Lion King

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2376 woorden
  • 13 december 2004
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
43 keer beoordeeld

1. De musical The Lion King is naar Nederland gehaald door Joop van de Ende. Het verhaal gaat over een koninkrijk, het rijk van de leeuw die heet Mufasa. Mufasa heeft een zoon Simba en die zal uiteindelijk het koninkrijk overnemen maar Mufasa heeft ook een broer Scar en hij vindt het niet eerlijk dat Simba zijn koninkrijk krijgt en hij wil het overnemen van Mufasa, dus vermoord hij Mufasa en laat Simba denken dat, dat allemaal zijn schuld is zodat Simba vlucht. Dan beleeft hij allemaal dingen met Simon en Pumba en uiteindelijk komt hij weer terug en komt alles weer goed. Het is geregisseerd door Julie Taymor en de kleding en maskers en poppen zijn ook door Julie Taymor ontworpen. Elton John heeft de muziek geschreven. Choreografie door Garth Fagan
Decorontwerp door Richard Hudson.

2. De musical is afgeleid van de film die in 1994 is uitgekomen, Nu is hij dan in musical vorm gemaakt. De musical zelf heeft niet veel met de tijd te maken waarin het gemaakt is aangezien het een tekenfilm is en verzonnen. Bij de musical kun je wel zeggen dat de dans over het algemeen wel modern is er worden ook verschillende soorten dans gebruikt er komt bijvoorbeeld klassiek ballet in en dat vind ik minder modern maar ook andere dans soorten die ik niet echt kan benoemen.

3

3.1 Het doek is dit keer niet rood maar er staan allemaal figuurtjes op ook gaat het doek niet naar beide kanten open maar naar boven. Als het begint dan begint er rechts op het podium een mevrouw te zingen en twee mannen/herten staan aan de zijkanten van de zaal op de balkonnetjes terug te zingen, dan komen er allemaal andere beesten door het publiek heen die naar het podium lopen, dat is dan het openingslied en wordt Simba laten zien dat is het begin.

3.2 Het decor is wel realistisch bijvoorbeeld is er wel gras en rotsen maar dan wel op een andere manier, het gras wordt bijvoorbeeld uitgebeeld als mensen die gras op hun hoofd hebben en daarmee lopen. En als de scène komt dat Simba achterna wordt gezeten en dat moeten er dan heel veel zijn dan zijn de buffels aan de achterkant klein en getekend en voor, groot en echte mensen. De kostuums zijn ook heel mooi het zijn net echte leeuwen. De Acteurs zitten niet helemaal in een pak maar hebben een grote leeuwen kop hun hoofd, die ze kunnen bewegen zodat als de kop meer op de voorgrond moet komen dat die naar beneden komt en als het niet handig is om hem voor hun gezicht te hebben dan rust die op hun hoofd. Ook Zazu dat is een vogel die word gewoon op de hand gedragen door een persoon en die persoon zegt dan alles.

3.3 De belichting speelt wel een rol in de Musical omdat het in sommige scènes het zonder licht niet zo goed zou zijn als met bijvoorbeeld is er een scène waarin er een grote zon is en die word op een bepaalde manier belicht waardoor het lijkt alsof hij zelf licht geeft, en er staat wel eens iemand alleen op het podium en dan gaat bijna al het licht uit zodat iedereen volle aandacht heeft voor die ene persoon.

3.4 Er is niet echt een speel stijl die overheerst word want op sommige momenten is het heel zielig enzovoort omdat dan Simba wegloopt omdat zijn vader is vermoord, maar op sommige momenten kan het allemaal ook heel grappig zijn.

3.5 Ik heb niks gemerkt van dat er iets in het verhaal is veranderd, wel dat de liedjes van de film anders zijn dan de musical de tekst natuurlijk ook wel maar het verhaal zelf is niet veranderd.

3.6 The Lion King is een beetje een mix tussen komedie en drama. Omdat er toch wel veel dramatische dingen gebeuren bijvoorbeeld dat zijn vader dood gaat en doordat Scar aan de macht komt na een tijd geen eten meer is enzovoort in het koninkrijk.

