Australie

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas vwo | 693 woorden
  • 4 januari 2005
  • 441 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
441 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ontdek de veelzijdigheid van Scheikunde!

In de bachelor Scheikunde in Amsterdam bestudeer je alle richtingen van de chemie om bestaande processen, producten en materialen te verbeteren en nieuwe te ontwerpen. Van moleculen tot duurzaamheid, jij maakt het verschil! Ervaar zelf hoe het is om in Amsterdam Scheikunde te studeren en kom op 10 april Proefstuderen!

Lees meer en kom Proefstuderen!
Australië
Inleiding

Wij houden onze spreekbeurt over Australië, omdat we dat een leuk onderwerp vinden. We gaan wat vertellen over het land zelf, over de Geschiedenis, het klimaat, de talen, de dieren die er leven, het toerisme en iets over het eten en drinken.

Algemeen

Het continent Australië bestaat eigenlijk uit twee delen, Australië en Tasmanie. De hoofdstad van Australië is Canberra, en niet Sydney, wat wel de bekendste stad is. Het land heeft een oppervlakte van 7.7 miljoen km2. Dat is ongeveer even groot als de V.S. en 240 keer zo groot als Nederland. Er wonen 19 miljoen mensen in Australië, daarvan heeft het grootste deel het Christendom als godsdienst. De munteenheid is de Australische dollar.
Het hoogste punt van Australië is de Mount Kosciusko van 2230 meter. Het laagste punt ligt in het Eyremeer, dat is –12 meter. Australië is, op Europa na het laagste continent op aarde.

Geschiedenis

De oorspronkelijke inwoners van Australië zijn de Aboriginals, dat zijn nomaden en daardoor verspreidde dat volk zich over het hele land.
De Portugezen en de Spanjaarden waren de eersten die op zoek gingen naar het “onbekende Zuidland”. In 1522 zagen zij Australië wel, maar gingen niet aan land.
De Aboriginals waren de enige inwoners van Australië tot 1770, toen maakte de Brit Cook het land bezit van Engeland. Australië werd tot 1850 door de Engelsen gebruikt als strafkolonie waar criminelen naartoe moesten.
In de 19e eeuw werd er goud ontdekt in Australië, daardoor verhuisden duizenden mensen naar het land om op avontuur te gaan.
In 1901 werd Australië onafhankelijk van Engeland, toen kreeg het land de eerste eigen regering, in Sydney.

Klimaat

De seizoenen van Australië zijn tegengesteld als die van Nederland. De winter duurt van mei tot augustus en de zomer van november tot februari.
Door zijn ligging heeft het grootste gedeelte van Australië een sub-tropisch klimaat. Alleen in het noorden, dat vlak onder de evenaar ligt is het klimaat tropisch. In de regentijd komen er ook regelmatig tornado’s voor in dat gebied, ongeveer 5 per jaar.
Midden-Australië heeft een woestijnklimaat. Op sommige plekken regent het echt bijna nooit. In de zomer word het daar erg warm, soms wel boven de 45 ºC. De hoogste temperatuur die ooit in Australië is gemeten is º53,1 graden in 1880.

De Taal

De officiele taal van Australië is het Engels. De traditionele aboriginals hebben onderling eigen talen, en spreken nauwelijks Engels. Maar de aboriginals inde steden en op het platteland spreken vaak wel Engels. Het Australische Engels word Strine genoemd, het klinkt anders en sommige woorden komen in het Engels of Amerikaans niet voor. De Strine is geen dialect, meer een volkstaal, die geen grammatica kent.

De Dieren

Australië is het enige continent waar alledrie de soorten zoogdieren voorkomen; de echte zoogdieren, de buideldieren en de eierleggende zoogdieren. Omdat Australië een eiland is, leven er diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen, bijvoorbeeld kangoeroes, koala’s en vogelbekdieren.
Op Tasmanie leeft nog een zeldzaam dier, de Tasmaanse duivel. Dat is een zwart roofdier die leeft in kleine holen, in rosten of in oude boomstronken.
Er leven in Australië ongeveer 650 bijzondere vogelsoorten, een daarvan is de Emoe, de op 1 na grootste loopvogel op aarde. Ook leven er verschillende soorten krokodillen, 100 soorten slangen en 55 duizend verschillende insecten. Verder zijn er giftige spinnen in Australië te vinden.
In de zeeën rond het continent leven ook gevaarlijke zeedieren. In de Australische wateren komen ongeveer 20 soorten haaien voor. Zoetwatervissen komen niet veel voor in Australië.

Toerisme

Toerisme is in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden in Australië. De meeste toeristische trekpleisters liggen in het oosten. Sydney bijvoorbeeld dat wordt bezocht om de brede stranden en om een dierenreservaat vlakbij. In het zuidoosten van Australië liggen de Snowy Mountains waar het skiseizoen in juni begint.
Australië’s grootste toeristische atractie is het Groot Barrièrerif voor de noordoost kust.

Eten en Drinken

Australiërs houden van lekker eten, maar toch bestaat er geen typisch Australisch gerecht.
Wel houden Australiërs erg van barbecuen. Op campings staan barbecues die iedereen mag gebruiken. Australiërs houden ook erg van alcohol, elke staat in Australië heeft zijn eigen merk bier.

Slotwoord

Dit was onze spreekbeurt over Australië, we hopen dat jullie het leuk vonden en heeft er iemand nog vragen?

REACTIES

M.

M.

coooooooowl egt haaaaaandig ik heb nu ook een cooooooowl werkstuk haha

bedankt ik ben jullie voor eeuwig dankbaar
ik heb een 10.0 en de meesterwas in zijn nopjes ik ben nu de beste van de klas ik ben jullie voor eeuwig dankbaar

20 jaar geleden

S.

S.

dit is egt vet

x sita

14 jaar geleden

M.

M.

Cool, alleen heb ik nog spullen nodig voor mijn spreekbeurt,
Weet iemand iets?

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.