Witte Haai

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 643 woorden
  • 28 mei 2005
  • 271 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
271 keer beoordeeld

De witte haai.

1. Identiteit.

De witte haai is de grootste van alle jagende haaien. Hij is één van de snelste en gevaarlijkste vissen in de gematigde oceanen en zeeën, zelfs in de Middellandse-zee. Het liefst zwemt hij in wateren met grote vissen. Op het menu van een witte haai vinden we vooral inktvis, zeehonden, dolfijnen, schildpadden en zeevogels. Ook afval van schepen en walviskarkassen lust hij wel. Zijn rugvin lijkt op de rugvin van een dolfijn. Door zijn krachtige staart en goed gestroomlijnde vorm beweegt hij moeiteloos door het water en kan hij plots versnellen. De witte haai kan tot 3 ton wegen en 7 meter groot worden. Hij kan waarschijnlijk meer dan 30 jaar oud worden.

2. Zintuigen.

De witte haai heeft buitengewone zintuigen om zijn prooi te vinden. Hij ruikt een druppel bloed op kilometers afstand, hij hoort de geringste spierbeweging van een prooi en voelt de zwakste trillingen. Deze trillingen in het water kan hij door de drukzintuigen aan de oppervlakte van zijn huid waarnemen. Zijn ogen hebben inwendige reflectoren om het zwakke licht onder water zo goed mogelijk te benutten. Ze zijn ook beschermd door een zwart pigment tegen het zonlicht, men kan dit eigenlijk vergelijken met een zonnebril. Het opmerkelijkst zijn de elektronische ontvangers van de witte haai. Dit zijn poriën in de neus waardoor hij zwakke elektrische zenuwimpulsen, die andere dieren uitzenden, kan ontvangen. Zo kan hij precies weten waar zijn prooi zich bevindt.

3. Verrassingsaanval.

Als een haai honger heeft dan steekt hij vaak zijn kop boven water om de oppervlakte af te speuren naar voedsel. De meeste haaien cirkelen voor de aanval om hun prooi heen. Maar de witte haai houdt meer van een directe aanpak en valt onmiddellijk aan.

1. Bij het naderen van zijn prooi opent de witte haai zijn bek en heft zijn kop 40 graden ten opzichte van zijn lichaam.

2. Kort voor hij toeslaat, duwt de haai zijn bovenkaak naar voren, waardoor zijn tandvlees zichtbaar wordt. De kaken van de witte haai zitten niet vast aan zijn schedel, daardoor kan zijn bek heel ver opengaan. Hij tilt zijn onderkaak op en klemt de prooi vast, zodat deze niet kan ontsnappen. Als hij bijt draait hij zijn ogen weg om ze te beschermen tegen letsels.

3. Dan laat de haai zijn bovenkaak en neus zakken, waarbij hij de dubbele rij tanden in een groot stuk vlees zet. Hij schudt wild met zijn kop om het vlees los te scheuren. Daarbij gebruikt hij zijn gewicht om extra kracht te zetten.Een haai valt met hoge snelheid aan. Tijdens de aanval raakt de witte haai zijn slachtoffer met zo’n snelheid en kracht, dat deze de lucht in wordt geslingerd. Eén beet en zijn prooi is verloren. De witte haai slikt kleine prooien in zijn geheel door, maar van een grote prooi neemt hij eerst een proefbeet. Smaakt het goed dan komt hij snel terug. I will be back in a moment!!! Zo niet, dan zwemt hij weg en laat zijn slachtoffer hevig bloedend en in shock achter.

4.En de mens…

Veel slachtoffers zijn ook surfers. Als een haai een spartelende surfer langs onderen ziet, denkt de haai dat het een zeehond of een schildpad is. Mensen die een aanval van een witte haai overleefden, zeggen dat ze de aanval niet zagen aankomen, totdat zij de vlijmscherpe tanden in hun vlees voelden. De witte haai eet zelden mensen: meestal bijt hij één keer en laat zijn slachtoffer verder met rust. Dit komt misschien omdat mensen niet zo een dikke vetlaag hebben als zeehonden en dolfijnen. In Australië 1963 is een man, Rodney Fox genaamd aangevallen door een witte haai, hij had 462 hechtingen nodig. De witte haai veroorzaakt meer letsel dan welke haai ook.

Met zijn reusachtige kracht en snelheid, de wijd opengesperde bek en rijen messcherpe tanden, maken de witte haai tot een van de meest gevreesde dieren op aarde.

REACTIES

E.

E.

er kan meer info over het bewegen en eten van de witte haai

14 jaar geleden

K.

K.

10 jaar geleden

D.

D.

iets meer over het leef gebied van de haai

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.