3.7 Er worden verschillende soorten dans gebruikt, zoals klassiek ballet en die hebben dan ook spitzen aan, maar ook wordt er anders gedanst maar daar kan ik geen benaming voor vinden. Echt schoenen hebben de meeste niet aan het zijn meer stukjes stof om hun voeten, zo ziet het er tenminste uit.

3.8 Er komen scènes voor waarin er 6 mensen in de lucht hangen wat lijkt op een beetje klassiek ballet, op de grond word er ook veel gedanst het lijkt niet echt op ruimte gebrek.

3.9 Er worden vaak groepen gevormd omdat het vaak om dieren gaat staan dezelfde dieren bij elkaar, zoals de Leeuwinnen en de hyena’s maar niet alleen de dieren ook andere dingen zoals het gras. Vaak staan ze aan een kant van het podium, dat valt wel op. Het is niet vaak dat er een groep alleen in het midden staat, vaak is het of helemaal verspreid of aan een van de zijkanten.

3.10 Bij de Lion King draait eigenlijk alles om de aankleding, want als ze die niet aan hadden dan zouden ze allemaal niet op leeuwen lijken en dat is niet de bedoeling,

3.11 Er wordt veel muziek gebruikt, ook word er veel gezongen. De meeste tijd van dat er muziek is word het gebruikt als er ook word gezongen en niet alleen als achtergrond muziek. De liedjes zijn ook erg mooi vind ik zelf, voordat ik naar de musical was gegaan had ik ook al de cd geluisterd en daardoor kon ik de liedjes ook beter snappen toen ik ze hoorde in de musical, want dan zie en hoor je pas wat er gebeurt.

3.12 De dans volgt de muziek het is niet zo in de musical dat als de muziek stopt dat de dansers door gaan dan stopt het wel, vaak word de muziek dan afgebouwd.

Het theaterverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

3.13 De prestaties zijn groot, je kunt zien dat de dansers erg sterk zijn onder andere doordat ze met blote borst rond lopen maar ook zie je ze met vrouwen dansen en dan tillen ze, ze op enzovoort. Ook hangen er op een gegeven moment 3 mannen en 3 vrouwen in de lucht en daar heb je ook wel spieren voor nodig.

3.14 Er zit zeker een verhaal in, het is niet zomaar dat ze laten zien hoe het leven kan zijn als leeuw. Er wordt duidelijk gemaakt dat het om een leeuw gaat met een zoon en het draait allemaal om het koninkrijk.

3.15 De voorstelling riep bij mij niet zoveel op, wel medelijden misschien voor Simba. En woede voor scar maar het is niet zo dat ik aan het einde iets had om over na te denken.

3.16 De muziek is net zoals de Musical in de Afrikaanse stijl, de musical speelt zich zogenaamd in Afrika af en de muziek heeft dus ook een Afrikaanse tint, er wordt veel met achtergrond gezongen, dat de zangers zelf zal maar zeggen de muziek maken, en er wordt ook in de Afrikaanse taal gezongen.

3.17 Ik vond de Muziek heel mooi en raakte me ook wel, ook kon je merken als de muziek een beetje droevig was en de situatie dus ook dat je dan zelf ook een beetje droevig werd maar als het vrolijk was dan werd je zelf ook vrolijk.

3.18 In deze Musical gaat het toch wel om de tekst, omdat hij in het Nederlands is vertaald wil dat dus ook zeggen dat ze graag willen dat mensen er naar luisteren anders hadden ze het net zo goed in het engels kunnen laten dat was allemaal veel makkelijker geweest. Maar op sommige moment is de muziek natuurlijk ook heel belangrijk om dat bijvoorbeeld als Simba achterna wordt gezeten dan hoor je dat ook in de muziek.

3.19 Nee.

3.20 Muziek als uitleg algemeen herkenbaar levensgevoel, Als je de muziek hoort is de betekenis daarvan denk ik om meer het gevoel over te brengen vandaar deze.

4. De eerste scène, dat alle dieren bij elkaar komen en dat de Afrikaanse mevrouw opent met een heel mooi liedje en ook dat de herten dan op het balkon staan dat vind ik heel mooi, vooral dat ze allemaal door het publiek komen omdat dat dan weer een connectie geeft tussen het publiek en de mensen die op het podium staan. Ook de scene dat Simba voor het eerst op pad gaat met Simon en Pumba en dat het gras naast hun beweegt zodat het lijkt alsof ze echt een eind aan het lopen zijn, en dat Simon en Pumba dan Simba proberen te leren om insecten te eten. En de scene Met de hyena’s, dan zijn er een hoop dansers op het podium en dan word er goed en mooi gedanst. Ook is het dan erg spannend.

