Karten

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1228 woorden
  • 10 februari 2005
  • 433 keer beoordeeld
Cijfer 7
433 keer beoordeeld

Karten

Ik hou mijn spreekbeurt over karten, omdat ik het een leuk onderwerp vind en we hebben zelf ook 8 karts.

De geschiedenis van karten

De eerste kart is gebouwd met een grasmaaimachine. Met een westbend motor met een vermogen van 2½ pk. Het is gedaan door een Amerikaan Art Ingels in 1956. Maar dit is natuurlijk niet meer de kart van hederdaags. In de engelse taal heet een kart een gokart. In de rest van europa heet het gewoon een kart. Het karten in Nederland werd eerst skelteren genoemd. De meeste kartfabrikanten komen uit Italië maar in nederland zijn er ook 2 kart fabrikanten (vb.). Karten met de wedstrijdsport begon een paar jaar later na dat de eerste kart gebouwd werd. Dit werd eerst op straat gedaan maar later zijn er kartbanen gebouwd die gekeurd zijn door de F.I.A (federation internationaal automobiel association).

Autosport in opleiding

Hoewel karting een sport opzich is kan men stellen dat het een leerschool is voor de huidige autosport. Alle coureurs in de formule 1 hebben gekart en zijn in 1 of meerdere klassen kampioen geworden bijvoorbeeld: Jos Verstappen, Micheal Schumacher enz. Geraced word er met 2 type motoren de 2 takt motor en de 4 takt motor waarvan de 2 takt motoren de snelste zijn en voor absolute topwedstrijden word gebruikt. En de 4 takt motoren worden gebruikt voor meerdere uren races en indoor karting. Begon men in 1956 met motoren met 2½pk. De huidige motoren in de 100cc hebben een vermogen van circa 34pk. De topsnelheid van een 100cc kart ligt rond de 160km per uur met een trekvermogen wat sneller is dan een ferrari of porshe. Een 250cc racekart welke word gebruikt op autosportbanen rijden snellere ronde tijden dan de formule 1. Dit komt door de sublieme wegligging waardoor er een veel hoge bochten snelheid word behaald.

Banden

In de kartsport word er gebruik gemaakt van 2 soorten banden namelijk de profielloze slicks (vb.) en de regenband welke voorzien is van een profiel (vb.). Deze banden zijn zeer zacht om een goede grip te garanderen, waardoor de banden na 1 wedstrijd versleten zijn daarom word een band ook wel het zwart goud genoemd in de autosport. Er zijn in de kartsport diverse grote en kleinere bandenfabrikanten echter de 2 vooraanstaande fabrieken zijn de japanse bridgestone en de italiaanse vega. Temperaturen van de banden kunnen in een wedstrijd zeer hoog oplopen. De normale temperatuur is circa 68 t/m 70 graden. Echte temperaturen van 90 graden zijn niet vreemd. Bij deze temperatuur zullen de banden in vakterm gezegd verbranden dit is het oprullen van de band. De bandenspanning van de slikcks welke gebruikt wordt voor droog weer is circa 0,5 t/m 0,8 bar. Voor de regenbanden is dit hoger tot maximaal circa 2½ bar. De bandenspanning is van curiciaal belang om een goede wegligging voor de kart te verkrijgen

Afstellingen

Om zo hard mogelijk over de baan en uiteraard door de bocht te gaan is de afstelling van een kart van hoogst belang. Een goede afstelling en juiste banden zal samen met de coureur snellere ronde tijden creëren. Afstelling word door de coureur aangegeven met name wat de kart wel en niet doet en door zijn monteur afgesteld. Dit is een samenspel tussen coureur en monteur. Er zijn zoveel mogelijkheden om een kart op diverse manieren afte stellen dat je kan zeggen dat men nooit klaar is met de juiste afstelling te verkrijgen. Dit komt ook door de weersomstandigheden waardoor een baan in grip veranderd en door de slijtage aan de banden. Te weinig grip is niet goed daardoor gaat de kart in de bochten glijden. Te veel grip is ook niet goed want dan gaat de kart schokken en zal het motorvermogen door het plakken van de band op het rubber van de baan afnemen. Tegenwoordig is er in de kartsport evenals in de formule 1 telemetrie aanwezig. Telemetrie zijn sensoren welke geplaatst zijn op de kart voor: motor, snelheid, stuuruitslag, g-krachten, remmen, temperatuur, ronde tijden enz. en via een computer af te lezen (vb.). Ook voor de afstelling geld wie schrijft die blijft (vb.)

Veiligheid

Veiligheid kunnen we onderscheiden in 2 vormen namelijk: veiligheid asspecten van de coureur en de veiligheid van de baan waarop geraced word.

