DE ZIEKTE PARKINSON
1. Inleiding
2. Geschiedenis
3. Wat is Parkinson
4. De verschijnselen
5. De oorzaak
6. Onderzoek en diagnose
7. Behandeling, geen genezing!:
INLEIDING: De Ziekte Parkinson is voor vele geen bekende ziekten. Iedereen zal vast wel een kennis of familielid hebben dat gebogen loopt of beeft. Maar dat wil nog niet zeggen dat diegene de deze ziekten heeft. Vaak is het erg moeilijk om de Ziekte van Parkinson vast te stellen. Vooral bij hele jongen mensen zoals mijn vader. Hoe gek het ook klink eigenlijk is het ook een hele grot opluchting als je te horen krijgt dat je deze ziekte hebt. Want na jaren lang modderen bij dokters en speciallisten is er dan eindelijk wat uit gekomen. En nu kan de behandeling wat verder levenslang duurt echt beginnen. Ongeveer 40.000 duizend mensen in Nederland leiden aan de ziekte Parkinson. Dat is een gemiddelde 3 op 1000 mensen. Meestal komt de ziekte voor bij oudere mensen
GESCHIEDENIS: Hoe komt de ziekte Parkinson eigenlijk aan zo’ naam: nou dat kan ik jullie vertellen. De ziekte is vernoemd naar James Parkinson geboren 1755 in Londen. In 1817 schreef hij een boek: An Essay On The Shaking Palsy letterlijk: een beschrijving van de schudverlamming. In dit boek wordt voor het eerst een goede beschrijving van het complete beeld van de Ziekte van Parkinson gegeven.
DE VERSCHIJNSELEN:
De ziekte Parkinson kent 3 belangrijke kenmerken:
1. traagheid
2. stijfheid
3. beven
Traagheid is misschien wel de belangrijkste van de ziekte. Het is de manier waarmee je spierbewegingen mee uitvoert. Dit verschijnsel heet ook wel hypokinesie. Dit verschijnsel kan net als de andere verschijnselen erg door andere opvallen, al zie je het minder dan bij het beven. De stijfheid dat past ook bij de 1. De spieren zijn erg gespannen en kunnen zich wanneer dat voor bepaalde bewegingen nodig is moeilijk ontspannen. Het kan behoorlijk pijn doen want je spieren verstijven helemaal.
En de laatste beven. Meestal beven de handen en armen maar ook de kin of tong. Het wordt ook wel tremor genoemd. Als patiënten gaan slapen houd het beven op. Het is een verschijnsel wat de medemens het best kan zien. Dat is vaak niet erg leuke want mensen kijken toch wel naar je.
DE OORZAAK: Parkinson is een ziekte wat bepaalde hersencellen laat sterven. Hierdoor wordt de chemische stof”dopamine” niet meer voldoende aangemaakt. Dopamine is een overdrachtstof. Het is een soort schakel tussen de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en de spieren. Dopamine zorgt ervoor dat de signalen van hersenen naar de spieren worden doorgegeven. Wanneer er te kort aan dopamine is wordt het signaal niet goed doorgegeven en de spieren worden stijf en doen hun werk niet meer goed of hele maal niet. Aan het linker en rechterkant vrij diep in de hersenen liggen groepen zenuwenkernen die er voor zorgen dat de bewegingen en rustsapanning. Die kernen noemen we de basale-kernen die hebben weer contact met de 2 zwarte-kernen onder in de hersenen. Die kernen hebben veel meer kleurstof dan de andere hersendelen eromheen. Bij de ziekte Parkinson gaat het met name om stoornissen in de 2 zwaartekernen. De informatie die wordt door gegeven vanuit de hersenen blijft ergens bij de hersenschors hangen waardoor de bepaalde spierbeweging niet uit gevoerd kan. De basalekernen doen hun werk als het ware onder invloed van de zwarte kernen.
ONDERZOEK EN DIAGNOSE: Het lijkt heel makkelijk om de diagnose van Parkinson te stellen Dat is het niet want je kunt het niet laten testen door bloed of iets anders. Maar wel als je bijv. al jaren lang bij dokters loopt en last van je spieren hebt en traag bent. Dat wil nog niet zeggen dat het deze ziekten is. Wie dat wel kan zeggen zijn hele goede neurologen maar ook die hebben het weleens fout. De neurologen kijken naar de patiënt en door het kijken hoe ze lopen en zitten kunnen hun al beoordelen of ze Parkinson hebben.
BEHANDLING GEEN GENEZING: De ziekte Parkinson gaan niet genzen worden. Als je eenmaal te horen hebt gekregen en het zou echt zo kunnen zijn heb je levenslang. Het kan ook alleen maar iets verbeteren os natuurlijk slechtere gaan. Je hebt wel medicijnen om het te laten verminderen. Ook als je daar eenmaal aan zit kom je er nooit meer af!!! Er zijn veel verschillende medicijnen want je hebt ook 3 verschillende verschijnselen. Het is nooit gelijk aan de patiënt te zien of de meedeinen helpen maar na ong. 3 maanden moet het toch wel wat veranderen. De patiënten moeten ook veel tabletten per dag slikken mijn vader bijv. 24 per dag.dan denk je wat veel maar het zijn hele kleinen pillen. Er zijn wel wat bijwerkingen bij je wordt er erg slaperig van misslijk en nog wat dingen. Ik heb hier de medicijnen SIFROL. En die speciaal voor nog wat jongere patiënten en de spieren moeten minder stijf gaan worden.
REACTIES
1 seconde geleden
I.
I.
hoi goed werkstuk hor! :p
19 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
bij de ziekte van parkinson onderaan bij behandeling geen genezing het eerste zinnetje moet staan:
de ziekte van parkinson kan niet genezen worden
15 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
het is een goede spreekbeurt, heb er heel veel aan gehad. maar er zitten wel een paar typfouten in..
misschien moet je dat even verbeteren!
13 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
een hele goede spreekbeurt
maar ach die typfoutjes is niet zo erg iedereen weet waarover
het gaat ik kijk er door heen
12 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Misschien kan je er ook wat in zetten over de levensverwachting, want het is niet dodelijk.En ze hebben de zelfde levensverwachting als mensen zonder de ziekte! Misschien als je dat had gedaan dat het dan al beter was en al een hoger punt had gekregen. HET IS MAAR EEN TIP
7 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
verslag deze goed is. gedankegewel
6 jaar geleden
Antwoorden