5.

Recensie:

The Lion King leeftThe Lion KingDoor Nathalie van Eckfotografie: Deen van Meer14 mei 2004

Hoe zet je een dierenrijk op het toneel? Joop van den Ende Theaterproducties draait er z’n hand niet voor om. Een olifant, luipaard, giraffe, neushoorn, zebra, vogel, leeuw; je kan het zo gek niet bedenken of je ziet ze tijdens The Lion King voorbij komen. Er zijn 25 verschillende diersoorten vertegenwoordigd in deze musical. Je komt eigenlijk ogen te kort om alle dieren goed te bekijken. Net als in de film is ook deze openingsscène met alle dieren die naar Pride Rock trekken om daar de nieuwe koning te aanschouwen een kippenvelmoment. Er is zoveel te zien en de bewegingen van de dieren zien er heel natuurlijk uit. Mens en dier zijn één op het toneel. Deze musical ziet er verbazend goed uit.The Lion King is de grootste productie die tot nu toe in Nederland heeft gestaan. Buiten dat liegen de prijzen van de kaarten er ook niet om: deze musical is ook de duurste ooit. Dat is niet zo heel raar als je ziet hoeveel werk er in deze show is gestoken, hoeveel kostuums er met de hand zijn gemaakt en hoeveel schitterende maskers en poppen deze show kent. Bovendien bestaat de cast uit maar liefst 60 acteurs (de grootste Lion King cast ter wereld). Nederland legt het geld er graag voor neer, want er is al een recordaantal aan kaarten verkocht. Houden Nederlanders echt zoveel van musicals of spreekt dit verhaal meer mensen aan?CirkelHet verhaal is waarschijnlijk wel bij iedereen bekend. Simba, de troonopvolger, wordt door oom Scar weggejaagd uit het koninkrijk zodat hij de macht van Simba’s overleden vader over kan nemen. Simba maakt nieuwe vrienden, wordt volwassen, krijgt meer zelfvertrouwen en besluit terug te keren om de cirkel te sluiten en de troon op te eisen. Dit verhaal is in tact gebleven en is dus een feest der herkenning (inclusief een paar letterlijke dialogen uit de film), maar er zijn uiteraard wel passages geschrapt en bijgekomen. Het is jammer van de overdreven Nederlandse grapjes die erbij bedacht zijn. Een link naar Frans Bauers Heb je even voor mij is echt te ver gezocht. Het maakt de scène eerder belachelijk en dat is niet nodig, want er zit al genoeg humor in The Lion King. En zo netjes als het begin van het verhaal uitgewerkt is, zo rap maakt Simba een eind aan het verhaal. Voordat je met je ogen kunt knipperen staat hij samen met Nala gelukkig en trots op de rots. Natuurlijk moet je een keuze maken in de verdeling van het verhaal, maar de slotscènes in de film maakten meer indruk.Vanaf de eerste minuut ontwaakt Afrika en tot de laatste minuut blijft het stuk ook Afrikaans ademen. Je ziet het aan de kleren en de decorstukken en je hoort het terug in de muziek en de liedjes. Voor de musicalversie van The Lion King moesten er extra nummers bedacht worden. Nummers als Hij leeft in jou en Schaduwland zijn een waardevolle toevoeging. Voor extra Afrikaanse sfeer zorgen ook de twee percussionisten die aan weerzijde van het toneel in een aparte cabine zitten en de Afrikaanse ritmes begeleiden. De duidelijke Afrikaanse toevoeging aan deze theaterversie is zeker niet verkeerd.MaskersMeest opmerkelijke aan deze musical is dat er wordt gewerkt met maskers en poppen. Dat had heel verkeerd uit kunnen pakken, maar dat doet het gelukkig niet. De maskers maken het helemaal af. De acteurs hadden zonder hun maskers absoluut niet overtuigend genoeg uit de hoek kunnen komen als dier. En de poppen zijn vaak een verlengstuk van de acteurs zelf. Een heel mooi voorbeeld is Zazu (Laus Steenbeeke). Geweldig om naar deze man en zijn vogel te kijken, zijn mimiek en bewegingen met de vogel zijn heel soepel.Ook andere acteurs springen eruit. Zoals de vrouwelijke (!) Rafiki (Nomvula Dlamini). Zij krijgt iedereen met haar uitstraling aan het lachen en weet ook te ontroeren. Ze komt uit Zuid-Afrika en heeft de rol van Rafiki al eerder gespeeld op Broadway. Ook op Nederlandse bodem doet ze het goed. Timon (Marc Lauwrys) en Pumbaa (Marcel Jonker) maken er een leuke show van, zoals je van ze mag verwachten. En Simba (Etiënne Poeder) en Nala (Carolina Dijkhuizen) zetten een mooi stel neer. Vooral de laatste gaat helemaal op in haar rol met dierlijke trekjes. Ook de kleine versies van Simba en Nala zijn leuk om naar te kijken, vooral hun enthousiasme is aanstekelijk. Minder goed uit de verf komt Scar (Hein van der Heijden). Hij mag nog best wat gemener en bozer worden.The Lion King is een bijzondere musical met een heerlijk Afrikaans tintje en met een paar prachtige scènes. Dan heb ik niet alleen over de opening, maar ook bijvoorbeeld over de stormloop (stampede) waarbij Mufasa het leven laat. Het geheel ziet er gelikt uit qua decor, belichting en geluid. En ook de choreografie klopt en dat is best knap met zo’n grote cast. Dat de teksten van de liedjes dan niet altijd helemaal goed verstaanbaar zijn als er meerdere mensen zingen, moet je maar even voor lief nemen. Al moet daar natuurlijk nog wel hard aan getrokken worden, want voor zo’n smak geld mag je wel kwaliteit (niet alleen in spel, maar ook in zang) verwachten. Zoals elke (grote) productie zal The Lion King ook nog moeten groeien. En dat zal best goed komen, want de wil is er en de bodem is gelegd. The Lion King is tot leven gekomen, en nu nog de verfijning. Het zal moeilijk worden om dit theaterspektakel nog te overtreffen.