De veiligheid van de coureur: Uiteraard is veiligheid van groot belang hiervoor heeft de F.I.A dan ook veiligheidsregels opgesteld. Regels voor de coureur zijn een door de F.I.A. goedgekeurde helm welke een intergraal helm is. Dit zijn speciale helmen welke door de speciale keuring erg duur is circa €1100,- deze helmen zijn van keflar gemaakt waardoor ze licht en extreem sterk zijn. Ook moet de coureur een goedgekeurde 2laags nomex overall dragen deze overalls zijn brand vertragend. Voor de handschoenen en de schoenen gelden gelijke eisen als de overall. Ook draagt de coureur een bodyprotector ook wel ribbenbeschermer genoemd.

De veiligheid van de kart: Aan de kart zijn in de loop der jaren onderdelen toegevoegd om de veiligheid te verhogen. De grootste zichtbare veranderingen zijn wel de sidepods oftewel zijbakken en de voor- en achterbumpers dit allemaal om te voorkomen dat de wielen in elkaar raken.

De veiligheid van de baan: Ook de wedstrijdbanen zijn gekeurd door de F.I.A. op veiligheid. Deze moeten vlak zijn, van asfalt voorzien er mogen geen obstakels aan de zijkant van de baan staan. Er moeten voldoende uitloopstroken of/en bandenstapels zijn. Tijdens een wedstrijd is de organisatie verplicht dat er minimaal 1 ziekenauto met vakkundig personeel aanwezig is als mede 1 doktor. Ook staat er naast de baan in iedere bocht een baanofficiel welke de coureurs dit in verband met vlaggensignalen wijzen op eventuele gevaren, inhalen en/of gebreken. Is er aan de kart een technisch mankement dan moet deze eerste worden gerepareerd alvorens hij verder mag meedoen met de wedstrijd. Voor aanvang van iedere wedstrijd word de kart gecontroleerd op techniek en veiligheid.

Wedstrijdsport

De kartsport is als wedstrijdsport zeer hoogstaand. Daar de verschillen tussen de coureurs minimaal zijn zo erg dat er op Europees niveau waarin dan circa 190 coureurs per klasse meerijden. De trainingstijden per ronde tussen de eerste en de laatste plaats slecht circa 8/10 seconden verschilt. hieruit blijkt wel hoe competitief de kartsport is, word men op Europees niveau op een ronde gezet dan moet de coureur de wedstrijd verlaten. Nederland is samen met Italië de toonaangevende naties in de kartsport, dit heeft Nederland inmiddels vele Europese kampioenen opgeleverd. De laatste 6 jaar in de 100cc klasse zijn er 4 Nederlanders Europees kampioen geworden dat zijn: Carlo van Dam, Bas Lammers, Giedo van de Garde en Nick de Bruin en in de 125cc 2 kampioenen dat zijn: Danny Bleek en Robert Dirks. Ook bezit Nederland top tuners als het gaat om motoren snel te krijgen. Deze motormaten zijn voor coureurs in de hele wereld.

Klasses

Nationaal rijd men in diverse klasses namelijk: de mini\'s welke van 6 t/m 11 jaar, de junioren welke van 12 t/m 14 jaar, de ica vanaf 15 jaar en de formule a welke de hoogste klasse is in de 100cc. Ook is er nog de icc wat een 125cc kart is met 6 versnellingen, echter gaan deze niet sneller dan de 100cc tevens zijn er nog diverse recreatieve klasses.

Vlagsignalen

de wedstrijdleiding welk bij start/finish staat heeft de leiding over de baan commissarissen welke in de bochten staan en communiceren in verband met telecom. Door middel van vlaggen signalen controleert men de coureurs op de regels, veiligheid en verplichtingen. Bij overtredingen volgen er straffen tijdens of na de wedstrijd.

REACTIES

J.

J.

Hoj love-power,

heb je werkstuk over karten gelezen en ik moet zeggen: fantastisch! Ik kart zelf al vanaf ik een klein jongetje ben en moest er zelf op school een spreekbeurt van maken, ik dacht, ik kijk even hier en verander dan nog enkele dingen, maar hier valt gewoon niets aan te veranderen!! Echt fantastisch uitgewerkt!

Jenz

19 jaar geleden

F.

F.

opschepper.

18 jaar geleden

M.

M.

Ik had er echt heel veel aan!
tanxs

17 jaar geleden

D.

D.

waarom geen weetjes

14 jaar geleden

S.

S.

Ik heb mijn spreekbeurt hier over gehouden.
Ik vind dit werkstuk het goed gemaakt

12 jaar geleden

R.

R.

tnx man ik heb het gelezen en weet nu echt veel meer voor mijn werkstuk dankje

11 jaar geleden

S.

S.

cool ik hou van karten bedankt voor de informatie

11 jaar geleden

H.

H.

Ik kart zelf ook en moet er ook een spreekbeurt over maken dit helpt me heel erg heb hem nu al bijna
af

8 jaar geleden

B.

B.

Bedant erg nuttig!!!

7 jaar geleden

T.

T.

waarom mag je het niet gebruiken mag je wel een stukje want ik heb hem al deze week

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.