Inhoud:
- Inleiding.
- Waar komt het vandaag?
- Technieken.
- Matriaal.
- De Boot.
- Tricks
- Gemiddelde prijzen Matriaal.
- Wedstrijden.
- Filmpje.
-Afsluiting
Inleiding
Wakeboarden is in 2003 een van de snelst groeiende watersporten. Het is een x-treme sport, je kunt het vergelijken met snowboarden, maar dan op het water. Een wakeboarder wordt aan een lijn, soms door een boot, soms door een kabelbaan over het water getrokken. Als sport kent het wakeboarden drie onderdelen:
- Tricks (trucs uithalen)
- Dubbelup (een, aan het eind van je run extra trick met super hoge golf)
- Obstacles (bijv. een schans)
Waar komt het vandaan?
Wakeboarden is best kort geleden, in 1985, in de Verenigde Staten ontstaan. In San Diego ontwikkelde Tony Finn, een goede surfer, een wakeboard. Een surfplankje dat leek op een snowboard. Daarmee was de sport ontstaan.
Technieken
De hekgolf (de golf die de boot achterlaat) van een boot wordt gebruikt voor het uithalen van stunts. Je kunt een sprong maken door hard op de hekgolf af te gaan, de hekgolf wordt dan gebruikt als schans. Het is het makkelijkst om de hekgolf met je kuitzijde te nemen.
Bij de kabelbaan is een andere techniek nodig. Veel wakeboarders kunnen aan een kabelbaan dezelfde stunts uithalen als achter een boot. Wakeboarden aan een kabelbaan is niet moeilijker dan achter een boot, maar er zijn wel andere technieken nodig om stunts uit te halen.
Bij een kabelbaan is er bijvoorbeeld geen hekgolf die je kunt gebruiken om te springen, maar moet je zelf een \"pop\" (schans) maken om uit het water te komen. Dit kun je doen door veel snelheid te maken en ineens te blokkeren (je board omgooien). Om dit te leren heb je waarschijnlijk begeleiding nodig, of heel veel uren oefening achter de boot of de kabelbaan.
Materiaal
Een wakeboard wordt gemaakt van hetzelfde materiaal als waterski\'s, een kunststofkern met daaromheen glasvezel. Ze zijn te verkrijgen in allerlei vormen en maten of speciaal voor een bepaalde manier van rijden. Ook een speciaal surfpak tegen extreme afkoeling beschermt, is geen luxe. Voor de hippe wakeboarders zijn er ook wakeboardbroeken en wakeboardshirts. Tegenwoordig wordt er gelukkig ook steeds meer bescherming gedragen zoals een helm, een neckbrace, een zwemvest met buik bescherming en kniebescherming. Ook heel belangrijk is je handlebar, de stok die je vasthoudt tijdens het boarden. Deze zijn ook in veel verschillende soorten en maten te verkrijgen.
De Boot
Om te kunnen wakeboarden heb je een boot nodig tenzij je een kabelbaan gebruikt, die boot moet krachtig genoeg zijn om je uit het water te trekken. De boot moet zo rond de 50 pk hebben dan is hij wel krachtig genoeg om een gemiddeld persoon uit het water te trekken. Sommige denken hoe meer pk’s hoe beter maar dat is niet altijd zo, in het begin is het wel makkelijker dan word je sneller uit het water getrokken dat is makkelijker want dan kun je sneller in de goede houding gaan staan om te gaan boarden. Als je minder pk’s hebt doe je langer over uit het water te komen dat vind ik zelf lastiger want dan kun je niet gelijk in de goede houding gaan staan dan doe je er langer over. Als je uit het water bent gekomen en je staat goed, heb je veel pk’s niet nodig want heel hard kun je toch niet want dan val je, een goede snelheid is rond 30 tot 40 km/per uur
Tricks
Je hebt de verschillende tricks (trucjes) bij het wakeboarden.
• wake to wake - je springt van de ene hekgolf naar de andere.
• 360 - je maakt een rondje van 360 graden in de lucht door te springen.
• frontflip of frontroll - je maakt een sprong waarbij je een salto voorover maakt.
• backroll - je maakt een sprong waarbij je een salto achterover maakt.
• Railey - Aansnijden, blokkeren en vliegen.
Ook wordt er steeds meer over obstacles gewakeboard. Wat weer is afgekeken van skateboarden. En zo krijg je steeds meer skateachtige tricks zoals grinds (het glijden met je board over bijv. een buis)
Gemiddelde prijzen Materialen
Voor Een echt goed wakeboard moet je denken aan zo’n 200 tot 400 euro sommige boards zijn duurder sommige goedkoper, soms incl. en soms excl. bindingen voor losse bindingen betaal je zo’n 70 tot 100euro. Mijn eigen wakeboard was 499 euro maar omdat het een kennis van ons was mocht ik hem voor 300 euro overkopen. Voor een speciaal surfpak zijn de prijzen heel verschillend je hebt er een van 70 euro maar ook voor 200 euro, voor echt een goed, professioneel surfpak zijn de prijzen niet bekend. Een handlebar (stok die je vasthoud) zijn niet zo duur voor een goede betaal je zo’n 20 euro excl. Touw. De prijs van touw hangt af van de dikte van het touw.
Wedstrijden
Ook worden er wakeboard wedstrijden gehouden. Wedstrijd Wakeboarden kent één onderdeel, de tricks. De boarders krijgen twee runs, waarin ze per stuk tussen de vier en acht tricks maken. Het gaat bij wedstrijd wakeboarden niet om snelheid, maar juist om stijl en spektakel. Boarders worden beoordeeld op de manier waarop ze een trick maken, de variatie in hun parcours en hoe hoog en breed de tricks zijn. Ook valt er veel prijzen geld te verdienen. Je hebt een NK, EK, WK. maar De meeste wedstrijden worden achter een boot gehouden. Soms worden er ook wedstrijden gehouden achter de kabelbaan.
Wakeboarden
7
ADVERTENTIE
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
leuke spreekbeurt. ik zit zelf op wakeboarden maar ik vind wakeboarden achter een boot net iets makkelijker je moet alleen de waterstart kunnen
10 jaar geleden
Antwoorden