Hoe zet je een dierenrijk op het toneel? Joop van den Ende Theaterproducties draait er z’n hand niet voor om. Een olifant, luipaard, giraffe, neushoorn, zebra, vogel, leeuw; je kan het zo gek niet bedenken of je ziet ze tijdens The Lion King voorbij komen. Er zijn 25 verschillende diersoorten vertegenwoordigd in deze musical. Je komt eigenlijk ogen te kort om alle dieren goed te bekijken. Net als in de film is ook deze openingsscène met alle dieren die naar Pride Rock trekken om daar de nieuwe koning te aanschouwen een kippenvelmoment. Er is zoveel te zien en de bewegingen van de dieren zien er heel natuurlijk uit. Mens en dier zijn één op het toneel. Deze musical ziet er verbazend goed uit.The Lion King is de grootste productie die tot nu toe in Nederland heeft gestaan. Buiten dat liegen de prijzen van de kaarten er ook niet om: deze musical is ook de duurste ooit. Dat is niet zo heel raar als je ziet hoeveel werk er in deze show is gestoken, hoeveel kostuums er met de hand zijn gemaakt en hoeveel schitterende maskers en poppen deze show kent. Bovendien bestaat de cast uit maar liefst 60 acteurs (de grootste Lion King cast ter wereld). Nederland legt het geld er graag voor neer, want er is al een recordaantal aan kaarten verkocht. Houden Nederlanders echt zoveel van musicals of spreekt dit verhaal meer mensen aan?CirkelHet verhaal is waarschijnlijk wel bij iedereen bekend. Simba, de troonopvolger, wordt door oom Scar weggejaagd uit het koninkrijk zodat hij de macht van Simba’s overleden vader over kan nemen. Simba maakt nieuwe vrienden, wordt volwassen, krijgt meer zelfvertrouwen en besluit terug te keren om de cirkel te sluiten en de troon op te eisen. Dit verhaal is in tact gebleven en is dus een feest der herkenning (inclusief een paar letterlijke dialogen uit de film), maar er zijn uiteraard wel passages geschrapt en bijgekomen. Het is jammer van de overdreven Nederlandse grapjes die erbij bedacht zijn. Een link naar Frans Bauers Heb je even voor mij is echt te ver gezocht. Het maakt de scène eerder belachelijk en dat is niet nodig, want er zit al genoeg humor in The Lion King. En zo netjes als het begin van het verhaal uitgewerkt is, zo rap maakt Simba een eind aan het verhaal. Voordat je met je ogen kunt knipperen staat hij samen met Nala gelukkig en trots op de rots. Natuurlijk moet je een keuze maken in de verdeling van het verhaal, maar de slotscènes in de film maakten meer indruk.Vanaf de eerste minuut ontwaakt Afrika en tot de laatste minuut blijft het stuk ook Afrikaans ademen. Je ziet het aan de kleren en de decorstukken en je hoort het terug in de muziek en de liedjes. Voor de musicalversie van The Lion King moesten er extra nummers bedacht worden. Nummers als Hij leeft in jou en Schaduwland