Ik houd deze spreekbeurt over biologisch voedsel. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat het mijzelf erg interesseert. Thuis eten we ook alles biologisch enzo, ik let zelf ook erg op wat ik eet. Ik wist er dus al wel iets over, maar toch nog niets erg veel. Dus ik ben informatie gaan zoeken en mijn moeder wist er ook wel veel vanaf. Ik heb gekozen om het alleen over voeding te doen want er zijn ook veel andere biologische producten. Nu is het simpeler om uit te leggen en is het onderwerp ook gewoon iets kleiner.
Ik zal in mijn spreekbeurt vertellen over wat biologische voeding is wat Biologisch-dynamisch ermee te maken heeft de voordelen en nadelen hoe biologische productie door de overheid gestimuleerd wordt waar het te kopen is en mijn mening
Wat is het verschil tussen biologische voeding en ‘gewone’ voeding eigenlijk? Biologische voeding wordt anders geteeld dan de meeste voeding, biologische landbouw is erg milieuvriendelijk.
Bij de niet-biologisch akkerbouw wordt kunstmest gebruikt, bij biologische akerbouw dierlijk mest.
Bij de niet-biologische akkerbouw wordt veel met chemische bestrijdingsmiddelen gespoten zodat planten onmogelijk een ziekte kunnen krijgen, zodat er geen onkruid groeit en zodat insecten geen kans maken. Bij biologische teelt wordt gebruik gemaakt van natuurlijkvriendelijke bestrijdingsmiddelen en er worden ook natuurlijke vijanden ingezet. ‘Natuurlijke vijanden’ zijn bijvoorbeeld bepaalde onschadelijke insecten (zoals lieveheersbeestjes) die de schadelijke insecten (zoals bladluizen) op eten. Om geen last van onkruid te krijgen word het met de hand of met een machine weggeschoffeld.
Verder wordt er in de biologische landbouw zonder chemisch-synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen geteeld. Ook belangrijk is dat er geen gebruik gemaakt wordt van genetische-manipulatie.
Bilogische boeren telen op deze manier hun producten om de natuur niet uit te putten. Ze willen het natuurlijk evenwicht tussen mens, plant en dier in stand houden. Bij de biologische productie is men erg gericht op de natuurlijke kringloop van voedingsstoffen. Ze gebruiken mest van de dieren voor de gewassen op het land, de planten die op het land groeien zorgen weer voor voedsel voor de dieren. Zo ontstaan er ook geen overschotten. Vaak hebben biologische boeren dus ook een gemengd bedrijf, met akkerbouw én veeteelt.
Er zijn bepaalde normen vastgesteld voor wanneer een product biologisch genoemd mag worden, deze gelden in heel de Europese Unie. Als de producten zijn goedgekeurd krijgen ze het EKO-keurmerk, dan kan je in de winkel zien wat biologisch is en dan weet je zeker dat het die kwaliteit heeft.
Wat Biologisch-dynamisch ermee te maken heeft. Vaak hoor je ook dat producten dan niet gewoon biologisch zijn maar ook “biologisch-dynamisch”. Dit heeft veel te maken met de biologische productie, maar het is ingewikkelder. Het heeft te maken met “Antroposofie”. De Antroposofie is een levensvisie van Rudolf Steiner, in Nederland zijn groepen mensen die in deze theorie geloven en die hun leven er op aanpassen. Het is echt heel ruim en lastig om uit te leggen, maar de theorie heeft als basis dat er een samenhang bestaat tussen plant, dier, bodem en kosmos, en dat de mens moet leven in harmonie met de natuur. Dit laatste, leven in harmonie met de natuur, wordt dus ook toegepast bij het telen van voedsel.
Bij biologisch-dynamische productie is de productie helemaal biologisch; géén landbouwgif, géén kunstmest en er wordt géén kunstlicht gebruikt. Verder wordt er rekening gehouden met de seizoenen, de maanstanden en de sterstanden. De boer let dus op wanneer het volle maan is en wanneer hij dan kan zaaien. Heel de productie is respectvol voor mens, aarde en plant. Ze geloven dat als je rekening houdt met de invloed van de kosmos dat je productie dan ook optimaal is.
Ook de biologisch-dynamische producten zijn te herkennen in de winkel, ze hebben het Demeter-kwaliteitsmerk.
