prinses die door prins radames meegenomen word naar Egypte Caira Borderslee
Radames De toekomstige farao van Egypte, hij neemt Aida mee naar Egypte als slaaf. René van Kooten
Amneris De verloofde van Radames Antje Nonteiro
Zoser De vader van Radames, uit op macht. Jeroen Phafa
Farao De vader van Amneris Ben Ramakers
Plot
Slavin
Aida speelt zich af in het Egypte van de farao\'s, dat in strijd is met het buurland Nubia. Tijdens een expeditie op vijandelijk gebied neemt de Egyptische generaal Radames een groep vrouwen gevangen waaronder de beeldschone Aida. Radames weet dan nog niet dat Aida de dochter van de koning is maar is wel op slag onder de indruk van haar. Hij schenkt haar als slavin aan zijn verloofde, prinses Amneris. Wat niet mag, gebeurt toch: Aida en Radames worden hopeloos verliefd op elkaar.
Noodlot Zonder het te beseffen roept Radames daarmee het noodlot over hun drieën af. Want het huwelijk van Radames met de dochter van de farao is aangekondigd terwijl hij eigenlijk verliefd is op Aida. Amneris merkt dat haar aanstaande echtgenoot van een ander houdt. Op haar beurt raakt Aida in een innerlijke tweestrijd omdat zij de dochter van de koning van Nubia is en een verhouding met Radames gezien zal worden als verraad van haar volk.
Opbouw Het verhaal begint in het heden, dan komt de flashback naar Nubië in de Egyptische tijd van de farao’s. De scènes Daar tussenin zijn chronologisch opgebouwd. Op het eind komt er een flash forward terug naar het heden
Tijdverloop Het verhaal is volledig chronologisch opgebouwd. De enige flashbacks of flash forwards vinden op het begin en op het einde plaats. Het middenstuk verstrijkt een periode van
Waar speelt het zich af Het begin en einde spelen allebei af in een museum in het heden.De eerste scène speelt zich af in Nubië. De rest speelt zich af in Egypte, gedeeltelijk in het paleis van de farao, en soms in het Nubische kamp.
Opbouw gebeurtenissen Het begint in het heden in een tentoonstelling van Egyptische kunstartikelen, je ziet een zogenaamde pop van de Egyptische prinses Amneris in een vitrinekast en een open kist daarnaast. Onder de bezoekers van de tentoonstelling, bevinden zich 2 personen die elkaar steeds weer tegenkomen. De volgende scène vindt zich plaats in Nubië. Vanaf hier gaat het verhaal zich chronologisch afspelen. De laatste scène speelt zich weer af in de hedendaagse tentoonstelling. Het zijn weer de 2 zelfde mensen die elkaar telkens weer tegenkomen met weer dezelfde verhaallijn alleen nu is de Egyptische prinses Amneris zelf eerst toeschouwer en stapt ze daarna in de vitrinekast. De 2 mensen die elkaar tegenkomen blijken Aida en Radames te zijn. Het verhaal eindigt met een intense kus van deze 2 geliefden.
Muziek enzo
Bezetting: Zie orkestleden Taakverdeling: Iedereen deed wat hij/zij moest doen. Tempi: Zeer verschillen doorr het stuk heen. De glamour, en leuke momente waren snel en flashy. De minder leuke momenten, en serieuze momenten waren iets langzamer, en mooier. Sfeer muziek: echte musical muziek! Theatraal en tot je verbeelding sprekend.
Spel De dansen gebeurde met veel expressie en het was echt op het stuk afgestemd. Het hoorde gewoon in de musical.
Wat mij het meest aansprak
De scène die mij het meest aansprak was de scène waar Amneris al weet dat haar geliefde zijn hart heeft gegeven aan een ander. Ze zingt over hoe leeg ze haar leven heeft geleefd.
Wie mij het meest aansprak Ik vond Antje het mooist zingen, ze had hele mooie solescènes waar ze echt alles gaf wat ze had. Haar uiterlijke uitstraling was ook heel goed. Ze was tijdens de gehele voorstelling gehuld in mooie kostuums. Zij is dus ook mijn favoriete personnage.
Het podium In deze musical wordt heel veel met kleuren licht gewerkt. Er is zelfs een stuk waar met laserstralen wordt gewerkt. Als het decor uit gekleurd vlakken papier bestaat, is hierachter het licht fel aangezet zodat de kleuren nog feller en duidelijker worden. Dit geeft een heel mooi en duidelijk effect. Het publiek is overigens compleet donker, het doel daarvan is om het podium extra in de aandacht te zetten. Van de scène met de laserstralen had ik meer verwacht. Je ziet 3 witte laserstralen(niet een heel duidelijk) in een driehoek op het podium. In de punten staan de hoofdrolspelers en die worden een voor een opgelicht door een spotlight. Zij zingen dan hun gedachtes. Het is dus raar dat die laserstralen er waren, want ik begreep hun functie dus niet echt. Het geluid is vaak als ondersteuning bij de zang. Vaak vrij zacht, zodat de focus uit gaat van de stem. Soms hoor je wat knallen waar je van schrikt, die zijn dus precies op het goede moment geplaatst. Knallen van een drum of zoiets.
Recensies
Indruk
Deze voorstelling heeft een hele diepe indruk op me gemaakt. Het hele verhaal sprak me al aan, en dan vond ik daarnaast ook de kostumering erg mooi.
Ik ben normaal heel erg kritisch op kostuums, omdat bijvoorbeeld bij opera’s daar weinig van wordt gemaakt. Alles moet 200 jaar de toekomst in. Maar dit keer vond ik de kostuums dus wel bij de muziek en het verhaal passen.
Intresse in musical
Ik heb musicals altijd al leuk gevonden, maar ik was voor deze voorstelling nog maar naar een geweest. Ik wil zeker in de toekomst nog naar musicals gaan.
REACTIES
1 seconde geleden