FC Groningen: een club, een instituut, een gevoel, een traditie. Een vereniging uniek in z\'n soort, warm en oprecht gesteund door tienduizenden fanatieke en hondstrouwe supporters en sponsoren. Een bolwerk dat door diepe dalen is gegaan, maar altijd weer opklom naar de hoogste pieken. Altijd in beweging, barstensvol ambitie. Geen wonder dat juist die club, gehuisvest in het trotse bastion aan de Zaagmuldersweg, zich met recht de Trots van het Noorden mag noemen. Dat is FC Groningen.
FC Groningen is opgericht op 16 juni 1971 en komt voort uit het roemruchte GVAV, de Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging. Bij de oprichting startte de club in de eredivisie, maar drie jaar later volgde degradatie. Nadat in het eerste seizoen bijna promotie werd bereikt, besloot het bestuur het beleid over een andere boeg te gooien. Er werd gebouwd aan een jong team dat weer voor succes moest zorgen.
Dit had in de beginjaren echter geen succes. Daarin kwam pas verandering toen in 1977 Theo Verlangen het roer overnam. De opgaande lijn werd ingezet en na een aantal succesvolle jaren werd FC Groningen in 1980 kampioen van de eerste divisie.
SUCCESSEN
Tienduizenden mensen huldigden het team tijdens het feest op de Grote Markt en de club keerde terug op het hoogste plan. In die periode maakten twee voetballers hun debuut, die later de nodige successen zouden vieren: Erwin en Ronald Koeman. Aan de hand van de Koemannetjes, en aanjager Jan van Dijk werd in het seizoen 1982/1983 in een uitpuilend Oosterpark voor het eerst in de Groningse historie Europees voetbal behaald
CUPKOORTS
En dat avontuur werd met dikke letters bijgeschreven in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Stad en Ommeland maakten voor het eerst kennis met de Cupkoorts tijdens de wedstrijden tegen Europese grootmachten als Atletico Madrid en Inter Milaan. In totaal speelde de FC 24 duels in de verschillende Europese bekertoernooien. In het seizoen 1988/1989 werd zelfs de achtste finales bereikt. Een ander hoogtepunt volgde in 1989, toen FC Groningen de finale van de KNVB-beker bereikte, waarin overigens werd verloren van PSV.
LANDSTITEL
In het seizoen 1990/1991 kende FC Groningen wellicht het beste seizoen in de historie. De ploeg was in het eigen Oosterpark onverslaanbaar en ook in uitwedstrijden bleek de formatie van trainer Hans Westerhof een geoliede machine. Een ijzersterk geheel met de spits Milko Djurovski als ongrijpbaar middelpunt.
De FC streed tot vier ronden voor het einde voor het landskampioenschap, totdat blessures en schorsingen roet in het eten gooiden. Desondanks werd een fantastisch seizoen uiteindelijk afgesloten met een derde plaats.
VERVAL
Verval
Daarna kwam langzaam maar zeker het sportieve verval. Een lijn die niet meer bleek te stoppen. En wat iedereen zo vreesde, gebeurde in het seizoen 1997/1998. Na achttien jaar eredivisie degradeerde FC Groningen. De FC was terug bij af, terug naar de kelder van het betaalde voetbal. Eén ding verschilde echter van de situatie in de beginjaren: het publiek. Want ondanks de slechte tijden wist FC Groningen zich gesteund door de massale support van de hondstrouwe fans. Duizenden liefhebbers met een groenwit hart die als één man achter hun Trots bleven staan.
MISSIE
In het eerste seizoen op het één na hoogste plan, speelde de FC onder leiding van trainer Jan van Dijk lang mee voor het kampioenschap. Desondanks moest het uiteindelijk genoegen nemen met een tweede plaats. Promotie zou via de nacompetitie afgedwongen moeten worden. Na een fantastische start volgde op de laatste speeldag de allesbeslissende wedstrijd tegen eredivisionist Sparta. De FC speelde weergaloos en kreeg legio kansen. Maar in een ongekend meelevend Oosterpark en voor het oog van honderdduizenden televisiekijkers trokken de Rotterdammers aan het langste eind. De missie was mislukt. Een jaar later werd het zo gewenste doel dan toch bereikt. Want op 28 mei 2000 was in Emmen de promotie een feit. Een prestatie die door ruim tienduizend mensen op de Grote Markt werd gevierd. Stad en Ommeland kleurde groenwit. Windkracht acht en slagregens deerden niet; FC Groningen was terug op het hoogste niveau. Terug waar het hoorde.
TALENT
En dat bleek in het eerste jaar in de Eredivisie, waarin FC Groningen uitstekend presteerde. Het Oosterpark was weer de hel van het Noorden en de FC een geduchte tegenstander. Mede dankzij Arjen Robben, het grote talent uit de eigen jeugdopleiding, bereikte de club uiteindelijk een fraaie veertiende positie. Een seizoen later werd onder leiding van de nieuwe trainer Dwight Lodeweges de stijgende lijn voortgezet. Overigens een jaar waarin opnieuw een groenwit supertalent, Jordi Hoogstrate, zich nadrukkelijk profileerde als nieuwe leider van het Oosterpark. Uiteindelijk werd de competitie afgesloten met een vijftiende plaats.
En daarmee werd opnieuw een pagina toegevoegd aan de rijke historie van FC Groningen. Het vervolg van een club, een instituut, een traditie. Een bolwerk uniek in z\'n soort. \"Zondags staan we langs de lijn, niemand krijgt het Noorden klein.\" Dat is FC Groningen!
REACTIES
1 seconde geleden
M.
M.
prutswerk
10 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
GOEDE SPREEKBEURT
7 jaar geleden
Antwoorden