zijn een waardevolle toevoeging. Voor extra Afrikaanse sfeer zorgen ook de twee percussionisten die aan weerzijde van het toneel in een aparte cabine zitten en de Afrikaanse ritmes begeleiden. De duidelijke Afrikaanse toevoeging aan deze theaterversie is zeker niet verkeerd.MaskersMeest opmerkelijke aan deze musical is dat er wordt gewerkt met maskers en poppen. Dat had heel verkeerd uit kunnen pakken, maar dat doet het gelukkig niet. De maskers maken het helemaal af. De acteurs hadden zonder hun maskers absoluut niet overtuigend genoeg uit de hoek kunnen komen als dier. En de poppen zijn vaak een verlengstuk van de acteurs zelf. Een heel mooi voorbeeld is Zazu (Laus Steenbeeke). Geweldig om naar deze man en zijn vogel te kijken, zijn mimiek en bewegingen met de vogel zijn heel soepel.Ook andere acteurs springen eruit. Zoals de vrouwelijke (!) Rafiki (Nomvula Dlamini). Zij krijgt iedereen met haar uitstraling aan het lachen en weet ook te ontroeren. Ze komt uit Zuid-Afrika en heeft de rol van Rafiki al eerder gespeeld op Broadway. Ook op Nederlandse bodem doet ze het goed. Timon (Marc Lauwrys) en Pumbaa (Marcel Jonker) maken er een leuke show van, zoals je van ze mag verwachten. En Simba (Etiënne Poeder) en Nala (Carolina Dijkhuizen) zetten een mooi stel neer. Vooral de laatste gaat helemaal op in haar rol met dierlijke trekjes. Ook de kleine versies van Simba en Nala zijn leuk om naar te kijken, vooral hun enthousiasme is aanstekelijk. Minder goed uit de verf komt Scar (Hein van der Heijden). Hij mag nog best wat gemener en bozer worden.The Lion King is een bijzondere musical met een heerlijk Afrikaans tintje en met een paar prachtige scènes. Dan heb ik niet alleen over de opening, maar ook bijvoorbeeld over de stormloop (stampede) waarbij Mufasa het leven laat. Het geheel ziet er gelikt uit qua decor, belichting en geluid. En ook de choreografie klopt en dat is best knap met zo’n grote cast. Dat de teksten van de liedjes dan niet altijd helemaal goed verstaanbaar zijn als er meerdere mensen zingen, moet je maar even voor lief nemen. Al moet daar natuurlijk nog wel hard aan getrokken worden, want voor zo’n smak geld mag je wel kwaliteit (niet alleen in spel, maar ook in zang) verwachten. Zoals elke (grote) productie zal The Lion King ook nog moeten groeien. En dat zal best goed komen, want de wil is er en de bodem is gelegd. The Lion King is tot leven gekomen, en nu nog de verfijning. Het zal moeilijk worden om dit theaterspektakel nog te overtreffen.

REACTIES

M.

M.

In dit werkstuk staat dat Scar de broer van Simba is. Maar Scar is de OOM van Simba.

19 jaar geleden

P.

P.

TE veel van het goede.. maar wel goed hoorl;) love youuu moi much

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.