INLEIDING.
Ik doe mijn werkstuk over DE DIENSTPLICHT omdat ik het een intersant onderwerp vind.
De hoofdstukken
1 De invoering van de dienstplicht
2 De dienstplicht
3 De afschaffing van de dienstplicht.
1 De invoering van de dienstplicht.
In 1813 viel Napoleon Nederland binnen. Uiteindelijk werd Napoleon toch verslagen. Bij deze oorlog gingen er heel veel Nederlandse soldaten dood, daarom wilden geen mens meer in het leger. Maar Nederland moest toch een leger hebben om altijd gereed te zijn als er nog een aanval van Napoleon kwam. Want Nederland had Napoleon wel verslagen maar hij was nog niet dood dus hij kon nog steeds oorlog voeren. Daarom maakten Willem I veel reclame voor het leger. Maar dit hielp niet want niemand wou ook dood gaan, zoals de mensen die tijdens de oorlog tegen Napoleon waren dood gegaan. Daarom voerde Willem I De dienstplicht in, dat betekende dat iedere geschikte man tussen de 17 en 50 een opleiding kreeg voor in het leger te gaan. Na dat je die opleiding had gedaan, mocht je weer gewoon gaan werken. Maar de regering kon wel nog steeds zeggen dat je mee moest vechten met een oorlog. De regering kon dat doen tot dat je 50 jaar oud was. Voordat de dienstplicht er was was er ook al een soort dienstplicht dat werd het ridderleger genoemd. Als je in die tijd bescherming wilde van de leenheer dan moest je meehelpen om zijn land te verdedigen.
2 De dienstplicht.
In 1812 viel napoleon Rusland binnen daarbij stierven een heleboel mensen van de 15000 mannen overleefden er maar een paar honderd .
In 1814 voor het eerst staat in het wetboek dat de dienstplicht verplicht is
In 1815 werd er gekozen wie er in het leger moest en wie niet. Als je niet in het leger kon omdat je baas bent van een zaak bijvoorbeeld dan kon je iemand anders voor jou in het leger laten gaan.
Sinds 1861 moeten de vervangers wel een bewijs van goed gedrag afleggen
In 1828 bestond het Nederlandse leger al uit 75% dienstplichtigen militairen
In 1830 wordt er een nieuw leger opgericht het koninklijk Nederlands-Indische leger ( KNIL ). Omdat Nederland toen ook nog gebieden bezat in ander landen en die moesten ook beschermt worden.
In de Amerikaanse burgeroorlog wordt een nieuw wapen gebruikt dat per minuut 600 schoten kan aflossen in 1870 werd het wapen ook in Europa gebruikt dit had groten gevolgen voor de militaire strategie .
In 1878 werd er een poging gedaan om de dienstplicht aantrekkelijker te maken voor jongeren dus als je bijvoorbeeld een student was of op een universiteit werkten of zoiets dan hoefde je maar 6 maanden in het verplichtte leger .
In 1895 zorgden de regering voor voedsel voor de militairen daarvoor moesten de militairen zelf voor voedsel zorgen
In 1898 word het vervang systeem afgeschaft dus moesten de gekozen mensen zelf maar komen.
In 1912 werd er een nieuw uniform ingevoerd dit uniform was grijs groenachtig dit uniform was vooral handig bij veldslagen omdat je dan niet zo opvallend was.
In 1916 werd de stalen helm ingevoerd die nodig was tegen bescherming van je hoofd
In 1923 werd de wet van dienstweigering ingevoerd deze wed hield in dat als je nooit iemand wou dood schieten kon je ook een ander baantje aangeboden krijgen zoals bijvoorbeeld kok.
In 1937 word er een einde gemaakt aan het verlagen van het geld dat de bazen van het leger van het rijk krijgt. Het wordt erg spannend in Europa, en het is duidelijk dat een goed leger erg belangrijk is.
In 1938 afschaffing van het lootsysteem voortaan moet iedere burger in dienst.
In 1940 begint de tweede wereldoorlog door een stel aanvallen van Duitsland
In 1945 na de tweede wereldoorlog mogen er voortaan ook vrouwen in het leger
eerst alleen nog maar op kantoor, en in de kantine.
Op 4 april 1949 word de verdragsorganisatie de NAVO opgericht
In 1962 word er door de tweede kamer beslist dat er een vrije zaterdag ingevoerd
Op 4 augustus 1966 word in de Elias Beekman kazerne in Ede, de VVDM opgericht. (de vereniging voor dienstplichtige militairen).
In 1967 de eerste successen van het VVDM is dat de militairen het koper van hun uitrusting niet meer zelf hoef te poetsen
1 Juli 1969 werd er geprotesteerd tegen het moeten groeten van anderen militairen. Er waren veel regeltjes, soms erg overdreven, voor de militairen.
In 1971 kreeg Rinus Wehrman 21 maanden cel wegens protest tegen kort knippen van haar.
In 1974 de regel dat als je homo was dat je dan het leger niet in mag is afgeschaft
3. De afschaffing van de dienstplicht.
In de tweede kamer werd in 1991 over de toekomst van de dienstplicht gesproken er werd besloten om een einde aan de dienstplicht te maken. Natuurlijk ging dat niet zomaar, er moest eerst nog van alles geregeld worden, zodat er toch een leger bleef bestaan. Je zo bijvoorbeeld geld moeten krijgen om in het leger te gaan.
In 1993 werd de luchtmobile brigade opgericht, dit was het begin van een beroepsleger, gebaseerd op vrijwilligers.
Op 22 augustus 1996 werd er een groot feest georganiseerd, en werd de laatste dienstplichtige uitgezwaaid uit de kazerne.
Dit was mijnspreekbeurt over het leger.
REACTIES
1 seconde geleden
R.
R.
Er staat dat de dienstplicht afgeschaft is in 1996, maar de dienstplicht is helemaal niet afgeschaft, ze is slechts opgeschort!
14 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
De opschorting van de dienstplicht houdt in dat burgers niet wettelijk verplicht zijn om de militaire dienst te vervullen zolang de veiligheidssituatie dit niet vereist. Wel krijgt iedere Nederlandse man in zijn 17de levensjaar een dienstplichtbrief waarin staat vermeld dat hij ingeschreven is, maar niet opkomstplichtig.
Er is een opschorting van de dienstplicht....geen afschaffing !
Met vriendelijke groeten van
http://dienstplicht.blogspot.com
Peter
15 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
De dienstplicht is niet afgeschaft maar opgeschort. Men kan de plicht dus nog altijd instellen
6 jaar geleden
Antwoorden