De voordelen en nadelen
Ik zal beginnen met de voordelen:
het is goed voor het milieu omdat er geen gevaarlijke bestrijdingsmiddelen en kunstmest in de natuur en het grondwater komen. Deze tasten de natuur aan en er zijn hoge kosten om het weer schoon te filteren.
Ook hoeven er minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest geproduceerd te worden dus er zijn ook minder fabrieken.
Verder zijn er ook geen mestoverschotten doordat er geen kunstmest wordt gebruikt. Bij de productie van niet-biologische planten is kunstmest veel makkelijker en goedkoper, maar de dierlijke mest blijft dan over.
Vaak wordt er ook diervoeding uit het buitenland gehaald. De gewassen worden daar dan goedkoop geteeld, maar het vervoer zorgt wel voor milieuvervuiling.
De biologische veeteelt is ook veel diervriendelijker. De dieren kennen nauwelijks stress, hebben genoeg ruimte en worden goed behandeld. Bijvoorbeeld kippen kunnen buiten lekker scharrelen, hun snavels worden niet afgeknipt, ze eten biologisch voer en krijgen geen antibiotica of groeimiddelen. Grotere dieren zoals koeien staan in een ruime potstal, daar hebben ze genoeg ruimte en staan ze niet op beton of een rooster. Koeien mogen hun horens houden en bij schapen word de staart er niet afgehaald.
Het is nog niet bewezen maar veel mensen geloven dat biologische producten ook gezonder zijn. Er zitten minder gifstoffen in, meer vitaminen en in vlees ook geen toegevoegde hormonen of antibiotica.
Vaak kopen mensen ook biologische producten omdat het lekkerder smaakt. Groente en fruit krijgen de tijd om te groeien dus het is vol van smaak en niet waterig.
De nadelen van biologische productie is er ook: Het kan soms dubbel zo duur zijn als de niet-biologische productie. Dit komt door verschillende dingen: het is erg arbeidsintensief dus de arbeidskosten zijn hoger, voor hetzelfde stuk grond is er minder opbrengst doordat de dieren de ruimte krijgen, alles bij de productie moet biologisch zijn; voeding, medicijnen, de verpakking van de producten et cetera. Ook zitten er geen conserveringsmiddelen in de producten dus er worden dure vervangers gebruikt. Vaak zijn biologische producten dus duurder, maar dit is niet altijd zo. Waarschijnlijk zal het verschil in de toekomst ook steeds kleiner worden. Het kost veel ruimte. Er kan minder geproduceerd worden in verhouding doordat er veel meer land nodig is.
Hoe biologische productie door de overheid gestimuleerd wordt. De overheid wil dat er meer biologische productie komt doordat het beter is voor het milieu. Nu is 1% van de boeren biologisch, de Minister van Landbouw wil dat het 10% wordt. Er is nu geld beschikbaar gesteld om boeren te helpen omschakelen om van een gewoon bedrijf een biologisch bedrijf te maken. Ook worden er acties georganiseerd, nu word bijvoorbeeld de slagzin “biologisch, eigenlijk heel logisch” gebruikt. Hoe meer de consument zal gaan vragen om biologisch voedsel in de winkels en restaurants, hoe gemakkelijker het wordt voor de boeren om het te produceren. Het zal dan ook steeds goedkoper worden.
waar biologische producten te koop zijn
Biologische producten zijn vooral te koop in de “groenewinkel” of in de “reformwinkel”. Ook kommen er in de supermarkt steeds meer biologische producten, dit komt doordat er steeds meer vraag naar komt. Verder zijn er ook bijvoorbeeld slagers en bakkers die biologische of scharrel producten verkopen.
Bij ons in vlaardingen zit op de hoogstraat Reformhuis Salvia. Hier is veel biologische voeding te koop: bijvoorbeeld fruit, groete, vlees, snoep, melk, broodbeleg et cetera.
Mijn mening. Ik vind het best belangrijk dat biologisch voedsel geproduceerd wordt. Ik vind het belangrijk dat er op het milieu wordt gelet en dat er zuinig mee wordt omgegaan. En verder vind ik het bij de biologische veeteelt heel goed dat het heel diervriendelijk is. Verder denkik dat je niet 100% biologisch hoeft te eten omdat het wel duurder is, maar dat je als je de kans hebt toch biologische producten moet kopen. Verder is het denkik ongezonder want ik hoef echt geen gif te eten. En bibiologisch voedsel smaakt soms ook lekkerder vind ik.
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
in je eigen mening veel slordige fouten!
12 jaar geleden
Antwoorden