Het heelal

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas vwo | 1504 woorden
  • 26 maart 2003
  • 95 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
95 keer beoordeeld

Ik hou m’n spreekbeurt over het heelal omdat ik het altijd al interessant heb gevonden, zo van waar houd het op, is het echt oneindig en zijn we de enige in het heelal enzo. Jullie weten er al best wat over denk ik want we hebben het gehad bij anw, ik ga dus zoveel mogelijk dingen vertellen die jullie nog niet weten, en.. omdat het heelal zo groot is, kan ik er nooit alles over vertellen, dus hou ik het bij de theorieën van het ontstaan van het heelal, waar het heelal uit bestaat, ons zonnestelsel, hoe onderzocht wordt of er ook ander leven in het heelal is en uiteindelijk hoe het leven op aarde onmogelijk zal worden.

Over Het Ontstaan Van Het Heelal bestaan veel theorieën, tussen de twee voornaamste theorieën zit 1 groot verschil; de ene is wetenschappelijk en de andere religieus. De wetenschappelijke is natuurlijk de big bang, oftewel de oerknal, die ongeveer 18 miljard jaar geleden plaats vond. Maar er zijn ook veel mensen die dat totale onzin vinden. Ze denken dat God het heelal heeft gemaakt zoals in de bijbel wordt verteld. Dat zijn de twee bekendste theorieën, het probleem is alleen dat ze allebei niet zijn bewezen. De oerknaltheorie is wel waarschijnlijk, door de aanwijzingen die gevonden zijn in het heelal, maar daarmee is het nog niet helemaal bewezen. En vooral de gelovigen vinden dat het niet klopt, want als je vragen gaat stellen als ‘wat was er dan vóór de oerknal?’ En waar kwam die kracht vandaan die de oerknal veroorzaakte? Daar kunnen zelfs de slimste natuurkundigen op het gebied van de ruimte geen verklaring voor geven.

Als je al het stof, de kometen, meteorieten en planetoïden niet meerekent kun je het heelal opdelen in: Nevels
die zijn eigenlijk een beetje de bouwstenen van het heelal, want uit de nevels ontstaan de sterren. ze bestaan uit heel veel stof en gas dat bij elkaar wordt gehouden door elkaars zwaartekracht.

Melkwegstelsels
in het heelal zitten waarschijnlijk miljoenen melkwegstelsels, we hebben er nu al honderden ontdekt. Er zijn verschillende soorten melkwegstelsels, zoals bv. Dwergstelsels, reuzenstelsels en spiraalstelsel. Het melkwegstelsel waar wij in zitten heet de melkweg en is een spiraalstelsel. In 1 melkwegstelsel zitten weer miljoenen verschillende zonnestelsels.

Zonnestelsels
Dat zijn een soort eilanden in een melkwegstelsel, met meestal 1 ster erin maar dat kunnen er ok meer zijn. En om die ster draaien weer 1 of meer planeten. En om die planeten kunnen weer manen draaien. De ster in ons zonnestelsel is natuurlijk de zon, en er draaien 9 planeten omheen.

Mercurius is de eerste planeet vanaf de zon. Hij is vernoemd naar de Romeinse god van de handel en is de op één na de kleinste planeet. Mercurius heeft geen manen. Zijn oppervlakte ziet er wel uit als die van onze maan door alle kraters. Mercurius heeft de grootste temperatuurverschillen van alle planeten, namelijk van 400 graden celsius tot –180. Het is altijd stil en donker op mercurius, dat komt doordat de atmosfeer te dun is om het geluid en licht te dragen, dus zelfs al zou je heel hard schreeuwen, dan zou het toch stil blijven.

Venus
Venus is de tweede planeet van af de zon. Venus heeft ook geen manen. Zijn oppervlakte temperatuur is ongeveer 500°C, dat komt doordat er daar een heel erg broeikaseffect is, door de dichte atmosfeer en dik wolkendek kan de warmte er niet meer weg. De luchtdruk op venus is zo groot dat de lucht gewoonweg niet te ademen is.

Aarde
Aarde is de derde planeet van af de zon. De aarde is de enige leefbare planeet in ons zonnestelsel, met een atmosfeer met zuurstof en vloeibaar water. De perfecte plaats voor leven.

Mars
Mars is vierde planeet vanaf de zon. Mars heeft 2 manen: Phobes en Deimos. Hij wordt ook wel de rode planeet genoemd, omdat hij een rode gloed heeft. Dat komt doordat er veel ijzer in de planeet zit.

Jupiter
Jupiter is de vijfde planeet ten opzichte van de zon. Hij is de grootste en zwaarste planeet in ons zonnestelsel. Jupiter heeft 16 manen en is een gasplaneet. hij bestaat uit helium en waterstof. In de atmosfeer zit daarnaast ook nog methaan. Als je naar jupiter kijkt zie je altijd een rode vlek. Die rode vlek is een storm die daar al 300 jaar is en heeft windstoten van 200 km/h

Saturnus
Saturnus is de zesde planeet vergeleken met de zon. is de een na grootste planeet. Hij staat bekend om zijn ringen. Het lijken er maar een paar, maar er zijn er eigenlijk duizenden. Zelfs onzichtbare ringen. Saturnus is een gas reus en heeft een vloeibaar oppervlakte, het is eigenlijk 1 grote oceaan van helium en waterstof. Saturnus heeft minstens 20 manen de grootste is Titan. die is zelfs nog groter dan Mercurius en is de enige maan met een atmosfeer. Deze bestaat voornamelijk uit stikstof.

Uranus
Uranus is de zevende planeet en heeft 17 manen. Uranus is ook een gasplaneet, de atmosfeer bestaat uit waterstof en helium, maar ook uit methaan, door het methaan krijgt hij een blauwgroene kleur. Uranus heeft 11 hele dunne ringen die voornamelijk uit stof bestaan. Maar die staan gekanteld of overdwars.

Neptunus
Neptunus is de achtste planeet en ook een gasplaneet. Hij is blauw omdat er ijskoud methaan is. Er komen gigantische stormwinden voor, met windsnelheden van 2000 km/h. neptunus heeft 4 ringen, je ziet ze vaak niet op foto’s want ze zijn heel dun. En hij heeft 8 manen, waarvan de grootste Triton is.

Pluto
Pluto is de negende en verste planeet. Hij is de kleinste planeet. Pluto heeft een maan: Charon. Pluto\'s oppervlakte bestaat waarschijnlijk uit bevroren methaan. De banen van Pluto en Neptunus lopen in elkaar voor een stuk. Dus soms is neptunus de verste planeet in plaats van pluto. Dat pluto de achtste planeet is duurt 20 jaar, als hij dan de baan van neptunus weer voorbij gaat duurt het weer 228 jaar voordat hij weer de achtste planeet wordt. Maar toch zullen ze nooit botsen want ten eerste de baan van pluto staat 17 graden boven de baan van neptunus. Dus als ze elkaar voorbij gaan staat pluto nog heel ver boven neptunus. Ten tweede omdat hun snelheden in verhouding staan; pluto gaat twee keer om de zon heen in dezelfde tijd dat neptunus 3 keer om de zon heen gaat. Daardoor komen ze hoogstens 2 biljoen kilometer van elkaar verwijderd.

Is er meer leven in het heelal? Dat lijkt op zich van niet, maar als je bedenkt dat ons zonnestelsel maar ergens op het randje ligt van een melkwegstelsel met 100 miljard sterren, waarvan wij er maar een paar 1000 kunnen zien, en dat er nog veel meer melkwegstelsels zijn. Dan zou het best wel eens kunnen dat er ergens net zo’n planeet als aarde is. Daarom wordt er onderzoek naar gedaan met behulp van zoektochten en uitnodigingen aan buitenaardse beschavingen. Door zoektochten is er al leven op Mars gevonden; er leven bacteriën daar. En een uitnodiging sturen is gedaan met radiosignalen, tot nu toe is er niet beantwoord, dat kan betekenen dat het of nog niet aangekomen is of dat het leven daar niet ver genoeg ontwikkeld is. Het radiosignaal wat verstuurd is met de Arecibo telescoop is oorspronkelijk in binaire codes gedaan, met enen en nullen, maar als je de enen vervangt met zwarte hokjes komt er een plaatje uit waar veel informatie op staat als: de arecibo telescoop, twee dna strengen, een mens, ons zonnestelsel met de zon en het accent op de derde planeet vanaf de zon, die staat hoger dan de anderen. En de rest zijn onder andere hoeveel mensen er op aarde wonen, boven aan de cijfers 1 tot en met 10 en wat scheikundige symbolen hier.

Het einde van het leven op aarde
Helaas is onze zon ook maar een gewone ster en uiteindelijk zal die ook sterven. De zon is nu ongeveer 5 miljard jaar oud en de helft van zijn waterstof in de kern is op. Over nog eens 5 miljard jaar zal de waterstof helemaal op zijn en begint de zon de waterstof rond de kern te verbranden. Hierdoor zwelt de zon als het ware op, hij wordt dan 40% groter en de lichtkracht 2 keer zo fel. Daarna wordt de zon 3,3 keer zo groot als nu en de aarde wordt daardoor 100 graden warmer dan hij nu is, al het water zal dus verdampen en waarschijnlijk zal de mensheid daar al uitsterven. Wat er verder met de zon zal gebeuren is dat hij nog 100 keer zo groot zal worden als nu, dan zal hij ongeveer de helft van de hemel in beslag nemen vanaf de aarde gezien. Uiteindelijk is de kerntemperatuur zo hoog geworden dat de zon zal exploderen en een groot gedeelte zal de ruimte in worden geblazen. Daarna zal de zon inkrimpen tot een kleine ster, ook wel witte dwerg genoemd, en na nog eens 10 miljard jaar is hij helemaal afgekoeld en zendt geen straling meer uit. Het einde van ons zonnestelsel is dus een zwarte dwerg met misschien nog de asresten van de planeten die eromheen cirkelen.

Dit was mijn spreekbeurt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.